Dodaj do ulubionych

tradycyjnie - zapomniana tabletka, 3 tydz :(

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:37
zdarzyło mi się wczoraj pierwszy raz od 4 lat zapomnieć o tabletce - spędziliśmy bardzo romantyczny wieczór przy świecach, seks, a potem... zasnęłam indifferent
obudziłam się dziś rano i od razu zażyłam tą zapomnianą pigułkę (minęło jakieś 11.5 godziny indifferent ) no i przeczytaniu ulotki z logestu wiem że mam teraz dwie opcje, wybrałam tą z przyjęciem zapomnianej pigułki i nie robieniem 7-dniowej przerwy

Obserwuj wątek
    • Gość: magdala za szybko mi się nacisnęło ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 09:39
      ale moje pytanie dotyczy możliwości zajścia w ciążę - czuję że zaczyna się niezła schiza sad
      dodam jeszcze że ostatni stosunek był w sobotę, potem byłam na wyjeździe służbowym wink)
      no a gdyby wszystko było OK, to ostatnią tabletkę zażyłabym w sobotę.

eeeech sad

• Gość: madzi1 Re: za szybko mi się nacisnęło ;) IP: *.acn.waw.pl 02.02.06, 12:18
        ja na twoim miejscu zrobilabym od razu przerwe, bo tak to wiem ze mialabym
        schize przez caly miesiac wybierajac taka opcje jak ty
        pozdrawiam, bedzie ok napewno
        • saba76 Re: za szybko mi się nacisnęło ;) 02.02.06, 12:44
          Bym zrobiła przerwę ,ale i do końca opakowania dodatkowo zabezpieczala
          • Gość: magdala Re: za szybko mi się nacisnęło ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 13:14
            No właśnie, schizę to ja mam już piękną uncertain
            i tłumaczę sobie, że przecież nie spóźniłam się nawet 12 godzin, ale... eeech ;|

a co do przerwy - teraz to już to chyba nie wchodzi w grę, skoro zażyłam dziś rano tą pominiętą pigułkę...?

och kurcze no... indifferent

• Gość: nat.alka Re: tradycyjnie - zapomniana tabletka, 3 tydz :( IP: *.amsnet.pl / *.amsnet.pl 02.02.06, 13:23
      Spokojnie.
      12h nie przekroczyłaś, a i te 12h pewnie mają w sobie pewien margines czasu,
      którym producenci się zabezpieczają. Szansy na ciążę naprawdę nie ma. Postąp
      według jednego z dwóch wariantów i niczym się nie przejmuj.
    • Gość: K Re: tradycyjnie - zapomniana tabletka, 3 tydz :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 14:17
      Nie wiem czym się martwisz, skoro spóźnienie nie wyniosło więcej niż 12 h?
      Wszystko jest w porządku. W ciąży nie jesteś. Normalnie zrób przerwę.
      • saba76 Re: tradycyjnie - zapomniana tabletka, 3 tydz :( 02.02.06, 14:44
        czyli zapomniałas o ostatniej tabletce z 21? e spokojna głowa ,mozesz schizy
        odlozyć na półke smile
        • Gość: magdala Re: tradycyjnie - zapomniana tabletka, 3 tydz :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 14:58
          smile
          Nie, nie o ostatniej. Ostatnią brałabym w sobotę. Zapomniałam więc czwartej od końca uncertain
    • Gość: magdala Re: tradycyjnie - zapomniana tabletka, 3 tydz :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 14:55
      Wiem, że moje niepokoje mogą być trochę nieracjonalne, ale... to cała ja smile

Najśmieszniejsze jak bardzo relatywne są pewne kwestie - czytając wątek o schizy ciążowej ze śmiechu brzuch mnie bolał, a teraz sama chyba mam takową - mam jakieś mroczki przed oczami, słabo mi, a z nerwów boli mnie już brzuch. indifferent

Do K. - podsunęłaś mi myśl, na którą wcześniej nie wpadłam: wiem, że spóźnienie z pigułką do iluś godzin nie jest brane pod uwagę jako "zapomniana pigułka", tylko zwykłe opóźnienie, które tak naprawdę nie ma większego znaczenia. Tylko o jakim okresie czasowym jest wtedy mowa? indifferent
      Mam trochę mętlik w głowie: boję się, że jeśli teraz nie zrobię przerwy, czyli zastosuję pierwszy wariant z opakowania tabletek i po prostu od razu zacznę zażywać drugie opakowanie, to moje nerwy pod koniec brania tabletek z tego drugiego opakowania będą już bardzo zszarpane sad
      Z drugiej strony skoro zażyłam dziś rano tą tabletkę, to wariant drugi, czyli zaprzestanie brania tabletek z tego opakowania i 7-dniowa przerwa nie wchodzą już w grę.
      Czy w takim razie kwalifikuję się jeszcze pod normalne dokończenie bieżącego opakowania (ostatnia tabletka wypada w sobotę) i potem normalna 7-dniowa przerwa, czyli tak jakbym o niczym nie zapomniała?

Eeeeech uncertain
      A moja pani ginekolog ma jeszcze dyżur i nie odbiera sad(
      • lilith76 Re: tradycyjnie - zapomniana tabletka, 3 tydz :( 02.02.06, 15:05
        ominięcie pigułki w trzecim tygodniu opakowania jest najmniej ryzykowne. to
        końcówka cyklu. nie przedłużaj przerwy i nie spóźij się z kolejną pigułką.
        będzie ok.
      • Gość: K Re: tradycyjnie - zapomniana tabletka, 3 tydz :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:06
        Z tabletką można się spóźnić do 12 godzin i nie ma powodów do niepokoju. Skoro
        zmieściłaś się w tym czasie, to naprawdę nie masz się czym martwić! smile Problem
        byłby wtedy, gdyby spóźnienie wyniosło więcej niż 12 godzin, czyli w ciągu 36
        godzin od przyjęcia tabletki nie zażyłabyś kolejnej, ale w przypadku gdy
        opóźnienie wynosi np. 12,5- 13 h też nie ma co schizować. A Ty nie
        przekroczyłaś magicznej liczby 12 h, więc SPOKOJNIE!!!
        • Gość: magdala Re: tradycyjnie - zapomniana tabletka, 3 tydz :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:41
          smile)

Dziękuję za wszystkie rady! smile)

Przeczytałam dokładnie ulotkę i czuję się spokojniejsza, właśnie przez nieprzekroczenie magicznej granicy smile W związku z tym jedyne co pozostaje, to zażywanie tabletek do końca opakowania i potem normalna przerwa smile)

Pozdrawiam serdecznie smile
          /magdala/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka