Dodaj do ulubionych

Czy biopsja boli?

05.12.06, 23:14
Byłam dzisiaj na usg tarczycy i niestety powiedziano mi ,że nadaje się tylko
do operacji.Kwestia jest tylko kiedy?,bo jeszcze nie mam wyników badań z
krwi.Mam mieć biopsję ,czy któraś z was miała coś takiego?,czy to boli ,jak
długo to trwa?Bardzo się boję,ponieważ poprosiłam swojego lekarza tylko o
jakieś badania na tarczycę,bo mam powiększoną a tu odrazu prosto z mostu-operacja
Obserwuj wątek
    • Gość: DrNicNieBoli Re: Czy biopsja boli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 23:29
      Idę jutro.. Nie czytaj za dużo! Zaufaj, ze będzie ok, jak ja się staramsmile Lekarz
      powiedział mi, że nie jest to bolesny zabieg - wkucie w skórę szyi igły boli jak
      zwykły zastrzyk, a tarczyca jest bardzo słabo unerwiona, więc tego już się nie
      czuje.
      Bedzie ok. Sama mam taką nadzieję!
      A biopsję lekarz nakazał po tym, jak badanie krwi wykazało jedynie szanse na
      niedoczynność, a usg - powiększenie tarczycy. Wierzę, że ma ona służyć
      wyeliminowaniu tego, co niebezpieczne, a nie potwierdzeniu tego, o czym boję się
      myśleć.
      Powodzenia!
      • izek26 Re: Czy biopsja boli? 05.12.06, 23:44
        Gość portalu: DrNicNieBoli napisał(a):

> Idę jutro.. Nie czytaj za dużo! Zaufaj, ze będzie ok, jak ja się staramsmile Lekar
        > z
        > powiedział mi, że nie jest to bolesny zabieg - wkucie w skórę szyi igły boli ja
        > k
        > zwykły zastrzyk, a tarczyca jest bardzo słabo unerwiona, więc tego już się nie
        > czuje.
        > Bedzie ok. Sama mam taką nadzieję!
        > A biopsję lekarz nakazał po tym, jak badanie krwi wykazało jedynie szanse na
        > niedoczynność, a usg - powiększenie tarczycy. Wierzę, że ma ona służyć
        > wyeliminowaniu tego, co niebezpieczne, a nie potwierdzeniu tego, o czym boję si
        > ę
        > myśleć.
        > Powodzenia!
        u mnie podobno jest bardzo dużo guzków ,jeden na drugim i dlatego nie ma co się
        zastanawiać nad operacją,podejrzenie nadczynności.Napisz jak bedziesz juz 'po"
        Powodzenia
        • Gość: kaja Re: Czy biopsja boli? IP: *.access.telenet.be 06.12.06, 20:29
          ja mialam biopsje robiona z szyjki macicy da sie wytrzymac nie boj sie
    • Gość: anka Re: Czy biopsja boli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 00:36
      miałam biopsję guzków tarczycy
      lekarz wkłuwał się w trzy z nich
      uczucie nieprzyjemne ale dzieje się szybko (kilka minut wszystko razem) i jest
      do przeżycia wink
      później, przez kilka godzin miałam trochę problemów z głosem, ale nie wiem czy
      tak jest u wszystkich, czy tylko moje gardło tak się zbiesiło
      spokojnie,nie taki diabeł straszny...wink
      • Gość: Aga Re: Czy biopsja boli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 10:36
        Biopsja mniej mnie bolała niż pobieranie krwi.
        Szybciutko i bez żadnych problemów - będzie dobrze, zobaczysz.
    • Gość: DrNicNieBoli Re: Czy biopsja boli? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.06, 22:33
      Wróciłam cała i miejmy nadzieję - zdrowawink
      Zamiast wrażeń - dobra rada. Zaopatrz się w jakikolwiek sprzęt ze słuchawkami. Z
      braku odtwarzacz mp3, płyt CD, czy poczciwego walkmana zabierz magnetofon szpulowy!
      Za nic nie daj się wplątać w opowieści pacjentów czekających razem z tobą na
      zabieg! Te opowieści skutecznie potrafią pokonać pozytywna nastawienie.
      Mój zabieg trwał jakąś minutę:
      Położłam się na kozetce z małym wałeczkiem pod szyją (dokładnie jak podczas usg
      tarczycy). Jeden lekarz nałożył dobrze znaną żelowatą maź, pomachał joystickiem.
      Drugi delikatnie odchylił moją brodę w tył i.. tak ja zamknęłam oczy, ale
      nietrudno było się domyślić, co się dzieje - igła powędrowała gdzie powędrować
      miaławink
      Nie nazwałabym tego bólem - no... uczycie jak podczas zastrzyku. Potem ta igła
      siedzi chwilkę, ale ja bólu nie czułam. No! komfort to nie jest, takie dziwne
      uczucie, kóre mija po chwili.
      Oczywiście przeciągu się nie dorobisz, bo dziury na wylot nie ma.
      Więc.. głowa do góry! Naprawdę trwa to tylko chwilkęsmile
      Zabierz dobrą muzykę i.. powodzenia!
    • darsana Re: Czy biopsja boli? 07.12.06, 07:59
      Miałam robioną biopsję i powiem ci, żę to nie boli, tylko czujesz ukłucie od
      igły a reszta to nic strasznego. Jak miałam mieć robioną biopsję to się bałam
      tego bólu, a okazało się, że to nie takie straszne jak się wydaję. Pozdrawiam i
      życzę zdrowia.
    • izek26 Re: Czy biopsja boli? 07.12.06, 23:51
      izek26 napisała:

> Byłam dzisiaj na usg tarczycy i niestety powiedziano mi ,że nadaje się tylko
      > do operacji.Kwestia jest tylko kiedy?,bo jeszcze nie mam wyników badań z
      > krwi.Mam mieć biopsję ,czy któraś z was miała coś takiego?,czy to boli ,jak
      > długo to trwa?Bardzo się boję,ponieważ poprosiłam swojego lekarza tylko o
      > jakieś badania na tarczycę,bo mam powiększoną a tu odrazu prosto z mostu-operac
      > ja
      odebrałam wyniki badania-TSH 0,008 wiec cyba w normie ,także operacja coraz
      bliżej nie bedzie kuracji hormonalnej.Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i za
      pocieszenie już się nie boje.Czy któraś z was miała operację-jak długo trzeba
      zostać w szpitalu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka