Dodaj do ulubionych

badanie posiewowe-interpertacja wyniku

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.01, 18:58
Prosze Pania doktor o interpretacje nast. wyniku badania posiewowego z pochwy:
E.coli, enterococcus faecalis, streptococcus agolactive (agdactive). Przy dwoch
pierwszych sa trzy przekreslone paleczki, przy ostatnim dwie przekreslone.
Nadmieniam ze jest to drugie badanie, po dwoch tygodniach leczenia
antybiotykiem.W pierwszym badaniu wyszlo tylko enterococcus faeaclis.
Co oznacza obecny wynik?Jak postepowac dalej.Dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: badanie posiewowe-interpertacja wyniku 05.11.01, 13:41
      Po prostu ma Pani wiele nieprawidowych bakterii w pochwie- bakterie kałowe i
      paciorkowiec. Nosicielstwo tych bakterii może ogranizcac możliwości zajścia w
      ciążę lub być problemem w ciązy- powoduje zakażenia wewnątrzmaciczne, lub
      porody przedwczesne. lepiej więc je wyleczyc. MA
      • Gość: Agneszka Re: badanie posiewowe-interpertacja wyniku IP: 195.117.13.* 06.11.01, 10:08
        dziekuje za info, jednak chcialabym wiedziec czy moj partner moze sie ode mnie
        zarazic tymi bakteriami podczas wspolzycia bez prezerwatywy. Ponadtwo prosze mi
        powiedziec czy kuracja antybiotykowa jest skuteczna wobec tych bakterii, bo
        dziwi mnie to, iz po przeleczeniu antybitykiem nie dosc ze kolejne badanie
        wykazalo te same bakterie to jeszcze dodatkowo wyszedl paciorkowiec...
        • monika.antepowicz Re: badanie posiewowe-interpertacja wyniku 07.11.01, 09:19
          Rozumiem,że była Pani lezcona doustnie? Partner tez powinien otrzymać leczenie.
          Bakterie bytują nie tylko w drogach rodnych, ale tez przewodzie pokarmowym.
          Nosicielstwo jest bardzo trudne do wyleczenia i należy sie liczyc z nawrotami.
          Gronkowiec bytuje tez w gardle i nosie. Eradykacja jest bardzo trudna, ale w
          razie planowania ciąży - leczenie jest konieczne!MA
          • Gość: Agneszka Re: badanie posiewowe-interpertacja wyniku IP: 195.117.13.* 08.11.01, 08:48
            Poprzednio bralam Pefloksacyne 7 dni, po drugim dodatnim wyniku przyjmuję
            Cipropol. Niestety moja ginekolog nie zaproponowala leczenia mojego partnera,
            powinien takze przyjac antybiotyk?...Dziekuje za odpowiedzi.
            • Gość: M Re: badanie posiewowe-interpertacja wyniku IP: *.unregistered.formus.pl 08.11.01, 15:44
              Ja leczę podobny problem. Moja lekarka poza posiewem zleciła zrobić
              bakteriogram tzn badanie wskazujące na które antybiotyki "moje bakterie" są
              wrażliwe. Wypisując mi skierowanie na te badania, poleciała by mój partner udał
              się do urologa i zrobił podobne badania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka