Dodaj do ulubionych

co to jest.. :(

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 22:13
Witam, mam 17 lat i pewien problem, wiec moze od poczatku.. ostatni okres
miałam 31 grudnia, czyli w sylwestra i trwał do 4 stycznia, czyli 5 dni,
kolejny powinnam mieć ok 1 lutego. Ale 3 dni temu pojawiła się jakaś taka
brązowa, gdzieniegdzie lekko bordowa maź, nie mam pojęcia co to może być,
dziś jest już 3 dzień kiedy to mam, miałam nadzieje, że przejdzie ale nic z
tego. Proszę powiedźcie co to jest...
Obserwuj wątek
    • nglka Re: co to jest.. :( 20.01.07, 22:18
      Jeśli niestosujesz antykoncepcji hormonalnej to możesz mieć krwawienie
      śródcykliczne - czyli owulacyjne.To nic groźnego, ma je wiele kobiet.
      • Gość: karolina Re: co to jest.. :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 22:31
        a co to jest? i czy to występuje często? Bo okres mam już od 5 lat ingdy
        wcześniej nie miałam czego takiego, no i czemu to jest ciemno-brązowe i nic
        mnie przy tym nie boli..
        • nglka Re: co to jest.. :( 20.01.07, 22:43
          To krwawienie towarzyszące owulacji (pęka jajnik). Nie musiu Ciebie później w
          ogóle wystąpić, mogło być jednorazowe a mogło nie być jednorazowe.To może być
          też plamienie związane ze zbyt niskim progesteronem. Zacznij się martwić, jeśli
          taka sytuacja zacznie się powtarzać przed miesiączką i będzie trwać aż do jej
          pojawienia się - więcej niż 3 cykle.
          • Gość: karolina Re: co to jest.. :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 22:45
            czemu mam zaczac sie martwic? co to mogloby byc?
            • nglka Re: co to jest.. :( 20.01.07, 22:47
              Nie ma sensu brnąć w coś, co nie ma żadnego potwerdzenia.
              Jeśli to plamienie przekształci się w miesiączkęwięcej niż 3 cykle to znaczy, że
              mogą być problemy z poziomem progesterony w fazie poowulacyjnej. Żadną chorobą
              to nie grozi ale wtedy warto się przebadać.
              Na razie tylko obserwuj i nie martw sie na zapas.
          • agatka_to_ja Re: co to jest.. :( 20.01.07, 22:50
            nglka napisała:

> To krwawienie towarzyszące owulacji (pęka jajnik).

jeju, nie strasz dziewczyny.
            to nie jajnik peka tylko pecherzyk na jajniku, w ktorym jest komorka jajowa.

z cala reszta sie zgadzam smile
            • nglka Re: co to jest.. :( 20.01.07, 23:05
              A pęcherzyk dojrzewa w jajniku - a nie na jajniku.

"W procesie jajeczkowania, czyli owulacji, ściana dojrzewającego pęcherzyka
              dochodzi do ściany jajnika i zaczyna na nią napierać. Średnio co 28 dni jakiś
              pęcherzyk jajnikowy pęka (a wraz z nim osłonka biała jajnika) i uwalnia swoją
              zawartość"

"Kiedy podczas owulacji z jajnika uwalnia się gotowa do zapłodnienia komórka
              jajowa, torebka jajnika pęka, a w miejscu tym powstają drobne uszkodzenia."
              interia.pl
              • nglka źródło do pierwszego cytatu 20.01.07, 23:07
                www.zdrowemiasto.pl/_zm/index.php?art=82&PHPSESSID=f62fc777abdae7ff41e9ad4c0e468164
              • agatka_to_ja Re: co to jest.. :( 20.01.07, 23:17
                okej, wiec peka pecherzyk w jajniku smile a nie jajnik smile
                • nglka Re: co to jest.. :( 20.01.07, 23:21
                  Agatko, czytasz?

TOREBKA JAJNIKA PĘKA A W MIEJSCU TYM POWSTAJĄ DROBNE USZKODZENIA - wynika z
                  tego,że pęka nietylko pęcherzyk!
                  • agatka_to_ja Re: co to jest.. :( 20.01.07, 23:26
                    czytam czytamsmile
                    ale peka pecherzyk, ktory dojrzewa w jajniku. Pozostale czekaja sobie spokojnie
                    na swoja kolej.
                    a tekst "peka jajnik" brzmi tragicznie, jakby pekał caly jajnik smile
                    • agxa1 Re: co to jest.. :( 20.01.07, 23:33
                      Boze ...peka pecherzyk Graffa kt znajduje sie w jajniku a nie jajnik...kobieto
                      miej litosc...
                    • agxa1 Re: co to jest.. :( 20.01.07, 23:35
                      Gdy pęcherzyk Graffa pęka, jajo dostaje się do jajowodu, a z pozostałej
                      części pęcherzyka powstaje ciałko żółte, którego wydzielina jest konieczna dla
                      umożliwienia wszczepienia zapłodnionego jaja w śluzówkę macicy
                      • nglka Re: co to jest.. :( 20.01.07, 23:36
                        Ty też poczytaj linki...
                        • pawelmess Re: co to jest.. :( 27.01.07, 19:23
                          Matko, te twoje posty psują mi humor, co za upierdliwa baba z ciebie ngelka.
                          I nie pisz, że mogę ich nie czytać, bo zbyt dużo ich rozsiewasz żeby można było
                          je omijać.Który to już wątek gdy się tak głupio mądrzysz.Nie masz czasem trochę
                          garów do pozmywania w domu,co?Może o słownik ortograficzny też byś zahaczyła?
                          Chyba, że masz tu jakąś misję do wypełnienia?
                          • nglka Re: co to jest.. :( 27.01.07, 19:34
                            Owszem, jeśli masz problem - to nie czytaj. Nie będę rezygnować z pisania tylko
                            dlatego, że jeden facet pieni się, bo nie umie utrzymać emocji na wodzy smile
                            Nie masz jakiejś kobiety do zaspokojenia? suspicious
                            • pawelmess Re: co to jest.. :( 27.01.07, 19:42
                              Owszem mam.Normalną a nie sfrustrowaną babę, która spełnia się przez wirtualne
                              kłótnie i pouczanie innych.Wyrazy współczucie dla bliskich.
                              B/O
                              • nglka Re: co to jest.. :( 27.01.07, 19:45
                                Więc zajmij się swoją kobietą i nie płodź jałowych postów nie na temat - na
                                forum przeznaczonym do innych celów.

• aquira Re: co to jest.. :( 28.02.07, 19:36
                        Ciałko żółte wytwarza progesteronwink Hormon odpowiadający za "utrzymanie" ciąży. tongue_out
                    • nglka Re: co to jest.. :( 20.01.07, 23:39
                      Pozostałenie nie będą miały na co czekać w kolejce, bo się wchłoną. Pęcherzyk
                      Graafa przekształca się szybciutko (krócej lub dłużej) w ciałko żółte i
                      wydzielając progesteron skutecznie hamuje wzrost reszty pęcherzyków.
                      • lidia.maj Re: co to jest.. :( 20.01.07, 23:40
                        taaaak peka jajnik....hahahhahahaha
                      • agatka_to_ja Re: co to jest.. :( 20.01.07, 23:45
                        "Pod warstwą powierzchowną jajnika widać liczne, okrągłe, przejrzyste
                        pęcherzyki o średnicy ok. 0,25mm. Są to mieszki jajnikowe pierwotne. Najwięcej
                        ich jest w jajnikach małych dzieci, ponieważ zawierają „uśpione” komórki
                        jajowe. U kobiet w okresie rozrodczym obok mieszków pierwotnych występują
                        mieszki jajnikowe pęcherzykowate. Są dużo większe (wielkości pestki wiśni) i
                        zawierają dojrzewające komórki jajowe."

WIec pozostale pecherzyki czekaja w kolejce na swoje dojrzewanie i pękniecie smile
                        • nglka Re: co to jest.. :( 20.01.07, 23:47
                          Ok, niezroumienie.
                          Myślałam, że piszesz o pęcherzykach dominujących, dojrzewających w tym samym czasie.
                          • agatka_to_ja Re: co to jest.. :( 21.01.07, 00:23
                            nglka napisała:

> Ok, niezroumienie.
                            > Myślałam, że piszesz o pęcherzykach dominujących, dojrzewających w tym samym
                            cz
                            > asie.

nie smile to sie zdarza, ale jest raczej zjawiskiem patologicznym.. no, chyba, ze
                            spowodowanym stymulacja - to inna sprawa smile
    • Gość: karolina Re: co to jest.. :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.07, 18:59
      Dzięki troche mnie uspokoiłyście smile ale mam jescze jedno pytanie ile to może
      trwać tzn. jak długo bo to już 4 dzień..
      • Gość: Basia Re: co to jest.. :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 16:24
        A ja dostałam okres (normalnie, regularnie) i najpierw ok, zwykłe krwawienie
        ale potem to była taka ciemnobrazowa maź o nieprzyjemnym "kwaśnym" zapachu crying
        (o ile mozna zapach nazwac kwasnym, ale nie umiem tego okreslic) Mam dopiero 15
        lat, nie chce isc do ginekologa..
        • lilith76 Re: co to jest.. :( 28.02.07, 16:54
          W tym wieku wszystko się jeszcze powoli normuje.
          Jeśli miałaś kilka dni krwawienia i te plamienia, to ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka