Dodaj do ulubionych

Mammografia a USG

IP: *.aster.pl 27.07.06, 23:01
Które badanie jest miarodajne,i czym się różni.
Obserwuj wątek
    • Gość: finezja Re: Mammografia a USG IP: *.chello.pl 27.07.06, 23:11
      Pewnie zależy od pacjentki i od lekarzasmile. Ja wykonuję naprzemiennie bo mam
      dziwną strukturę piersi.
      • Gość: mnietek Re: Mammografia a USG IP: *.aster.pl 28.07.06, 12:45
        Denerwuję się bo po mammografii mam skierowanie na USG.Jednocześnie informuję,
        że w opisie "zmian złośliwych nie ma".To po co to USG.
        • Gość: L Re: Mammografia a USG IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.06, 23:26
          Może radiolog ma wolne moce przerobowe. Zawsze na wyniku mammografii mam
          napisane, że następna za 2 lata, ale w międzyczasie po 0,5 do 1 roku należy
          zrobić usg. Mój gin wzrusza na to ramionami i mówi mammografia co rok, usg nie
          jest potrzebne i tego się trzymam.
    • osmanthus Re: Mammografia a USG 28.07.06, 14:22
      A ile masz lat?
      Z tego co wiem mammografia ( przeswietlenie) bywa niemiarodajna u mlodych kobiet ze wzgledu na
      strukture piersi (b. gesta tkanka). Z tego powodu u nas mammografie jako badanie screeningowe robi sie
      kobietom po 50-tce (za darmo).
      • mandy5 Re: Mammografia a USG 28.07.06, 16:47
        Masz rację. Ja byłam zbulwersowana gdy spytałam lekarza o skierowanie na
        mammografię i dostałam odpowiedź: jest pani za młoda.
        Prawie, że pokłociłam się z lekarzem, że przecież nawet młode dziewczyny
        chorują na raka piersi,gdy on spokojnym, aczkolwiek stanowczym głosem wyjaśnił,
        że mammografię wykonuje się osobom po 40 roku życia i starszym, a jeśli już coś
        mnie niepokoi to mogę zrobić usg. W moim przypadku badanie mammograficzne nic
        by nie wykazało, bo jak twierdzi lekarz tkanka mięśniowa jest za gruba i takie
        badanie jest psu o budę, bo nic nie wykaże. Wybrałam się więc na usg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka