Dodaj do ulubionych

legitymacja ubezpieczeniowa

13.06.06, 22:57
prosze o rade ...

zamierzam sie wybrac do ginekologa, pierwszy raz. Nie chcialabym zeby rodzice
wiedzieli. Mam legitymacje ubezpieczeniowa dla czlonka rodziny, bo
podubezpiecza mnie rodzic. Czy taka legitymacja wystarczy na bezplatne
badanie ? Przegladalam ta legitymacje, jest tam imie nazwisko rodzica,
miejsce pracy i wlasciwie to wszystko. Czy bedzie tam wbita jakas pieczatka
od lekarza ? Czy bedzie wiadomo ze bylam u gin ? Albo z wydrukow moze jakis
kiedys ... ??

pytam bo nie mam zielonego pojecia o tej ligitce, ani o ubezpieczeniach itd,
mam 18 lat i malo doswiadczona w tym jestem.

dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: iris Re: legitymacja ubezpieczeniowa IP: *.131.102-84.rev.gaoland.net 13.06.06, 23:08
      Do legitymacji nic nie wbijaja !!!!
      Sprawdz czy jest ona aktualna (chyba pieczatka z miejsca pracy nie starsza niz
      6 miesiecy).
      Poza twoja karta zdrowia,nie ma innego sladu u jakiego lekarza bylas.
      Nie boj zaby smile

A kobitki nie piszcie jej zeby porozmawiala o tym z mama albo dlaczego nie chce
      zeby rodzice wiedzieli...ja cos o tym wiem i takie gadanie nic nie da smile
      • ella1911 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.06.06, 23:13
        dzieki serdeczne !!

w sumie nie mam nic do ukrycia, tak jakby smile moglabym z mama pogadac i wiem ze
        by nie miala nic przeciwko, chyba. Chce isc po tabletki anty, ale przed
        rodzicami to wstyd mi tak oficjalnie zakomunikowac ze sie bede kochac z
        chlopakiem smile lepiej niech sie tylko domyslaja, nie bede wtedy skrepowana
        • Gość: zuza Re: legitymacja ubezpieczeniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:21
          do ginekologa nie chodzi sie jedynie po pigułki (naprawdę, może by warto
          najpierw jakieś badanko, takie owakie, a nie od razu - chlup, do oceanu)
          do ginekologa chodzi sie, zeby dbać o zdrowie
          tak jak do dentysty

no, ale skoro dbanie o zdrowie to wstyd...
          • ella1911 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.06.06, 23:26
            Twoja wypowiedz z moim postem nie ma nic wspolnego smile ale niech Ci bedzie wink
            fakt, moim glownym celem jest zbadanie siebie i dobranie odpowiednich tabletek,
            jezeli ze zdrowiem wszystko bedzie ok smile taka glupia to nie jestem, zeby
            przyjmowac jakies tabletki bez badania smile chcialam sie tylko dowiedziec o
            legitymacji smile
            • aga55jaga posłuchaj rad starszych kwoczek :DDDDD 13.06.06, 23:34
              wymuś na ginie wszystkie możliwe badania przed przepisaniem tabletek anty od
              usg na enzymach wątrobowych skończywszy. A może poczekacie do przyszłego
              roku ??? (takie pobożne życzenia big_grinD)Zaszczepisz się sobie przeciwko HPV? bo
              jak myśle to zaczynasz dopiero - a jak twój chłopak? też początkujący
              czy "wprawiony?" oczywiście jeżeli z tej drugiej kategorii - tabletki anty plus
              gumka (wiele choróbsk teraz szaleje (i nie tylko HIV i żółtaczkę typu C mam na
              myśli). Ale fajnie że i chociaż o tabletach pomyślałaś.

Aha do gina państwowego nie zdziw się jak będą ci kazali czekac co najmniej
              miesiąc w kolejce. powodzenia i rozsądku życzę big_grinDD
            • Gość: bera Re: legitymacja ubezpieczeniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:36
              Jeśli chodzi o rodzinną legitymację ubezpieczeniową to abyś mogła skorzystać z
              ubezpieczalni musisz być w nią wpisana. Imię nazwisko data urodzenia, adres,
              pieczątka zakładu pracy. Dodatkowo- obecnie obowiązuje miesięczna ważność
              legitymacji, a więc od ostatniej wbitej pieczątki nie może upłynąć miesiąc!! To
              ważne - bo w niektórych poradniach bardzo rygorystycznie sprawdzają pieczątki.
              Warto więc przyznać się mamie że wybierasz się do lekarza.Zawsze możesz
              powiedzieć że masz kłopoty z okresem(jego regularnością) i chcesz w zwiazku z
              tym odwiedzić lekarza. Dosyć często ginekolog przepisuje tabletki hormonalne
              jako środek leczniczy właśnie po to aby uregulować rozchwiane, nieregularne
              cykle smile
              • ella1911 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.06.06, 23:43
                dzieki Wam serdeczne wink poczekac rok haha niee smile to juz decyzja przemyslana -
                co do seksu wink masz racje, dopiero zaczynam, mam 18 lat, chlopak 19, jestesmy 2
                lata ze soba, to decyzja przemyslana, przedyskutowana i nawet chlopak chce mi
                towarzyszyc u gina bo wie ze sie stresuje smile czuje, ze bedzie fajnie !!

jak to jest z ta waznoscia legitki ?? miesiac czy 6 miesiecy ??
                • aga55jaga Re: legitymacja ubezpieczeniowa 13.06.06, 23:55
                  tak myślałam że to moje życzenia z tym czekaniem big_grinDDD - ale jako młoda
                  wchodząca w świat seksu - kontroluj się i rób cytologię - no i rozważ
                  ewentualne szczepienie oczywiście jeżeli nie podłapiesz HPV. Atfu na psa
                  urok!!! - z tego co piszesz jesteś osobą odpowiedzialną mam nadzieję że twój
                  luby też

a co do ważności legitymacji proponuję jutro telefon do najbliszej przychodni
                  lub poradni K- do recepcji tamm panie specjalistki na pewno udzielą ci
                  najlepszego info big_grin bo np mój mąż stępluje swoją legitymację co 2 lata
                • Gość: bera Re: legitymacja ubezpieczeniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 23:57
                  Miesiąc!!!
                  • aga55jaga Re: legitymacja ubezpieczeniowa 14.06.06, 00:07
                    ale co miesiąc???big_grin
                    • lilith76 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 14.06.06, 09:10
                      w zależności od przychodni pieczątka z zakładu pracy w legitymacji
                      ubezpieczeniowej ważna jest 1-3 (częściej opcja 1 miesiąc).
          • Gość: dsf Re: legitymacja ubezpieczeniowa IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 14.06.06, 00:17
            Bez przesady. Powinna najpierw pójść ot tak, a dopiero na kolejnej wizycie
            poprosić o tabletki? Nie żartujmy. Ja też pierwszy raz poszłam do ginekologa
            właśnie po tabletki i zapewniam że wizyta nie polegała na wypisaniu recepty.
            Więc naprawdę nie przesadzajmy.
    • Gość: k Re: legitymacja ubezpieczeniowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 07:37
      hej z tym okresem przez jaki ważna jest legitka to różnie bywa ostatnio byłam u
      okulisty i moja legitymacja (już pracuję to mam swoją) była podbita 30.01.2006
      plus jeszcze jedną pieczątkę bez wpisanej daty i rejestratorka nic nie mówiła
      ale zgodnie z obowiązującymi przepisami obecnie takie legitymacje ważne są 1
      miesiąc ale nie 30 dni, podam przykłady bo mam to na codzień:
      legitymacja podbita 15.05 więc legitymacja jest ważna do końca czerwca, ponieważ
      musi upłynąć miesiąc i to co pozostaje do końca miesiąca następnego
      przykład 2:
      legitymacja podbita 29.05 - więc będzie ważna do końca czerwca mija cały miesiąc
      i to co pozostaje do końca miesiąca czyli jeszcze 1 dzień
      jasne?? jeśli nie będę odpowiadać na pytania

a może jeszcze się uczysz?? ja będąc w szkole średniej/ na studiach pokazywałam
      moją legitymację szkolną/ studencką bo to to samo, studenci uczniowie też są
      ubezpieczeni
      pozdrawiam
      • amikeo Re: legitymacja ubezpieczeniowa 14.06.06, 08:20
        W Twoim wypadku wystarczy legitymacja szkolna. Uczniowe i studenci są
        obowiązkowo ubezpieczeni! A pieczątka w legitymacji ubezpieczeniowej osoby
        pracujacej od jakiś 5 lat jest ważna 1 miesiąc.
        Poza tym "Pouczenie" w legitymacji pkt1 "Członkom rodziny ubezpieczonego
        świadzcenia lecznicze udzielane są na podstawie ODRĘBNEJ legtitymacji
        ubezpieczeniowej". Czyli takiej gdzie sa wpisane Twoje dane osobowe.
        • lilith76 Re: legitymacja ubezpieczeniowa 14.06.06, 09:11
          też mi się wydaje, że wystarczy legitymacja szkolna lub studencka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka