Dodaj do ulubionych

Do użytkowniczek Mireny!

29.11.06, 21:27
Witam
Mam pytanie do użytkowniczek Mireny. Rozważam założenie sobie tej wkładki i
dlatego zaczęłam szukać informacji na jej temat. Znalazłam wiele sprzeczności,
choćby co do samego założenia jej. Mianowicie mój ginekolog twierdzi, że jest
to prawie bezbolesne, natomiast w gazetce samej firmy Schering znalazłam
informacje, że niektórzy lekarze stosują wręcz znieczulenie ogólne przy jej
zakładaniu, jeszcze inni znieczulenie miejscowe. Są to tak skrajnie różne
informacje, że postanowiłam zapytać Was - użytkowniczki Mireny, czy Wy
miałyście znieczulenie przy zakładaniu, czy też jest to przesada z tą
bolesnością. Wiem, że czasami zależy to od tego, czy dziewczyna rodziła
naturalnie czy nie. Ja jestem po cc. Na koniec chciałam jeszcze zapytać, czy
wyjęcie wkładki (w razie gdyby się nie sprawdziła, lub poprostu po tych pięciu
latach) jest tak samo bolesne jak jej założenie?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, Asia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Sandra Re: Do użytkowniczek Mireny! IP: *.cable.satra.pl 29.11.06, 22:09
      a co ty taka przewrazliwiona jestes?? Napewno mniejszy bol niz po cesarce wink
      Mirena to najlepsza wkladka dostepna na rynku. Zalozenie wkladki nie jest
      bolesne, ale moze byc troche nieprzyjemne. Jesli chodzi o znieczulenie to zalezy
      tylko i wylacznie od standartu gabinetu i od lekarza zakladajacego. Jednym
      slowem jak pojdziesz prywatnie za wieksza kase to dostaniesz miejscowe. A jesli
      chodzi o to ogolne to lekka przesada. Nie slyszalam o stosowaniu narkozy przy
      takim blachym zabiegu jak zalozenie wkladki.
      • mama.asia Re: Do użytkowniczek Mireny! 29.11.06, 22:24
        No więc co powiesz na to, że pani doktor, która pracuje jako konsultantka w
        infolinii dot. Mireny, powiedziała mi dziś, że po cc ona stosuje znieczulenie
        dożylne przy zakładaniu? A przewrażliwiona nie jestem, bo właśnie ja bym nie
        chciała znieczulenia, po co dodatkowo obciążać organizm skoro nie jest to konieczne.
        Pozdrawiam
        • Gość: Sandra Re: Do użytkowniczek Mireny! IP: *.cable.satra.pl 29.11.06, 23:04
          A ILE JESTES PO PORODZIE JESLI MOGE SPYTAC???
          • maja_sara Re: Do użytkowniczek Mireny! 29.11.06, 23:37
            Nie jest po psn, jest po cc-pisała przecież. Swoją drogą mnie też ciekawi skad
            tyle sprzeczności??
            • mama.asia Re: Do użytkowniczek Mireny! 30.11.06, 00:17
              Sprzeczności jest więcej, ale akurat to mnie interesuje najbardziej.
              A co do pytania jednej z dziewczyn - jestem pół roku po porodzie.
    • Gość: melmire Re: Do użytkowniczek Mireny! IP: *.fbx.proxad.net 30.11.06, 08:18
      Znieczulenie nie jest konieczne, niektorzy lekarze je robia bo tak idzie
      szybciej i dlatego ze oni tez boja sie bolu pacjentki. Ale normalnie nie jest
      to zalecane; znieczulenie, zwlaszcze ogolne, to nie jest takie cos co podaje
      sie ot tak.
      Zalozenie spirali moze byc praktycznie bezbolesne jak i dosc bolesne, zalezy od
      lekarza i od techniki zakladania jaka stosuje (chodzi glownie o stosowanie lub
      nie szczypiec do "ustawianai" szyjki macicy).
    • driadea Re: Do użytkowniczek Mireny! 30.11.06, 09:39
      To zależy. Jeśli zakładasz spiralę w ostatni dzień okresu, to nie boli. Ja
      zakładałam 2 m-ce po cc, jeszcze nie miałam okresu i lekarz mnie znieczulił
      (miejscowo). Na pewno nie jest to taki ból, żeby mdleć smile
      • mama.asia Re: Do użytkowniczek Mireny! 30.11.06, 11:06
        Dzięki za odpowiedź. Czyli jednak znieczulenie miałaś. A mnie mój gin. chce
        założyć bez znieczulenia i mówi, że założyć wkładkę można w każdym momencie cyklu.
    • Gość: becia37 Re: Do użytkowniczek Mireny! IP: *.adsl.inetia.pl 01.12.06, 21:57
      Słyszałam dużo dobrego o wkładce Mirena, podobno miesiączki robią się skąpe,
      czy to prawda? I jeszcze jedno pytanko - w jakie cenie jest Mirena? Dziękuję i
      pozdrawiam smile
      • Gość: pamana Re: Do użytkowniczek Mireny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.06, 11:33
        Zalozenie moze byc bolesna ,zakladac nalezy w osttnich dniach okresu.
        hormon w mirenie zalecany jest dla kobiet z obfitymi okresami.
        cena nie wime ok 600/800 .

zalozenie spirali jest refundowane!!!!!wiec nie dajcie sie naciagac na prywatne
        gabinety.

ja mam zwykla spirale miedziana za 100 zł (od lutego 2006),zalozona na nfz.
        okres mam jaki mialm czyli bez sredni,wydluzyl sie z 4 dni do 6.
        brak plamien,zadnych pms,zadnego hormonow.

p.
    • moniak13 Do mama.asia 02.01.07, 13:27
      Bylam w podobnej sytuacji jak Ty. 6 miesiecy po cc (przed cc mialam jednak 7 cm
      rozwarcia) gin zalozyl mi Mirene. Zrobil to w 6 dniu cyklu kiedy szyjka byla
      jeszcze otwarta, ale krwawienie prawie ustalo. Zakladanie nie bolalo nic. Balam
      sie tego bolu, ale nie czylam nic, samo zalozenie-to bylo kilka sekund. Nie
      warto brac znieczulenia (po co przedluzac zakladanie, do znieczulenia potrzeba
      anestezjologa, a miejscowe to niby gdzie-w szyjke?). Gorsze natomiast bylo
      kilka tygodni po zalozeniu, bo np. ja krwawilam kilka tygodni i oczuwalam
      skurcze w podbrzuszu. Teraz juz jestem prawie 3 miesiace po i wszystko sie
      uregulowalo. Jak masz jeszcze jakies pytania to smialo.
      • Gość: włascicielka spira Re: Do mama.asia IP: *.gdynia.mm.pl 02.01.07, 14:27
        ja mam zwykłą ,myśle że zakładanie jest podobnie odczuwalne jak Mirena

Moja ginekolog nie stosuje znieczulenia chyba że miejscowe i dla wyjątkowych
        panikar

Ja nie miałam, było to dziwne uczucie ,ale znośne , pisnęłam tylko „ał” ,ale
        dlatego że poczułam dyskomfort a nie ból.
        Po założeniu ( ostatni 5dzień @)miałam lekkie skurcze podbrzusza ,ustały mniej
        więcej po 5-6dniach, troszkę szybciej dostałam pierwszy okres (po 2,5tyg) teraz
        mam ją już ponad rok, i jest OK.
        Myślę ,że pani na infoliny odpowiada tak ze względów psychologicznych- bo
        tego "wymaga" pytający, oraz łatwiej namówić na koszty.

• ixi22 Re: Do mama.asia 03.01.07, 17:12
          Witam!
          Ja mam pytanie do osób które mają wkładkę o namiary na sensownego ginekologa
          zakładającego wkładkę, bo z tym w Polsce jest naprawde duży problem. Kilku
          ginekologów odmówiło mi po prostu ze względów etycznych.
          Dodam że jestem z Warszawy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka