Gość: mariola19 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 19:44 mam 19 lat. czy w tym wieku moglabym juz miec raka piersi?? wyczuwam cos na piersiach i troche sie martwie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zuza Re: rak piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 19:47 po pierwsze - rak nie zna wieku po drugie - nie ma idealnych piersi, w zasadzie każda ma jakieś dysplazje, włókniaki i torbiele (szczególnie przed okresem) po trzecie - zamiast sie martwić brykaj do ginekologa i USG (nigdy nie badałas piersi?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariola19 Re: rak piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 20:04 nie, nigdy nie badalam. kiedys (jeszcze w podstawowce bylam u ginekologa). mieszkam na wsi. do najblizszej przychodni mam 8 km. moje kolezanki chodza do ginekologa tylko przed rozpoczeciem wspolzycia a ja nie mam jeszcze zamiaru tracic dziewidztwa. a czy te torbiele i wlokniaki trezba usuwac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: rak piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 20:08 przecież - na litość boską - ginekolog nie jest lekarzem od zaczynania współżycia Odpowiedz Link Zgłoś
kwietniowe_cappuccino Re: rak piersi 28.06.06, 20:21 Sorry, dziewczyno, ale co cię obchodzą twoje koleżanki, jeśli chodzi o zdrowie? Presja społeczna czy opinia publiczna? Bo zaraz zacznę myśleć, że ktoś tu kogoś znowu wkręca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasioleczek Re: rak piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 20:53 To pewnie nie rak. Kazda z nas ma jakies gruczoly itp w piersiach. Jesli tak bardzo Cie to matrwi to przejdz sie do gin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: po prostu nie wiem Re: rak piersi IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.06, 19:38 a własnie dzisiaj usłyszałam, że pigułki powodują raka, to usłyszała moja koleżanka - która okazało się mimo młodego wieku ma zaawansowanego raka piersi - lekarka wykluczyła inne czynniki i stwierdziła.... po prostu nie wiem co o tym sądzić!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: rak piersi 06.09.06, 15:43 Ta lekarka powinna dostać Nobla jako pierwsza, której udało się ustalić przyczynę powstawania raka piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: rak piersi 06.09.06, 09:27 Musisz iść z tym do lekarza. Zrobią usg, może biopsję i ocenią, czy to coś złośliwego, czy zwykły włókniak. Jak jesteś skrępowana to idź z tym do zwykłego internisty, ale idź natychmiast!!! Moja mama przez tchórzostwo ukrywała guza przed rodziną 4 lata, okazało się, że 4 lata bała się jakiegoś bezpiecznego włókniaka. Potem zaniedbała wizyty kontrolne, problem wrócił i wycięli jej połowę piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sara Re: rak piersi IP: *.dyn.iinet.net.au 06.09.06, 14:56 ja tez wyczuwam takie zgrubienie guza i chodze juz tyle lat na badania co roku i nic nie wykazuje poprostu taka budowa mojej piersi -mammogram tez mialam i nic a zgrubienie czuje pod palcem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewka Re: rak piersi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 22:08 tabletki antykoncepcyjne i nowotwór piersi jednak cos do siebie mają, czy nam sie to podoba , czy też zupełnie to nie ponaszej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
un1 Re: rak piersi 07.09.06, 08:30 Coś mają. Tabletki, uwarunkowania genetyczne, dieta, otyłość. Ale nie są to powody lecz czynniki ryzyka. Spotykane raptem w 20% wszystkich przypadków raka sutka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolita Re: rak piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 16:05 Rak nie tylko nie zna wieku, ale kazdy z nas ma w sobie raka tylko u jednych sie ujawnia a u drugich nie. Ja tez kiedys zauwazylam u siebie malego guzka ale to nie bylo nic groznego. Lekarza zawsze warto sie zapytac!.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: rak piersi 07.09.06, 16:48 Co ty opowiadasz? Co to znowu za opowiesci dziwnej tresci, ze kazdy z nas ma w sobie raka? Dziewczyny, przestancie, bo potem mowia o polakach na swiecie ze my to Ciemnogrod. To nie jest tak ze "kazdy ma raka". U kazdego czlowieka (pisze "u kazdego" z lekka niechecia, poniewaz do tej pory lekarz nie poznali jeszcze ani jednej pewnej przyczyny powstawania nowotworow), zatem u kazdego czlowieka ma szanse wytworzyc sie jakis nowotwor - czyli nieprawidlowy rozrost tkanki. Ale przeciez fakt ze posiadamy tkanki, nie znaczy jeszcz ze u kazdego one sa zmutowane badz rosna w nieprawidlowy sposob! Odpowiedz Link Zgłoś
maialina1 Re: rak piersi 07.09.06, 16:40 W kazdym wieku mozna miec raka! Sa nawet tacy co sie juz rodza z rakiem czegos tam i zyja nie dluzej niz 2 latka. Natomiast nie sadze zeby to "cos" na twojej piersi to akurat musi byc rak ) W dodatku piszesz ze "wyczuwasz na piersiach". Jesli na dowhc masz to samo, to szansa na to ze to akurat dwa jednakowe nowotwory jest bliska zeru. Odpowiedz Link Zgłoś
ag_nes MAM GUZA... 08.09.06, 07:18 ...i to od 5 lat, przy czym sama mam lat 23, wyczułam go sama, zwykłym badaniem palpacyjnym po obejrzeniu jakiegos serialu, gdzie wykryto u dziewczyny wlasnie raka piersi. Oczywiscie, oczy w słup, stres, biegiem z mama do lekarza na usg, od razu centrum onkologicznego. Zrobiono badanie i okazalo sie, ze jest to zmiana lagodna i zaleca sie zrobic biopcje, co tez uczynilam. Diagnoza brzmiala: włokniak, nowotwor lagodny. Powiedziano mi, ze ze wzgledu na jego wielkosc 1x1 cm( czyli ze jest maly) nie powinnam go ruszac, tylko obserwowac. Nic sie z nim nie dzieje, pomimo ze w niedlugim czasie po diagnozie zaczelam brac pigulki anty i bralam je 5 lat, podczas ktorych nic sie z nim nie dzialo (czasem sobie ksztalt zmienil). Pani doktor powiedziala rowniez, ze czesto dziewczyny maja takie utkanie gruczolowe piersi, ze wyczuwaja pod palcami guzki, podczas gdy sa to zwykle gruczoly, dlatego warto sie przebadac, aby sie ewentualnie uspokoic lub wykryc zawczasu jakas zmiane. Ja co ok roku robie usg i co 2 lata biopsje, nie jest biopsja przyjemna, ale coz - trzeba o siebie dbac Odpowiedz Link Zgłoś
zuella Re: rak piersi 08.09.06, 12:03 Zrób USG PIERSI prywatnie albo poproś ginekologa o skierowanie. Nie martw się na zapas, bo nie wszystko oznacza od razu raka. Odpowiedz Link Zgłoś
krotfl18 Re: rak piersi 01.08.13, 13:35 UWAGA WSZYSTKIE PANIE!!! Nie pijcie wody, która była zostawiona w plastikowej butelce w aucie!!! Teraz jest bardzo gorąco i ciepło reaguje z plastikiem, przez co wytwarza dużo bardzo szkodliwych toksyn, które są uwalniane do wody. Te toksyny powodują RAKA!!!! więcej tu: zielonadieta.blogspot.com/2013/07/zostawies-butelke-z-woda-w-aucie-uwazaj.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukropka Re: rak piersi IP: *.as13285.net 01.08.13, 15:18 Chyba bym musiala miec cos nie tak z kubkami smakowymi i z glowa zeby sie takiej wody napic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: rak piersi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.13, 21:00 Może to gruczoł mleczny? Odpowiedz Link Zgłoś