Dodaj do ulubionych

antykoncepcja

06.08.06, 13:15
dziewczyny, jak się zabezpieczacie po porodzie.Ja niedlugo koncze karmic,
więc intersują mnie zarówno doswiadczenia karmiacych jak nie -
Mam.Dzięki,Kasia
Obserwuj wątek
    • gerandia Re: antykoncepcja 06.08.06, 13:17
      ja od kilku miesiecy biore tabletki FEMODEN kosztuja 35 zl (troche drogie) ale
      odkad je biore schudlam 4 kilo i na tym nie koniec ale co z tego ze sie
      zabezpieczam jak nie mam ochoty na seks nasz synek ma 10 miesiecy kiedy bede
      miala ochote
      • kaska.to Re: antykoncepcja 06.08.06, 13:21
        Skąd ja to znam, ja przez dłuższy czas też nie miałam, mąż zły chodził,ale
        jakoś się nam udało,a przede wszystkim ja już mam inne nastawienie.Zaraz po
        porodzie zaczęłam się zabezpieczać, nie wiem po co....smile)a teraz jak juz jest
        po co, to nic nei stosuję!Czy te pigułki można brac przy karmieniu?
        Poczejaj na pewno się wszystko ułozy, niektóre z nas potrzebują więcej czasu.
        Kasia
        • gerandia Re: antykoncepcja 06.08.06, 13:36
          wiesz co nie wiem czy mozna brac przy karmieniu nie mialam potrzeby pytac o to
          gdyz nie karmilam zapytaj ginekologa na pewno dobierze takie do twoich potrzeb
          moj maz tez zly ale jakos wytrzymuje
          • demarta Re: antykoncepcja 06.08.06, 13:39
            ja biore cerazette, podobno tylko te mozna brać podczas karmienia, ale czuję
            sie z tym trochę dziwnie, bo znikoma ilość hormonów przenika z mlekiem do
            małego... nie chciałabym żeby przez to kiedyś zrobił się zniewieściały...wink))
            ale libido siadło mi dramatycznie, już bardziej chiałabym chcieć niż chcę
            przytulańska...sad((
    • kissa1 Re: antykoncepcja 06.08.06, 16:32
      Ja zdecydowalam sie na spirale. Troche kosztowalo ale warto bylo. Teraz zadnych
      stresow. Na hormony sie nie zdecydowalam bo jakos balam sie nawet tej
      miniemalnej ilosci jaka przenika do mleka, a poza tym przed ciaza balym na
      hormonach i zdarzalo mi sie zapomniec o tabletce. Teraz mamy spokoj i
      bezstresowy sex (choc jestem swiadoma ze to i tak nie daje 100% gwarancji).
      • gerandia Re: antykoncepcja 06.08.06, 16:44
        ile kosztuje spirala czy sa rozne opcje rozne rodzaje
    • mama.dawidka Re: antykoncepcja 06.08.06, 17:35
      ja co prawda nigdy niestety nie karmiłam, podejmowałam tylko próby, więc po 2
      miesiącach zaczęłam się zabezpieczać, stosuję plastry Evra i to już od 1 roku i
      7 miesięcy, co prawda kosztują na miesiąc 60 złotych ale dla mnie są
      rewelacyjne, żadnych skutów ubocznych no i nie muszę pamiętać o nich co
      dziennie, nie grozi mi że nie podziałają w przypadku np. niestrawności no i nie
      wpływają na wątrobę w żaden sposób
      pozdrawiam Magda
      • kaska.to Re: antykoncepcja 06.08.06, 22:24
        Dzięki Dziewczyny, ja przed wizytą u lekarza chciałam się dowiedziec jakie mam
        mozliwości, bo chociaż uważam mojego ginekologa za dobrego specjaliste,chcialam
        sie sama przygotowac do rozmowy.Karmienie praktycznie juz koncze, planuje w
        sierpniu zakonczyc.Mama.dawidka, czy plastry są tez na receptę?Zastanawiałam
        się nad nimi.Jak ze skutecznością?W ogole jak wygląda stosowanie?jestem w tej
        sprawie zielona,chyba musze trochę o nich poczytać,ale nie ma to jak
        doswiadczenia użytkowniczek...smile
        Pozdrawiam i dzięki!
      • maja_sara Re: antykoncepcja 06.08.06, 23:33
        Plastry Evra oszczedzaja uklad pokarmowy-zoladek i jelita, ale jak kazde
        hormony wplawaja na caly uklad hormonalny czlowieka, na uklad krazenia i - czy
        chcesz, czy nie - takze na watrobe. Wiem, w ulotce plastrow Evra napisane jest
        jak byk, ze omijaja watrobe, ale pogadaj z MADRYM lekarzem, to ten ci
        wytlumaczy, ze metabolizm MUSI sie odbyc w watrobie. no niestety. tego
        dzisiejsza medycyna ominac jeszcze nie umiewink
    • demonii Re: antykoncepcja 06.08.06, 20:24
      Ja mam spiralkę, teraz za taka na 5 lat płaciłam 320 zł. Wczesniej tez
      stosowałam, ale na 3 lata. Mankamentem są bardziej obfite miesiączki, ale mozna
      się przyzwyczaić. Choć moja lekarka wspominała coś o takiej, która hamuje
      krwawienie koszt ok. 900 zł. (ale to nie dla mnie)
      pozdrawiam
      • maja_sara Re: antykoncepcja 06.08.06, 23:30
        Ta , ktora hamuje krwawienia jest z hormonami, czyli do krwiobiegu uwalniane sa
        male dawki hormonow.
    • malgra Re: antykoncepcja 06.08.06, 23:37
      od roku stosuję Mercilon. Myślę o zmianie na implant.
      • agnieszkas72 Re: antykoncepcja 07.08.06, 00:43
        Jeszcze karmię ale mam pełnoobjawowe,regularne cykle i u mnie bardzo sprawdza
        się NPR.
    • adsa_21 Re: antykoncepcja 07.08.06, 08:32
      ja biore tabletki, nie tylko ze wzgledu antykoncepcyjnych ale tez zdrowotnych.
      moj chlopak uzywa tez kondomow ale to tylko jak mowi: dla swojego wlasnego
      komfortu psychicznego.
    • mama.igora Re: antykoncepcja 07.08.06, 09:03
      Ja mam męża zagranicą, jak przyjeżdżał na urlop to globulki dopochwowe i mąż
      kończył "na zewnątrz" dla pewności. Ale bez sensu: globolki drogie i nerwicy mi
      się chłop nabawi. Teraz będziemy juz razem i zaczynam brać pigułki Cilest. Tylko
      że od porodu już próbowałąm raz je brać, przestałam, bo na myśl o seksie mnie
      wstrząsało a na ukochanego u boku patrzyłam jak na wroga, tak mi libido spadło.
      Mam nadzieje że teraz będzie ok, jak nie to pomyślę o spoirali.
      Ale mam pytanko do was a'propos spirali właśnie: niby zakładasz na 5 lat, alew
      mi lekarz powiedział, że i tak koło 3,5 roku spada skuteczność, czyli de facto
      nie jest to na 5 lat. ???
      • ala11 Re: antykoncepcja 07.08.06, 12:45
        A moja kolezanka urodzila 2 dni temu i juz wczoraj dostala recepte na implant
        ktory sie wstrzykuje na 3 lata pod skore na ramieniu i dzisiaj od razu w
        szpitalu jej wstrzykna. Ja rodze za 2 tygodnie i zafunduja sobie to samo.
    • mama_dominika Re: antykoncepcja 07.08.06, 13:38
      A jak jak tak czytam, to coraz bardziej zaczynam nabierać przekonania, że
      pigułki antykoncepcyjne działają właśnie przede wszystkim obniżając libido. Ja
      jak je stosowałam, to nie dość, że nie miałam ochoty, to jeszcze musiałam
      stosować środki wspomagające w postaci oliwki, bo inaczej była to kompletna
      tragedia. Jedyne środki jakie stosujemy praktycznie od zawsze to "gumki". Dotąd
      nie zawiodły wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka