Dodaj do ulubionych

zatoka Douglasa a owulacja

IP: 212.160.141.* 21.11.01, 10:50
czy bezsprzecznym dowodem na zaistneinei owulacji ( pęknięcie pęcherzyka) jest
pojawienie sie płynu w zatoce douglasa?
przyjmuje clo, i tak naprawde nie wiem, czy wystarczy odrastanie jaja do
wielkosci22-23mm, aby miec pewnosc, że owulacja nastapila- czy nalez zatem
zawsze sprawdzac poprzez usg obecnośc plynu,aby miec pewnosc co do owulacji?

ile dni taki plyn sie utrzymuje?
czy usg robione 5 dnia cyklu ( z clo) wskaze, czy jajo peklo czy nie??

prosze o odpwoiedz..
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: zatoka Douglasa a owulacja 21.11.01, 15:41
      Nie zwsze płynu jest tak dużo, by stwierdzić w usg. W usg widac zapadniecie sie
      pecherzyka- i to jest pewny dowód na owulację>MA
      • Gość: toga Re: zatoka Douglasa a owulacja IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.11.01, 22:12
        dziękuję,
        w którym dniu po owulacji widać zapdnięcie tych ścian pęcherzyka? czy 1 -2 dni
        po jest wystarczjące?

chće po prostu miec pewność, że owulacja nastąpiła - wtedy można miec
        podejrzenia tylko co do ruchloiwości plemników lub niedrożności jajowodów...

a tak w ogółe -w którym miejscu dokładnie basepuje zetknięcie jaj z plemnikiem?

jeszcze raz proszę o cierpliwość i dzięki
      • Gość: Ulkaa Re: zatoka Douglasa a owulacja IP: 10.0.205.* 25.11.01, 14:53
        Mam pytanie jeżeli chodzi o Zatoke Douglasa. W badaniu USG była informacja o
        niewielkiej ilości płynu w zatoce Douglasa i o pęcherzykowatych jajnikach.
        Badanie było wykonane w 14 dniu cyklu, czy jest to możliwe żeby nie było
        owulacji? Mój lekarz skierował mnie na badanie hormonalne z podejrzeniem o PCO.
        Powiedzial ze nie było jajeczka z w 14 dniu powinien byc. Mam cykle 26-28
        dniowe. Cykl w ktorym wykonane bylo badanie byl 26 dniowy. Z tego co wiem
        jajeczkowanie liczy sie od tylu. Czy moze Pani Doktor udzielic mi wyjasnienia
        Bardzo dziekuje za odpowiedz
        Ulkaa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka