Dodaj do ulubionych

PRZEWLEKŁA GRZYBICA A ZAJŚCIE W CIĄŻE

17.10.01, 15:49
Pani doktor,

Mniej więcej od 10 lat męczą mnie upławy drożdżycowe.
Oczywiście brałam przeróżne leki, ale poprawa była niewielka, i drożdże jak
były tak są.
Moje pytanie brzmi: czy może to być przyczyną, że nie mogę zajść w ciążę?
Dodam, że mam owulację (robiłam usg, jest skok temperatury), poziom hormonów
robiony w 5 dniu cyklu mieści się w normie.

Bardzo dziękuję za odpowiedź
Justyna
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: PRZEWLEKŁA GRZYBICA A ZAJŚCIE W CIĄŻE IP: 192.168.10.* / *.elblag.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 20:09
      Nie jestem fachowcem w sprawach medycznych, ale wydaje mi się, że grzybica nie
      ma związku z zajściem w ciążę. Sama cierpię na drożdżycę od ładnych paru lat i
      dochowałam się dwuletniej córeczki, no i teraz jestem w 16 tygodniu ciąży.
      Przed dwoma tygodniami znów miałam atak grzybicy, który musiałam leczyć
      antybiotykami. Sama grzybica nie jest groźna dla płodu, tylko jest bardzo dużym
      dyskomfortem dla kobiety w ciąży. Mój lekarz powiedział mi, że teraz w ciąży to
      można leczyć grzybicę tylko dopochwowo (miejscowo), a po porodzie trzeba sie
      będzie zabrać za leczenie kompleksowe tzn. przynajmniej raz w miesiącu np. w 5
      dniu cyklu brać jedną tabletkę doustnie (też antybiotyk) i to przynajmniej
      przez pół roku aby zniszczyć odnawiające sie ogniska grzybicze, które mogą
      zalegać nawet wewnątrz organizmu. Mam nadzieję, że przenajmniej trochę Tobie
      pomogłam. Pozdrowienia
      Małgorzata z Elbląga
    • monika.antepowicz Re: PRZEWLEKŁA GRZYBICA A ZAJŚCIE W CIĄŻE 18.10.01, 00:54
      Czy miała Pani wykonany posiew- czy na pewno jest to zakażenie grzybicze?
      Jeśli tak- to ni jest ono powodem nie zachodzenia w ciażę.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka