iwonka50 11.04.03, 20:26 Może ktoś wie co to jest i czym to grozi? Stwierdzono to u mnie na USG. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anonym0 Re: adenomioza 12.04.03, 16:13 www.fibroids.net/html/adenomyosis.htm W polskim internecie jest niewiele na ten temat.Z tego co ja wiem to trudne do leczenia niestety. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: adenomioza 12.04.03, 19:25 Dziękuję. Rzeczywiście w polskim internecie jest niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: adenomioza 13.04.03, 08:41 Pisałam już na temat endometriozy- adenomyoza to taka odmiama tej choroby, która polega na tym,że tkańka endometrium - błony śluzowej wyściełajacej jame macicy wnika pomiędzy włokna mięśnoiowe. objawy mogą być rozmaite- z reguły przedłuzajace sie, krwotoczne miesiaczki, czasem bóle. Niestety jedyną metodą leczenia jest usunięcie macicy, ale oczywiście jest to wskazane, gdy sa dolegliwosci. jeśli nie- tpo po prosdtu należy sie przyzwyczaić do tego,że sie ma adenomyoze, BAdanie usg pozwala podejrzewać taki zmiany, ale nie daje pewnego rozpoznanie( takie rozpoznanie daje dopiero badanie histopatologiczne usuniętej macicy) Odpowiedz Link Zgłoś
iwonka50 Re: adenomioza 13.04.03, 14:54 Dziękuję Pani Doktor. Czy adenomioza w jakiś sposób może utrudnić zajście w ciążę? Odpowiedz Link Zgłoś
anonym0 Re: adenomioza 13.04.03, 17:01 monika.antepowicz napisała: ( takie rozpoznanie daje dopiero badanie histopatologiczne usuniętej macicy) Czy nie ma możliwości pobrania wycinka, zrobienia biopsji....dopiero po usunięciu macicy można stwierdzić adenomiozę??? Odpowiedz Link Zgłoś