Dodaj do ulubionych

Zespół Reynauda a zawroty głowy?

IP: 82.139.157.* 17.02.07, 19:07
mam takie pytanie czy przy tym schorzeniu moga wystapic zawroty głowy.
Przyjmuje lek beta- blokier i od pewnego czasu, mam problemy z krazeniem.
Białe palce i siniejace rece, szczególnie z rana jak wstane to znaczy do
południa, zimne stopy i rece oraz zawroty głowy.Moze ktos wie cos na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: zaraz_zaraz Re: Zespół Reynauda a zawroty głowy? IP: 62.121.129.* 17.02.07, 21:29
      Beta-blokery mogą wywoływać lub nasilać już istniejące zaburzenia krążenia oraz
      zawroty głowy. Generalnie mają kilka nieprzyjemnych, choć na ogół niegroźnych,
      skutków ubocznych, ale w przypadku kilku schorzeń terapia z ich udziałem
      przedłuża życie, więc czasem warto je stosować mimo tych efektów, o ile nie są
      szczególnie uciążliwe.
      A sam zespół Raynauda nie wiąże się z zawrotami głowy. I jeszcze jedno - nie
      każde zaburzenie krążenia w palcach jest zespołem Raynauda, ale być może Tobie
      akurat wspomniany zespół zdiagnozowano.
      • Gość: gosc Re: Zespół Reynauda a zawroty głowy? IP: 82.139.157.* 17.02.07, 22:16
        Szukam włsnie przyczyny zawrotów głowy, z którymi mecze sie juz 2 lata.Przyjmuje
        betaserc juz 4 miesiace i zawroty nadal sa. Dzis wiruje mi caly dzien juz z rana
        wstałam z zwrotami.Jeśli chodzi o zaspół Raynauda to sama sobie
        zdiagnozowałam.tak mi pasuja objawy. Napweno problemy te zaczęły sie z chwila
        przyjmowania bisopromeck.wogóle problemy z krazeniem nasiliły sie własnie z
        chwila przyjmowania tego leku.
        • Gość: zaraz_zaraz Re: Zespół Reynauda a zawroty głowy? IP: 62.121.129.* 18.02.07, 12:57
          Jeśli chodzi o beta-blokery, mogą one zarówno wywoływać/nasilać zawroty głowy,
          jak i je leczyć (na przykład kiedy zawroty głowy są wynikiem zaburzonego rytmu
          serca, który te leki normalizują).
          Co do samodzielnego diagnozowania sobie schorzeń, to chyba nie muszę mówić, jaką
          ma wartość...
          Jeśli dolegliwości są dla Ciebie dokuczliwe, powinnaś zobaczyć się z lekarzem,
          zamiast szukać przyczyn po omacku i uprawiać amatorskie autodiagnozy.
          Powodzenia smile
          • Gość: gosc Re: Zespół Reynauda a zawroty głowy? IP: 82.139.157.* 18.02.07, 15:48
            Lecze sie niestety u kardiologa , neurologa ,endokrynologa, naczyniowca i
            niestety zawroty jak były tak sa, a na moje siniejace rece,wszycsy równo
            olewają,jak również niska temp. ciała zimne stopy i dłonie mowi sie ze niektórzy
            tak maja.
            • Gość: zaraz_zaraz Re: Zespół Reynauda a zawroty głowy? IP: 62.121.129.* 18.02.07, 17:26
              Zimne, nawet sinejące dłonie i stopy to jeszcze nie koniec świata -
              rzeczywiście, niektórzy "tak mają" (na przykład jasmile) i zwykle nie jest to nic
              groźnego. Zimne i siniejące dłonie nie oznaczają jeszcze zespołu Reynauda, który
              charakteryzuje się napadowym charakterem i pewną specyficzną kolejnością
              pojawiania się objawów - nagłe zblednięcie, potem zasinienie, potem
              zaczerwienienie z towarzyszącym bólem i obrzękiem. Jak mówiłam beta-blokery mogą
              takie zaburzenia nasilać lub wywoływać, ale za to czasem ratują życie.
              Gorzej z zawrotami głowy - przykro mi, że leczenie nie skutkuje. Być może
              schorzenia, które Cię gnębią, na to nie pozwalają - trudno to oceniać przez
              internet, nie odważyłabym się tego robić. Mam nadzieję, że się jednak poczujesz
              lepiej. Pozdrawiam.
              • Gość: Gosc Re: Zespół Reynauda a zawroty głowy? IP: 82.139.157.* 18.02.07, 22:02
                Własnie u mnie sa takie objawy, bledna mi palce potem sinieją, i tak kilka razy
                dziennie. A pisze dlatego, ze poprostu szukam przyczyny moich zawrotów
                głowy.Diagnoza jest ustalona, kregi szyjne ale ja mam watpliwosci.problemy z
                lordoza mam od dawna i nie było zadnych zawrotów.Problem pojawił sie od momentu
                przyjmowania beta blokiera.Już sama nie wiem. miałam równiez nadczynnosc
                tarczycy i byłam leczona jodem. W tej chwili jest TSH 2 wiec prawidłowy.we
                wtorek ide na USG tarczycy to zobaczę. Dziekuje za dobre słowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka