Gość: gosc IP: *.pl 16.01.07, 10:59 podobno nie jest zalecane spozywanie mielonego lnu? moze ktoś wie dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropka.nad.zet ??? 16.01.07, 11:51 skąd takie informacje? wpisz "mielone siemię lniane" do googli, a zobaczysz, że to samo zdrowie Odpowiedz Link Zgłoś
to_jaaa Re: ??? 16.01.07, 11:54 informacja zapewne stąd forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=55562468&a=55576094 tylko moze nalezalo spytac autora wypowiedzi a nie biec na inne forum i tak się rodzą plotki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epistale Re: ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.07, 13:28 Siemie lniane zaparza sie pod przykryciem ok.godz potem dokladnie przecedza przez sitko i wypija sie TYLKO zageszczony plyn (mozna dolac mleka )leczy sie rozne niedogodnosci zoladkowe z wrzodami wlacznie Natomiast resztki ziarenek ze sluzem wykorzystuje sie na oklady np.zylaki podudzi przykrywajac gaza i woreczkiem na kilka godzin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambi Re: mielone siemie lniane niezdrowe??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.07, 14:24 lekarz powiedział mi że nie można mielić samemu lnu np. w młynku do kawy, bo wytwarza szkodliwe substancje. Ja piję na żołądek mielony len, który jest pozbawiony tych szkodliwych substancji i odolejony i poza tym jest łatwy w przygotowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
bellis1 Re: mielone siemie lniane niezdrowe??? 16.01.07, 21:09 Mnie na studiach uczono, że siemienia lnianego się nie rozdrabnia, bo w łupinie nasienia są związki pochodne cyjanowodoru, które działają toksycznie a są uwalniane podczas rozdrabniania. Nie ma zatem tu znaczenia technika rozdrabniania czy zrobimy to w młynku do kawy czy zrobią to za nas gdzie indziej. Ponadto siemienia lnianego się nie zaparza tylko zalewa ciepłą wodą i odstawia na jakiś czas, żeby uwolnić związki śluzowe i tę "śluzowatą" wodę należy pić. Odpowiedz Link Zgłoś