mamooschka 25.12.06, 17:22 Powiedzcie dziewczyny, ile zapłacę mniej więcej za wyrwanie zęba? )nie wiem czy to ma znaczenie, ale górnej siódemki). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moofka Re: Z innej beczki 25.12.06, 17:40 na ile sie orientuje zeba mozesz spokojnie wyrwac na kase chorych za darmo o ile rozumiem, ze jest sens placic za leczenie, o tyle za rwanie na pewno nie a nie da sie uratowac? nie szkoda to? Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: Z innej beczki 25.12.06, 18:39 Ha, tylko że w mojej przychodni panie zrobiły sobie urlop Nie przyjmą mnie z nfz w tym roku, a chcę sprawę załatwić zaraz po świętach. Ząb był leczony kanałowo, wszystko było ok, a teraz się przyplątała jakaś bakteria dookoła zęba. Pewnie że szkoda zęba, ale nie chcę regularnie z jednym latać i płacić. Pozbywam się zbója. Trudno. Może wytrzymam do 2007 roku, ale boli cholernik. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: Z innej beczki 25.12.06, 18:42 ale chyba jak jest infekcja bakteryjan to Ci go tak od razu nie wyrwa. Chyba najpierw dadza Ci antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: Z innej beczki 25.12.06, 18:43 Owszem, mam, biorę, ale jak ma mi się psuć regularnie ten sam ząb to ja go nie chcę. Zobaczę co mi dent powie, wolę jednak być finansowo przygotowana. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: Z innej beczki 25.12.06, 18:46 Ja tez bym sie paskudy pozbyla, chodzilo mi tylko, ze jak masz infekcje to lekarz moze odlozyc wyrwanie na pozniej a najpierw dac Ci antybiotyk. Nie wiem czemu ale ponoc nie wyrywa sie jak jest ifekcja bakteryjna, bo cos tam...Trza przeleczyc a potem wyrwac. Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: Z innej beczki 25.12.06, 18:55 Aaaa, to się muszę dokurować. I tak muszę iść, bo sama nie poznam czy już bakcyla nie ma czy jest Byleby nie bolało... Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: Z innej beczki 25.12.06, 18:56 Moja lekarka twierdzi, ze juz jakis czas temu nowoczesna stomatologia odeszla od usuwania zebow i praktycznie nie ma zebow nie do uratowania. Jest nawet cos takiego jak powtorne leczenie martwych zebow sprawiajacych problemy, zajmuja sie tym endodonci. Wlasnie moja znajoma przerabia to u tej lekarki. Chirurg stomatolog zaproponowal usuniecie oraz most, na to miejsce, bo przeciez cos trzeba z przerwa zrobic, w kazdym razie calosc za 2500. A moja pani stomatolog zrobila jej porzadek z tym zebem, zlikwidowala przetoke, ponownie oczyscila i wyleczyla kanaly lacznie za ok. 200zl. No to chyba bardziej oplaca sie leczyc niz inwestowac w protetyke? Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: Z innej beczki 25.12.06, 18:58 Pewnie że lepiej leczyć, ale za leczenie zapłacić też muszę. Wiem że niechętnie usuwają zęby, więc będę pewnie musiała trochę pomarudzić. Ale jestem zdecydowana. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: Z innej beczki 25.12.06, 19:09 ok, a ja z kolei slyszalam, ze zdrowiej jest usunac zeba niz na silke leczc. Nie wytlumacze Wam tak dokladnie o co chodzi bo sama dak dokladnie nie wiem ale ponoc jak sie lecz juz takie totalnie zle zeby to niezlych chemicznych rzeczy sie do tego uzywa. A to ponoc szkodzi na ogolny stan zdrowia.Jak sie zeba wyrwie to nie ma problemu.Tak slyszalam. Oczywiscie czlowiek tez nie chce byc szczrbaty...hmm takze kazdy musi sam zdecydowac co dla niego lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: Z innej beczki 25.12.06, 19:16 Szczerbatość będzie niewidoczna, bo to siódemka, więc co mi tam... nie wiem co zdrowsze dla całego organizmu - leczenie do upadłego czy rwanie, ja nie mam siły i ochoty kolejnych kilka miesięcy latać regularnie z jednym zębem. Już tak miałam, ale byłam wtedy w ciąży, nfz leczył, więc sytuacja była inna. Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Z innej beczki 25.12.06, 20:18 Nie boisz się, że po rwaniu poprzesuwają się Ci inne zęby? Mi się tak właśnie zrobiło po rwaniu siódemki - między niektórymi zębami "wiatr hula" i mam zalecone założenie aparatu ortodontycznego, co kosztuje koszmarne pieniądze . Gdybym o tym wiedziała wcześniej, pewnie bym zęba nie wyrwała. Ale to oczywiście Twoja decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: Z innej beczki 25.12.06, 20:35 Kurczę, zasiałaś ziarno wątpliwości... Tak czy inaczej, wizyta mnie nie minie. Fachowiec się wypowie, to wtedy podejmę ostateczną decyzję. Ale wolałabym usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: Z innej beczki 25.12.06, 20:36 gku25 - a ile Cię to kosztowało, o ile rwałaś prywatnie? Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: Z innej beczki 25.12.06, 21:27 Dwa lata temu rwałam górną szóstkę u chirurga szczękowego i kosztowało mnie to, uwaga, 400zł. Moja dentystka robiła co mogła by go uratowac - był to martwy zab, który nagle zaczął bolec (całą noc chodziłam po ścianach, nawet ketonal nie pomagał) - na zdjeciu wyszło, ze utworzyła się torbiel na granicy z zatoką, w którą ząb był wrośnięty. Ząb został ponownie otwarty, oczyszczony, brałam antybiotyk i dalej bolał. Alternatywą był zabieg oczyszczenia zmiany od strony dziasła (nazywa się to chyba resekcja), ale na to nie było mnie stać. W końcu go wyrwałam i żadne zęby mi sie nie poprzesuwały - jeśli już, to zupełnie niewidocznie. Uwazam, ze jeśli leczenie ma być długotrwałe, bolesne, kosztowne i niedające gwarancji wyleczenia, to chyba lepiej jest delikwenta wyrwać. A jeśli na dodatek braku nie będzie widać, to dla mnie decyzja jest oczywista.. Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: Z innej beczki 25.12.06, 21:38 Nic mnie nie kosztowało - rwałam na ówczesną Kasę Chorych jakieś cztery lata temu. I nie zaczęły mi się rozsuwać od razu, ale boję się, że to może postępować i dalej osłabiać oddalające się ząbki. Pogadaj ze specjalistą. Z Tobą może być inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamooschka Re: Z innej beczki 26.12.06, 12:19 Cóż, zbój nie boli jakoś specjalnie, pójdę po Nowym Roku do przychodni, może mnie przyjmą. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
madziakan1 Re: Z innej beczki 26.12.06, 12:41 To prawda, że jeżeli usuniesz ząb zaczną ci się rozsuwać pozostałe.Zacznie to być widoczne po latach, a zęby przecież na całe życie. Jeżeli wyrwiesz to najlepiej lukę uzupełnić (np. most lub implant - spora kaska), nie tylko ze względów estetycznych, ale przede wszystkim, żeby zęby nie zaczęły się przesuwać. Jak się uda uratować, to na pewno warto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś