Dodaj do ulubionych

Elektrokoagulacja

24.06.06, 13:58
Witam
Czy mozecie mi napisac coś z autopsji o tym zabiegu?
ale nie na czym polega, ale np. czy jest bolesny, czy później są jakieś
niedogodności?
Ile kosztuje?
Wczoraj lekarz mi proponował, ale ja na razie nie brałam tego pod uwagę.
Dopiero w domu pomyslałam, ze mimo wszystko mogłam wypytać. Pomożecie?

Aga
Obserwuj wątek
    • lykaena Re: Elektrokoagulacja 24.06.06, 16:46
      sam zabieg jest malo przyjemny,moze nie jest bardzo bolesny,ale mnie troche
      jednak bolalo,ale najgorsze bylo kilkanascie godzin po zabiegu :nie moglam sie
      wyprostowac i wogole chodzic tak mnie skrecalo z bolu,a bol podobny do tego
      podczas okresu,ale 100 razy silniejszy.Tabletki nie pomogly mi za wiele.Ale w
      koncu robilam to dla zdrowia,wiec czasem trzeba troche pocierpiec.
      • Gość: ewa Re: Elektrokoagulacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 16:48
        Najpierw dokladnie sie przebadaj i dopiero potem mysl o tym zabiegu.Wiekszosc
        lekarzy robi ten zabieg dla kasy.
    • elfia4 Re: Elektrokoagulacja 24.06.06, 17:00
      Mnie za bardzo nie bolało ani podczas, ani po. Zabieg jest bezpłatny robi go
      większość szpitali na oddziałach ginekologii, trzeba mieć tylko skierowanie od
      lekarza (czasem lepiej pojechać do innego miasta na zabieg, niż bulić). Trwa
      krótko i po zabiegu można iść do domu. Robi się go kilka dni po okresie, potem
      ok 6 tyg nie można się kochać i to bywa największym problememwink No i
      faktycznie najpierw cytologia i wymazy, leczenie, a zabieg jeśli będzie taka
      potrzeba. Jest tu wątek o tym.
      • magda1104 Re: Elektrokoagulacja 24.06.06, 19:41
        leczę tę nadzerkę od 10 lat
        a do lekarza mam zaufanie i jeśli się zdecyduję teraz na zabieg, to tylko u
        niego prywatnie (po tym co wyczytałam na temat zabiegu i lekarzy)
        • lykaena Re: Elektrokoagulacja 24.06.06, 22:47
          leczysz nadzerke 10 lat i jeszcze nie mialas koagulacji?? jak to mozliwe?to
          oczywiscie ze powinnas sie zdecydowac, w moim przypadku bylo to 300 zl i od
          prawie dwoch lat nie mialam zadnego nawrotu
          • tuniaa Re: Elektrokoagulacja 25.06.06, 10:29
            Coś o nadżerkach, pozowle sobie zacytować:

""Muszę z całą stanowczością stwierdzić, że nadżerka przy prawidłowym wyniku
            cytologii nie jest wskazaniem do zabiegu - jakiegokolwiek, czy to krioterapii,
            czy wypalania, czy lasera. Nawet stosowanie Solcogynu jest całkowicie
            nieuzasadnione.
            U młodych kobiet to stan całkowicie prawidłowy; nieprawdą jest, że nadżerka
            może sprzyjac powstawaniu raka szyjki macicy. Ten, kto tak twierdzi albo jest
            niedouczony, albo jest zwykłym oszustem. Przedstawianie sprawy w ten sposób ma
            na celu zastraszenie pacjentki i w efekcie namówienie jej na niepotrzebny
            zabieg - oczywiście płatny, w prywatnym (czy nawet państwowym) gabinecie.
            Nie istnieją żadne doniesienia naukowe mówiące o celowości, czy korzyściach z
            leczenia nadżerek. Jeśli Wasi lekarze upierają się przy swoich argumentach, to
            każcie im przedstawić naukowe dowody popierające ich decyzje o poddawaniu Was
            zabiegom. Zobaczycie ich reakcję
            Amerykańskie Towarzystwo Kolposkopii i Patologii Szyjki Macicy (ASCCP -
            American Society for Colposcopy and Cervical Pathology) na swojej stronie
            jednoznacznie stwierdza, iż ektopia (czyli nadżerka - to oczywiście
            nieprawidłowa nazwa) jest całkowicie normalnym stanem i nie wymaga żadnego
            rodzaju diagnostyki i leczenia".
            Chciałbym zuważyć, że ASCCP to organizacja skupiająca najlepszych fachowców w
            dziedzinie patologii szyjki macicy, twórców stosowanej niemal na całym świecie
            (ale jeszcze nie w Polsce) skali oceny cytologii Bethesda. Jeśli więc jakiś
            lekarz uważający się za "specjalistę od nadżerek" kwestionuje opinię profesorów
            z ASCCP, to znaczy, że nie uprawia medycyny, tylko zajmuje się dochodowym
            biznesem.
            Proszę więc dokładnie zastanowić się, zanim którakolwiek z Pań zdecyduje się
            na "leczenie" ektopii. Nie można leczyć czegoś, co nie jest patologią. (...)
            Kolejny raz powtarzam - NADŻERKA JEST STANEM NIE WYMAGAJĄCYM LECZENIA!!!
            Jeśli występują upławy lub inne objawy infekcji, wówczas należy przeprowadzić
            odpowiednią diagnostykę: wymaz bakteriologiczny z pochwy, pH pochwy, test z
            KOH, a nastepnie zastosować leczenie odpowiednie do wyników powyższych badań
            diagnostycznych.
            Poddajecie się niepotrzebnym, nic nie dającym zabiegom. Dajecie się naciągnąć
            na kosztowne zabiegi z powodu niczym nie uzasadnionej obawy przed nowotworem,
            podsycanej zresztą przez lekarzy.
            TO JEST JEDNO WIELKIE OSZUSTWO!!! (...)
            A tego "lekarza", który powiedział, że "nadżerka jest spowodowana rakiem" można
            spokojnie podać do sądu! W cywilizowanych krajach za takie postępowanie
            pozbawia się prawa wykonywania zawodu!!! Ale Polska nie jest cywilizowanym
            krajem, więc tacy "fachowcy" mogą sobie na tak wiele pozwalać. Mogę się
            założyć, że kolejnym krokiem tego pana będzie propozycja wykonania zabiegu za
            kilkaset złotych. I nawet słowem nie wspomni o kolposkopii - podstawowym
            badaniu diagnostycznym szyjki macicy... "

opinia ginekolga
          • ob-gynaec Re: Elektrokoagulacja 26.06.06, 16:16
            Ano możliwe! Świadczy to o tym, że nadżerka nie jest niczym patologicznym i nie
            trzeba jej leczyć. Autorka wątku jednak nie wytrzymała psychicznie...
        • sarpat Re: Elektrokoagulacja 25.06.06, 09:04
          10 lat? No to ja bym podziekowała lekarzowi. Jest to dla mnie typowe pozwolenie
          na rozwój nadżerki aby wziąć więcej kasy.Mój też tak robił.Na nie gojonej
          nadżerce i starej robią sie małe torbieliki z ropą , które po elektrokoagulacji
          trzeba jeszcze wyczyścić z ropy bo inaczej mogą sie zasklepić one na nowo i
          nadżerka sie nie wygoi. Zabieg troche boli, a czyszczenie nie. Ja polecam
          państwowo cytologie i zabieg na ul. Pilota Skarżyńskiego w Warszawie. Bardzo
          miła i fachowa pani dr.
          • ob-gynaec Re: Elektrokoagulacja 26.06.06, 16:18
            To, że lekarz nagadał Ci bzdur o jakichś torbielkach z ropą, to nie znaczy, że
            jest fachowcem. Nie propaguj takiej typowej polskiej nadżerkowej propagandy, bo
            to zmierza tylko w jednym kierunku - zarobieniu przez lekarza 200 czy 300
            złotych kosztem wystraszonej pacjentki.
            • sarpat Re: Elektrokoagulacja 26.06.06, 20:38
              Trzeba czytać dokładnie: zabieg DARMOWY, a przed zabiegiem zrobiona 2 x
              cytologia z 5 wymazami. W tej chwili po zabiegu jestem 2 m-ce i jest cacuś. No
              ale każdy ma swoje zdanie.
              • Gość: lulu Re: Elektrokoagulacja IP: *.studio / *.biblpubl.waw.pl 27.06.06, 08:49
                a ja nie zgadzam się z opinią tego lekarza, który twierdzi, że nadżerki nie
                powinno się wymrażać czy wypalać. A z takim przypadkiem, kiedy żadne leki nie
                pomagaja, ranka jest krwawiąca, można zapomnieć o seksie a nadżerka powolutku
                się rozrasta ? NIeważne, że w cytologii jest II, czekając i nic nie robiąc
                można doczekać się gorszych wyników..
                Ja jestem 2 lata po wypaleniu nadżerki i wszystko pięknie się zagoiło no i
                skończyły się powracające stany zapalne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka