27.02.06, 12:11
od dluzszego czasu zastanawiam sie nad zabezpieczeniem w postaci pigulek.
rozwazam poproszenie lekarza o przepisanie jakis srodkow. mam jednak obawy co
do kosztow. ile kosztuja srednio pigulki? czy sa jakies tanie odpowiedniki,
srodki? czy sa tak samo skuteczne jak drogie preparaty? czy koszt tabletek ma
sie jakos do skutecznosci? prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • myszz Re: koszt?? 27.02.06, 12:16
      koszt tabletek na jeden cykl ok 30 zł
      odpowiedniki? plastry, zastrzyki, spirala, globulki, condomy?
      koszt nie ma się do skuteczności a jedynie do efektow ubocznych /tycie/
    • lilith76 Re: koszt?? 27.02.06, 12:38
      koszt nierefundowanych - 30-35 zł.
      koszt refundowanych - nie przekracza chyba 10 zł.
      koszt ma się nijak ani do skuteczności, ani do skutków ubocznych. pigułki
      dobiera się indywidulanie do organizmu kobiety i tylko traf chce jakie będą ci
      odpowiadać.
      ha, ginekolodzy często mają tenedencję do przepisywania tych nierefundowanych,
      bo tę przyjemność refundują im producenci tych pigułek w prezentach,
      wycieczkach, szkoleniach.

na wizycie powiedz lekarzowi, że wolałabyś refundowane. a nuż się uda dobrać.
      • Gość: myszz refundowane... IP: 213.17.144.* 27.02.06, 13:12
        lilith76 te refundowane to chyba takie jak za króla ćwieczka przepisują , tak mówiła mi lekarka, ze nie warto
        • Gość: K Re: refundowane... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 13:17
          Ja biorę tabletki refundowane i 1 opakowanie kosztuje 7,50, a najtańsze
          tabletki refundowane oscylują w granicach 3 zł (czyli taniej niż 1 opakowanie
          durexów). Jednak chyba będę musiała zmienić tabletki, bo mam po nich skutek
          uboczny w postaci złego nastroju, ale to wcale nie oznacza, że tańsze są
          gorsze, a już na pewno nie mniej skuteczne. Poza tym tabletki nierefundowane
          też nie wszystkie kosztują 30 zł lub więcej, np. regulon ok. 20 zł, a mnie
          teraz lekarz proponuje novynette za 25 zł. Moja tabletki od 3 lat bierze
          tabletki za 8 zł i czuje się po nich świetnie, a wcześniej brała takie za ponad
          20 zł i było gorzej.
          Najdroższe tabletki kosztują chyba ok 40 zł.
          • Gość: myszz ile masz... IP: 213.17.144.* 27.02.06, 13:22
            ile masz lat?
            • Gość: K Re: ile masz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 14:58
              W styczniu skończyłam 23. smile
          • Gość: AnnA Re: refundowane... IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.02.06, 15:39
            Regulon ok 20zł???????
            gdzie to widziałas?
            ja płace 25-26złsad
            • Gość: K Re: refundowane... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 19:48
              W aptece nie widziałam, ale czytałam na forum posty dziewczyn, które tyle
              płaca, poza tym moja kumpela brała te tabletki i też tyle płaciła.
        • lilith76 Re: refundowane... 27.02.06, 14:10
          na tym forum trafiają się posty dziewczyn zadowolonych z pigułek refundowanych.
          oczywiście to pigułki wcześniejszej generacji, ale był już tu z rok temu długi
          spór, czy aby na pewno ta III generacja (czyli pigułki nierefundowane) to taki
          wielki postęp jeśli chodzi o skutki uboczne i wpływ na ciało kobiety.
          • Gość: m. Re: refundowane... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 14:14
            ktore sa refundowane jesli moge wiedziec?
            z ciekawosci pytam.
            • Gość: K Re: refundowane... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 14:59
              steridil, microgynon, rigevidon i diane
              • Gość: myszz diane IP: 213.17.144.* 27.02.06, 15:07
                diane raczej odradzam, koleżanka strasznie przytyła

o pozostałych zaraz poszukam i poczytam

sama biorę marvelon, kiedyś minulet i nie mam ubocznych efektów ale wszystko pewnie to sprawa indywidualna
                • Gość: K Re: diane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 15:20
                  Diane nie jest typowym lekiem antykoncepcyjnym, do tego nie powinno się go
                  zażywać dłużej niż 6 miesięcy.
                  Ja na razie biorę rigevidon.
                  • Gość: myszz Re: diane IP: 213.17.144.* 27.02.06, 15:25
                    koleżanka miała zapisaną diane na trądzik a dodatkowo jako zabezpieczenie. była chudzielcem a teraz ... ohhhhhhhhh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka