Dodaj do ulubionych

Zimne jak lód stopy - ratunku!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 18:51
Ciągle mam zimne stopy. Zimne, jak lód. W domu ponad 20 stopni, jestem ciepło
ubrana, na stopach skarpety, ciepłe kapcie. Kiedys nawet góralskie nic nie
dawały-stopy nadal byly zimne.
Czy to ma zwiazek z krążeniem? jakie badania pownnam zrobic i czy w gole
powinnam sie pod tym kątem badac?
Najgorsze jest to, ze od dziecka mam problemy z pecherzem i wystarczy mi
zmarznięcie stóp i...zapalenie pecherza gotowe! W grudniu mialam 2 razy
zapalenie pecherza (zmarzly mi stopy), zjadlam w sumie 3 paczki furaginu.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! IP: 83.19.97.* 02.01.07, 19:09
      a nie pomagają Ci okłady z termoforem goracym? albo rozgrzewanie stóp masażem
      lub maścią rozgrzewającą? ja też mam zimne stopy, ale wiem, ze nawet tony
      skarpet nie ocieplą ich, trzeba je jakoś rozgrzać - najlepiej od czegoś
      ciepłego. To wynik krążenia, do lekarza możesz iść - daj znać co Ci poradzi.
      Pozdrawiam
      • Gość: xyz Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 19:11
        termoforu nie mam, ale od dzis sprobuje z poduszka elektryczna.
        Problem polega na tym, czesto wchodze do wanny z goraca woda zeby ogrzac stopy.
        I cala jestem goraca, woda prawie wrzatek, a stopy....zimne!!
        rece opadaja smile
    • Gość: Sabra Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! IP: *.aster.pl 02.01.07, 20:49
      Na zimne stopy pomaga ruch - bieganie, pływanie. Dobrze jest spać w
      skarpetkach. Leczyć nie ma co - "ten typ tak ma" - pewnie masz niskie
      ciśnienie - i dobrze. Gorzej z pęcherzem. Furagin to niebezpieczne lekarstwo,
      łatwo uczula. Po wyleczeniu zapytaj lekarza o Urovaxom - to jest doustna
      szczepionka uodparniająca przeciw infekcjom dróg moczowych (zrobiona, zdaje
      się, z Escherichia coli, bo ta bakteria, przeniesiona z pupy, najczęściej
      wywołuje te zakażenia). Mojej mamie bardzo pomogła - infekcje pęcherza
      praktycznie się skończyły.
      • Gość: dg Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 02.01.07, 21:43
        Furagin uczula, naprawde? Wiesz moze jakie sa objawy? Keidys bralam furagin i
        dostalam strasznej wysypki, lekarz nie znalazl przyczyny, ja zapomnialam
        wspomniec o tym, ze bralam furagin, a moze to przez to...
        • Gość: Meg Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! IP: *.pl 02.01.07, 21:52
          Tez mam zimne stopy i ręce. teraz doszło do tego bledniecie palców i sinienie
          rąk. Temperatura ciała jest 35 stopni. objawy te zaczęły sie odkąd biore lek na
          obnizenie cisnienia betablokier. Powiedziałm to kardiologowi, zbytnio tym sie
          nie przejął, zapisał mi Polfilin na poprawe krazenia ale nic nie pomaga. Doszły
          jeszce zawroty głowy.
      • Gość: xyz Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.07, 21:59
        Plywam i spie w skarpetkach-to nic nie daje. Cisnienie mam modelowe, czasem
        niskie, ale rzadko.
        Ale dziekje za nazwe szczepionki-na pewno skorzystam, mam juz dosc strachu
        przed ciaglymi nawrotami choroby.
        Co do uczulenia wywolanego przez furagin-owszem, sa takie objawy w skutkach
        ubocznych wymienionych w ulotce, ale ja nigdy nie mialam. Furagin mi wjatkowo
        sluzy, ale to jednak nie zmienia faktu, ze branie go w ilosci 90 sztuk
        miesiecznie nie jest zdrowe uncertain
        Cos trzeba z tym zrobic. I ja sie postaram zaszczepic.
        Biore jeszcze Urinal i rok temu mi pomagal. tym roku nie mialam kasy (23 zl 30
        tabl, a trzeba brac min. 1-2 dziennie wiec przestalam kupowac. I od razu
        zachorowalam. teraz wocilam do Urinalu-nie mam wyjscia.
        • venus22 Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! 02.01.07, 23:42
          badalas sie na Raynaud's? szczegolnie jak palce bledna i sinieja.

Venus
          • Gość: xyz Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 11:54
            nic mi nie blednie i nie sinieje smile
            • venus22 Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! 03.01.07, 21:45
              napisalam "szczegolnie", zreszta komus tutaj sinieja i bledna smile

Venus
    • Gość: iga Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! IP: *.it-net.pl 03.01.07, 00:15
      Ciągle miałam zimne stopy aż dowiedziałam się,że mam niedoczynność tarczycy - to
      jeden z objawów. Zrób TSH, warto..
      • Gość: xyz Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 11:54
        robilam tsh, w normie.
    • Gość: awoccado Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.07, 16:53
      Mi w zeszła zimę zamarzały konczyny - dosłownie! Nawet gdy nie było wielkich
      mrozów... Mogłam jechac w zagrzanym samochodzie a paluchy i tak zamarznięte uncertain
      Byłam w Poradni Chorób Żył, Szanowny Pan Doktor stwierdził u mnie... nerwicę ;|
      Po krótkim wywiadzie... Wypisał kilka leków uspokajających i mial mnie z głowy.
      Nie chciałam się faszerować tego typu pigułami i leków nie wykupiłam.

Tak jak ktoś napisał, "ten typ tak po prostu ma".
    • Gość: xyz pół żartem, pół serio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 19:19
      A wieeeeeec... smileKontynuujac watek zimnych stop i chorego pecherza z tym
      zwiazanym..

Bylam u ginekologa, pod tym wzgledem wszystko ok. Jutro jeszcze ide na usg
      pecherza moczowego, bo cos mnie tam boli i czuje sie niedoleczona.

Ginekolog natomiast dal mi "swietna" rade. Powiedzial, ze zapaleniu pecherza
      moczowego sprzyja....drażnienie łechtaczki. I....stanowczo odradzil mi
      draznienie lechtaczki przy stosunku! Pytanie: jak mam miec orgazm bez udzialu
      lechtaczki??? smile
      Chlopu to latwo mowic... Niech moze sprobuje stosunku seksualnego bez
      draznienia prącia big_grin
      • Gość: erta Re: pół żartem, pół serio IP: *.chello.pl 09.01.07, 20:44
        To się kwalifikuje na żart miesiącasmile)))))
        • Gość: xyz Re: pół żartem, pół serio IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 00:00
          No wlasnie, a ja sie zastanawiam (traktujac to jako ciekawostke, bo mowy nie
          ma, zebym sobie odmowila takiej przyjemnosci z seksu) jak tej lechtaczki nie
          draznic smile))))
          I tak sobie wyobrazilam plastikowy kapturek nakladany na lechtaczke, takie
          jakby etui big_grinDD

A moze ją sobie po prostu wytne jak kobiety z Somalii??

Rownie dobrze moge jesc zatykajac nos zeby nie czuc smaku. Albo sluchac muzyki
          z zatkanymi uszami. lol smile))
          • iza1973 Re: pół żartem, pół serio 10.01.07, 10:49
            cześć, odkładając na bok łechtaczkę smile
            zimne kończyny mogą być objawem słabego krążenia, niskiego ciśnienia,
            niedoczynności tarczycy, ale również stresu w którym żyjesz a z którego
            niekoniecznie zdajesz sobie sprawę. więc może ta sugestia z nerwicą nie była
            taka głupia. ja też mam problem lodowatych kończyn, zawsze śpię w skarpetkach,
            czasem w dwóch parach, a pomaga mi jedynie ruch. w moim przypadku nie pływanie -
            jakoś nie może mnie to rozgrzać, ale bieganie i rower. coś co "ruszy krew" w
            organizmie. ale zauwazylam tez ze w okresie wiekszego stresu jest duzo gorzej,
            i ze wtedy praktycznie caly czas jest problem ze jestem "przemarznieta". dobrze
            robi tez masaz - usuwa napiecia, i poprawia krazenie.
            • ada296 pół żartem, pół serio 03.03.07, 01:05
              ta łechtaczka "jest na rzeczy" jak to się teraz mówi
              miałam ostre bóle
              podbrzusza
              wezwałam pogotowie
              stwierdzili zapalenie pęcherza moczowego
              pani doktor pytała o stosunki "pciowe"
              bo zapalenie to moze powstać w wyniku tak zwanego:"syndromu miesiąca miodowego" smile
              hmmm smile
              ładna nazwa smile
      • lilith76 Re: pół żartem, pół serio 10.01.07, 09:50
        > Ginekolog natomiast dal mi "swietna" rade. Powiedzial, ze zapaleniu pecherza
        > moczowego sprzyja....drażnienie łechtaczki. I....stanowczo odradzil mi
        > draznienie lechtaczki przy stosunku! Pytanie: jak mam miec orgazm bez udzialu
        > lechtaczki??? smile

O rany...

smile
    • lilith76 Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! 10.01.07, 09:51
      Ja mam to samo + lodowate dłonie.
      A jestem nadciśnieniowcem.
      Tarczyca ok.
      Chyba ja tak mam.
      Witaj w klubie.
      Urodziłyśmy się pod błędną szerokością geograficzną wink
      • venus22 Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! 04.03.07, 09:25
        ostatnio sie dowiedzialam ze to brak jakiegos bialka we krwi. ale co i jak nie
        pamietam.

Venus
    • Gość: Kajutka Olejek sezamowy IP: *.cdma.centertel.pl 29.08.13, 22:31
      Dziewczyny! Polecam natrzeć stopy olejem sezamowym, ma on działanie rozgrzewające. Ja robię to tak, że nacieram i masuje stopy tym olejkiem lub mieszanką olejków, która zawiera olej sezamowy wysoko w składzie ( np. olejek do masażu Alterra papaya i limonka, dostępny tylko w rossmanie). i zakładam bawełniane skarpetki. Efekt pojawia się po ok. 10 min, jak tylko olejek zacznie się włchaniać.
    • Gość: Wspolczujaca Re: Zimne jak lód stopy - ratunku! IP: *.static.as13285.net 17.07.15, 11:08
      Sluchaj je mialam tak samo. Kilka razy w polroczu zapalenie furagina moim oodstawowym skladnikiem diety i wiecznie lodowate konczyny. Kilka lat ciagania sie po lekarzach badaniach itp dostawalam rozne leki lacznie z tabletkami antykoncepcyjnymi ktore totalnir zrujnowaly moje zdrowie. Bol byl nie do zniesienia kazdego jednego dnia. Zaczelam sie ubierac w cieple bawelniane ciuchy (zostaly tylko dresy) zadnego kozystania z tialet publicznych poprostu koszmar na kilka lat. Kiedys sie wkurzylam i spisalam w dlugim liscie ogromne sprawozdanie z tego jak funkcjonuje moje cialo obejmujac wszystkie informacje nawet to ze spordycznie mam platy jakby lupiezu na glowie. Wyslalam to do kuzyna mojego partnera ktory jest lekarzem i wynik jednoznaczny- nerwica. Na rok fluoxetin (prosac) i pozbawilam sie zakarzen lupierzu koszmarow zmeczenia zawrotow glowy bolu podczas seksu stanow paniki itp. Nawet nie wiedzialam ze mam az tak spiete miesnie!
      Teraz juz 3 lata nie mialam problemow z pecherzen. Okazalo sie ze ten problem z krazeniem byl tez przyczyna stresu. Tu chodzi o to ze nerwica szuka ujscia z ciala i czesto bol ktory odczuwamy nie jest tak naprawde zakarzeniem- to bol somatyczny ktory jest wynikiem zle funkcjonujacego poziomu hormonow w tym przypadku nagromadzona adrenalizna. Ale sa zasady ktorych sie pilnuje- po toalecie zawsze albo sie myje albo jk poza domem wycieram chusteczkani marki Huggies (woda i papier a nie mydlo jak zazwyczaj) stringi nosze sporadycznie a jak juz to bez koronek w tamtym miejscu. Bawelniana bielizna, limitowana ilosc pomidorow w diecie i duza iloac ruchu- cwicze codziennie przede wszystkim bieg. Zmienil sie moj nastroj moja sylwetka skora i zwiazek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka