Gość: monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 19:27 czy to jest możliwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ??? Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 19:33 z tego co wiem, to jest to możliwe, jeśli w poprzednich pokoleniach się zdarzały pary o odmiennym kolorze skóry (na przykład ojciec jednego z rodziców był czarny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 19:33 w jakim znaczeniu ciemne? mały Murzynek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 19:43 no mały murzynek to może nie aż tak, ale dziecko o ciemnej, dużo ciemniejszej skórze niż rodzice Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 19:57 a co mowili w szkole o Mendlu i genach recesywnych i dominujących? trzeba zwrócić uwagę na przodków Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: ciemne dziecko białych rodziców 18.01.07, 15:26 w mojej rodzinie nic nie wiadomo o czarnych przodkach, a mimo tego moja babcia miała trochę ciemniejszą karnację, mój tata ma też taką a ja po urodzeniu byłam nie przesadzając "mocno czekoladowa" )) jak mnie przynieśli to mama mówi że była wtedy pewna że dzieci podmienili )) na szczęście byłam drugą córką i pierwsza była tez troszkę ciemniejsza ale była blada w porównaniu ze mną )) wiec chyba tylko dlatego rodzice nie mieli zawału i podobno lekarz tłumaczył że czasem barwik skóry własnie tak sie gromadzi ale z czasem skóra wróci do normy...no i wróciła podobno dość szybko teraz moja karnacja jest "lekko śniada"... i bardzo mi z tym dobrze bo nie musze chodzic na solarium )) cały rok jestem opalona także różne rzeczy sie dzieją dzieci rodza sie długimi włosami długaśnymi paznokciami mój m był siwkiem do 13roku życia a potem włosy zrobiły mu się prawie czarne wiec jak urodze czekoladowe dziecko z bląd włosami to nic mnie nie zdziwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maiwa Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: 80.48.142.* 14.01.07, 19:33 ??????????? nieeeeeeee! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokoman Białe u czarnych = albinos! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 20:50 Przypomnij sobie prawa dziedziczenia. Każdą cechę wyznacza para alleli. Gen dominujący daje zawsze daną cechę. Ciemny kolor skóry wyznacza gen dominujący, jasną recesywny. U pary białej, a więc homozygotycznej z parą genów recesywnych może być tylko białe potomstwo. U pary czarnej, jeśli są heterozygotami, przy obecności u obu genów recesywnych może być białe potomstwo znane jako albinosy. Proste, jak Amen w pacierzu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona1 Re: Białe u czarnych = albinos! IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 14.01.07, 21:53 ośmielę się zauwazyć że poza czarnym i białym jest cała masa odcieni pośrednich ze związku białej czekolady z ciemną czekoladą otrzymamy czekoladę mleczną znane są przypadki, że białym rodzicom urodziło się czarne dziecko albo czarnym białe - a ostatnio głośno było o przypadku gdy jedno z bliźniaków urodziło się białe a drugie ciemnoskóre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: Białe u czarnych = albinos! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 22:01 No właśnie. Ja tam nie biolog ale z tego co pamiętam o dziedziczeniu to mogą się w dziecku odezwać geny dawnych przodków i jełśi w rodzinie byli czarni to owszem, dziecko może nie będzie czarne ale może mieć niektóre cechy negroidalne: włosy, ciemniejszą skórę, szeroki nos itp. Moja siostra np nie jest podobna do rodziców ale raczej do dziadków. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Białe u czarnych = albinos! 15.01.07, 10:30 Gość portalu: rokoman napisał(a): > Przypomnij sobie prawa dziedziczenia. Każdą cechę wyznacza para alleli. Gen > dominujący daje zawsze daną cechę. Ciemny kolor skóry wyznacza gen dominujący, > jasną recesywny. U pary białej, a więc homozygotycznej z parą genów > recesywnych może być tylko białe potomstwo. U pary czarnej, jeśli są > heterozygotami, przy obecności u obu genów recesywnych może być białe potomstwo > > znane jako albinosy. Proste, jak Amen w pacierzu! Albinizm to raczej coś innego: pl.wikipedia.org/wiki/Albinos Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Re: Białe u czarnych = albinos! 15.01.07, 21:48 Moja Droga, Albinizm z albinosem ma tyle wspólnego, co picie w Szczawnicy ze szczaniem w piwnicy ! Geny dominujące zawsze dadzą cechę dominującą / np.ciemna skóra, piwne oczy / .Ponieważ jednak każda cech jest wyznaczana przez parę genów / allele/ ważne jest , czy drugi gen ma cechy genu dominującego czy recesywnego /jasna skóra. oczy niebieskie /. Stąd różne odmiany np.odcienia skóry w kolejnych pokoleniach. Nigdy jednak białym rodzicom nie urodzi się ciemne dziecko!!! Zupełnie inna jest sytuacja urodzenia się dwójki dzieci , bliźniaków czarnego/ od murzyna/ i białego / od białego /. Doszło tu do rzadko spotykanego zapłodnienia w postaci tzw superfekundacji z polskiego dodatkowego zapłodnienia. Kobieta współżyła z białym i czarnym. Plemnik jednego zapłodnił jedną komórkę jajową , plemnik drugiego drugą. W efekcie rozwijała się ciąża z zarodkami i płodami od różnych rasowo " tatusiów ". reguły i prawa dziedziczenia są stosunkowo proste,ale i zawiłe w kolejnych pokoleniach. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: Białe u czarnych = albinos! 16.01.07, 12:12 rokoman napisał: > Moja Droga, Albinizm z albinosem ma tyle wspólnego, co picie w Szczawnicy ze > szczaniem w piwnicy ! ??? "Albinos - czlowiek lub zwierzę dotknięte albinizmem" - Słownik Języka Polskiego PWN. Racz przeczytać też podlinkowany przeze mnie artykuł z Wikipedii. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: ciemne dziecko białych rodziców 15.01.07, 09:06 Geny dominujące (ciemne włosy, oczy, czy kolor skóry) mogą się odezwać nawet po kilku pokoleniach. Znam przypadki, że rudowłosi rodzili się parze brunetów, czy brunetce i blondynowi ;P Odpowiedz Link Zgłoś
bluejanet Re: ciemne dziecko białych rodziców 15.01.07, 10:52 A ja czytalam o przypadku, ze bialym rodzicom urodzilo sie czarne dziecko. Maz podejrzewal o zdrade, wyniosl sie z domu, bo skad czarne dziecko??? Badania wykazaly, ze jednak ojcem jest on, a potem kobieta doszla do tego, ze jej matka miala romans na kontrakcie w egzotycznym kraju (czy byla tam sama czy z mezem nie pamietam, pewnie razem, skoro nigdy nie wyplynelo na wierzch, bo zawsze sie mogly daty narodzin nie zgadzac, albo ze to "niby wczesniak"). Ona urodzila sie biala, wiec nigdy nei bylo podejrzen co do zlego prowadzenia sie matki. Ojciec sie nie przekonal do tego dziecka, chociaz biologicznie bylo jego. Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: ciemne dziecko białych rodziców 15.01.07, 13:14 A słyszałyście o takiej historyjce? Niewierny mąż idąc do prostytutki mija się w drzwiach z wychodzącym od niej czarnym mężczyzną. Po wszystkim wraca do domu i uprawia seks z żoną. Żona po 9 miesiącach rodzi czarne dziecko. Nie mam pojęcia czy to możliwe czy nie )) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: ciemne dziecko białych rodziców 15.01.07, 13:31 > A słyszałyście o takiej historyjce? Niewierny mąż idąc do prostytutki mija się > w > drzwiach z wychodzącym od niej czarnym mężczyzną. Po wszystkim wraca do domu i > uprawia seks z żoną. Żona po 9 miesiącach rodzi czarne dziecko. Nie mam pojęcia > czy to możliwe czy nie )) Resztki spermy czarnego mężczyzny zostały przeniesione na członku białego, który po wyjściu od prostytutki jeszcze poseksił się z żoną? Zbyt pogmatwane jak dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokoman Re: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 22:06 Podobno seks był oralny. To już świadczy o zupełnym braku higieny. No,bo jeśli któś się po stosunku nie umyje, to jego / jej / sprawa. Ale, żeby przynajmniej nie wypłukać sobie ust. Fe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fachowiec Re: IP: *.icpnet.pl 15.01.07, 22:19 ale sperma to przecież super maseczka ! I dużo białka - to po co płukać usta - wystarczy połknąć i popić wodą Odpowiedz Link Zgłoś
rokoman Re: 15.01.07, 22:35 Maseczka, to na twarz. A od środka, to już tylko wysokobiałkowa, witaminowo, fosforowo, fruktozowa pożywka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzia Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: *.icpnet.pl 15.01.07, 14:31 to cienka ta prostytutka była w swoim fachu, że musiał poprawić u żony. Dobrze, że dziecko nie urodziło się pół-czarne lub pół-białe ! Odpowiedz Link Zgłoś
blaszany_dzwoneczek Re: ciemne dziecko białych rodziców 15.01.07, 14:42 Ale jak pół na pół? Góra biała, dół czarny, czy lewa biała, prawa czarna ?? )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzia Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: *.icpnet.pl 15.01.07, 19:09 jakby dół był czarny to by nie było tak źle (ostatnio jest powodzenie na Simonów) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokoman Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 22:01 Możliwe! Mąż zabawiał się u prostytutki. A w tym czasie murzyn zabawiał jego żonę ! Ot, taki sobie życiowy przypadek. Dobrze, jeśli nie zostawił na pamiątkę wirusa znanego ,jako HIV. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokoman Bzdury ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 21:57 To, co napisałaś, to są kompletne bzdury. Raz jeszcze powtarzam, cecha dominująca nigdy nie może ujawnić się w kolejnych pokoleniach! Zawsze dominuje, ew. z mniejszym akcentem /np mulaci, metysi /. Oczywiście brunet i blondynka mogą mieć rude dziecko. To potwierdza prawa dziedziczenia. Ale już dwoje rudych może mieć tylko pokolenie rude lub blond. Nigdy bruneta. Zupełnie inna kwestią jest fakt, że w USA i na Zachodzie 20 - 30 % tatusiów nie jest biologicznymi ojcami swoich dzieci. Wg badań w Polsce dotyczy to 10 % ! Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Bzdury ! 16.01.07, 09:58 """Moja Droga, Albinizm z albinosem ma tyle wspólnego, co picie w Szczawnicy ze szczaniem w piwnicy ! Geny dominujące zawsze dadzą cechę dominującą / np.ciemna skóra, piwne oczy / .Ponieważ jednak każda cech jest wyznaczana przez parę genów / allele/ ważne jest , czy drugi gen ma cechy genu dominującego czy recesywnego /jasna skóra. oczy niebieskie /. Stąd różne odmiany np.odcienia skóry w kolejnych pokoleniach. Nigdy jednak białym rodzicom nie urodzi się ciemne dziecko!!! "" cos chyba sie za bardzo nie zgadza... Albinizm z albinosem ma tyle wpolnego ze albinizm to jest zaburzenie genetyczne polegajace na braku pigmentu -melaniny, ktora nadaje skorze jej barwe, (nie tylko skorze) a albinos to czlowiek lub zwierze majace albinizm. Dlaczego bialym rodzicom nie moze urodzic sie czarne dziecko (np Murzyn) jesli w poprzednich pokoleniach byla mieszanka czarno- biala? Teoretycznie- jesli matka jest nosicielka cechy czarnej i ojciec tez, to w ktoryms pokoleniu cechy te moga stac sie dominujace? Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halinka once again Re: Bzdury ! IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.07, 23:50 a czy ktos słyszał o tzw poligenach i komplementacji? Można miec dziecko z ciemniejszą barwa skóry. Inny przykład "dziwactwa" genetycznego to niebieskoocy rodzice i brązowookie dziecko. Dziecko, które z punktu widzenia krzyżówek genetycznych nie może miec innej grupy krwi niz te, które wyszłyby w pokoleniu F1,a jednak ma. Nie zamykajmy sie jedynie do 1 prawa Mendla i 2 reguły Mendla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: 62.121.129.* 16.01.07, 10:58 Zarówno kolor włosów jak i kolor skóry są dziedziczone wielogenowo i jako takie nie podlegają prawom Mendla, a na fenotyp ostatecznie wpływa wiele różnorodnych i skomplikowanych mechanizmów. Tak więc jest możliwe, że skóra dziecka białych rodziców będzie ciemna, jeżeli mieli przodków o ciemniejszym kolorze skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rokoman Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 20:54 Nie dziwota, że wyniki matur w Polsce były takie opłakane. Kłania się genetyka, prawa i zasady dziedziczenia cech. Czytając niektóre wypowiedzi czuję się zażenowany z powodu wygłaszanych teorii. Tu już Darwin, Mendel i Morgan nic nie pomogą! Wstyd za nieuctwo! Wymyślacie moje Panie cuda! A takie w życiu raczej nie mają miejsca. Na tym kończę swoje wypowiedzi w tym wątku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lodzia Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: *.icpnet.pl 16.01.07, 21:11 nie kończ, nie kończ, bo mi się czasem wydaje, że to po prostu prowokacja. A jeśli kochałam się tylko z murzynami, to skąd mam dziecko żółte i skośnookie - pyta blondynka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: 62.121.129.* 17.01.07, 12:10 Rokomanie, jak na razie to Ty w tym wątku w największym chyba stopniu mijasz się z prawdą. Choćby twierdząc co następuje: "Geny dominujące zawsze dadzą cechę dominującą" Radzę poczytać sobie choćby o mechanizmach ekspresji i penetracji genu, nie mówiąc już o takich ciekawych sprawach, jak dziedziczenie mozaikowe. Geny dominujące determinują cechę dominującą, co wcale nie oznacza, że musi ona się ujawnić w pełni. "...jednak każda cech jest wyznaczana przez parę genów / allele/" Tak jest w rzeczywistości w przypadkach dziedziczenia według reguł genetyki klasycznej, zgodnej z prawami Mendla. Jednak od końca XIX w trochę w tej materii poszerzono horyzonty i odkryto cały szereg odstępstw od praw Mendla - na przykład dziedziczenie wielogenowe, w którym dana cecha jest determinowana przez wiele różnych genów i, co jeszcze lepsze, wyobraź sobie, zależy od wpływu środowiska. Zaręczam Ci, że znajomość tych trzech nazwisk (Darwina, Morgana i Mendla) nie jest równoznaczna ze znajomością genetyki. A sama genetyka jest daleko bardziej skomplikowana niż to, czego się nauczyłeś na lekcjach w liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: ciemne dziecko białych rodziców 17.01.07, 16:14 zaraz_zaraz - się uśmiałam. Pozytywnie. Masz piwo Swoją drogą nagenetyce nie znam się bardziej niż podstawowo, nie zabieram więc głsu. Napiszę jednak, że znam rodzeństwo będące dziećmie dwojga białych rodziców o średnio jasnych włosach jasnych oczach. Państwo oboje wysocy. Dzieci - oboje - proste czarne włosy, oczy ciemny brąz, szeroki nos, duże (pełne) usta, bardzo ciemna karnacja (nieco jaśniejsi niż mulaci). Oboje są podobni i do matki i do ojca - z rysów, postawy ciała, szczegółów mimiki. Oboje mają niewiele więcej jak 160 cm wzrostu (chłopak i dziewczyna). Więc, proszę Państwa, odgórne zakładanie, że w 100% nie jest to dziecko przynajmniej jednego z nich odpada, gdyż podobieństwo do matki i ojca jest na prawdę duże. A w poprzednich pokoleniach mieli czarnego osobnika. I nie było to pokolenie bliskie, typu dziadek, czy babcia. Informacja o posiadaniu przodka czarnoskórego przechodziła z pokolenia na pokolenie. Jednak wcześniej nize zdarzyl się u Nich w rodzinie "taki" przypadek. Musiało więc dojść do swoistego rodzaju krzyżówki genów, kiedy pewne cechy się ujawniły. To już pozowstawiam genetykom, ale nie uwierzę, że jest to niemożliwe. Patrząc choćby po krzyżówkach szczurów - albinotyczny ojciec i matka kapturowa odmiany barwnej "husky". Żadne z nich nie miało w najbliższych pokoleniach barwy błękitnej. Wiele osób twierdzi, że albinos jest niezdolny do przekazywania cech odpowiednich za barwy, gdyż ma uszkodzony gen koloru. Twierdzono jednocześnie, że szczur hooded (potocznie zwany "kapturem" - kolorowa pręga na plecach, tego samego koloru czarna głowa, brzuch i boki białe) nie może powić szczurów o innym rozmieszczeniu kolorów jak tylko hooded a w skrzyżowaniu a albinosem urodzą się albo albinosy albo hooded o różnym ubarwieniu, jeśli po linii matki występowały mieszanki odmian barwnych. Matka powiła 10 w całości błękitnych szczurów z ani jednym śladem białego znaczenia, żadne nie było więc hooded, ani albinosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaraz_zaraz Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: 62.121.129.* 18.01.07, 11:20 O kurde, nglka, jesteś hodowcą? "Są rzeczy na niebie i ziemi..." Na przykład jest taki gen, który w zależności od tego, czy zostanie przekazany od ojca czy od matki, wywołuje dwie zupełnie różne choroby, choć, zgodnie z prawami Mendla, fenotyp powinien być identyczny bez względu na pochodzenie genu. To sie nazywa genomowe piętno rodzicielskie. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: ciemne dziecko białych rodziców 18.01.07, 16:18 Gość portalu: zaraz_zaraz napisał(a): > O kurde, nglka, jesteś hodowcą? Nie w dosłownym znaczeniu. Nie rozmnażam szczurów. Wyłącznie interesuję się tym. Za dużo jest zwierząt w sklepach, zbyt wiele się rodzi, żeby mozna było wszystim znaleźć domy. Zdarzyło mi się raz, w zasadzie z przypadku. Zdecydowanie pasuje mi opiekowanie się nimi bez rozmnażania. A - że mam ostry objaw alergii - od pół roku niestety już nie ma futrzaków Co nie zmienia faktu, że każdą wolną chwilę spędzam na szczurzym forum, gdzie owszem, przebywają hodowcy z zamiłowania (ci, co rozsądnie manipulują genami, by wzmocnić gatunek) - jak i hodowcy, którzy tylko chcą, by ich tak nazywać O takowym genie, o którym piszesz, nie słyszałam - w zasadzie to nie jest moja mocna strona Jednak google podpowiedziało mi jeszcze coś innego, mianowicie - możliwość dziedziczenia cechy tylko od jednego z rodziców, to jednocześnie obala tezę osoby, która napisała,że zawszeiw każdej sytuacji genów jest popołowie. Być moe w dalszej części właśnie to miaeś na myśli, ale wkleję, by i inni mogli sobie poczytać. "Proces rodzicielskiego piętnowania genomu doprowadza do pewnej asymetrii genetycznej pomiędzy ojcowską i matczyną częścią genomu. Każdy gen, który dziedziczymy, składa się z dwóch alleli (dwóch wersji tego samego genu, dwóch identycznych lub różniących się między sobą), z których jeden pochodzi od matki, a drugi od ojca. Jeśli np. teoretycznie dominujący allel (czyli ten, który powinien się wyrazić w procesie rozwoju) jest napiętnowany (unieczynniony), to będziemy mieli cechę matczyną, mimo że była to cecha recesywna, a więc wyrażająca się tylko wtedy, gdy allel od ojca też jest recesywny. W takiej sytuacji dochodzi do preferencyjnego wyrażania cech pochodzących tylko od jednego z rodziców. " Źródło: PAP, 10.08.2001 r. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody_zonkos Re: ciemne dziecko białych rodziców 17.01.07, 16:21 > czy to jest możliwe? a nie lepiej sie po prostu przyznac? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: ciemne dziecko białych rodziców 18.01.07, 00:12 ""a nie lepiej sie po prostu przyznac? "" a niby do czego jak sie jest w porzadku? zadne z malzonkow nie zdradzilo, a dziecko czarne. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: ciemne dziecko białych rodziców 18.01.07, 00:13 tez mi sie wydaje ze z Rokomana to taki genetyk jak z Huldy Clark uczona. on wie ze dzwonia ale nie w ktorym kosciele. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciocia halinka Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.07, 23:41 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: ciemne dziecko białych rodziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 23:56 jak mamusia puści się z czarnym to TAK! Odpowiedz Link Zgłoś