Dodaj do ulubionych

Od 20.03 zacznie się Żółty Tydzień ....

18.03.06, 09:20
Pamiętajcie o zrobieniu badania HBS zanim zdecydujecie się na szczepienie.

Nie wiem dlaczego nie mówi się o tym głośno, a tylko namawia do szczepień.
Trzeba mieć pewność, że się nie jest nosicielem WZW typu "B".
Każda z nas ma przecież wiele wspólnego ze szpitalami, przychodniami,
laboratoriami, stomatologami, kosmetyczkami, fryzjerami, gabinetami
kolczykowania, czy tatuażu ... itd itp

Sprawdźcie na świeżo, jak to z Wami jest!
A wtedy koniecznie się zaszczepcie (jesli HBS będzie "ujemny")

Bardzo Was proszę!
Obserwuj wątek
    • ziazia17 Re: Od 20.03 zacznie się Żółty Tydzień .... 18.03.06, 14:37
      Możesz coś bliżej o tym badaniu? Rozumiem, że pobierają krew, ale czy trzeba być na czczo? I kiedy wyniki? No i tak z ciekawości: jaka cena?
      Mam się zaszczepić, byłam u lekarza i nawet słowem nie wspomniał o tym badaniu.
      Pozdrawiam Magda
      • lila1974 Re: Od 20.03 zacznie się Żółty Tydzień .... 18.03.06, 14:47
        Tego właśnie nie rozumiem, dlaczego nic na temat badania się nie mówi.
        Ryzyko zarażenia się WZW "B" jest o wiele wyższe niż AIDS, o AIDS się trąbi,
        żeby sprawdzać.

W prywatnym gabinecie 29,- zł ale sądzę, że w przychodniach może być taniej.
        Nie musisz być na czczo.
        W zalezności od cyklu w jakim pracują laboratoria zależy odebranie wyniku, ale
        ja np. odebrałam tego samego dnia.
        • galela Re: Od 20.03 zacznie się Żółty Tydzień .... 18.03.06, 14:53
          A mnie powiedzieli że można bez HBS i tak zrobiłam. Jestem zaszczepiona od
          niedawna, dopiero dwoma dawkami a HBS robiłam półtora roku temu i był ujemny. I
          co, teraz mam ten HBS robić?
          • lila1974 Re: Galela 18.03.06, 15:59
            Oczywiście, ze można, ale skąd wiesz, czy w dniu szczepienia nie jesteś
            nosicielką wirusa???

Żołądkuję się o ten HBS, bo niestety mój okazał się DODATNI sad
            • galela Re: Galela 18.03.06, 16:32
              No nie wiem, ale jeśli jestem to co?
              A tobie współczuję, ale teraz coraz lepiej to leczą, na pewno będzie dobrze.
              • lila1974 Re: Galela 18.03.06, 18:27
                Jeśli jesteś a nie wiesz, to możesz zarażać poprzez krew i stosunki.

Mnie nie leczą, bo ja na szczęście mam wirus ale nie zapadłam na zapalenie
                wątroby. Jestem nosicielką od około 10 lat (wtedy się zdjagnozowałam, bo mogłam
                złapać to dziadostwo wczesniej). Mam szczęscie w nieszczęsciu, choć z drugiej
                strony osoby, które od razu zachorowały i były leczone, mają szansę na pozbycie
                się wirusa z organizmu. Zdaża się to jednak BARDZO rzadko.

Galela ja nie chcę tu nikogo straszyć.
                Po prostu chciałabym, by się mówiło głośno nie tylko o szczepieniach ale też o
                wirusie.
                • agawamala Re: Galela 18.03.06, 18:50
                  Na wstępie - jestem zwolenniczką szczepień, badań profilaktycznych, ale nie
                  dajmy się zwariować! Piszesz o konieczności oznaczania HBS, zapomniałaś o HCV (
                  wirus C- jeszcze groźniejszy od B- szczepienia brak), HIV - wiadomo!
                  A co z nosicielstwem salmonelli? Też mało fajne, a może być zdradliwe.
                  Można wymienić całą długą listę chorób, którymi można zarażać zupełnie
                  nieświadomie.
                  Co więcej - istnieje druga lista - i to wcale nie krótsza- chorób, które warto
                  wcześnie wykryć, aby skutecznie je leczyć.
                  Czy w związku z tym mamy co chwilę dokładnie się badać? Robić CT całego ciała?
                  Oznaczać co pół roku markery? Sprawdzać przeciwciała? Robić wymazy?
                  Jeśli tak, to zapewniam, że życie spędzimy u lekarza.
                  Warto się szczepić, przeprowadzać badania profilaktyczne, mieć nawyk mycia rąk,
                  utrzymywania higieny wokół siebie, ale nie wariować.
                  • aga55jaga Re: Galela 18.03.06, 21:32
                    ja tu żadnego wariactwa nie widzę - chodzi o to żeby m in nie wywalac
                    niepotrzebnie kasy - jeśli ktoś ma dodatni HBS - proste. Dodatkowo dochodzi
                    problem niepotrzebnego obciazania organizmu. Myślę,że jak najbardziej
                    uzasadnione jest profilaktyczne sprawdzenie nosicielstwa.
                    • aga55jaga Re: Galela 18.03.06, 21:38
                      a hbs typu B jest bardzo groźną chorobą więc skoro można sie zaszczepić
                      dlaczego tego nie zrobić. A tak na marginesie ten cały żółty tydzień to trochę
                      nabijanie ludzi w butelkę - bo te szczepienia wcale nie są tańsze w tym czasie
                      niż normalnie, a czasami nawet droższe
                      • lila1974 Re: aga55jaga 19.03.06, 00:51
                        Troszkę tańsze jednak są. W mojej przychodni np.
                        Wzw "B" 56zł normalnie /44 ulgowo
                        Wzw "A" 150 normalnie/ 96 ulgowo
                        Wzw "A+B" 150 normalnie/ 96,- ulgowo

Chociaż nie wiem, jak gdzie indziej.
                  • lila1974 Re: agawamala 19.03.06, 00:58
                    Nie o wariowaniu był mój post.
                    Skoro na wzw typu B jest szczepionka to warto się zaszczepić, nie uważasz?
                    Ale zanim się wykona szczepienie, trzeba sprawdzić, czy się już przypadkiem nie
                    jest nosicielem, bo inaczej mimo szczepienia nadal bedziemy roznosiły wirusa.

Czy zauwazyłaś gdzieś bym nawoływała do zbiorowej histerii?

Zapewniam Cię, że z higieną nie miałam i nie mam problemu, a jednak gdzieś mnie
                    wirus dopadł. Kiedy się to wydało, przebadał się mój były chłopak ion był
                    czysty, więc pozostaje mi zarażenie przez przerwaną powłokę skóry, co może
                    zdażyć się wszędzie.

Zresztą po małym zainteresowaniu tematem wnoszę, że mamy mają już szczepienia
                    za sobą lub w ogóle mają je w nosie, więc się nie musisz martwić.
                    • agawamala Re: agawamala 19.03.06, 12:52
                      Sama jestem zaszczepiona przeciwko WZW A i WZW B, bez sprawdzania czy jestem
                      nosicielem czy nie.
                      WZWA to tzw. "żółtaczka pokarmowa"- tu z higieną jest związek raczej oczywisty,
                      WZW B to 'żółtaczka wszczepienna" czyli taka, którą można zarazić się przy
                      kontaktach np. ze służbą zdrowia.
                      Uważam, że szczepić się warto, ale histeryzować już nie.
                      Dlaczego nie chcesz wykonać badań , o których wspomniałam wyżej - np. HCV, HIV,
                      nosicielstwo salmonelli? Też warto wiedzieć! A markery nowotworowe? Wszak
                      wiadomo, że rak wcześnie wykryty jest prawie zawsze uleczalny - więc czemu nie
                      robisz markerów co pół roku?
                      Lista badań, które warto zrobić jest naprawdę długa.
                      • lila1974 Re: agawamala 19.03.06, 13:05
                        Rozumiem, że dla zasady się tak spierasz.
                        Skoro zaszczepiłaś się na wzw "B" bez sprawdzenia HBS, to skąd wiesz, że nie
                        zarażasz nadal?

Zastanawia mnie skąd czerpiesz przesłanki o mojej histerii?

Chodzisz z dzieckiem na szczepienia? Po co? Przecież to tylko histeria.
                        • agawamala Re: agawamala 19.03.06, 14:24
                          Przeczytaj swój post- spokojnie, ze zrozumieniem!
                          Tak, chodzę z dziećmi na szczepienia ( chociaż powinnam użyć czasu przeszłego,
                          bowiem większość szczepień ze względu na wiek moich dzieci mamy już za sobą).
                          Ale jest różnica między szczepieniami ochronnymi a kontrolowaniem czy jest się
                          nosicielem poszczególnych chorób czy też nie.
                          Jeśli ktoś jest tak wrażliwy, że chce mieć 100% pewność, że nie jest nosicielem
                          HBS przed szczepieniem, to dlaczego nie sprawdza innych możliwości?????? Są
                          równie groźne!
                          Na życzenie prześlę kalendarz badań.
                          • lila1974 Re: agawamala 19.03.06, 14:36
                            Nie wiem, czy zauważyłaś, że mój pierwszy post dotyczył Żółtego Tygodnia, czyli
                            osób, które są tym tematem zainteresowane?
                            Nie nawołuję tutaj do zbiorowej histerii na temat badania się wszystkich na
                            wszystko.

Zupełnie nie rozumiem o co Ci chodzi?

Tak Cię to martwi, że ktoś zrobi sobie badanie, dzięki któremu będzie miał
                            pełny obraz sytuacji?

Zaszczepiłaś się, jak już wyżej wspomniałaś, ale jeśli nie zrobiłaś badania, to
                            nadal nie wiesz, czy jesteś czy też nie nosicielem wirusa i czy zarażasz czy
                            nie.

• kajaja2 Re: Od 20.03 zacznie się Żółty Tydzień .... 25.04.06, 09:34
          ja bede placic 50 zl to chyba za duzo.ale ide bo wczesniej calego szczepienia
          nie przeszlam.
    • Gość: kika jak to w końcu jest.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 09:15
      wczoraj byłam spytać ile kosztuje szczepienie pani powiedziała 3x45 teraz od
      razu potem za miesiąc i za 6 miesięcy, ale jak spytałam czy trzeba wcześniej sie
      skonsultować z lekarzem to powiedziała że nie trzeba

ile wy płaciłyście bo u mnie chyba konowały są i czy badał was wcześniej lekarz??
      • lila1974 lekarz badać nie musi ... 26.04.06, 16:33
        na gołe oko przecież nie stwierdzi, czy jesteś, czy nie zarażona wirusem WZW
        typ B.

Tylko badanie krwi na HBS daje Ci pewność, ze nie jesteś zarażona i mozesz, a
        nawet powinnaś się szczepić!
        • blaszany_dzwoneczek Re: lekarz badać nie musi ... 26.04.06, 16:44
          Nie chodzi tu o badanie celem stwierdzenia na oko czy jeseś zarażona wirusem
          zółtaczki czy nie, tylko czy jesteś zdrowa i nie ma przeciwskazań do szczepienia.
      • blaszany_dzwoneczek Re: jak to w końcu jest.. 26.04.06, 16:42
        Tyle samo. A tam gdzie ja poszłam kazali mi przynieść skierowanie od lekarza,
        albo u nich dopłacić za badanie. Ale dzwoniłam w kilka miejsc i w niektórych nie
        wygali wczesniejszego badania, a w niektórych mówili, że badanie wliczone w tę
        cenę. Wszędzie 3x45zł. Byłam przed szczepieniem u mojej lekarki, w gardło mi
        zajrzała i tyle.
    • suger_mouse Re: Od 20.03 zacznie się Żółty Tydzień .... 25.04.06, 10:02
      A ja mam inne pytanie. Czy można się szczepić, jeśli sie nie jest zupełnie zdrowym?

Bo każdy lekarz mówi co innego. Moja własna pani doktor powiedziała, że
      przeciwskazaniem są tylko infekcje z gorączką powyżej 38. Niestety, w terminie
      drugiego szczepienia trafiło mi się choróbsko i ciągle mam po nim stan
      podgorączkowy. Zgłosiłam się na drugie szczepienie, ale lekarka, która wtedy
      przyjmowała, powiedziała, że nie ma mowy, żebym się szczepiła.

No i co ja mam zrobić? Niedługo minie sześć tygodni, i będę musiała chyba
      zaczynać wszystko od początku...
      • kajaja2 Re: Od 20.03 zacznie się Żółty Tydzień .... 26.04.06, 19:35
        owszem nie wolno moze sie nie przyjac szczepionka albo moze byc jakies
        powiklanie trzeba byc idealnie zdrowym
    • magdalaena1977 Re: Od 20.03 zacznie się Żółty Tydzień .... 27.04.06, 02:21
      Korzystałam w zeszłym roku z "żółtego tygodnia" i tez uważam, że to w gruncie
      rzeczy chwyt marketingowy, a nie akcja społeczna. Obniżenie cen szczepionek było
      minimalne i wykonywano je tam gdzie zawsze. I tylko producent wydrukował plakaty
      i przeprowadził akcję promocyjną, upodabniając ją do rzeczywistych
      prozdrowotnych zaleceń.

Nie mam nic przeciwko szczepieniom, ale sama akcja mnie denerwuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka