Dodaj do ulubionych

prolaktyna

IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.06, 16:23
Czy ktos moze wie w jakim dniu powinno badać sie prolaktynę i od czego ona
moze rosnąć słyszałam ze niektóre leki powodują jej przyrost. Ja obecnie
jestem na antydepresantach i od kiedy je zazywam moje cykle stały sie nie
regularne, zastanawiam sie czy moja prolaktyna jest ok, moze musiałabym
zrobić badania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Milutka31 Re: prolaktyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.06, 21:18
      Antydepresanty mogą podwyższac prl. Nie ma znaczenia kiedy sie ją robi-mysle tu odniu cyklu, ale pora dnia jest wazna-rano do godz 9, lepiej na czczo, bez sexu dzień wczesniej,bez stresu. Ja osobiście robie między 3 a 7 dniem cyklu. Mam hiperprolaktynemie i dlatego staram sie mniej wiecej w podobnych dniach poniewaz badanie często powtarzam.
      • Gość: ania Re: prolaktyna IP: *.chello.pl 17.06.06, 18:49
        też mam hiperprolaktynemię. najlepiej prolaktynę badać ok.7 dnia cyklu rano na
        czczo. Możesz zrobić test z metaclopramidem.W ten sposób uzyskasz diagnozę,
        niestety jeśli chodzi o leczenie to w moim przypadku można powiedzieć tragedia.
        Biorę Bromergon- prolaktyna spada, ale pozostaje mlekotok. Po odstawieniu
        Bromergonu po pewnym czasie prolaktyna znów wędruje w górę. Lekarz rozkłada ręce
        , stwierdził, że najlepszym rozwązaniem jest zajść w ciążę, tylko,że to akurat
        jest to bardzo trudne przy tej chorobie
    • ida37 Re: prolaktyna 17.06.06, 20:44
      a po jakim leku tak się dzieje, jeśli można zapytać
      • aleksandra1977 Re: prolaktyna 17.06.06, 21:11
        po lekach antydepresyjnych dzialajacych na receptory dopaminowe.
        • ida37 Re: prolaktyna 17.06.06, 21:25
          ok., ale chodzi mi o konkretną nazwę leku
          • aleksandra1977 Re: prolaktyna 18.06.06, 12:27
            np.cipramil
    • Gość: lu Re: prolaktyna IP: *.acn.waw.pl 17.06.06, 21:36
      Temat byl milon razy na forum. Wrzuc w forumowa wyszukiwarke.
    • Gość: lu Re: prolaktyna IP: *.acn.waw.pl 17.06.06, 21:43
      Z innego watku na TEJ SAMEJ STRONIE stronie (ludzie uzywajcie
      wyszukiwarki!!!!!):

Badanie PRL wykonuje sie 3-4 dniu cyklu, rano, musisz byc wyspana, na
      czczo, nie mozesz byc zestresowana, nie wolno uprawiac seksu na 24 godz przed,
      nie powinno sie draznic brodawek (karmienie/seks), bo to podnosi proziom PRL.
      Przed pobraniem krwi nalezy posiedziec przynajmniej 10 min. No i od razu dobrze
      jest wykonac badanie z podaniem leku: MTC (test z metoclopramidem). Czyli:
      pierwsze pobranie, potem tabletka i rowno po 60 minutach drugie pobranie. W
      laboratoriach zwykle maja te tabletki.
      Za okreslenie poziomu PRL zaplacisz ok. 25 zl za kazde. Mozna isc bez
      skierowania. Aha: badanie lepiej wykonac w laboratorium, ktore na miejscu bada
      poziom PRL, a nie w punkcie pobran, bo wozenie krwi falszuje w tym wypadku
      wyniki. Ufffffff wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka