Dodaj do ulubionych

Torbiel jajnika

15.07.06, 10:46
Witam.
Wczoraj dowiedziałam się, że na lewym jajniku mam torbiel ok 3 cm. Lekarz
wykonujący badanie był bardzo milczący i pozostawił we mnie masę lęku. kazał
zrobić markery nowotworowe. Powiedział, że w moim wieku torbiele nie powinny
powstawać. Dodam, że mam 50 lat i wciąz mam okres.On stwierdził, że ten jajnik
wygląda jak u 30 letniej kobiety, a przeciez mam 50 i już nie jajeczkuję.Boję
się, że to cos powaznego. Czy macie podobne doświadczenia?Wynik markerów
odbiorę w poniedziałek.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Torbiel jajnika IP: *.netair.pl 15.07.06, 11:57
      Hey. Postepowanie w Twoim przypadku bedzie zalezne od oceny USG i poziomu
      markerow nowotworowych. Uwazam ze nie powinnas stresowac sie zbyt mocno, gdyz
      zmiana wielkosci 3 cm jest naprawde bardzo nie wielka. Nawet jesli okazalaby
      sie zmiana zlosliwa, to najprawdopodobniej jest to bardzo wczesne jej stadium,
      ktore pozwoli na usuniecie calej zmiany, co wiaze sie z calkowitym wyleczeniem.
      Wiec glowa do gory i wszystkiego dobrego zycze!
      • kurka.mala Re: Torbiel jajnika 15.07.06, 18:24
        Ale przecież diagnoza brzmi: torbiel, więc chyba nie ma się co przejmować na
        zapas?
        • Gość: aka30 Re: Torbiel jajnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.06, 20:52
          Dzieki za podpowiedzi. jestem może trochę przeczulona na punkcie swoich
          dolegliwości, ale staram się myśleć pozytywnie! W poniedziałek mam nadzieję
          zobaczyć dobre wyniki markerów. Wtedy na spokojnie podejdę do całej
          sprawy.Myślę, że lekarz tą srogą miną też się dołozył, dopiero gdy trochę sama
          poczytałam na ten temat wiem, że własciwie zawsze gdy stwierdza sie torbiel
          lekarz zaleca markery, to rutynowe.Zastanawiam się tylko od czego w moim wieku
          robią się takie torbiele?dawniej tez miewałam, ale same się chyba wchłaniały, a
          3 lata temu USG wykazało jajniki atroficzne.
          • Gość: sawa Re: Torbiel jajnika IP: *.chello.pl 15.07.06, 21:07
            Co oznaczają "jajniki atroficzne"? Pierwszy raz słyszę taką nazwę.
            Jedyne co mi się kojarzy to w stadium zanikusad.
          • kurka.mala Re: Torbiel jajnika 15.07.06, 22:31
            Gość portalu: aka30 napisał(a):
            Zastanawiam się tylko od czego w moim wieku
            > robią się takie torbiele?

Ja mam 23 lata, a jak miałam 15 lat (8 klasa szkoły podstawowej) to trafiłam
            najpierw na pogotowie, stamtąd do szpitala z silnymi bólami brzucha. Po usg
            okazało się, że miałam torbiel na prawym jajniku o średnicy 16 cm, o którym nie
            wiedziałam, że go mam, bo niby skąd? Nie miałam wcześniej raczej żadnych
            niepokojących sygnałów. Torbiel chyba "nie miał już miejsca" i zaczął się
            okręcać wokół jajnika, okręcił się 3 razy i w końcu pękł. Szybko na stół,
            operacja od której zależało moje życie. I ciekawe skąd to się wzięło. W ogóle
            często się przeziębiam, kilkakrotnie miałam już powiększone węzły chłonne i
            zapalenie ścięgien. Nie wiem, może to dziedziczne, torbiel miała też moja
            ciocia i bodajże babcia. Moja 14 letnia kuzynka od roku czy nawet dłużej ma
            torbiel na nerce.
            • aka30 Re: Torbiel jajnika 16.07.06, 09:33
              Kurka!
              Ja miałam podobny przypadek w wieku 18 lat. Straszne bóle brzucha, podejrzenie
              zapalenia jajników, pobyt 10 dniowy w szpitalu/nie było USG wtedy/ Po tych 10
              dniach wyłam z bólu nadal i w końcu mnie operowali. W brzuchu miałam już 3 litry
              ropu-rozlał się wyrostek robaczkowy! ledwo z tego wyszłam z życiem. Oczywiście
              zapalenie otrzewnej itd. Potem zrosty, nie mogłam zajść w ciążę wiele lat. Także
              mam przeszłość pod tym względem nieciekawą. Torbiele na jajnikach w młodości
              miewałam często, ale nikt nigdy mi nie proponował usuwania. Teraz może inne
              metody leczenia? Zobaczę w poniedziałek wynik markerów, jeśli będą dobre idę
              chyba do gin,po jakieś środki farmakologiczne, bo chyba trzeba wpierw stosować
              metody nieinwazyjne? Ktoś pytał co znaczy jajniki atroficzne-oczywiście w
              zaniku. To z racji wieku tak się dzieje. Pozdrawiam.
              • Gość: ania Re: Torbiel jajnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 10:30
                A czy robili ci coś na te zrosty, czy sama zaszlaś w ciążę, bo ja jestem w
                podobnej sytuacji,z tym że 5 m-cy po rozlanym wyrostku miałam jeszcze operację
                na torbiele jajników 5 cm.
                • aka30 Re: Torbiel jajnika 16.07.06, 11:16
                  aniu
                  Nic na zrosty nie robili i chyba na to nic się nie robi.Nie mogłam zajśc w
                  ciążę, więc w końcu zrobili mi badanie HSG-to takie na sprawdzenie czy jajowody
                  są drożne. W moim wypadku 1 był drożny, więc kazali dalej próbować.po 4 latach
                  zaszłam w ciążę, ale brałam jakiś lek chyba na poprawę ciałka żółtego. Po 1
                  partii leku zaszłam w ciążę i mam teraz syna 19 letniego!!!Zyczę Ci zdrowia.
                  • Gość: gosc Re: Torbiel jajnika IP: *.netair.pl 16.07.06, 18:07
                    do Aka30 - nie uzalezniaj swojego postepowania od wynikow markerow gdyz sa one
                    bardzo zgubne, szczegolnie w poczatkowych stadiach choroby. W tej chwili
                    podstawa dalszego postepowania jest wyglad torbieli w badaniu USG. Musisz
                    zaufac lekarzowi ktory ogladal zmiane. Dobrze jest tez wybrac sie do innego
                    lekarza na konsultacje.

do Ania:
                    Jesli masz problemy ze zrostami to najlepiej jest leczyc je operacyjnie - przez
                    uwolnienie zrostow metoda laparoskopowa. To bardzo prosty i malo obciazajacy
                    zabieg, ktory w wielu przypadkach umozliwia pozniejsza ciaze. Radze udac sie z
                    tym problemem do doswiadczonego ginekologa.
                    • aka30 Re: Torbiel jajnika 16.07.06, 20:31
                      lekarz, który oglądał torbiel w USG stwierdził, że mam zrobić markery a potem
                      jak będzie dobry wynik mam się zastanowić co dalej. Nie sugerował od razu
                      zabiegu, choć też mnie jakoś specjalnie nie pocieszał. Powiedział tylko że jak
                      markery będą dobre, to ze 2 msc. można się zastanowić, powtórzyć USG.
    • aka30 Re: Torbiel jajnika 17.07.06, 10:41
      odebrałam wyniki markerów. Wszystko w normie!!! Nawet ob zmniejszyło mi się z 30
      do 23. Może to jednak tylko jakiś stan zapalny? Jutro idę z wynikiem do mojej
      gin na konsultacje, może uda się zaleczyć tego torbiela lekami? trochę się
      uspokoiłam i jeszcze raz dzięki za porady.
      • aka30 Re: Torbiel jajnika 19.07.06, 00:42
        dziś byłam u swojej gin. mam leczyć 2 msc. ten torbiel tabletkami
        antykoncepcyjnymi. Ona twierdzi że powinien sie wchłonąć.Oby!!!Przeżyłam
        straszne chwile w oczekiwaniu na te słowa i teraz jestem spokojniejsza, może
        komuś ta moja opowieść też doda wiary. Pozdrawiam.
        • elfia4 Re: Torbiel jajnika 19.07.06, 01:28
          Powinno być oksmile Torbiele operuje się jeśli są bardzo duże, nie wchłaniają się
          przy kuracji hormonami lub mają zmiany lite. W innych przypadkach najpierw
          powinno się stosowac metody nieinwazyjne.
          • Gość: Gosc Karolina Re: Torbiel jajnika IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 19.07.06, 11:40
            Nie jest prawda ze torbiele operuje sie jak sa bardzo duze, wszystko zalezy od
            tego jaki to rodzaj torbieli. Sa torbiele ktore da sie leczyc(tzw. niepekniety
            pecherzyk graffa) i po lekach sie wchlaniaja a sa tez takie ktore trzeba
            operowac. Ja jestem wlasnie po laparoskopii, bylam u kilku lekarzy ktorzy
            dawali rozne zalecenia- jedni chcieli leczyc i czekac 2-3 miesiace, inni
            kierowali na zabieg. Radzilabym skonsultowac to jeszcze z innym lekarzem, gdyz
            hormony moga nie pomoc a torbiel bedzie rosnac, szkoda czasu im mniejsza
            torbiel tym mniej uszkadza jajnik i wieksze szanse ze po operacji jajnik bedzie
            pracowal. moja torbiel np. w ciagu dwoch miesiecy urosla ok 2,5 cm.
        • Gość: Gosc Karolina Re: Torbiel jajnika IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 19.07.06, 11:43
          Ok, teraz doczytalam ile masz lat i ze w twoim przypadku to czy jajnik bedzie
          pracowal ma juz male znaczenie. W tym przypadku rzeczywiscie mozna sprobowac
          leczenia farmakologicznego.
    • Gość: KAMCIA Re: Torbiel jajnika IP: 80.54.122.* 19.07.06, 14:49
      A ja za 10 minut odbiorę wynik markera sad torbiel 5 cm, nie pierwszy raz, ale
      pierwsza torbiel wchłoneła sie sama przy wyniku markera CA 125-96 lekarz
      nazywał mnie "pania od cudu" teraz już sie nei uśmiechał, mi tez nei jest do
      smiechu teraz crying
      • Gość: Gosc: Karolina Re: Torbiel jajnika IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 19.07.06, 18:39
        Podwyzszony marker wystepuje zwykle przy torbielach endometrialnych, jest to
        podobno norma ale z drugiej strony takie torbiele raczej sie nie wchlaniaja,
        trzeba je operowac. Cuda sie zdarzaja.
        • Gość: Ewa Re: Torbiel jajnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 20:26
          jeśli chodzi o CA-125 jest o podobno bardzo mylne badanie. Byłam jakiś czas
          temu w szpitalu i lekarze stwierdzili że praktycznie nie biorą tych wyników pod
          uwagę, ponieważ ich poziom potrofi by bardzo podwyższony przy zwykłej,
          niegroznej torbielce. ja mialam nieznacznie podwyższony, przy guzie jajnika
          (miał 8 cm i prawdopodobnie chodowałam go od urodzenia bo jajnik się nie
          ukształtował)... W sumie lekarze stwierdzili u mnie guza dopiero gdy mnie
          pokroili , ale różnie to bywa.. Cale szczescie w szpitalu wreszcie trafilam na
          fachowcow.. a do szpitala poszłam tam na laparoskopie, w celu usunięcia 4cm
          torbieli litej. Tak naprawde nigdy nie można by pewnym jakie paskudztwa w nas
          rosną..
          W każdym razie wynikami markerów radziłabym się nie przejmowac..
          Acha, jeśli chodzi o skłonności do torbieli, to czy nie jest to PCO?? robiłyście
          sobie testy hormonalne?
          • Gość: aga Re: Torbiel jajnika IP: *.icpnet.pl 19.07.06, 21:40
            Proszę napiszcie jakie miałyście objawy i co was skłoniło do pójścia do
            ginekologa?
            • Gość: Ewa Re: Torbiel jajnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.06, 22:55
              Ja z moim problemem borykałam się około 6-7 lat... właściwie przez pierwsze trzy
              lata dostawałam pigułki na nieregularne miesiączki... mhhh... ale nie komentuje
              fachowości niektórych specjalistów.

Co powinno cię skłonic do pójścia do lakarza??? myśle że jeśli czujesz że coś
              jest nie tak - masz np. nieregularne miesiączki, odczuwasz bóle podczas
              współżycia, po dziwne plamienia po / przed okresem, szalejesz przez hormony, lub
              ogólnie dzieje się coś co skłania cię do zastanowienia..

zawsze dobrze dmucha na gorące.. smile
              a i polecam uda się do lakarza którego ktoś ci poleci, albo do którego masz
              zaufanie.

pozdrawiam
            • aka30 Re: Torbiel jajnika 19.07.06, 22:57
              Poszłam na USG bo miesiączki 2 razy pod rząd miałam co 15 dni. Zwykle od 16 dnia
              brałam Orgametril to taki lek na wydłużenie cyklu, bo już od dawna mi się
              skracał do 21 dni.Orgametril biorę już 8 lat, ale w moim wieku sporo kobiet tak
              ma. założyłam ten temat, jak chcesz poczytaj od poczatku-tam więcej napisałam.
              Na USG wyszła ta torbiel.
    • Gość: beatka Re: Torbiel jajnika IP: *.dyn.iinet.net.au 20.07.06, 09:01
      ja mialam 5cm torbiel moje lekarka kazala mi isc i usunac ja zaczelam brac
      ziolowe tabletki vitex omega3 i thuja i po 2 miesiacach cerezzete i dzisiaj
      mialam usg i nie ma znaku o cyscie !!!
    • Gość: ewa Re: Torbiel jajnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 09:37
      Hej dziewczyny, poradźcie mi proszę sad
      Ponad tydzien temu wykryto u mnie na 1 jajniku torbiel krwotoczną o średnicy 6
      cm (były bóle brzucha, nie ostre, ale męczące). Wszystkie badania krwi mam
      prawidłowe, lekarz stwierdził, że nie ma mowy o operacji i że to normalne
      schorzenie fizjologiczne wielu kobiet i na pewno samo się wchłonie, wczoraj
      skończyłam brać Orgametril - lek hormonalny.
      W niedzielę mam wyjazd na 2tygodniowy obóz taneczno-sportowy, z dosc
      intensywnymi ćwiczeniami... Mam wielkie obawy, czy powinnam jechać? sad a jeśli
      tak, czy powinnam jakoś uważać, czy ruch może sprawić, że ta torbiel się
      przemieści, pęknie..?sad Boję się i nie wiem co robić, mam usg w sobotę, dzien
      przed wyjazdem.. ale przeciez w tydzien to sie i tak pewnie nie wchłonie uncertain...
      • Gość: ewa Re: Torbiel jajnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 09:38
        (bo tydzień czasu brałam lek, teraz lada chwila powinnam dostać okres..)
      • Gość: nia Re: Torbiel jajnika IP: *.radom.pilicka.pl 20.07.06, 17:30
        hej ewciu, ja też mam torbiel na prawym jajniku, też 6 cm, z tym że nic mnie
        nie boli, przedwczoraj zaczelam brac Orgametril. Powiedz mi, czy bylas juz u
        lekarza? Moj kazal mi sie zglosic po 2 tygodniach stosowania Orgametrilu.
        Powiedział mi też, że nie należy wykonywać żadnego "stawanie na głowie" tzn
        jakichs gwaltownych i dziwnych ruchow, tylko zachowywac sie spokojnie, bo przy
        takich ruchach torbiel moze sie skręcić i może nastąpić jej niedokrwienie - a z
        tego tylko bol i szpital. takze nie wiem czy powinnas jechac na ten obozsad ja
        mialam jechac jutro do siostry na miesiac za granice, i tez d*** sad musze
        zostac i walczyc z ta torbiela. pozdrawiam
        • Gość: ewa Re: Torbiel jajnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.06, 21:34
          Oczywiście, że byłam u lekarza. Nawet dwóch.. POnad tydzien temu. Jeden
          przepisał mi antybiotyk (!!!) - podobno bez sensu, skoro badania krwi były ok,
          i przeciwbolowe, powiedzial ze po tygodniu bede zdrowa i mam smialo jechac na
          oboz.
          Drugi zas, specjalista, dał mi własnie Orgametril, brałam przez tydzien,
          wczoraj skonczylam. Praktycznie od razu jak zaczełam brać, ból ustał, ale
          wczoraj wrócił, mniej intensywny.. Podobno może to byc objaw wchłaniania... ale
          nie wiem, na wizyte ide jednak jutro, po usg sie dowiem, czy moge jechac, echh
          boje sie uncertain
          Wiecie co, to okropne schorzenie. Niby człowiek sie nie czuje fatalnie, a musi
          uważać i ciągle się boi, czy to rośnie czy nie itp itd... oby tylko nie
          operacja..
          • Gość: ewa !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 18:58
            Dziewczyny, właśnie wróciłam od lekarza. Ta 6cm torbiel się WCHŁONĘŁA
            całkowicie!! W ciągu tygodnia brania Orgametrilu!!
            Nie czytajcie tych bzdur w internecie, ja się naczytałam tego wszystkiego i
            byłam przez to przerażona, naprawdę wiele torbieli zanika i rzadko kiedy
            (pzynajmniej u młodych dziewczyn) potrzebna jest operacja.
            Tylko trzeba mieć dobrego ginekologa smile Polecam dr Pazio z Warszawy
            ależ jestem szczęśliwa smile
            mam nadzieję, że i Wy szybko wyzdrowiejeciesmilepozdrawiam
            • Gość: nia Re: !!!! IP: *.radom.pilicka.pl 21.07.06, 19:08
              mam nadzieje ze w moim przypadku tez tak bedziesmile) super, ciesze sie ze u
              ciebie wszystko w porzadku, trzymaj kciuki za nas - reszte. pozdrawiam cieplo i
              milego obozusmile
    • Gość: ola Re: Torbiel jajnika IP: *.dyn.iinet.net.au 20.07.06, 14:14
      a czujesz roznice czy cie mniej boli juz lekarz mowia ze tak 6 tygodni od
      ostaniej miesiaczki
      • aka30 Re: Torbiel jajnika 25.07.06, 19:13
        Cieszę się, że już wyzdrowiałaś! ja też zaczynam się leczyć na ten swój torbiel
        od przyszłego cyklu-mam nadzieję że zniknie! Pa,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka