Gość: mnietek IP: *.aster.pl 27.07.06, 23:01 Które badanie jest miarodajne,i czym się różni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: finezja Re: Mammografia a USG IP: *.chello.pl 27.07.06, 23:11 Pewnie zależy od pacjentki i od lekarza. Ja wykonuję naprzemiennie bo mam dziwną strukturę piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnietek Re: Mammografia a USG IP: *.aster.pl 28.07.06, 12:45 Denerwuję się bo po mammografii mam skierowanie na USG.Jednocześnie informuję, że w opisie "zmian złośliwych nie ma".To po co to USG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L Re: Mammografia a USG IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.06, 23:26 Może radiolog ma wolne moce przerobowe. Zawsze na wyniku mammografii mam napisane, że następna za 2 lata, ale w międzyczasie po 0,5 do 1 roku należy zrobić usg. Mój gin wzrusza na to ramionami i mówi mammografia co rok, usg nie jest potrzebne i tego się trzymam. Odpowiedz Link Zgłoś
osmanthus Re: Mammografia a USG 28.07.06, 14:22 A ile masz lat? Z tego co wiem mammografia ( przeswietlenie) bywa niemiarodajna u mlodych kobiet ze wzgledu na strukture piersi (b. gesta tkanka). Z tego powodu u nas mammografie jako badanie screeningowe robi sie kobietom po 50-tce (za darmo). Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: Mammografia a USG 28.07.06, 16:47 Masz rację. Ja byłam zbulwersowana gdy spytałam lekarza o skierowanie na mammografię i dostałam odpowiedź: jest pani za młoda. Prawie, że pokłociłam się z lekarzem, że przecież nawet młode dziewczyny chorują na raka piersi,gdy on spokojnym, aczkolwiek stanowczym głosem wyjaśnił, że mammografię wykonuje się osobom po 40 roku życia i starszym, a jeśli już coś mnie niepokoi to mogę zrobić usg. W moim przypadku badanie mammograficzne nic by nie wykazało, bo jak twierdzi lekarz tkanka mięśniowa jest za gruba i takie badanie jest psu o budę, bo nic nie wykaże. Wybrałam się więc na usg. Odpowiedz Link Zgłoś