Dodaj do ulubionych

************Pytania do Pani dr koala.mb*******cz2

• dziuneczka brak jednego jajnika 25.03.06, 00:08
      pani doktor,mam tylko jeden jajnik(prawy) czy trudniej bedzie mi zajsc w
      druga ciąże?nadmieniam,ze mam 20-miesiecznego synka urodzonego w wyniku
      cesarskiego ciecia podczas ktorego usunieto mi wlasnie lewy jajnik bo byl
      zniszczony przez torbiel,ktora wytworzyla sie w ciazy..jakie funkcje pelnia
      jajniki(chodzi mi o hormony) co stracilam wraz z lewym jajnikiem? prosze o
      odpowiedz dziekujesmile
      • koala.mb Re: brak jednego jajnika 25.03.06, 20:36
        Posiadając nawet fragment jednago jajnika można zajść w ciążę. Wraz z jednym
        jajnikiem straciłaś połowę puli pęcherzyków jajnikowych, która posiadałaś.
        Jednak czy będzie ci trudniej zajść w ciążę - nie wiem. W tej chwili to czysto
        teoretyczne spekulacje.
    • morgan11 nadzerka- usowac?? 25.03.06, 20:24
      od 3 lat mam nadzerke, ciagle ja kontroluje(wizyty u lekarza) jej stan jest
      taki sam, czyli nie powieksza sie. moj ginekolog odradzil mi jej usuniecie. a
      pani doktor jak uwaza usowac? jesli tak to jak metoda jest najlepsza?
      zaznaczam ze nie zamierzam rodzic w najblizszym czasie(mam 24 lata)
      pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz
      • koala.mb Re: nadzerka- usowac?? 25.03.06, 20:33
        Wykonaj kolposkopie. Jeżeli wynik będzie w porządku i zmiana nie powoduje
        nawracajacych zapaleń pochwy, dręczących upławów, to też jestem za tym, ze nie
        nalezy jej usuwac.
    • Gość: cookie antybiotyk Azimycin a pigułki Mercilon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 12:26
      Bardzo prosze Pania Doktor o konsultacje!
      Otoz przez 4 pierwsze dni 7dniowej przerwy stosowalam antybiotyk Azimycin
      (Azithromycinum) 500mg [2 dni cala tabletke i 2 dni po pół], w zwiazku z czym
      chcialabym sie upewnic, czy, a jesli tak, to w jaki sposob wplywa on na
      skutecznosc Mercilonu i jak dlugo?
      • koala.mb Re: antybiotyk Azimycin a pigułki Mercilon 28.03.06, 10:38
        Troszkę mogłaś sobie wyjałowić przewód pokarmowy. Podjedz jogurtów i powinno
        byc ok jak zaczniesz następne opakowanie.
        • Gość: cookie byc moze niejasno sie wyrazilam... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 11:27
          chodzilo mi o to, czy ten antybiotyk (Azimycin) nie obnizyl skutecznosci
          stosowanej przeze mnie antykoncepcji (Mercilon)...? o to, czy uprawiajac po
          takiej kuracji seks bez dodatkowego zabezpieczenia nie zajde w ciaze... bardzo
          prosilabym o jakas jednoznaczna odpowiedz...
    • Gość: lineczka77 grzybica a test IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 13:43

Czy przyjmowane leki dopochwowe(clotrimazol) mogły wpłynąć na wynik
      testu ?
      • koala.mb Re: grzybica a test 28.03.06, 10:38
        Nie
    • Gość: Aneczka Tabl.anty a bardzo krótki okres IP: *.za.digi.pl / *.jota.digi.pl 26.03.06, 13:51
      Witamsmile Mój problem polega na tym, że w piątek wzięłam pierwszą tabletkę
      anty(regulon)To był pierwszy dzień okresu, natomiast w sobotę już nie było
      żadnego krwawienia. Czy to może normalne na początku brania tabletek(to są moje
      pierwsze tabletki),jeśli nie to czym mogło to być spowodowane?? Z góry dziekuję
      za odpowiedź.
    • Gość: kobieta Bardzo długie krwawienie miesiączkowe IP: *.bytom.compnet.com.pl 26.03.06, 14:26
      Witam
      Zwykle moje miesiączki trwają 3-5 dni , w tym miesiącu jednak miesiączka
      przedłuża się i dziś jest już 15 dzień jej trwania ,zdaję sobie sprawę iż muszę
      iść do lekarza aczkolwiek uprzednio postanowiłam zapytać w tym wątku jakie mogą
      być przyczyny tak długiego krwawienia i jakie środki podaje się w celu
      zatrzymania przedłużającej się miesiączki?
      • koala.mb Re: Bardzo długie krwawienie miesiączkowe 28.03.06, 10:41
        Aby coś leczyc trzeba najpierw zdiagnozować. Wizyta u lekarza jest niestety
        niezbędna.
    • jukka5 miesiączka po poronieniu 27.03.06, 13:34
      Pani doktor
      02.03 poroniłam, miałam zabieg łyżeczkowania. Po 25 dniach dostałam okres. Czy
      to normale, czy to nie jest zbyt wcześnie? W szpitalu mówiono, że dopiero po
      4-6 tygodniach dostanę okres.
      • koala.mb Re: miesiączka po poronieniu 28.03.06, 10:42
        Kobieta to nie maszyna. Zwykle rzeczywiście jest to 4-6 tygodni, jednak 3 dni
        wcześniej chyba nie jest straszna patologia?
    • Gość: anka pytanie o Cyclo-Progynova i mój dziwny problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 17:49
      Mój wątek został skasowany. Dlaczego? sad

Od 10 dni biore tabletki na wywołanie okresu Cyclo-
      Progynova. Miałam bardzo nieregularne miesiączki(raz 32 potem krótki cykl 21-
      23dni) a
      ostatnio mi zniknoł okres. Dostałam te tabletki bez badań hormonalnychuncertain
      Teraz po 10 dniach brania tego leku dostałam okres. Wszystkie tabletki
      wziełam terminowo. Dwa razy wziełam z pół godzinnym opoźnieniemsad Czy to aż
      tak mogło wpłynąć, że mam teraz okres a powinnam mieć po odstawieniu i
      wykorzystaniu całego opakowania?
      Co mam teraz zrobić brać kolejne tabletki z opakowania i odstawić po
      ostatniej 21? Nie wziełam kolejnej tabletki.
      Co może być przyczyna, że dostałam ten okres po 10 tabletkach ? Czy to normalne?
      Czy coś mi grozi jak nie wziełam następnej 11? Czy to normalne, że dostałam je
      bez badań hormonalnych?
      Z góry dziękuje za odpowiedzi
      Pozdrawiam
      Anka
      • koala.mb Re: pytanie o Cyclo-Progynova i mój dziwny proble 28.03.06, 10:43
        Proponuje skonsultowac problem z lekarzem, który Ci te tabletki przepisał.
    • Gość: olcia Macmiror a okres IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 20:34
      Dzień dobry!
      Wziełam 9 globulek macmiror i niestety dostałam okresu. Co z pozostałymi
      trzema? Czy brać i kiedy? Dziękuję za odpowiedź.
      • koala.mb Re: Macmiror a okres 28.03.06, 10:44
        Możesz przerwać i ewentualnie skończyć po okresie.
    • agnieszkaa badania hormonalne - jakie? 28.03.06, 12:31
      Witam serdecznie. Mam 25 lat. Od kilku miesięcy obserwuję u siebie kilka
      niepokojących mnie objawów, które wiążą sie, jak sądzę, z zaburzeniami
      hormonalnymi. Najpierw pojawiły się problemy z cerą - wcześniej niewystępujący
      u mnie trądzik, później mocno nasiliło się krwawienie szczególnie podczas
      pierwszego dnia okresu, a do dwóch tygodni zauważam wzmożone wypadanie włosów.
      Ok. 2 m-cy temu robiłam usg piersi i okazało się że mam 2 małe torbiele - czy
      to też ma związek z hormonami?
      Teraz czekam na wizytę u lekarza ale zastanawiam się czy nie lepiej będzie
      pojawić się tam juz z konkretnymi wynikami badań? Prosze o poradę, bardzo
      dziękuję i pozdrawiam!
      • koala.mb Re: badania hormonalne - jakie? 30.03.06, 10:22
        Wydaje mi się że lepiej najpierw skontaktowac się z lekarzem, który bedzie Cię
        prowadził i ustali postępowanie. On zdecyduje jakie badania sa mu do tego
        niezbędne.
    • Gość: aniaosm Miesiączka po porodzie,regularna? IP: 80.48.192.* 28.03.06, 12:35
      Pierwsza miesiaczke po porodzie dostałam jak mała miała 4 miesiace,trwała długo
      10 dni.Teraz mineło 35 dni a ja nie dostałam miesiaczki.Czy to normalne?Czy jak
      mam juz okres to jestem w pełni płodna,Dziekuje!
      • Gość: kropka30 Przepraszam, że się dopisuję do postu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 13:44
        Mam pytanie do Pani doktor. Lekarz zalecił mi wykonanie badań hormonalnych.
        Moje wyniki:
        DHEA-S 240,9 ug/dl norma 23-266 ug/dl
        PRL 8,02 ng/mL norma 3.34-26.72
        TSH 0,65 ulU/mL norma 0.34 - 5.60
        Testosteron 42.04 ng/dl norma 10 -75 ng/dl
        Mam pytanie czy moje wyniki są dobre. Boję się, czy DHEA-S nie jest za wysokie.
        Mam 33 lata, staram się o dziecko. Badania wykonałam w 5 dniu cyklu. Bardzo
        proszę o pomoc ponieważ bardzo się martwię, czy mam szanse na dziecko. Cykle
        mam co 25 - 27 dni. Pozdrawiam Henia
        • koala.mb Re: Przepraszam, że się dopisuję do postu 30.03.06, 10:25
          Nie wiem czy Twoje wyniki są dobre. Nie można interpretować suchych wartości
          liczbowych bez obrazu klinicznego.
      • koala.mb Re: Miesiączka po porodzie,regularna? 30.03.06, 10:24
        Nie wiem czy to jest normalne, ponieważ nie miałam okazji Cię zbadać a o sobie
        nic nie napisałaś. Pierwsza miesiączka po porodzie może być obfita i dłuższa,
        następne mogą być nieregularne, jeśli przed ciążą również takie były.
    • Gość: Agasz84 Zmiana: logest na regulon IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 28.03.06, 16:35
      Witam, mam takie male pytanie.Bylam u lekarza i postanowil zmienic mi
      dotychczasowe leki antykoncepcyjne.Nie wiem jak mam postapic gdyz na ulotce
      nowego leku przeczytalam,ze jesli kontynuuje antykoncepcje,przy zmianie na
      regulon, powinnam wziac pierwsza tabletke zaraz po skonczeniu obecnych lekow(bez
      7-dniowej przerwy).Dla mnie jest to troche dziwne. Czy jesli zrobilabym ta
      przerwe leki juz by nie zabezpieczaly przed ciaza(do kolejnego cyklu?).
      • koala.mb Re: Zmiana: logest na regulon 30.03.06, 10:27
        Jeśli zmieniasz leki z takich o mniejszej dawce hormonów (Logest) na takie o
        dawce większej ( Regulon) to przerwę możesz zrobić. Odwrotnie natomiast nie,
        ponieważ może wystąpić owulacja.
    • Gość: jukka5 beta HCG po poronieniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.06, 17:45
      Na początku marca przeszłam poronienie-puste jajo płodowe. Wynik badania
      histopat.: Wodniczkowe zwyrodnienie kosmków , ogniskowy rozrost trofoblastu o
      wyglądzie zwykłym i dopisane proszę oznaczyć poziom beta hcg.

Pierwszy wynik bety to 72,6 mlU/ml - po dwóch tygodniach od poronienia
      Drugi wynik bety to 21,5 mlU/ml - po 20 dniach od poronienia
      Byłam u dwóch lekarzy jeden mówi że beta jest w normie i nie muszę wiecej
      jej badać, drugi mówi, że poziom bety mu sie nie podoba, bo powinna byc
      niższa.
      Pani doktor co ja mam robic?
      Dać sobie spokój z tą betą czy dalej ją badać? Planuję za jakiś czas ponowne
      zajście w ciążę. Pierwsza moja ciąża w 2002r zakończyła się szczęsliwie.
      • agusia_1988 pigulki a proby watrobowe 28.03.06, 21:13
        otoz, od lutego do grudnia zeszlego roku(okolo 10 miesiecy) bralam diane 35, bo
        to byly tanie pigulki, a mnie wlasnie na tanich zalezalo.internet zalozylam w
        pazdzierniku i z roznych forow kobiecych dowiedzialam sie o probie
        watrobowej.poprosilam swoja pania dr o wykonanie takiego badania, jednak pani
        dr powiedziala ze jesli mnie nic nie boli i nie dolega to nie musze ich robic.
        pyt 1: czy slusznie powiedziala?
        skonczylam w grudniu przyjmowac poniewaz spadlo mi libido i do marca stosowalam
        prezerwatywy(3 razy z globulka) czasem pekaly i swoje niedokonczone opakowanie
        (skonczylam przy 2 tabletce) uzywalam do yuzpe-za I razem lyknelam 4 tabletki,
        ale 2 porcji nie wzielam bo wymiotowalam(a nastepnego dnia do szkoly), za II
        razem unikajac wymiotow wzielam 1 tabletke-6 godzin od stosunku , 2 i 3 tab. -
        24 i 30 godz od stosunku a 4 -48 godz stosunku, za III razem porcje 2 tab teraz
        i za 12 godzin 2, a za IV razem 1(jedna mi sie zgubila) i za 12 godzin 2
        tabletki.stosowalam to poniewaz postinor nie jest na moja kieszen.na poczatku
        marca siostra obiecala mi dawac pieniadze na drozsze pigulki-chcialam z niska
        dawka hormonow tak jak pani dr propopnowala gdy spadlo mi libido, ale zmienili
        mi pania dr i przepisala mi yasmin-karzac rozpoczac przy nastepnym okresie, a
        poprzedni mialam tydzien przed wizyta. nie chcac czekac dluzej na rozpoczynanie
        yasminu-wzielam pozostale 3 tabletki diane -po jednej dziennie wcelu wywolania
        okresu.okres dostalam po tygodniu(jak zakazdym razem po stosowaniu yuzpe-liczac
        po ostatniej tabletce). w piatek zaczne 3 tydzien. i tu mam kolejne pytania.
        moja obecna pani dr nie wie ze stosowalam yuzpe i yuzpe na wywolanie okresu i
        czy powinnam poprosic po tych "eksperymentach" o proby watrobowe, i czy pomimo
        zlego wyniku pani dr moze mi zakazac uzywania pigulek?i jak czesto powinno sie
        takie badanie wykonac?
        • koala.mb Re: pigulki a proby watrobowe 30.03.06, 10:32
          ja myśle, że przede wszystkim powinnaś przestać przyjmować antykoncepcję na
          własną rękę. To jest szkodliwe i możesz bardzo rozregulować organizm. Twój
          ginekolog na pewno pouczy Cię co w sytuacji takiej jak Twoja nalezy zrobić.
          Tylko do niego dotrzyj.
      • koala.mb Re: beta HCG po poronieniu 30.03.06, 10:29
        bhCG poniżej 5 jest normą, tak więc dla świetego spokoju możesz oznaczyć ja
        ponownie za 2 tygodnie. Jesli obniży się nie ma powodu do zmartwień - obecnie
        raczej tez nie ma. Wynik hist-pat nie jest niepokojący.
    • Gość: cyprianka test ciążowy - raz jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.06, 21:07

Pani doktor ,taka sytuacja - biore anty (ale mam obawy czy sie
      wszystkie wchłoneły) pierwszy test zrobiłam w 14 dni po stosunku ..z "drugiego
      siusiania" -negatywnty
      jutro to jest 18 dnia po stosunku ..wykonam drugi czy ten będzie
      wiarygodny /
      • Gość: cyprianka Re: test ciążowy - raz jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.06, 07:55

Pani doktor ...sytuacja miala miejsce przed 18 dniami , w sobotę -
        była chwila wspólżycia bez przerwatywy (bez wytrysku - natomiast poprzedzona
        była pelnym stosunkiem w prezerwatywie z wytryskiem czyli pewnie coś bylo na
        członku)
        Moje obawy dotyczą wchłoniecia sobotniej tabletki - bo tego
        wieczoru spożywałam drinki ,
        i teraz zastanwia mnie jeśli to iedy doszło do owulacji i
        zapłodnienia - czy byłby to tak samo długi okres jak w normalnym cyklu tzn.
        moment niewchłoniecia potraktować jako pierwszy dzień cyklu ? ile dni potrzeba
        na wytworzenie jajeczka - które jest gotowe do zapłodnienia ?
        kiedy mogę wykonać jakikolwiek test ?
        • koala.mb Re: test ciążowy - raz jeszcze 30.03.06, 10:34
          Nie kombinuj.
      • koala.mb Re: test ciążowy - raz jeszcze 30.03.06, 10:30
        Jesli doszło do zapłodnienia test powinien być dodatni.
    • Gość: pannamłoda alkohol a zapłodnienie IP: *.icpnet.pl 28.03.06, 22:15
      Dzień dobry,
      być może pytanie jest dziecinne, ale wynika z tego, co utkwiło mi w pamięci ze
      szkolnych zajęć z przeszłości - tzn. że poczęcie dziecka po spożyciu alkoholu
      grozi uszkodzeniem płodu i chorobami dziecka.
      planujemy zacząć starania o dzidziusia zaraz po ślubie - jeżeli tylko trafimy
      na dni płodne, wiadomo. wiadomo też, że wesele będzie zakrapiane alkoholem, jak
      to faceci, dlatego proszę o poradę, czy dla bezpieczeństwa i zdrowia
      ewentualnie poczętego dziecka w kilku kolejnych dniach po spożyciu większej
      ilości alkoholu przez potencjalnego przyszłego tatusia (nie mówię o ogromnych
      ilościach, ale na pewno nie obejdzie się bez) może mieć jakikolwiek wpływ na
      zdrowie dziecka? jeżeli tak to jaki jest zalecany czas, jak trzeba by odczekać.
      bardzo proszę o odpowiedź, gdyż nie chcę narażać zdrowia maleństwa.... Bardzo
      dziękuję za odpowiedź. pozdrawiam.
      • magdalaena1977 Re: alkohol a zapłodnienie 28.03.06, 22:52
        przyłączam się do tego pytania:
        Podobno jakiś miesiąc czy dwa przed planowanym poczęciem kobieta powinna
        odstawić alkohol. W takim razie, jeśli kobieta się nie zabezpiecza, albo stosuje
        (mniej pewne w końcu) metody naturalne, to powinna przestać pić jakikolwiek
        alkohol jakiś miesiąc przed ślubem, nie pić na własnym weselu i przez większość
        dorosłego życia aż do menopauzy czyli powiedzmy chwili ślubu własnych dzieci ?
        Ewentualnie do chwili gdy strona seksualna jej małżeństwa przestanie istnieć ?
        Wydaje mi się to absurdalne.
        • Gość: Aniela Brak miesiączki IP: 62.233.163.* 29.03.06, 09:25
          Dzień Dobry Pani Doktor!
          Mam takie pytanie- karmię piersią mojego alergika, nie mam miesiączki od porodu
          ( 14 miesięcy) Miałam robione USG i żadnych nieprawidłowości nie wykazało. Czy
          mam się nie niepokoić ?
          Pozdrawiam
          Aniela
          • Gość: oki Szczepienie przeciw różyczce przed ciążą - ważne IP: *.cskmswia.pl 29.03.06, 13:01
            Nie chorowałam na różyczkę i nie wiem czy byłam szczepiona przeciwko różyczce.
            Czy jeśli byłam szczepiona (tego nie wiem) to moge drugi raz się zaszczepić,
            czy trzeba najpierw wykonać badania na przeciwciała różyczki IgG i IgM?
            • kaluha Re: Szczepienie przeciw różyczce przed ciążą - wa 29.03.06, 20:00
              ja byłam u mojego gina i powiedział, żeby zrobić test jeżeli nie jestem pewna.
              prosty test, tyle tylko ze trzeba zapłacić. ale nie wiem ile.
            • koala.mb Re: Szczepienie przeciw różyczce przed ciążą - wa 30.03.06, 10:18
              Wykonaj poziom p/ciał. Jeśli jest ochronny nie ma potrzeby się szczepić.
          • koala.mb Re: Brak miesiączki 30.03.06, 10:35
            Nie ma powodu do zmartwień. Odstawisz dziecko od piersi to miesiączka
            prawdopodobnie wróci.
        • kaluha Re: alkohol a zapłodnienie 29.03.06, 20:02
          i co z partnerem - też zupełnie ma odstawić jakikolwiek alkohol na pewien okres?
      • koala.mb Re: alkohol a zapłodnienie 30.03.06, 10:33
        Przepraszam za pytanie: a czy koniecznie musicie swojego potomka poczynać w noc
        poślubną?????
        • Gość: pannamłoda Re: alkohol a zapłodnienie IP: *.icpnet.pl 30.03.06, 22:44
          nie ma za co przepraszać. nie chodzi o noc poślubną, ale o to, że dni
          najbardziej płodne powinny nastąpić własnie po ślubie, a starać się o dziecko
          planujemy jak najwcześniej. stąd moje pytanie, czy ewentualnie lepiej poczekać
          jeszcze miesiąc, bo na przykład nie jest wskazane przez jakiś czas po spożyciu
          alkoholu poczynać dzieciątka (z jakichkolwiek powodów - np. kondycji czy
          jakości plemników itd.), czy jest to zupełnie bez znaczenia. prosze wybaczyć,
          jeżeli pytanie moje jest zupełnie bezpodstawne, ale takie rzeczy wpajano mi w
          podstawowej szkole. zawsze lepiej zapytać, prawda?
          • koala.mb Re: alkohol a zapłodnienie 31.03.06, 09:56
            Zwyciezców nikt nie sądzi. Tak więc jeśli poczniecie dziecko które urodzi się
            śliczne i zdrowe nie będzie problemów. Natomiast jeśli będzie z jakiegokolwiek
            powodu uszkodzone, absolutnie niezwiązanego z alkoholem, to do końca zycia
            będziesz sobie pluła w brode, że poczęło się wtedy. Aby takich sytuacji
            uniknąć lepiej odczekać, nawet jeśli to nie ma żadnego znaczenia.
    • madziulka261 KIEDY miesiączka po zakończeniu karmienia piersi? 29.03.06, 14:43
      zakończyłsam roczne karmienie piersią miesiąc temu i do teraz nie dostałam
      okresu i juz troche się tym martwię , czy to normalne a jeżeli tak to ile to
      moze potrwać? Slyszalam że im dłuzej sie karmi tym miesiączka puźniej wraca czy
      to prawda?
    • Gość: ona Pani Doktor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 15:30
      Bardzo bym prosila aby Pani Doktor mi wytlumaczyla co znaczy:

jajnik lewy o wymiarach (i tu wymiar w mm), z CIALKIEM ZOLTYM KRWOTOCZNYM
      jajnik prawy o wymiarach (i tu znow wymiar w mm),z 8 MALYMI PECHERZYKAMI
      ZATOKA DOUGLASA WOLNA

co oznaczaja te stwierdzenia,ktore napisalam drukowanymi literami?

z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam
    • Gość: ona interpretacja USG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 15:36
      Bardzo bym prosila abyscie wytlumaczyly mi co znaczy:

jajnik lewy o wymiarach (i tu wymiar w mm), z CIALKIEM ZOLTYM KRWOTOCZNYM
      jajnik prawy o wymiarach (i tu znow wymiar w mm),z 8 MALYMI PECHERZYKAMI
      ZATOKA DOUGLASA WOLNA

co oznaczaja te stwierdzenia,ktore napisalam drukowanymi literami?

z gory bardzo dziekuje i pozdrawiam
    • wiolasb Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** 29.03.06, 19:36
      Witam serdecznie! 13 marca miałam zabieg łyżeczkowania - straciłam moje
      Maleństwo w 12 tygodniu ciąży (ciąża obumarła w 8w6d)... Dziś odebrałam wypis i
      wynik histopatologiczny, który potwierdził ciążę (residua ovi). Wykonałam,
      dokładnie wczoraj badania: morfologię i OB oraz toskoplazmozę i cytomegalię.
      Proszę pomóc mi zinterpretować wyniki:
      TOXOPLAZMOZA:
      IgG <5,0 Norma do 6,5 IU/ml
      IgM 0,03
      (negatywny <= 0,9; wątpliwy 0,91 - 1,09; pozytywny >=1,1)

CYTOMEGALIA
      IgG w surowicy /VIDAS/ 56,0
      (negatywny <4,0; wątplwy 4,0 6,0; pozytywny >=6,0)

IgM 0,18
      (negatywny <0,7; wątpliwy >=0,7 <0,9; pozytywny >= 0,9)

Poza tym mam niską hemoglobinę (11,6) ora malą ilość czerwonych krwinek (
      3,86). OB - ok, tj. 2. Czy mam powody do zmartwień? Bardzo proszę o pomoc!
      Dziękuję i pozdrawiam.
      • wiolasb toksoplazmoza i cytomegalia - proszę o pomoc 29.03.06, 19:42

Witam serdecznie! 13 marca miałam zabieg łyżeczkowania - straciłam moje
        Maleństwo w 12 tygodniu ciąży (ciąża obumarła w 8w6d)... Dziś odebrałam wypis i
        wynik histopatologiczny, który potwierdził ciążę (residua ovi). Wykonałam,
        dokładnie wczoraj badania: morfologię i OB oraz toskoplazmozę i cytomegalię.
        Proszę pomóc mi zinterpretować wyniki:
        TOXOPLAZMOZA:
        IgG <5,0 Norma do 6,5 IU/ml
        IgM 0,03
        (negatywny <= 0,9; wątpliwy 0,91 - 1,09; pozytywny >=1,1)

CYTOMEGALIA
        IgG w surowicy /VIDAS/ 56,0
        (negatywny <4,0; wątplwy 4,0 6,0; pozytywny >=6,0)

IgM 0,18
        (negatywny <0,7; wątpliwy >=0,7 <0,9; pozytywny >= 0,9)

Poza tym mam niską hemoglobinę (11,6) ora malą ilość czerwonych krwinek (
        3,86). OB - ok, tj. 2. Czy mam powody do zmartwień? Bardzo proszę o pomoc!
        Dziękuję i pozdrawiam.
        • koala.mb Re: toksoplazmoza i cytomegalia - proszę o pomoc 30.03.06, 10:20
          Wyniki nie są niepokojące. Troszkę niedokrwistości po zabiegu możesz mieć -
          należy pobrać żelazo.
    • Gość: kasia chore przydatki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 20:28
      leczyłam sie na przydatki antybiotykami doustnie,dożylnie ostatnio brałam
      distreptaze i fibs zastrzyki a czuje ze czasami mnie zaboli w okolicy prawego
      jajnika.co robic? czekac az przestanie bolec? moze potrzeba czasu zeby to sie
      wyleczyło?zaznaczam ze tydzien temu skonczyłam brac antybiotyk Tarcefoksym
      dożylnie.
      • koala.mb Re: chore przydatki 30.03.06, 10:38
        A może by tak badanie kontrolne???
    • polka1975 odsatwienie pigułek a ciąza 30.03.06, 11:48
      Pani Doktor, w jakim czasie po zaprzestaniu brania tabletek (6 lata non stop)
      można się starać zajść w ciąże bez ryzyka ciąży mnogiej czy jakiś innych
      komplikacji? Czy w ogóle należy poczekać z ciążą po odstawieniu pigułek? Mój
      ginekolog twierdzi, że powinnam odczekać przynajmniej trzy miesiące, żeby cykle
      się unormowały i organizm „oczyścił”. Tymczasem ginekolog mojej przyjaciółki
      uznał to za kompletne brednie, powiedział jej, że taki pogląd panował w
      zamierzchłych czasach i obecnie medycyna nie widzi konieczności „odczekania”.
      Panowie różnią się również co do Diane: mój twierdzi, że nie można jej brać
      dłużej niż 6 m-cy, gin przyjaciółki przepisuje jej te pigułki non stop od
      czterech lat, twierdząc, że opinię mojego gina świadczą o niedouczeniu.
      Szczerze mówiąc kompletnie zgłupiałam, trzymam się swojego ginekologa od kilku
      lat, chciałabym, żeby prowadził moją ciąże, ale jeżeli faktycznie
      ma „przestarzałe poglądy” może nie warto ryzykować, zwłaszcza, że będzie to
      moje pierwsze dziecko? Do tej pory moje wizyty zawsze dotyczyły tabletek
      antykoncepcyjnych, nie zawsze przy tym mnie badał, no i od dwóch lat nie miałam
      robionej cytologii.
      Z góry dziękuje za pomoc.
      • koala.mb Re: odsatwienie pigułek a ciąza 30.03.06, 20:13
        Nie wiem czy moje poglądy nie sa przestarzałe, jednak uważam, ze organizm tak
        jak ma prawo sie przestawiać na zewnetrzne hormony do trzech miesięcy tak i ma
        prawo wracać do stanu sprzed ich stosowania również taki czas. Jesli zajdziesz
        w ciazę wczesniej żadna krzywda ani Tobie ani dziecku się nie stanie, ale ja
        bym odczekała. Diane-35 nie powinno sie stosowac wyłącznie jako antykoncepcji.
        Jest to lek silny z duzą dawka hormonów i w wielu przypadkach nie ma potrzeby
        stosowania go, poniewaz istnieje wiele innych leków funkcje antykoncepcyjne
        spełniajacych a nie obciazajacych organizmu tj Diane.
    • edyta34s A moze jednak to ciąża? 30.03.06, 11:51
      Cztery miesiące temu odstawiłam pigułki antykoncepcyjne,od tego czasu
      stosowalismy tylko kalendarzyk.Od jakiegoś misiąca czuję się bardzo
      osłabiona,czasem mam zawroty głowy,od dwóch tygodni bardzo mnie
      wysadziło,brzuch mam jak balonik i ciągle zgagę i często jestem głodna
      (Normalnie jadałam dwa posiłki dziennie i to tylko ze zdrowego
      rozsądku,prawie nigdy nie odczuwam uczucia głodu),częściej chodzę do
      toalety,od tygodnia odczuwam codziennie coraz wyraźniejsze jakby ruchy w
      brzuchu. Ale co miesiąc krwawię,test ciążowy wyszedł negatywny.
      Sama już nie wiem co o tym myśleć.
      • koala.mb Re: A moze jednak to ciąża? 30.03.06, 20:16
        Ja też nie wiem sad( Może udaj się do lekarza?
    • makowka3 Zioła 30.03.06, 12:07
      Czy picie ziół ojca Sroki nie jest szkodliwe (mieszanka nr 3)które chciałaby
      zacząć stosować, dodam że biorę obecnie Bromocorn na obniżenie prolaktyny.
      • koala.mb Re: Zioła 30.03.06, 20:17
        Wrzuć w wyszukiwarkę.
    • emijov krostka w pochwie 30.03.06, 18:48
      proszę o poradę bo u nas do lekarza państwowo dłuugo się czeka, to mała
      mieścina a prywatnie jest taki lekarz, no sorry że lepiej nie chodzić do niego,
      jest niedelikatny, wulgarny i na niczym sie nie znawink)
      Po okresie jakiś tydzień, dostałam upławy , prze zjakieś dwa dni miałam takie
      jakby pomarańczowo rózowe, , upławy się skończyła a teraz mam pieczenie przy
      wejściu do pochwy, poleciałam do apteki i kupiłam sobie clotrimaroalum krem i
      lactovaginal, i wczoraj wieczorem przy aplikowaniu lactovaginalu wyczułam jedna
      taka krostkę w pochwie, jakby malutka grudka-krostka, troszkę boli mnie brzuch,
      raczje takie mrowienie, co to może być, jakaś infekcja, z mężem wspólżyłam
      przed okresem, po juz nie gdyż mąz pracuje za granicą, pierwszy raz takie coś
      mi się zdarza, prosze bardzo op poradę.
      z góry dziękuję i pozdrawiam brzdącówwink)
    • gerka Grzybica w ciąży. 30.03.06, 18:57
      Witam Pani doktor,
      jestem w 12 tc, i od 3-4 dni odczuwam lekkie pieczenie w pochwie, a wydzielina
      zrobiła sie lekko żółtawa, wydaje mi sie, że to początek zapalenia grzybiczego,
      niestety mam do tego skłonności i dość często mnie to dopada.
      Na ostatniej wizycie lekarskiej /20.03./ lekarz nie widział nic niepokojącego,
      stwierdził,że to fizjologia, ale ponieważ te pieczenia towarzyszą mi okresowo
      od początku ciąży to zalecił Lactovaginal przez dziesięć dni. Biorę go 6 dni i
      to pieczenie jakby się nasiliło, no i ta żółta wydzielina, ale może to po
      globulkach Lactovaginalu??
      A może mogę tak samowolnie przeleczyć się Nystatyną?? /następna wizyta za dwa
      tygodnie/
      Z tego co wiem nystatyna działa miejscowo i wczesniej juz mi pomagała.
      Dziękuję
      • koala.mb Re: Grzybica w ciąży. 30.03.06, 20:02
        Nystatyna w ciązy jest dopuszczalna, wiec nie popełnisz strasznego przestępstwa
        jesli sie nia przeleczysz smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka