katarynia dziwne objawy -problem z hormonami? 19.07.06, 14:48 pisze bo proszę o rade może któraś już to przechodziła mam prawie 30 lat i jedno dziecko ma już 3 lata, ale od 4 dni mam mdłości skłonność do wymiotów, ból brzucha ,bolą i powiększyły się piersi i mają białą wydzielinę objawy typowo ciążowe ale test negatywny ,i wczoraj dostałam okres więc to nie ciąża (szkoda) ale objawy pozostały czy to mogą być jakieś problemy z hormonami? czym mam się martwić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ef Miesiączka po laparotomii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 18:28 Pani doktor, Trzy tygodnie temu usunięto mi przydatki prawe z powodu niezłośliwego guza jajnika (8,3cmx6cmx3cm) na którym tworzyły się liczne torbielki. Okres powinnam dostać dwa dni temu, ale nadal czekam. Wcześniej miałam bardzo nieregularne miesiączki. Jeśli została usunięta przyczyna tych nieregularności to kiedy cykl powinien się ustabilizować? Czy okres po laparotomii ma prawo się opóźnić ?? Dziękuje bardzo za odpowiedź, Odpowiedz Link Zgłoś
ewelinak15 Informowanie położnika o dysplazji st.biodrowych? 21.07.06, 22:14 Witam Pani Doktor Zastanawiam się czy powinnam poiformować swojego lekarza prowadzącego ciążę o dysplazji stawów biodrowych. Jestem w drugiej ciąży. Wiem, że mam niewyleczoną dysplazję, krótszą nieznacznie lewą nogę (ok.1 cm)i skrzywiony kręgosłup w odcinku lędźwiowym. Tak bynajmniej jeszcze było w wieku 15 lat, kiedy moja mama zaniechała leczenia. Ruchomość stawu jest gorsza (w szkole miałam ograniczenia na wf)ale w pierwszej ciąży nie przyszło mi do głowy informować o tym lekarza położnika. Czy zrobiłam dobrze? Przebiegająca prawidłowo pierwsza ciąża zakończyła się po 16 h braku postępu porodu (1,5 cm rozwarcia) cesarskim cięciem. Czy ta wada mogła mieć wpływ na c.c. i może spowodować ewentualne komplikacje przy drugim naturalnym porodzie? Córka odziedziczyła po mnie dyspazję, która była dopiero wykryta podczas pierwszego badania w poradni ortopedycznej, ponieważ nikomu o swojej wadzie nie powiedziałam (nie wiedziałam, że może być dziedziczna). Prześwietlenie jest niemożliwe, wchodzi w grę wyciągnięcie starej kartoteki i badanie przez ortopoedę.Czy lekarz prowadzący moją drugą ciążę powinien być o tym być poinformowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hania Co tak naprawdę mi dolega? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 00:04 Kilka miesięcy temu mój lekarz stwierdził,,na oko" u mnie rzęsistkowicę i grzybicę ( zmieniłam partnera). Przepisał mi wtedy Tinidazolum dla mnie i dla mojego partnera, i Clotrimazolum dopochwowo. Nie pomogło, tzn. upławy i swędzenie ustąpiło, ale tylko na kilka dni. Po czy znowu wybrałam sie do lekarza, tym razem do innego. Wtedy dostałam i Flumycon, Tinidazolum. Tylko ja , partner nie. Tym razem objawy ustąpiły również na kilka dni. Współżyliśmy w prezerwatywie. Musiałam kolejny raz udac się do lekarza. Tym razem stwierdił u mnie bardzo zaawansowaną grzybicę, nie wspomniał już o rzesistkowicy, chociaż objawy bardziej to wskazywały. Dostałam Orungal i Clotrimazol dopochwowo. Mój partner w tym samym czasie również udał się do lekarza, któremu opowiedzial o tych chorobach. Ten przepisał mu Flumycon i dał skierowanie na badania. I tym razem moje objawy ustąpiły tylko na kilka dni. Ponownie wybrałam się do swojego lekarza. Tym razem dostałam Tinidazolum i Macmiror 500. Lekarz kazał mi przyjśc na wizytę kontrolną. Poszłam z nadzieją, że wszystko jest juz ok. a tu się ookazuje,ze jednak nie. Pan doktor podejrzewa chlamydie. Tym razem dostałam Azitrox. Mniej więcej w tym samym czasie moj partner odebrał swoje wyniki badań. Okazało się, że on jest zdrowy. Jak to możliwe? Przecież później wspołżyliśmy bez prezerwtywy. Czy to możliwe , żeby ktoś tutaj się mylił? Słyszałam, że wszystkie te choroby długotrwale nie leczone moga prowadzic nawet do nieplodnosci Co robic? Moj lekarz jest teraz na urlopie, a ja sie martwie, bo niby nadal jestem chora. Nadmieniam, że nie miałam robionego,zadnego posiewu. Odpowiedz Link Zgłoś
nik4 cilest od 10 lat 23.07.06, 17:13 witam, biorę cilest juz prawie 10 lat bez zadnych przerw, jak zaczynałam miałam 18 lat, chce nadal kontynuować te formr antykoncepcji, jednak zastanawiam się czyprzypadkiem nie byłaby wskazana zmiana tabletek? ostatnio, od około pół roku, podczas okresu bardzo boli mnie głowa a przecież wszystkie dolegliowości powinny byc zminimalizowane, co pani doktor o tym mysli? dziękuje za odp Odpowiedz Link Zgłoś
jelonkaa Yasmine+DUOMOX 500mg, Jaka skutecznosc pigulek? 23.07.06, 17:38 witam, Biore od miesiąca yasmine wszystko było w porządku jednak mialąm zapelenie pęcherza moczowego i lekarz <ginekolog> przepisał mi duomox 500mg.Ten lek to antybiotyk ale to wyczytałam w ulotce. Spytałam go czy owy lek ma jakiś wpływ na dzialanie pigulek, lekarz stwierdził że nie i ze wiele jego pacjentek tak sie leczy ktore zabezpieczaja sie hormonalnie. Na ulotce nie pisalo ze domox hamuje tylko "moze oslabiac" dzialanie srodkow antykoncepcyjnych,a na ulotce yasmine nie bylo wymienionej substancji zawierajacej sie w tym antybiotyku(amoxicillin)-która hamowala by dzialanie pigułek-, wiec zaufalam lekarzowi.Kochalam sie z chlopakiem kilka razy ale on "nie konczyl we mnie". Teraz(23.07) jest 25 dzien cyklu(4 dni po odstawieniu)i nic. Dodam ze podczas brania pigulek mialam plamienie. Kilka dni temu brzuch pobolewal mnie tak jak zazwyczaj przed okresem. Mam za to jakieś uplawy(śluz)Czy to normalne? Kiedy w czasie 7-mio dniowej przerwy moze wypaść krwawienie? nawet 7-go dnia? W olotce pisze że ok 2,3 dnia. Z góry dziekuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
maison ****Pytania do Pani dr koala.mb****** pl impl 23.07.06, 21:11 witam serdecznie p. dr! staramy sie wlasnie o 2 dziecko (lecze sie Dostinexem, Duphastonem [14-24dc] i Sioforem [2x1]) w 19dc mialam brazowy wyciek (ledwie plamka na bieliznie) czy to mozliwe zeby bylo plamienie implantacyjne? teraz tez w 27tc mam plamienie i juz odchodze od zmyslow, rano bylo jasno czerwone teraz jest brazowe i coraz slabsze, o jakimkolwiek pobolewaniu nie ma mowy, piersi tez nie jak przed @ czym sie takie plamienie implantacyjne charakteryzuje (nie wiem zbyt duzo oprocz tego ze wyst. ok 14 dni od zaplodnienia)? czy jest to kropelka krwi po zblizeniu? prosze o pomoc, pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
noolka Silne bole pochwy- czym spowodowane? 24.07.06, 01:16 Mam pewnien problem. Od dluzszego czasu towarzysza mi niemile i bardzo bolesne uklucia w okolicach podbrzusza silne skurcze pochwy oraz uplawy roznego koloru. Skonsultowalam sie z lekarzem a ten skierowal mnie na usg. Stwierdzil ze mam pochwe presunieta do tylu. Strasznie sie denerowalam ta wizyta dlatego zupelnie wylecialo mi z glowy zeby zapytac sie czym to jest spowodowane oraz jakie moga byc tego konsekwencje. Dodam ze dwa lata temu odczuwalam swedzenie i pieczenie pochwy. Leczylam sie "na wlasna reke" ale przeszlo. Chcialabym sie dowiedziec czy w zwiazku z tym iz lekarz stwierdzil u mnie przesuniecie pochwy bede mogla miec w przyszlosci dzieci? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi @ kolejny raz 7 dzień spóźnienia IP: 81.210.50.* 26.07.06, 08:59 Mam 30 lat, mam prośbę o radę, przez 6 lat brałam Minulet, z kilkoma 3 miesięcznymi przerwami, rok temu odstawiłam całkowicie, kilka pierwszych okresów miałam regularnie, jak podczas brania tabletek. Jakies 3 cykle temu okres spóźnił sie 4 dni, kolejny ok. 5, teraz juz 6 dzień czekam na kolejny. Robiłam badania w 3dc estrogen wyszedł 20, w 21dc progesteron 09,95ng/ml a prolaktyna 8,86ng/ml. Pdczas cyklu nie odczuwam dolegliwości takich jak pobolewanie brzucha czy piersi, a zdarzały sie podczas brania tabletek. Czy to normalne ? czy coś ze mną nie w porządku ? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaczek227 Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** 26.07.06, 09:24 prosze o rade bo niewiem co mi jest. miesiączke mam regularną i własnie dzis zaczełam troche krwawic a mam jeszcze 10 dni do okresu.nie jest to krwawienie jakie mam podczas miesiączki jest to śluz połaczony z krwą.co to może być???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eda Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** IP: 81.210.50.* 26.07.06, 09:37 Mam 30 lat, mam prośbę o radę, przez 6 lat brałam Minulet, z kilkoma 3 miesięcznymi przerwami, rok temu odstawiłam całkowicie, kilka pierwszych okresów miałam regularnie, jak podczas brania tabletek. Jakies 3 cykle temu okres spóźnił sie 4 dni, kolejny ok. 5, teraz juz 6 dzień czekam na kolejny. Robiłam badania w 3dc estrogen wyszedł 20, w 21dc progesteron 09,95ng/ml a prolaktyna 8,86ng/ml. Pdczas cyklu nie odczuwam dolegliwości takich jak pobolewanie brzucha czy piersi, a zdarzały sie podczas brania tabletek. Czy to normalne ? czy coś ze mną nie w porządku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beatus obfity okres - pilne IP: *.244.149.114.ostrow2.tnp.pl 27.07.06, 12:09 Miesiąc temu miałam łyżeczkowanie macicy po poronieniu. Teraz od trzech dni mam okres. Niestety jest on bardzo obfity - mam wrażenie że wręcz krwotoczny. Zawsze miałam dość duże krwawienia i wiem, ze pierwszy okres po zabiegu jest większy - wcześniej też tak było po 2 zabiegach. Nietety obecny bije wszyskie na głowę. Czy mogę wziąć jakiś lek przeciwkrwotoczny bez recepty - nie mam możliwośi pójścia do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: III cytologia Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 13:54 Witamm Pani doktor!Mam pytanie dotyczące mojej cytologi - ostatnio wyszła mi III grupa,ostry stan zapalny i małą nadżerkę. Moja pani doktor zapisała mi gynoxin 2 szt., po jednej co tydzień i lactovaginal - 2 opakowania po 2 na wieczór. Właśnie kończy mi się okres i wybieram się na powtórkowe badanie. Prosze mi powiedzieć czy mój obecny stan może mieć wpływ na to że mam bardzo skąpe miesiączki - 2 dni i pierwszy dzień okropnie bolesny. W ostatnich miesiącach właśnie takie mam, poza tym zmniejszył mi się biust, odczuwam suchość w pochwie podczas stosunku, a moje libido jest minimalne oraz mam bardzo uciażliwy okres napięcia przedmiesiączkowego powodujący myśli samobójcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Upławy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.06, 21:17 Proszę mi powiedzieć czy białe upławy, bez zapachowe, o kwaśnym smaku (tak twierdzi mój partner) w środku cyklu tuż po jajeczkowaniu, są czymś co należy leczyć. Miałam badania pod kątem grzybów i nic nie wychodowano. Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś kolejne? Mam 33 lata i urodziłam troje dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama2006 wakacje w malezji w 5-6 tygodniu ciazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 13:14 Witam, mam pytanie - bardzo wazne, poniewaz zaplacilismy juz za wakacje. Czy w 5-6 tygodniu ciazy wyjazd na 2 tygodnie do Malezji jest calkowicie bezpieczny? Wiaze sie to z ponad 12-godzinnym lotem w jedna strone i dodatkowo stresem, ze czeka mnie lot samolotem, w dodatku bez mozliwosci zazycia srodkow uspokajajacych (bo rozumiem, ze w ciazy takich zazywac nie moge???). Bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie, mama2006 Odpowiedz Link Zgłoś
agga28 czy wielkość pęcherzyka jest prawidłowa? 29.07.06, 00:11 Badanie beta Hcg zrobione w 27 dc potwierdiło ciążę (wynik 22). Dziś w 35 dniu od ostaniej miesiączki zrobiłam badanie USG i było widać bardzo malutki pęcherzyk - 5 mm. Martwię się, że powinien być znacznie większy? Dodaję, że cykle mam 31-33 dniowe, a w 3 dni temu (w 32 dc) miałam niewielkie plamienie. Czy mam powody do obaw? Odpowiedz Link Zgłoś
is-is-is Diane 35 działania uboczne? 29.07.06, 09:49 Dzień Dobry Pani Doktor, mam 27 lat,kilka lat temu ze względu na wysoki poziom testosteronu przepisano mi Diane 35, brałam ją około 1,5 roku i musze powiedziec że efekty były bardzo dobre.Owłosienie zmniejszyło się , spadła mi waga , samopoczucie sie poprawiłoitd.Jednak nie zdiagnozowano przyczyny tego podwyższonego poziomu testosteronu,a usg jajników nie wykazało zadnych zmian.Endokrynolog powiedziała mi że trzeba przeprowadzic badania w szpitalu ale musze odstawić Diane.Tak zrobiłam, jednak na badania mnie w konsekwencji nie skierowała. Po wizycie u ginegolog zaczełam znowu brac Diane( z tym że pani doktor powiedziała że powinno to trwac minimum 3 lata.Jestem od 2,5 roku na dianie i właściwie od 2 lat zaczeły się problemy, przytyłam w tym czasie ,jestem nerwowa , wybuchowa, mam stany depresyjne, cały czas bym spała, jeżeli chodzi o libido to spadło praktycznie do 0, drażni mnie światło.Dzisiaj powinnam rozpocząc nowy listek , ale po długim zastanowieniu postanowiłam tego nie robić, poniewaz jest coraz gorzej jezeli chodzi o mój stan fizyczny i psychiczny zdrowia. Czy te wszystkie cięzkie objawy mogą wynikac tylko z brania diane 35?Jesli tak to kiedy one moga ustąpic po zaprzestaniu brania leku?Co może być jeszcze przyczyną podwyzszonego testosteronu? Czy mogę miec problemy z zajściem w ciąze po stosowaniu tego leku? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
b-u Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** 31.07.06, 23:56 Czy polipy na szyjce macicy należy zaraz operować? Dwóch lekarzy jest odmiennego zdania,więc już nie wiem. Polip jest wielkości ziarenka pieprzu. Co mam robić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 07:54 witam,mam pewien problem,9.lipca dostalam miesiaczke,pierwszy dzien krwawienie bylo normalne,natomiast w kolejne 3 dni mialam dziwne brazowe uplawy,nieiwele krwi..bardzo mnie to zaniepokoilo,udalam sie do ginekologa,ktory powiedzial ze moge miec podobne zaburzenia,poniewaz 4 miesiace temu mialam ciaze pozamaciczna.jednak przez caly miesiac zle sie czuje,mam zawroty glowy,nudnosci,zaparcia,robilam nawet 3 testy ciazowe w tygodniowych odstepach czasu-wyszly negatywne.moje pytania brzmia: czy taka miesiaczka jest normlna?czy testy w moim przypadku sa wiarygodne?(robilam 3 rozne),czy takie samopoczucie moze byc wynikiem zmian hormonalnych w moim organizmie?(nie przyjkmuje tabletek,czy tabletki antykoncepcjne "logest"sa odpowiednie dla mnie?mam 19lat.prosze o odp specjalisty,moj mail: pelaska@tenbit.pl Odpowiedz Link Zgłoś
b-u Polipy na macicy.Kto wie.... 01.08.06, 16:57 Mój gin stwierdził,że mam polipa na szyjce macicy i należałoby go operacyjnie usunąć. Poszłam jeszcze do drugiego, który stwierdził,że polip jest wielkości ziarnka pieprzu i nic nie trzeba robić. Czy takie polipy są groźne? Zostawić czy operować??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczucha Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.08.06, 19:10 Pani doktor, co może oznaczać poziom BHCG we krwi 0,912 mIU/ml, 8 dni po terminie spodziewanej miesiączki? To 5 tydzień od ostatniej, więc przy ciąży powinien już wynosić powyżej 19... a skoro tak, to ciążę można wykluczyć. W takim razie jeżeli nie ciąża, to co to może być?? dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczucha poziom BHCG IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 01.08.06, 19:13 Pani doktor, co może oznaczać poziom BHCG we krwi 0,912 mIU/ml, 8 dni po terminie spodziewanej miesiączki? To 5 tydzień od ostatniej, więc przy ciąży powinien już wynosić powyżej 19... a skoro tak, to ciążę można wykluczyć. W takim razie jeżeli nie ciąża, to co to może być?? dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
as01 Ciaza-czy nie jest za pozno 02.08.06, 15:51 Gnebi mnie problem, o ktorym coraz czesciej mysle. Niestety, tak sie zlozylo, ze swoja "druga polowke" dosc pozno i dopiero teraz startuje w zycie we dwoje. Boje sie, ze jest juz za pozno na ciaze i dzieci. Mam 36 lat, jestem zdrowa, wysportowana, nie pale, nie uzywam tabletek antykoncepc (bralam je ponad 2 lata temu przez okres ok 2 lat), regularnie miesiaczkuje. Czy mam jeszcze szanse? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marry_lou Re: Ciaza-czy nie jest za pozno IP: *.131.102-84.rev.gaoland.net 03.08.06, 01:05 Ja moze nie lekarza,ale dziewczyno nie jest za pozno !!! Jestes w kwiecie wieku,zdrowa,mloda i co ci wiecej do szczescia trzeba. Ty sie bierz do roboty i dawaj znac co z waszych staran wyszlo ) Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emy2 Czy to zapalenie pęcherza? IP: *.resman.pl / 84.38.160.* 03.08.06, 10:59 Od kilku dni bardzo często chce mi się siusiać,chociaż nic mnie nie boli ani nie piecze.Czy to może być stan zapalny?Jakimi lekami mogę się poratować,bo jest to uciążliwe,zwłaszcza w pracy.Czy mogło mieć na to wpływ spanie przy uchylonym oknie i zmarznięcie w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
sanpja napięcie przedmiesiączkowe - da się leczyć? 03.08.06, 16:50 Dziendobry Pani doktor, pytanie mam jak w tytule. Chodzi mi tylko o to, że przed miesiączką ja nie jestem drażliwa ale wręcz wredna a może czasem i agresywna. Nie potrafię sobie z tym poradzić. Kłócę się z mężem, krzyczę na dzieci, daję im klapsy - jestem przeciwnikiem bicia dzieci i w innym terminie gdyby mąż chciał uderzyć dziecko to chyba pobiłabym jego. Męża czepiam się o byle co, w domu robię porządki i nie daj boże żeby coś leżało na nie swoim miejscu to od razu jest awantura. Wiem że źle robię i obiecuję sobie że się powstrzymam i jak mi się przypomni to staram się powstrzymywać ale żadko mi się przypomina. Czy można to jakoś leczyć. Ja jestem okropna dla moich domowników. Mnie to też męczy, bo nie mogę spać w nocy, czasem miewam kołatania serca i cały czas jestem rozdrażniona. I trwa to od tygodnia czasem nawet do dwóch, dostanę okres i wszystko przechodzi ( ale tylko mi). Dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś