aretha 13.05.03, 11:32 Czy to prawda,ze kobieta karmiac dziecko piersia nie jest jednoczesnie plodna??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boroweczka1 Re: płodność a karmienie 14.05.03, 12:50 Wszystko zalezy od czestosci przystawiania dziecka do piersi i tym samym poziomu hormonow. Nie ryzykowalabym Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
annami1 Re: płodność a karmienie 14.05.03, 17:51 Cześć Za dobrze by nam było , niestety ... Mogę powiedzieć Ci z doświadczenia własnego , że karmiłam przez parę miesięcy , praktycznie na żądanie i często , także kilka razy w nocy . Pierwszy okres po porodzie dostałam po kilku m-cach( ok.6 po pierwszym dziecku , 11 po drugim). Organizm kobiety karmiącej jest obciążony i naturalnie broni sie przed nastepnym obciążeniem , jakim jest ciąża. Ale ... W pewnym momencie jajeczkowanie nastąpi - i znam spośród grona znajomych babek aż TRZY , które zaszły w następną ciążę NIE MAJĄC PIERWSZEGO OKRESU po porodzie . Rekordzistkę pognało do ginekologa , kiedy poczuła pierwsze ruchy ..- wcześniej nie domyślała się swojego stanu . Zresztą rozejrzyj się wsród matek np. w parku - wiele jest takich z dwójką , trójką " co rok prorok " . Myślisz , że wszystkie były planowane ??? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: płodność a karmienie 15.05.03, 00:49 Tak, ale gdy przerwy między karmieniami nie sa dłuższe niż 4 godziny, nie iodbywa sie mniej karmie na dobę niż 6, a dzidziuś ma nie wiecej niż 4 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś