Dodaj do ulubionych

prolaktyna

IP: *.dostep.pl 15.10.01, 18:46
Pani doktor, miałam robione badanie prolaktyny. Wyszło 238 mIU/ml, natomiast 1
godz po MTC 2605,0 mIU/ml. Pisała pani ze po godzinie powinna byc 5 razy
wyższa. U mnie jest ponad 10 razy wyższa. Czy ten wynik świadczy o jakichś
nieprawidłowościach? Jesli tak o jakich? Bardzo dziekuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: prolaktyna 17.10.01, 23:05
      Może świadczyc o tzw. hiperprolaktynemii czynnosciowej. A czy jakies okreslone
      dolegliwosci spowodowały,że miała Pani zalecone to badanie? Hyperprolaktynemia
      może powodowac niedomoge lutealną (II fazy cyklu), zaburzenia jajeczkowania,
      bądx cykliczne bóle piersi.MA
      • Gość: mm Re: prolaktyna IP: *.unregistered.formus.pl 18.10.01, 09:41
        Badania zostały zlecone przed przepisaniem środków antykoncepcyjnych, jako że
        po badaniu USG istniało podejrzenie o braku owulacji. Wyniki hormonów płciowych
        wykazały, że owulacja miała jednak miejsce. Poza tym okazało się, że mam niskie
        TSH (0,42), co może być związane z małym guzkiem tarczycy. Czasem 1-1,5
        tygodnia przed okresem odczuwam bóle piersi ale nie zawsze. Teraz biorę
        tabletki antykoncepcyjne. Z tego co się zorientowałam pierwszy wynik prolaktyny
        był prawidłowy, tylko drugi jest za wysoki. Czy to co opisałam potwierdza pani
        podejrzenia o hiperprolaktynemii czynnosciowej? Czy powinnam podjąc jakieś
        kroki w tej sprawie? Czy bedę mogła w przyszłości mieć dzieci? Czy powinnam
        zrezygnować z antykoncepcji hormonalnej?
    • ustyna Re: prolaktyna 18.10.01, 11:06
      Pani doktor,
      Mam ten sam problem. W związku z problemem z zajściem w ciąże zrobiłam poziom
      hormonów w 5 dniu cyklu i test prolaktyny z MTC.
      Wyniki są następujące:
      estradiol:0,11nmol/l
      folitropina:5,95 U/l
      lutropina: 5.15 U/l
      prolaktyna: 372 mU/L
      progesteron: 2,03 nmol/l
      testosteron: 1,45 nmol/L
      tyreotropina: 1,29 uU/ml
      Natomiast test:
      po 30 min. - 3550 mU/L, po 60 min. - 4080 mU/L
      Co Pani sądzi o tych wynikach?
      Dodam, że zachodzi u mnie owulacja (miałam usg).
      Pani doktor bardzo proszę o odpowiedź, co robić aby zajść w ciążę.
      Dziękuję

• Gość: AS Re: prolaktyna IP: 212.244.170.* 18.10.01, 12:00
        Pani Doktor- jestem 11 m-cy po porodzie, od 6 miesięcy już nie karmię, a mimo
        wszystko w piersi jest pokarm. Czy to jest prawidłowe?
      • monika.antepowicz Re: prolaktyna 19.10.01, 15:13
        PRL po teście jest troszke zawyżona- można przez kilka cykli przyjmować maleńką
        dawke Bromergonu(1/4 tabl) i wszystko się wyrówna. Hyperprolaktynemia może
        powodować niedomogę II fazy cyklu-ma wiec też niewielkie kłopoty z zajsciem w
        ciążę.MA
        • Gość: mm Pani doktor - bardzo proszę o odpowiedź IP: *.unregistered.formus.pl 19.10.01, 15:23
          Pani doktor - bardzo proszę o odpowiedź na pytanie

• Re: prolaktyna
          Gość portalu: mm 18-10-2001 09:41
          Badania zostały zlecone przed przepisaniem środków antykoncepcyjnych, jako że
          po badaniu USG istniało podejrzenie o braku owulacji. Wyniki hormonów płciowych
          wykazały, że owulacja miała jednak miejsce. Poza tym okazało się, że mam niskie
          TSH (0,42), co może być związane z małym guzkiem tarczycy. Czasem 1-1,5
          tygodnia przed okresem odczuwam bóle piersi ale nie zawsze. Teraz biorę
          tabletki antykoncepcyjne. Z tego co się zorientowałam pierwszy wynik prolaktyny
          był prawidłowy, tylko drugi jest za wysoki. Czy to co opisałam potwierdza pani
          podejrzenia o hiperprolaktynemii czynnosciowej? Czy powinnam podjąc jakieś
          kroki w tej sprawie? Czy bedę mogła w przyszłości mieć dzieci? Czy powinnam
          zrezygnować z antykoncepcji hormonalnej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka