Gość: Gość .eny IP: *.ar.wroc.pl 18.03.07, 11:07 prosze powiedzcie co znacz wynik 3 grupa?czy to jest jednoznaczne z nowotworem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiara74 Re: nadżerka 3 gr 18.03.07, 11:20 Nie jest to równoznaczne z nowotworem ale istnieje takie prawdopodobieństwo. Mósisz leczyć się szybko. Ja miałam gr 2(w stronę już 3), miałam zrobioną wypalankę z pobranym materiałem do histopatologii, która na szczęście nie wykazała zmian nowotworowych. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .?? Re: nadżerka 3 gr IP: *.tpnet.pl 18.03.07, 11:21 Mósisz? rety... jak mozna tak pisac? Odpowiedz Link Zgłoś
asiara74 Re: nadżerka 3 gr 18.03.07, 11:27 czasem można jak się człowiek spieszy, pewnie jesteś na tyle bystra,że zauważyłaś, iż ludzie często tu robia byki. Niestety za mało taktowna, aby przejść obok tego do porządku dziennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?? Re: nadżerka 3 gr IP: *.tpnet.pl 18.03.07, 11:34 Bystra i taktowna osoba sprawdza, co napisala, przed wyslaniem watku na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość eny Re: nadżerka 3 gr IP: *.ar.wroc.pl 18.03.07, 11:57 wycienk wyslany do badania.wynik za niecale 3 tygodnie.sprawa dotyczy mojej matki ktora ma 46 lat.a jesli to byloby to najgorsze to jak sie to leczy i jakie sa rokowania w takiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MONIA.147 Re: nadżerka 3 gr IP: 195.116.171.* 18.03.07, 12:19 Nie martw się ,ja jestem po usunięciu nadżerki grupa 3b.Gin stwierdził że przy tej grupie może szybko przejść w stopień 4ty ,a wtedy oznacza to że występują pojedyńcze kom. nowotworowe(w4tej nie w 3)i należy usunąć.Jestem 5 tygodni po usunięciu,wynik histo. ok.W trzecim stopniu po prostu komórki zaczynają się zmieniać ale to nie nowotwór(przynajmniej tak twierdził mój lekarz,a jeśli wyniki miałam dobre to chyba miał rację).pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lolka602 Re: nadżerka 3 gr 23.03.07, 17:24 Gość portalu: Gość eny napisał(a): > wycienk wyslany do badania.wynik za niecale 3 tygodnie.sprawa dotyczy mojej > matki ktora ma 46 lat.a jesli to byloby to najgorsze to jak sie to leczy i > jakie sa rokowania w takiej sytuacji? Sama miałam taki wynik i ten sam wiek co Twoja mama. Jestem już rok po usunięciu nadżerki i jest wszystko ok. Zabieg usunięcia miałam robiony w szpitalu pod znieczuleniem.Rokowanie jest napewno dobre tylko niech się zgłosi na zabieg, bo niewolno tego odkładać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia.147 Re: nadżerka 3 gr IP: 195.116.171.* 23.03.07, 21:46 Dokładnie tak ,trzecia grupa to już nie przelewki ,też miałam zabieg pod narkozą i 6 tygodni zwolnienia bo nadżerka była rozległa na całą tarczę szyjki więc i rana po zabiegu nie mała.Nie martw się 3ci stopień to nie nowotwór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: nadżerka 3 gr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 21:54 ja mialam 3 grupe 18 lat temu , zanim zaszlam w pierwsza ciaze, mialam wykonany zabieg wyciecia nadzerki nie wypalania. od tej pory urodzilam dwoje dzieci , wiec nie martw sie tylko zrob szybko zabieg. Powodzenia wiem ze to trudno , ja wtedy wylalam morze lez ale medycyna idzie naprzod, bedzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
toffie Re: nadżerka 3 gr 24.03.07, 15:04 Nie mogłoby nie być ok, bo nadżerka nie jest stanem nowotworowym. Usunięcie nadżerki to jak wyrwanie zdrowego zęba... Będę to pisać do skutku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga55jaga Re: nadżerka 3 gr IP: *.sieci.fonet.pl 24.03.07, 15:52 toffie napisała: > Nie mogłoby nie być ok, bo nadżerka nie jest stanem nowotworowym. Usunięcie > nadżerki to jak wyrwanie zdrowego zęba... Będę to pisać do skutku. Poniekąd racja - poniekąd, gdyż każda zmiana "nadżerkopodobna" wymaga odpowiedniej diagnostyki. Zdarza się że to, co z wyglądu przypomina "zwykłą nadżerkę" nią nie jest. Stąd przy stwierdzeniu gina "ma pani nadżerkę" ideałem byłoby obejrzenie jej pod mikroskopem (kolposkopia) przy jednoczesnym prawidłowym pobraniu wymazu na cytologię (szczoteczką). Odpowiedz Link Zgłoś
toffie Re: nadżerka 3 gr 24.03.07, 15:58 Oczywiście, że masz rację. Ja jednak nie piszę o "nadżerce", którą lekarz stwierdza na oko. Mam na myśli jedynie nadżerkę, którą faktycznie zdiagnozował patomorfolog po badaniu histopatologicznym. Myślę, że to jest oczywiste )) Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: nadżerka 3 gr 24.03.07, 16:06 smutne to ale niestety nie dla wszystkich jest to oczywiste. Ginowie najczęściej oceniają zmiany właśnie "na oko" - a stwierdzenie "ma pani nadżerkę" to standard, do tego standardu dochodzi cytologia pobrana szpatułką lub wacikiem, z przeprowadzoną nieprawidłową oceną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga55jaga Re: nadżerka 3 gr IP: *.sieci.fonet.pl 24.03.07, 12:35 to znaczy, że koniecznie powinnaś poddać się dalszej diagnostyce - czyli obowiązkowo kolposkopia z oznaczeniem i pobraniem ewentualnych miejsc do pobrania wycinków na histopatologię. Odpowiedz Link Zgłoś
st.judith Re: nadżerka 3 gr 24.03.07, 13:07 u mnie to wyglądało tak: nadżerka na całej tarczy; dwie wypalanki...- 19 lat miałam; utrzymywała się przy tym druga gr. tarcza nie goiła sie po zabiegach jak należy. pojawiła się trzecia gr. pani dr gin. onkolog zleciła badania na hpv i chlamydię. rozważała pobranie wycinka. badania nic nie wykazały. zdecydowała się na leczenie farmakologiczne- piguły do zrobienia w aptece, bardzo silne w działaniu. po dwóch latach leczenia mam pierwszą gr. na szczęście pobieranie wycinka ominęło mnie. dobrze by było zrobić najpierw badania na hpv i chlamydię Odpowiedz Link Zgłoś
shire1986 Re: nadżerka 3 gr 28.03.07, 07:01 Przed usunięciem wstrzymałabym się... przeczytalam kilka artykułów..tu masz dwa... www.kolposkopia.com/index.php/__Nadzerka_-_mity._legendy_i_cala_prawda/ forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=59614402&v=2&s=0 Ja też mam 3grupe, jestem po leczeniu (globulki), byłam na wizycie...zrobiul badanie cyt. i teraz czekam za wynikiem...oby byla 2 grupa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erta Re: nadżerki mają grupę? IP: *.chello.pl 28.03.07, 10:37 Wiedziałam,że czystość(wymaz) i badanie cytologiczne określa się grupą, nigdy nie słyszałam o "pogrupowanych" nadżerkach.Człowiek całe życie uczy się od innych. Po przeczytaniu waszych wypowiedzi tj opartych na literaturze medycznej oraz tych co miały z nią "doczynienia" w praktyce stwierdzam,że metoda postępowania zależy od lekarza prowadzącego. On decyduje o losie naszej nadżerki. Metoda,gdy wybierzemy lekarza z nfz polega na zleceniu najszybszego jej usunięcia. Z wiadomych powodów nikt nie będzie się "bawił" w obserwacje gdy na korytarzu kolejki oczekujących na konsultację pacjentek. Może się zdarzyć,że sam lekarz zaproponuje,że ją usunie w prywatnym gabinecie(!).Większość na pewno wyrazi zgodę jak znam życie.Jednak usuwanie nadżerki wykonuje się też przez nfz, warto o tym pamiętać. Jeśli zasobne konto na to pozwala udajemy się do lekarza prywatnego, który podda naszą nadżerkę dokładnej diagnostyce, będzie się jej przyglądał w cyklicznych odstępach i badał jej grupę. Może zleci leczenie, o wszystkim decyduje sam bez pytania czy nas na to stać. Raczej będzie kierował się naszym wiekiem, stanem posiadania dzieci,planowanej ciąży... Jeszcze pragnę dodać,że nadżerka może utrudniać zajście w ciążę, zwłaszcza gdy jest przyczyną stanów zapalnych pochwy i powtarzających się upławów.Chyba ktoś powyżej o tym wspominał. Odpowiedz Link Zgłoś