Dodaj do ulubionych

ciąża-4 m-c po porodzie

17.10.06, 12:59
Zdecydowaliśmy się na dwoje dzieci, mija okres urlopu macierzyński i może
teraz jest ta chwila. Tylko obawiam się czy mój organizm to wytrzyma. Jaki
jest najbezpieczniejszy okres???
Obserwuj wątek
    • Gość: lilith76 Re: ciąża-4 m-c po porodzie IP: *.devs.futuro.pl 17.10.06, 14:06
      Wytrzyma, kiedyś sporo kobiet tak rodziło.
      Znam mnóstwo takich rodzeńst.
      Tylko, czy ty wytrzymasz opiekę nad dwojgiem maluchów?
      Czy przejdziesz spokojnie ciążę mając uczepionego do rąk spragnionego tulania niemowlaka?

I to nie znaczy, że natychmiast zajdziesz drugi raz. czasami płodność wraca i rok.
    • iberia30 Re: ciąża-4 m-c po porodzie 17.10.06, 14:43
      chyba troche za wczesnie, szkoda tak meczyc organizm, przeciez ciaza to istna
      rewolucja.
      Poza tym nawet jesli masz kogos do pomocy to i tak starsze dziecko bedzie w
      jakims sensie poszkodowane, jeszcze sie jednym nie nacieszylas i juz myslisz o
      drugim?
    • Gość: Sofi Re: ciąża-4 m-c po porodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.06, 16:26
      ja właśnie tak rodziłam - drugi raz zaszłam w ciązę po 4 miesiącach od porodu a
      trzeci raz po 7 msc. i jakoś leci, wszystko za jednym zamachem,
    • malpolid Re: ciąża-4 m-c po porodzie 17.10.06, 19:20
      Lepiej poczekać żeby dziecko miało przynajmniej 1 rok. Będzie Ci lżej.
    • no1teresa Re: ciąża-4 m-c po porodzie 17.10.06, 19:40
      a medycyna chinska mowi, ze optymalnie jest dopiero po 2 latach
      tyle czasu organizm potrzebuje, aby dojsc do pelni sil
      • Gość: zaraz_zaraz Re: ciąża-4 m-c po porodzie IP: 62.121.129.* 17.10.06, 23:42
        To pewno dlatego mamy miliard Chińczyków big_grinDD
    • magdalik Re: ciąża-4 m-c po porodzie 17.10.06, 23:25
      Mnie lekarka po porodzie tez powiedziala ze najwczesniej na druga ciaze to 2
      lata po porodzie aby dac szanse organizmowi zregenerowac sily. W koncu ciaza i
      porod to duze obciazenie dla systemu nie mowiac juz o tym co Cie czeka po
      porodzie. Ja bym sie zdecydowanie wstrzymala ze wzgledu na swoje zdrowie i
      dobro tego malenstwa ktore juz jest na swiecie. Ono nadal jeszcze jest bardzo
      zalezne od Ciebie. Jednak kazda kobieta jest inna wiec jesli psychicznie,
      emocjonalnie i materialnie czujesz sie na silach podolac opiece nad drugim
      dzieckiem to pewnie racja jest po Twojej stronie smile Przy okazji radzilabym
      udac sie do ginekologa, niech on oceni gotowosc Twojego organizmu na kolejna
      ciaze.
    • ciemnanocka Re: ciąża-4 m-c po porodzie 18.10.06, 00:35
      Mi ginekolog powiedzial, ze najlepiej pol roku po porodzie.
    • Gość: lilka Re: ciąża-4 m-c po porodzie IP: *.adsl.inetia.pl 18.10.06, 07:08
      Ciążą przy malutkim dziecku potrafi być męcząca, zwłaszcza, gdy zbiegnie sie w
      czasie z odkryciem przez starsze dziecko możliwości wynkających z faktu
      posiadania własnych nóg ...

A organizm? Pewnie wytrzyma, choć to wyczyn. Ja w każdym razie - odradzam.
    • mmmona1 Re: ciąża-4 m-c po porodzie 18.10.06, 09:34
      Dzięki za porady. Wiecie mam już 35 lat, już ta ciąża była dla mnie stresem, o
      wszystko się martwiłam. Przy córeczce pomogłaby mi mama. Trochę nie zaciekawą
      mam sytuację w pracy, nie ma miejsca już dla mnie w placówce znajdującej się w
      miejscu mojego zamieszkania. Proponują mi pracę w innym mieście, choc wiem że to
      jest nie zgodne z KP i nie wiem tez jak mam to rozegrac. A lekarz stwierdził, ze
      jak miesiaczkuje i jest ok, to on nie widzi przeszkód. Tylko żebym się
      przygotowała, witaminy, poprawiła swoje wyniki morfologi. Pozdrowienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka