Dodaj do ulubionych

antykoncepcja środku cyklu

IP: *.ege.edu.tr 10.03.07, 12:33
Jestem w 10 dniu cyklu, wczoraj podczas stosunku mi i mojemu partnerowi pękła prezerwatywa dlatego dzisiaj zażyłam Preven ( to samo co postinor), aby uniknać takich sytuacji chciałabym rozpocząc branie tabletek antykoncepcyjnych ( brałam w przeszłości Cilest i te tabletki posiadam) jednak mam obawy czy rozpoczęcie brania tabletek w 10 cyklu ma wogóle jakiś sens, czy będzie mnie to chronić przed ciążą oraz jakie negatywne skutki może to spowodować w moim organiźmie. Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • myszz Re: antykoncepcja środku cyklu 10.03.07, 12:51
      nie ma zadnego sensu.
      • 83kimi Re: antykoncepcja środku cyklu 10.03.07, 13:12
        Nie ma sensu, zabezpieczona nie będziesz i wszystko sobie rozregulujesz, chyba
        możesz poczekać do okresu?
        • ezzo Re: antykoncepcja środku cyklu 10.03.07, 13:16
          problem w tym, że do okresu poczekać naprawdę nie mogę i teraz zależy mi na znalezieniu jak najlepszej metody zabezpieczenia...
          • kocio-kocio Re: antykoncepcja środku cyklu 10.03.07, 13:18
            Tylko że pigułki wcięte teraz nie dają zabezpieczenia.
            I tak będziesz musiała stosować dodatkowo gumy.
            • ezzo Re: antykoncepcja środku cyklu 10.03.07, 13:43
              czy nie dają zadnego zabezpieczenia? Najbardziej obawiam sie sytuacji,że gumka może pęknąć po raz kolejny, a tak jak juz pisałam w pierwszym poście dzisiaj zażyłam preven.
          • anula36 Re: antykoncepcja środku cyklu 10.03.07, 13:42
            no tak, lepiej w miedzyczasie zajsc w ciaze kreceniem z hormonami.
            • ezzo Re: antykoncepcja środku cyklu 10.03.07, 13:46
              nie chcę zajsć w ciąże, dlatego pytam, pierwszy raz znalazłam się w takiej sytuacji, wcześniej zawsze zażywałam tabletki, dlatego szukam najlepszego rozwiązania.
              • 83kimi Re: antykoncepcja środku cyklu 10.03.07, 16:26
                Nie, tabletki Cię nie zabezpieczają, bo do owulacji już mogło dojść. To nie
                kochaj się przed te 2-3 tygodnie i już.
              • anula36 Re: antykoncepcja środku cyklu 10.03.07, 20:39
                jest jedno - poczekac do okresu i zaczac brac tabletki.
                Nie ma co liczyc na cud.
    • Gość: melmire Re: antykoncepcja środku cyklu IP: *.fbx.proxad.net 10.03.07, 20:45
      Mozesz zaczac pigulki w srodku cyklu, pamietaj tylko ze przez pierwszy tydzien
      nie jestes zabezpieczona, wiec konieczna albo abstynencja, albo dodatkowe
      zabezpieczenie. I nie zapomij upewnic sie ze nie jestes w ciazy!
      link do zalecen WHO
      www.who.int/reproductive-health/publications/spr/spr_q1_cocs.html
      • Gość: zdezo Re: antykoncepcja środku cyklu IP: *.ege.edu.tr 10.03.07, 22:05
        melmire dziękuje za odpowiedz i link. Mam jeszcze jedno pytanie zrezygnowana po wczesniejszych wypowiedziach zdecydowałam, ze najlepszym wyjsciem będzie abstynencja seksualna ( co mi i mojemu partnerowi jak wiadomo nie odpowiada ponieważ za 2 tygodnie on niestety ponownie wyjeżdza) Z tego co wyczytałam w podanym linku mogę zarzyć tabletkę w dowolnym okresie ze swiadomością, że nie jestem chroniona przez pierwsze 7 dni, jednak jak pisałam wcześniej dzisiaj zażyłam postinor, czy orientujesz się może czy ta mieszanka : postinor+ tabletki antykoncepcyjne może byc juz zbyt wybuchowa? Nie chciałabym roztroic całkowicie swojego organizmu...
        • apple_isle Re: antykoncepcja środku cyklu 10.03.07, 23:15
          Sam postinor jest juz wybuchowy, a w polaczeniu z kolejna dawka hormonow (nawet
          tak mala jak jest w tabletkach antykoncepcyjnych) to prawdziwa eksplozja. ja
          pare lat temu tak zaeksperymentowalam, odbilo sie to na organizmie po roku. Ale
          to niekoniecznie regula, u Ciebie moze byc wszytsko ok. Nie wiem tylko, czy
          warto ryzykowac. Zabawa z hormonami jest bardzo niebezpieczna. Lepiej juz chyba
          ta prezerwatywa i troche smokontroli ze strony partnera, zebys czula sie
          bezpieczniej. Konczyc nie zawsze trzeba w srodku smile
          • Gość: melmire Re: antykoncepcja środku cyklu IP: *.fbx.proxad.net 10.03.07, 23:54
            Obawiam sie ze tabletki plus postinor to moze byc za duzo na raz, tzn. moga
            pojawic sie plamienia i inne takie upiekszacze zycia. Mysle ze dzialanie
            antykoncpecyjne bedzie zachowane, ale moze lepiej odczekac kilka dni?
            • Gość: zdezo Re: antykoncepcja środku cyklu IP: *.ege.edu.tr 11.03.07, 11:17
              i tak tez zdecydowaliśmy.Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, tabletki póki co sobie odpuszczam, poczekam do kolejnego cyklu.
              • Gość: melmire Re: antykoncepcja środku cyklu IP: *.fbx.proxad.net 11.03.07, 12:55
                Postaram sie dowiedziec czy mozna zaczac pigulki zaraz po postinorze, moze komus
                sie info przyda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka