Dodaj do ulubionych

nieskurczona macica

28.08.06, 10:38
...jak wstaję czuje jak "tam" leci wszystko w dół... a potem widać wystający z
wejścia do pochwy narządy wewnętrzne... jak kładę się, czy przy wykonywaniu
ćwiczeń z nogami w górze wrzystko "cofa się"...lekarz powiedział, że to
nieskurczona macica, a w pochwie, jak chodzę to "coś" to ścianka
macicy.Powiedział, że mam ćwiczyć mięśnie Kegla i wkładać rolke papieru miedzy
nogi i nogi zaciskać....od porodu minęło przeszło 4 miesiąca - a "tam" nic się
nie zmienia. Może znacie jeszcze jakieś inne sposoby, żeby wspomóc to
obkurczanie sie macicy...??
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: nieskurczona macica 28.08.06, 14:50
      Sloneczko Ty nasze zmień lekarza co?
      Bo bzdury mówi.
      Macica już DAWNO jest obkurczona.
      Swoją zwykłą wielkość osiąga macica ok.6 tyg.po porodzie.
      Mnie się wydaje,że to po prostu szyjka macicy jest tak wyczuwalna.
      Gdyby macica była nadal nie obkurczona to miałabyś zdecydowanie również inne
      objawy jak nasilone krwawienie.
      Jeżeli nie dochodzi do prawidłowych procesów obkurczających w naczyniach i
      regeneracji błony śluzowej macicy,zwłaszcza w obrębie miejsca
      łożyskowego,połoznica ma cały czas odchody i epizody krwawień..
      Pzdr.Gosia
      • sloneczko_02 Re: nieskurczona macica 28.08.06, 19:21
        Zaskoczyłaś mnie - ja zasugerowałam się tym co mi powiedział lekarz. Normalnie
        tego nie widać - jak mnie badał-dopiero sprawdził na stająco bo to się obsuwa...
        (taki kawał mięcha wystający z pochwy), powiedział, że ścianka macicy. To jeden
        z najlepszych ginekologów w naszym mieście... Więc uważasz, że ten ginekolog się
        myli?
        • malgosiek2 Re: nieskurczona macica 28.08.06, 19:42
          To byś miała prolapsus czyli wypadnięcie macicy i to w I/II stopniu.
          Jak dla mnie to coś nie tak z diagnozą.
          Jak sugerowała poprzedniczka idź na konsultację do innego gina.
          Pzdr.Gosia
          • malinka255 Re: nieskurczona macica 29.08.06, 07:48
            Tak, to wypadanie macicy, tu raczej już ćwiczenia nie pomogą, moja mama
            ostatnio miala na to operacje; podniesli jej do góry wszysto; przykro mi;
    • benignusia Re: nieskurczona macica 28.08.06, 19:26
      hmm...to jeśli uwa żasz że to dobry lekarz,to może idz do innego i się
      skonsultuj ???a nie zmieniaj,ale dla świętego spokoju sprawdz to...
    • ndacho Re: nieskurczona macica 28.08.06, 19:37
      ja jestem 3 tyg po porodziei wczoraj zobaczyłam u siebie to samo . załamałm się
      na maksa!nie byłam jeszcze u gina i nie mam pojęcia co to może być!
      • malgosiek2 Re: nieskurczona macica 28.08.06, 19:44
        Jejku dziewczyny!!!
        Przestańcie się stresować,bo z pewnością nie ma czym.
        Po porodzie przez jakiś czas to norma.
        Pzdr.Gosia
        • amilos Re: nieskurczona macica 28.08.06, 23:13
          nie wiem, czy to norma, mi w dwa tygodnie po porodzie wypadły resztki łożyska,
          bo lekarka nie sprawdziła, karetka wezwana przez męża zabrała mnie do szpitala,
          gdzie miałam zabieg czysczenia macicy. To, co ze mnie wypadło i wisiało
          wygladało jak watróbka (sorry za opis), ale przed wypadnięciem silniej krwawiłam
          i odchody połogowe były smierdzace. Gdy mój mąż opisał to wzywając karetkę,
          uznali, że to sprawa na tyle pilna i poważna, że przyjechali na sygnale. Kobieta
          po porodzie ma prawo do wizyty lekarskiej, jeśli COKOLWIEK ja zaniepokoi, wtedy
          dopiero moze się nie stresować. Mam nadzieję, że zaniedbania lekarskie podczas
          bardzo prostego i szybkiego porodu nie sa u nas normą. Pozdrawiam.
          • malgosiek2 Re: nieskurczona macica 29.08.06, 07:24
            Amilos w tym przypadku to nie jest to co Ty miałaś.
            To są dwie różne rzeczy.
            Pzdr.Gosia
      • agni71 Re: nieskurczona macica 28.08.06, 22:57
        To nie jest nieskurczona macica, tylko wypadająca macica, a raczej zapewne
        wypadająca szyjka macicy. Też mi się to zrobiło (po trzecim porodzie). Sama
        sobie taką diagnozę postawiłam (poczytałam w książkach i w necie), a moja
        ginekolog to potwierdziła sad. Kupiłam sobie pesarium (taki kr,ążek, który ma
        podtrzymywać macicę na właściwym miejscu), a ginekolog mi to założyła - uwaga!
        są różne rozmiary. Osobiście, jestem z lekka załamana całą tą sytuacją. Jak
        tylko skończę karmić piersią (jeśli do tej pory samo nie przejdzie), chcę
        poprosić o skierowanie na operacyjne wzmocnienie więzadeł podtrzymujących
        macicę.

aga
        • malgosiek2 Re: nieskurczona macica 29.08.06, 07:23
          Napisałam też to wcześniej.
          Może lekarz mówił o obniżonej macicy.
          Gosia
    • bea-ta Re: do chirurga!!!! 29.08.06, 10:19
      Dziewczyno puściły Ci więzadła macicy, które ją trzymają na okreslonym poziomie
      w miednicy, zaś to co piszesz nazywa się wypadaniem macicy i zdarza się po
      ciązy, zwłaszcza kolejnej, cięzkim porodzie, bo w ciązy więzadła dzwigając
      ciężarną macice rozciągają się do franic możliwości i czasem nie wracają do
      stanu pierwotnego. Cwiczenia tu nic nie pomoga( te ćwiczenia to bardziej na
      popuszczanie moczu i usprawnienie fukcji porodowej czy efektywnośc orgazmu) a
      tylko skrócenie operacyjne więzadeł macicy, żeby znów była na właściwym
      poziomie. Wybierz sie kobieto do chirurga z sobą a nie do ginekologa. Dziewczyny
      maja racje macica jest obkurczona, bo nieobkurczenie macicy powoduje krwotok i
      koniecznośc jej usunięcia po porodzie. Może lekarz uzył innego okreslenia-
      inwolucja macicy - macica w okresie połogu "zwija się" do rozmiarów sprzed ciązy
      w okresie 5-6 tyg. i zmniejsza wage z ok. 1kg zaraz po porodzie do 100g sprzed
      ciązy, ale jest to namacalne palcacyjnie w czasie badania ginekologicznego
      przez powloki brzuszne, a NIE MA PRAWA NIC CI WYPADAĆ na zewnątrz!!!! Beata
    • sloneczko_02 Re: nieskurczona macica 06.09.06, 13:01
      ...mam termin na usg macicy. Osunęło mi sie jeszcze bardziej.Napiszcie proszę,
      czy to możliwe, aby oprócz macicy obniżył się jeszcze jakiś narząd?(bo to tak
      zaczyna wyglądać)
      • malgosiek2 Re: nieskurczona macica 06.09.06, 13:50
        Nie jest to możliwe aby obniżył się jeszcze inny narząd.
        Pzdr.Gosia
    • sloneczko_02 Re: nieskurczona macica 12.09.06, 22:54
      Jestem po USG, macica skurczona, wszystko ok, sugestia, że przyczyna obniżenia
      mogą być te więzadła, ale to musi już ginekolog sprawdzić - bo na USG tego nie
      widać. Nie wiem co tym razem usłyszę. Ale - zabieg podwiązania więzadeł ponoć
      odbywa się przez pochwę. Jeśli miała któraś z was - możecie napisać jak to wygląda?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka