Dodaj do ulubionych

Czy ciąża już w I-szym cyklu z clostylb. możliwa?

12.02.03, 08:58
Witam wszystkie formułowiczki,

czy któraś z Was zaszła w ciążę za pierwszym podejściem z CLOSTYLBEGYTEM?

Ja mam teraz zacząć(1-szy raz) brać od 2 d.c. - 2 tabl. dziennie przez 5 dni.
Czy mam szanse aby zajść w ciążę już w tym pierwszym cyklu z CLOstylbegytem?
Wiem, że to lekarz monitoruje cykl, ale mniej więcej po jakim czasie może być
owulacja - 14 dniu cyklu czy clostylbegyt opóźnia?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • rose2 Re: Czy ciąża już w I-szym cyklu z clostylb. możl 12.02.03, 09:09
      Lekarz zalecil 2tbl na pierwszy raz???? Milalas robione wczesniej USG??? Nie
      chce Cie straszyc (ja nie mialam problemow z CLO, niestety owulacji takze), ale
      czytalam duzo watkow na ten temat. CLO moze powodowac cysty (w szczegolnosci
      nalezy uwazac w przypadku pacjentek z PCO- chyba ze wzgledu na te otoczke wokol
      jajnikow), tak wiec najpierw przed podaniem CLO nalezy wykluczyc jakiekolwiek
      cysty czy torbiele. Jesli jajniki sa ok pod tym wzgledem, mozna zaczac
      stymulowac, ale powinno sie zaczac od mniejszych dawek (1/2 badz 1 tabletka),
      bo nie wiadomo jak zareagujesz, mozesz zostac "przestymulowana" no i wtedy to
      juz same klopoty. Ja zaczelam od 1nej, potem USG-brak reakcji, 2 tbl troche
      zareagowaly ale za malo, potem wykryto u mnie niedoczynnosc tarczycy wiec dalam
      sobie spokoj ze stymulowaniem na jakis czas.
      • zalamana11 rose2 wystraszyłaś mnie... 12.02.03, 09:20
        rose2 dzięki Ci za odp., ale mnie wystraszyłaś. Gdy lekarz przepisywał mi lek
        to pytałam się go czy na pewno 2 tabl. dziennie i już od 2 d.c. (na ulotce
        jest napisane, że od 5 d.c.) ale on powidział, że na pewno tak. Ale teraz już
        nie wiem co robić? Wiem, jednak, że nie mam torbieli ani cyst - bo lekarz na
        USG nie stwierdził, ale stwierdił PCO. Poza tym LH/FSH = 2,75/1, pozostałe
        hormony w normie. Prolaktyna na górnej granicy normy - od 2 m-cy biorę
        Bromergon na obniżenie.
        Mam nadzieję, że lekarz mimo wszystko nie pomylił się co do dawki u mnie.
        • rose2 Re: rose2 wystraszyłaś mnie... 12.02.03, 09:24
          A moze masz nadwage, bo w takich przypadkach zaleca sie wieksza dawke. Jesli
          nie bylo cyst to jest OK nie boj sie.
          • zalamana11 Re: rose2 wystraszyłaś mnie... 12.02.03, 10:08
            rose2 napisała:

> A moze masz nadwage, bo w takich przypadkach zaleca sie wieksza dawke. Jesli
            > nie bylo cyst to jest OK nie boj sie.

Nie mam nadwagi - ważę 51,6 kg przy wzroście 162 cm
        • mariaach Re: rose2 wystraszyłaś mnie... 12.02.03, 10:38
          Witaj,
          Ja też zaczynam stymulację CLO i na pierwszy raz lekarz przepisał mi 1,5
          tabletki od 2 dnia cyklu przez 5 dni.Też wydawało mi się to dużo. U mnie
          również stwierdzono PCO chociaż nie mam innych objawów zewnetrznych poza
          obrazem jajników i zanikiem miesiączek (po odstawieniu tabl. hormon. choć
          wcześniej zawsze były). Ważę 50 kg przy 160 cm bez zbytniego przestrzegania
          diety (nie dotyczy mnie otyłość, nadmierne owłosienie, trądzik itp.)Hormony nie
          są w zupełnym porządku lh/fsh=1,33
          Myślę że jednak trzeba przestrzegać tych dawek, które zalecił nam lekarz może
          się nam powiedzie czego z całego serca życzę Tobie i sobie.
          Mariaach
          • rose2 Re: LH/FSH 12.02.03, 11:12
            stosunek LH/FSHɭ.5 (w poczatkowej fazie cyklu czyli 3-7 dzien) sugeruje PCO,
            ale nie potwierdza
            • rose2 Re: LH/FSH 12.02.03, 11:14
              LH/FSH wiekszy niz 1.5
    • zalamana11 Re: Czy ciąża już w I-szym cyklu z clostylb. możl 13.02.03, 09:26
      zalamana11 napisała:

> Witam wszystkie formułowiczki,
      >
      > Jeszcze raz ponawiam pytanie - czy któraś z Was zaszła w ciążę za pierwszym
      podejściem z CLOSTYLBEGYTEM?

A jeśli się nie powiedzie w pierwszym cyklu to czy można ten drugi przyspieszyć
      np. Luteiną aby obecny skrócił się np. do 25 dni - normalnie przy moich cyklach
      musiałabym czekać ok 39 dni.

> Dzięki za wszystkie odpowiedzi...

• rose2 Re: Czy ciąża już w I-szym cyklu z clostylb. możl 13.02.03, 09:40
        Mnie lekarz przepisal CLO razem z duphastonem, a wiec mozna
    • dorek3 Re: Czy ciąża już w I-szym cyklu z clostylb. możl 14.02.03, 14:17
      Odpowiadałam ci już na forum Niepłodność. Ja również rozpoczęłam od razu od 2
      tabletek, po 2 cyklach dawka została zwiększona do 3 i w tym cyklu zaszłam. Nie
      dopytałam się dlaczego lekarz zwiekszył dawkę, ale teraz to bez znaczenia.
      Myślę, że najskutecznie jest (tak praktykują lekarze leczący niepłodność)
      monitorować cykl na USG, aby w odpowiednim momencie podać zastrzyk na pęknięcie
      pęcherzyka. Robią tak standartowo, aby zwiększyc prawdopodobieństwo pęknięcia i
      zmniejszyć ryzyko torbieli. Standartowo również przy wszystkich sposobach
      wspomaganego zachodzenia podaje się w II fazie progesteron (luteina,
      duphaston). Ja brałam duphaston nawet wcześniej i bardzo ładnie wyregulował i
      skrócił cykl.
      A jeśli chodzi o stosunek fsh/lh to słyszałam z kilku źródeł że o PCO świadczyć
      może (ale nie musi)wartość wyższa niż 3. Ale te hormony moga się zmieniać. rok
      temu miałam właśnie ok. 3, a tuż przed kuracją clo 1. nie brałam niczego poza
      duphastonem i bromergonem (na podwyższoną prolaktynę).
      • dorek3 Re: Czy ciąża już w I-szym cyklu z clostylb. możl 14.02.03, 14:19
        Chodzi oczywiścieo stosunek lh/fsh.
        • ayelet Re: Czy ciąża już w I-szym cyklu z clostylb. możl 15.02.03, 15:00
          Do załamanej:
          ja ci odpowiedziałam w drugim wątku na ten sam temat, ale chciałabym tylko
          dodać, że z tymi dawkami clo lepiej uważać. Ja u jednego lekarza dostałam od
          razu dwie tabletki-i owulacji częściej nie było niż była a potem w Novum
          zlecili mi zacząć od 1/4 i wyobraź sobie,że od razu przy tej 1/4 miałam
          owulację bez problemów. Także nie zawsze więcej znaczy lepiej.
    • monika.antepowicz Re: Czy ciąża już w I-szym cyklu z clostylb. możl 15.02.03, 15:15
      Nie, owulacja moze mieć miejsce koło 10 dnia cyklu- no i po to się go stosuje,
      by zaszła Pani w ciążę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka