Dodaj do ulubionych

Jak to jest?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 18:32
Moja mama mówi że golenie się pod pachami jest nie zdrowe i nie pozwala mi,ale
moje koleżanki z klasy WSZYSTKIE się tam golą.Już nie mam siły z mamą
walczyć,bo to nic nie da,ale na wf-ie jak się przebieramy to się ze mnie
śmieją.Jak mogę przekonać mamę,że to nie jest dla kobiety nie zdrowe?Mam 16 lat.
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: Jak to jest? 28.04.06, 19:05
      Wręcz przeciwnie!
      Golenie pach pomaga utrzymać higienę.
      Włosy zatrzymują pot, który się tam odkłada i rozkłada.
    • krakoma Re: Jak to jest? 28.04.06, 19:08
      zrob mamie niespodzianke. podgol ja w nocy, jak bedzie spala i odczekaj.
    • goscha Re: Jak to jest? 28.04.06, 19:27
      O?! A niby jakie ma argumenty? Bo niezdrowe to jest tylko jak się zatniesz.
      • Gość: młoda Re: Jak to jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 19:31
        Mama twierdzi że te włosy po coś są,nie umie mi powiedzieć po co,ale się
        upiera.Może dlatego że mama ma 56 lat i nie umie ze mną pogadać normalnie.
        • goscha Re: Jak to jest? 28.04.06, 19:38
          No po coś są. Utrzymywały pot, żeby przez powolne parowanie lepiej chłodził się
          organizm. Ale to się sprawdzało kilka tysięcy lat temu, kiedy ludzie żyli w
          stadach na sawannach a nie teraz kiedy się chodzi w ubraniu i parowanie pod
          pachami nie sprwadza się
    • Gość: u-lala ludzie różne pomysły mają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 19:33
      ja mam sąsiadów, którzy myją się raz na tydzień (w sobotę!), nalewają jedną
      wannę do pełna i wszyscy po kolei w tej samej się kąpią.

ich argument na rzadkie mycie to: jak się cżłowiek za często myje to się skóra
      za bardzo złuszcza :o

ja miałam podobny problem z moją mamą ale chodziło o golenie nóg. też mówiła,
      że po co, że to niezdrowo (bo potem będę miałą nogi owłosione jak facet). a mi
      było wsyd chociażby na wf-ie. ja poprostu goliłam nogi, nie pokazywałam jej a z
      czasem znudziły jej się kazania na temat moich nóg.
      nie słuchaj mamy, tylko sobie gol te pachy jak ci tak wygodniej. mamie przecież
      chuba nie biegasz codziennie i nie pokazujesz jej pach czy masz ogolonie czy
      ie wink

pzdr
      • Gość: młoda Re: ludzie różne pomysły mają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 19:36
        smile
        Aż tak to nie jest,ale mama o wszystkim decyduje,nawet włosów na głowie nie
        pozwala mi ściąć,a tak bym chciała mieć inną,jakąś modną fryzurę.
        • goscha Re: ludzie różne pomysły mają 28.04.06, 19:43
          ??? A jak długo zamierzasz tak robić? Aż wyjdziesz za mąż i wtedy pozwolisz, że
          mąż będzie decydował o Twoich włosach? Dziewczyno, chyba pora wziąć się za
          siebie. Przecież nie zamierzasz pić, ćpać i puszczać się, tylko zrobić coś ze
          swoimi włosami! Kontrola rodziców chyba w pewnym miejscu powinna się skonczyć,
          prawda?
    • maialina1 Re: Jak to jest? 28.04.06, 21:40
      nie no, to jest baaaardzo CHORE zeby sie golic!!!
      Przeciez my malpy jestesmy!
      Twoja mama ma racje, od obcięcia klaków pod pachami traci się sily, jak
      biblijny Samson, a dalsze cięcie prowadzi do nieuchronnej śmierci.
    • maialina1 dlaczego TROLLE nigdy sie nie logują?? 28.04.06, 21:43
      Dlaczego trolle nigdy sie nie logują i zawsze się
      nazywaja "mala" "niedoświadczona" albo "?"
      ?
      • Gość: Matylda Re: majalina1 IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 22:27
        A dlaczego zawsze znajdzie się jakiś niedowiarek, który nie potrafi uwierzyć,
        że te "małe" i "niedoświadczone" są prawdziwe i mają swoje problemy?
        • Gość: ehhh Re: majalina1 IP: 62.111.139.* 28.04.06, 22:44
          Doskonale Cie rozumiem! Moja starsza nie powinna być matką- z nią się nie da
          gadać. Jak coś nie idzie po jej myśli to jest poprostu koniec! Nerwowo już
          wysiadam. Dochodzi do tego, że na jej widok rośnie we mnie agresja. Boję się, że
          w przyszłości mogę być taka samasad (już nawet poprosiłam kilka osób, że jak
          taka będę, to żeby mnie odstrzelić). Ja nie wiem skąd się biorą ludzie z takim
          charakteremsad Jak widze sytuację w domu mojego chłopaka, to mnie zazdrość
          ogarnia bo u mnie nigdy tak dobrze nie było, nie jest i nie będzie! Mam wrażenie
          że skoro jestem wpadką (bo tak jest) to teraz mi się za to obrywa-ale kurde
          przecież sama się na ten świat nie prosiłam. Po każdej rozmowie z matką mam
          ochote coś sobie zrobić, bo ryczeć mi się już nie chce!sad
          • Gość: good róbcie swoje! IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 12:51
            a zróbcież jak uważacie! włosy pod pachami są naprawde krępujące, bo jesli ich
            nie widać to widac ogromne plamy potu co naprawde jest stresujące kiedy się
            przebywa z ludźmi. poza tym nagromadzenie tego wsyztskiego co znajduje się w
            pocie może spowodowac zatkanie kanalików potowych i porobią się wam pod pachami
            małe bolące gródki. może to i prawda że po goleniu nóg czy pach włosy odrastają
            ciemniejsze i mocniejsze, ale przecież je też mozna zgolic. ogólcie w końcu te
            nogi i pachy! przecież mama wam nie przyklei włosów jak sobie ogolicie
            • Gość: agusia_1988 Re: róbcie swoje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 13:01
              moj tata(bo mieszkam z nim i z dziadkiem)na szczescie nic nie ma do mojej
              depilacji(jak jestesmy w hipermarkecie to z spolki biore najzwyklejsze maszynki
              za 2 zl/5 sztuk i pakuje do kosza, czasem zapyta sie czy to dla mnie, ja odp ze
              tak), czasem musi jakies slowo powiedziec ale tak juz ma i musi .jak np bralam
              kulke antyperpsiracyjna z polki to spytal sie na co mi to i co to?.ja odp ze
              pod pachy, to zaczal komentowac ze nie bierz tego, po to sie pocisz bo tej
              naturalna ochrona i takie tam.mialam 2 kolezanki, ktorych jednej tata nie
              pozwalam a drugiej mama nie pozwalala sie depilowac
            • nycole Re: róbcie swoje! 29.04.06, 13:01
              nie słuchaj mamy - depiluj się regularnie bo to zdrowe i pomaga w utrzymaniu
              higieny a poza tym to twoje ciało i ty decydujesz co dla ciebie dobre
              (oczywiście w granicach rozsądku ) .
              niektórym kobietom/matkom się wydaje ,ze jak urodziły dziecko to jest ono ich
              włsnością ..brrr /
              też jestem matką (córa ma co prawda 16 mies) ale nie sądzę ,zebym w przyszlości
              byłaaż tak zaborcza no i trochę ..wredna . Moze to dlatego ,ze ja zawsze miałam
              luzsmile Nawet mój tatuaż mamie sie spodobał ..
              Powodzenia!!!
              • Gość: Ewa Re: róbcie swoje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 15:19
                Współczuję Ci, ale nie zrób takiego błedu co ja. MAM 28 lat i nadal musze
                słuchać mamy bo jak tego nie robie to ona zaraz ma nerwy, podniesione ciśnienie
                i mówi ze mogę ją do grobu wprowadzić. Czeka Cię ciężkie życie jak nie będziesz
                robiłą trochę po swojemu.
                • Gość: tuptup popieram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 16:34
                  ja mam tak samo sad
                  mam 26 lat i nie mogę mieć swojego zdania bo ona zawsze wszystko wie najlepiej,
                  robi najlepiej i daje najlepsze rady. a jak próbuję oponować to ona zaraz zawał
                  dostanie, ciśnienie jej się podnosi, do grobu ją wpędzę, jaką żmiję sobie
                  wychowała... ehhh szkoda słów.

postaw na swoim bo póxniej będzie jeszcze gorzej.
                • kajaja2 Re: róbcie swoje! 29.04.06, 17:59
                  ludzie ile wy macie lat co wy male dzieci ze trzeba z araczke prowadzic.to
                  uwazajcie jak bedzie jak bedziecie po slubie bedzie wam tez mowila kiedy masz
                  sie kochac albo jakie zabezpieczenie?przesada.wezcie sie za siebie a nie
                  mamuski sluchacie
                  • vera1 Re: róbcie swoje! 29.04.06, 18:44
                    Gwarantuje, że mamy zawału nie dostaną, natomiast was wpędzają w coraz wiekszą
                    nerwicę, a wyjść z niej poźniej czasami się juz nie da..Kochajcie mamy, ale
                    uciekajcie, żeby ratować same siebie!!!
                  • kajaja2 vera1// róbcie swoje! 01.05.06, 12:59
                    ma racje ze trzeba mame kochac bo ma sie ja jedna ale ze ma wam mowic co macie
                    robic to przesada,to golenie to nawet dla higieny jest dobre bo przynajmniej
                    potu tak nie czuc
              • Gość: Matylda Re: nycole IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 17:07
                Naturalnie też jestem za depilowaniem ale powiedz mi, gdzie w/g Ciebie
                przebiega ta "granica rozsądku"?
                • Gość: Niezapominajka Re: nycole IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 19:12
                  przepraszam ale mama zaglada Ci pod pachy? moze jeszcze majtki Ci kaze
                  zdejmowac i sprawdza czy "tam" sie nie za bardzo wydepilowalas? dorosnij,
                  uswiadom mamie ze nie moze ingerowac w takie sprawy!
                • nycole Re: nycole 01.05.06, 19:26
                  Napisałam,ze to jej ciało i to ona powinna o nim decydować ale są pewne
                  granice .
                  Swojej córce pozwolę się depilować, zmieniać fryzurę ,używać antyperspirantów
                  bo wg mnie są to sprawy oczywiste i służa higienie ale na np przekłucie kilku
                  miejsc na ciele lub zrobienie kilku tatuaży w widocznych miejscach napewno bym
                  się nie zgodziła. Piszę " kilku" bo jeden tatuaż czy przekłuty pępek mi nie
                  przeszkadza.To samo tyczy się np wyzywającego stroju czy nadmiernego makijażu u
                  nastolatki ( bo o takowej tutaj mowa ) ,bądz zbyt częstego korzystania z
                  solarium (np) .
                  Wg mnie między tymi zabiegami (tzn depilacją a np nadmiernym korzystaniem z
                  solarium )jest wielka różnica .
                  i o to mniej więcej mi chodziło..
                  no może jeszcze o alkohol,narkotyki itd ale nie o tym tutaj mowa ...
                  • vera1 Re: nycole 02.05.06, 16:03
                    choć to rozmowa nie na to forum, to ja myślę, ze nie ma zbyt wielkiej różnicy w
                    Twoich przyszłych zakazach ad. swojego dziecka, a w zakazach, o których pisze
                    młoda. Nie widzisz tego? Ty bedziesz to tłumaczyć względami higienicznymi, mama
                    Młodej tłumaczy to zdrowiem itd. Zanim Twoje dziecko będzie nastolatką zmieni
                    się mnóstwo rzeczy. Może 10 kolczyków to będzie norma- a Ty wtedy starsza o
                    około 15 lat uznasz to za rzecz straszną- zakażesz. Normy się zmieniają i my
                    się zmieniamy.
    • Gość: betti23 Re: Jak to jest? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.06, 22:00
      ja poprostu nie sluchalam mamy a tez mi nie pozwalala,,,staroswiecki zwyczaj..i
      pewnego dnia kapiac sie sama sobie zgolilam pod pachami i na nogach bo mialam
      juz pelno i od tamtej pory czuje sie swietnie a robie to tez od ok 14 rokuz
      zycia
      • mazut5 Re: Jak to jest? 02.05.06, 22:29
        Mam 13-letnią córkę, która od ok.roku systematycznie się goli pod pachami.
        Chciała też golić nogi, ale stwierdziłam, że moim zdaniem jest jeszcze na to za
        młoda i być może wpłynie to jakoś na jej włosy. Wiem, że lada moment zacznie je
        golić również-zwł.,że zaraz lato. Nie pozwalam jej na wiele rzeczy, bo uważam że
        ma na to czas. Z drugiej strony-obie godzinami chodzimy po sklepach, szukając co
        ciekawszych i w rozsądnej cenie ciuchów. Normalnie,jak w życiu. I w cale nie
        uważam, Ala też zresztą nie, żebym ją w jakimś niewiadomo jakim stopniu hamowała
        czy trzymała krótko. Tak naprawdę wiele zależy od układu między rodzicami (gł.
        chyba jednak mamą) i dzieckiem. Nie patrz na mamę- wiesz, co jest w tej sprawie
        dobre:maszynka i jakaś pianka.Pozdrowienia...
      • mazut5 Re: Jak to jest? 02.05.06, 22:29
        Mam 13-letnią córkę, która od ok.roku systematycznie się goli pod pachami.
        Chciała też golić nogi, ale stwierdziłam, że moim zdaniem jest jeszcze na to za
        młoda i być może wpłynie to jakoś na jej włosy. Wiem, że lada moment zacznie je
        golić również-zwł.,że zaraz lato. Nie pozwalam jej na wiele rzeczy, bo uważam że
        ma na to czas. Z drugiej strony-obie godzinami chodzimy po sklepach, szukając co
        ciekawszych i w rozsądnej cenie ciuchów. Normalnie,jak w życiu. I w cale nie
        uważam, Ala też zresztą nie, żebym ją w jakimś niewiadomo jakim stopniu hamowała
        czy trzymała krótko. Tak naprawdę wiele zależy od układu między rodzicami (gł.
        chyba jednak mamą) i dzieckiem. Nie patrz na mamę- wiesz, co jest w tej sprawie
        dobre:maszynka i jakaś pianka.Pozdrowienia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka