kaska.to 06.08.06, 13:15 dziewczyny, jak się zabezpieczacie po porodzie.Ja niedlugo koncze karmic, więc intersują mnie zarówno doswiadczenia karmiacych jak nie - Mam.Dzięki,Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gerandia Re: antykoncepcja 06.08.06, 13:17 ja od kilku miesiecy biore tabletki FEMODEN kosztuja 35 zl (troche drogie) ale odkad je biore schudlam 4 kilo i na tym nie koniec ale co z tego ze sie zabezpieczam jak nie mam ochoty na seks nasz synek ma 10 miesiecy kiedy bede miala ochote Odpowiedz Link Zgłoś
kaska.to Re: antykoncepcja 06.08.06, 13:21 Skąd ja to znam, ja przez dłuższy czas też nie miałam, mąż zły chodził,ale jakoś się nam udało,a przede wszystkim ja już mam inne nastawienie.Zaraz po porodzie zaczęłam się zabezpieczać, nie wiem po co....)a teraz jak juz jest po co, to nic nei stosuję!Czy te pigułki można brac przy karmieniu? Poczejaj na pewno się wszystko ułozy, niektóre z nas potrzebują więcej czasu. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
gerandia Re: antykoncepcja 06.08.06, 13:36 wiesz co nie wiem czy mozna brac przy karmieniu nie mialam potrzeby pytac o to gdyz nie karmilam zapytaj ginekologa na pewno dobierze takie do twoich potrzeb moj maz tez zly ale jakos wytrzymuje Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: antykoncepcja 06.08.06, 13:39 ja biore cerazette, podobno tylko te mozna brać podczas karmienia, ale czuję sie z tym trochę dziwnie, bo znikoma ilość hormonów przenika z mlekiem do małego... nie chciałabym żeby przez to kiedyś zrobił się zniewieściały...)) ale libido siadło mi dramatycznie, już bardziej chiałabym chcieć niż chcę przytulańska...(( Odpowiedz Link Zgłoś
kissa1 Re: antykoncepcja 06.08.06, 16:32 Ja zdecydowalam sie na spirale. Troche kosztowalo ale warto bylo. Teraz zadnych stresow. Na hormony sie nie zdecydowalam bo jakos balam sie nawet tej miniemalnej ilosci jaka przenika do mleka, a poza tym przed ciaza balym na hormonach i zdarzalo mi sie zapomniec o tabletce. Teraz mamy spokoj i bezstresowy sex (choc jestem swiadoma ze to i tak nie daje 100% gwarancji). Odpowiedz Link Zgłoś
gerandia Re: antykoncepcja 06.08.06, 16:44 ile kosztuje spirala czy sa rozne opcje rozne rodzaje Odpowiedz Link Zgłoś
mama.dawidka Re: antykoncepcja 06.08.06, 17:35 ja co prawda nigdy niestety nie karmiłam, podejmowałam tylko próby, więc po 2 miesiącach zaczęłam się zabezpieczać, stosuję plastry Evra i to już od 1 roku i 7 miesięcy, co prawda kosztują na miesiąc 60 złotych ale dla mnie są rewelacyjne, żadnych skutów ubocznych no i nie muszę pamiętać o nich co dziennie, nie grozi mi że nie podziałają w przypadku np. niestrawności no i nie wpływają na wątrobę w żaden sposób pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kaska.to Re: antykoncepcja 06.08.06, 22:24 Dzięki Dziewczyny, ja przed wizytą u lekarza chciałam się dowiedziec jakie mam mozliwości, bo chociaż uważam mojego ginekologa za dobrego specjaliste,chcialam sie sama przygotowac do rozmowy.Karmienie praktycznie juz koncze, planuje w sierpniu zakonczyc.Mama.dawidka, czy plastry są tez na receptę?Zastanawiałam się nad nimi.Jak ze skutecznością?W ogole jak wygląda stosowanie?jestem w tej sprawie zielona,chyba musze trochę o nich poczytać,ale nie ma to jak doswiadczenia użytkowniczek... Pozdrawiam i dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: antykoncepcja 06.08.06, 23:33 Plastry Evra oszczedzaja uklad pokarmowy-zoladek i jelita, ale jak kazde hormony wplawaja na caly uklad hormonalny czlowieka, na uklad krazenia i - czy chcesz, czy nie - takze na watrobe. Wiem, w ulotce plastrow Evra napisane jest jak byk, ze omijaja watrobe, ale pogadaj z MADRYM lekarzem, to ten ci wytlumaczy, ze metabolizm MUSI sie odbyc w watrobie. no niestety. tego dzisiejsza medycyna ominac jeszcze nie umie Odpowiedz Link Zgłoś
demonii Re: antykoncepcja 06.08.06, 20:24 Ja mam spiralkę, teraz za taka na 5 lat płaciłam 320 zł. Wczesniej tez stosowałam, ale na 3 lata. Mankamentem są bardziej obfite miesiączki, ale mozna się przyzwyczaić. Choć moja lekarka wspominała coś o takiej, która hamuje krwawienie koszt ok. 900 zł. (ale to nie dla mnie) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maja_sara Re: antykoncepcja 06.08.06, 23:30 Ta , ktora hamuje krwawienia jest z hormonami, czyli do krwiobiegu uwalniane sa male dawki hormonow. Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: antykoncepcja 06.08.06, 23:37 od roku stosuję Mercilon. Myślę o zmianie na implant. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: antykoncepcja 07.08.06, 00:43 Jeszcze karmię ale mam pełnoobjawowe,regularne cykle i u mnie bardzo sprawdza się NPR. Odpowiedz Link Zgłoś
adsa_21 Re: antykoncepcja 07.08.06, 08:32 ja biore tabletki, nie tylko ze wzgledu antykoncepcyjnych ale tez zdrowotnych. moj chlopak uzywa tez kondomow ale to tylko jak mowi: dla swojego wlasnego komfortu psychicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.igora Re: antykoncepcja 07.08.06, 09:03 Ja mam męża zagranicą, jak przyjeżdżał na urlop to globulki dopochwowe i mąż kończył "na zewnątrz" dla pewności. Ale bez sensu: globolki drogie i nerwicy mi się chłop nabawi. Teraz będziemy juz razem i zaczynam brać pigułki Cilest. Tylko że od porodu już próbowałąm raz je brać, przestałam, bo na myśl o seksie mnie wstrząsało a na ukochanego u boku patrzyłam jak na wroga, tak mi libido spadło. Mam nadzieje że teraz będzie ok, jak nie to pomyślę o spoirali. Ale mam pytanko do was a'propos spirali właśnie: niby zakładasz na 5 lat, alew mi lekarz powiedział, że i tak koło 3,5 roku spada skuteczność, czyli de facto nie jest to na 5 lat. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ala11 Re: antykoncepcja 07.08.06, 12:45 A moja kolezanka urodzila 2 dni temu i juz wczoraj dostala recepte na implant ktory sie wstrzykuje na 3 lata pod skore na ramieniu i dzisiaj od razu w szpitalu jej wstrzykna. Ja rodze za 2 tygodnie i zafunduja sobie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_dominika Re: antykoncepcja 07.08.06, 13:38 A jak jak tak czytam, to coraz bardziej zaczynam nabierać przekonania, że pigułki antykoncepcyjne działają właśnie przede wszystkim obniżając libido. Ja jak je stosowałam, to nie dość, że nie miałam ochoty, to jeszcze musiałam stosować środki wspomagające w postaci oliwki, bo inaczej była to kompletna tragedia. Jedyne środki jakie stosujemy praktycznie od zawsze to "gumki". Dotąd nie zawiodły Odpowiedz Link Zgłoś