Dodaj do ulubionych

CILEST a miesiaczka

07.04.03, 09:46
Biore Cilest od ponad roku. Zawsze ostatnia pigulke biore w piatki o 17:00 i
okres dostaje w poniedzialek o roznych porach. Ostanie opakowanie tez
konczylam w piatek o 17:00 i dostalam okres w sobote o 12:00, czyli jeszcze
nie minelo 24 godziny od ostatniej pigulki.
Zastanawiam sie, czy to jest cos nie tak bo przeczytalam w ulotce, ze gdybym
nie chciala miec okresu to moglabym bez przerwy tableki brac. A tutaj to
gdybym dalej brala pigulki w sobote to i tak dostalabym okres i tak.
W zwiazku mam kilka pytan:
1. Czy wszystko jest w porzadku czy powinnam sie zglosic do ginekologa
2. Czy w zwiazku z wczesniejszym okresem, efekt antykoncepcyjny w tych 7 dni
przerwy nadal sa zachowane
3. Czy nastepne opakowanie powinnam brac jak zwykle i czy wtedy efekt
antykoncepcyjny bedzie od pierwszego dnia brania tabletek

Dziewczyny, jesli macie jakies doswiadczenia na ten temat to dajcie znac
Obserwuj wątek
    • _kami Re: CILEST a miesiaczka 07.04.03, 09:57
      lulu100 napisała:

> 1. Czy wszystko jest w porzadku czy powinnam sie zglosic do ginekologa

Zgłoś.

> 2. Czy w zwiazku z wczesniejszym okresem, efekt antykoncepcyjny w tych 7 dni
      > przerwy nadal sa zachowane

Mnie mój lekarz powiedział, że tak.

> 3. Czy nastepne opakowanie powinnam brac jak zwykle i czy wtedy efekt
      > antykoncepcyjny bedzie od pierwszego dnia brania tabletek

Zgłoś się najpierw do lekarza.

> Dziewczyny, jesli macie jakies doswiadczenia na ten temat to dajcie znac

No właśnie ja miałam. Brałam Cilest jakieś 1-1,5 roku. I po tym czasie również
      zaczęły mi się plamienia przed skończeniem opakowania, ewentualnie własnie
      przed upływem 24 godzin od ostatniej pigułki (podobnie miałam w przypadku
      branego wcześniej Mercilonu). Po czym ginekolożka zmieniła mi pigułki na
      trójfazowe (o większej zawartości hormonów), ktore toleruję nieporównywalnie
      lepiej.
      Antykoncepcja jest zachowana, ale takie plamienia nie są prawidłowe. Dlatego
      idź do lekarza, prawdopodobnie zmieni piguły na inne.
      Co ciekawe - słyszałam od kilku kobietek i co dziwniejsze do kilku lekarzy, że
      z Cilestem tak jest. Że po ok. roku brania zaczynają się takie właśnie jazdy.

K.
      • lulu100 Re: CILEST a miesiaczka 07.04.03, 10:37
        Wielkie dzieki za odp.
        Mam jeszcze jedno pytanie: Jak zmienilas pigulki to te nowe zaczelas od razu po
        7 dni przerwy od tych poprzednich czy musialas czekac na miesiaczke, zeby brac
        od pierwszego dnia miesiaczki? i czy te nowe od razu zabiezpieczaja przed ciaza
        czy do piero po pewwnym czasie (ja jestem strachliwa jesli chodzi o ciaze smile )

Aha i kiedys czytalam jak Pani doktor pisala w forum, ze to krwawienie podczas
        7 dni przerwy wcale nie gwarantuje, ze nie ma ciazy (albo cos mi sie chrzanilo)
        i wydaje mi sie to dziwne, bo jak mam wiedziec czy jestem w ciazy czy nie,
        zrobic test ciazowy co miesiac biorac pigulki??

Pozdr.
        • the_kami Re: CILEST a miesiaczka 07.04.03, 10:49
          lulu100 napisała:

> Wielkie dzieki za odp.
          > Mam jeszcze jedno pytanie: Jak zmienilas pigulki to te nowe zaczelas od
          > razu po 7 dni przerwy od tych poprzednich czy musialas czekac na miesiaczke,
          > zeby brac od pierwszego dnia miesiaczki? i czy te nowe od razu zabiezpieczaja
          > przed ciaza czy do piero po pewwnym czasie (ja jestem strachliwa jesli chodzi
          > o ciaze smile )

Zasada generalna jest taka: kiedy zmieniasz na słabszy preparat, zaczynasz od
          pierwszego dnia krwawienia. Kiedy zmieniasz na silniejszy środek - bierzesz
          normalnie po 7 dniach przerwy.

> Aha i kiedys czytalam jak Pani doktor pisala w forum, ze to krwawienie
          > podczas 7 dni przerwy wcale nie gwarantuje, ze nie ma ciazy (albo cos mi sie
          > chrzanilo)

No wiesz, ale żeby się nad tym zastanawiać, to trzeba mieć jakieś podstawy,
          żeby tę ciążę podejrzewać. Czyli albo wymioty/biegunka, albo spóźnienie większe
          niż 12 godzin, albo przedłużenie przerwy, albo leki wchodzące w interakcje.

> i wydaje mi sie to dziwne, bo jak mam wiedziec czy jestem w ciazy czy nie,
          > zrobic test ciazowy co miesiac biorac pigulki??

Nie. Wyluzuj wink Obawiać się możesz dopiero, kiedy coś takiego się wydarzy. To
          znaczy jakiś 'błąd' w braniu nastąpi.

K.
    • annaka1 Re: CILEST a miesiaczka 24.04.03, 22:50
      radzę iść do lekarza. Ja brałam Cilest i w pewnym momencie dostałam niekończącą
      się miesiączkę. Okazało się że nie ta dawka hormonów. Wyszło że zrobiono mi
      więcej szkody niż pożytku. Konsekwencje zbieram do tej pory.
    • misiaczko Re: CILEST a miesiaczka 25.04.03, 17:30
      Ja też na Cileście wyszłam jak Zabłocki na mydle, namieszał mi w gospodarce
      hormonalnej i miałam problemy z hormonami II fazy. Polecam tabletki trójfazowe.
      • dagmi Re: CILEST a miesiaczka 01.05.03, 23:26
        Ja też po około 2 latach brania cilest dostawałam okres następnego dnia po
        zjedzeniu całego opakowania tabletek bez względu na to, czy odstawiłam
        tabletki, czy rozpoczynałam nowe opakowanie. Czytałam gdzies ze takie cyrki
        dzieja sie w przypadku cilestu i trudno to wyjasnic. Po odstawieniu tabletek
        okazało sie ze mam rozregulowana gospodarke hormonalna- podwyższoną prolaktyne,
        b. mało estrogenów i wogóle odwrócone proporcje innych hormonów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka