Dodaj do ulubionych

dziewczyny jak się zabezpieczacie???

17.05.07, 17:15
ciekawa jestem jaka forme antykoncepcji wybieracie.ja w przyszłym tyogdniu
zamierzam sie zaspiralowac i mowiąc szczerze z deczka sie boje.tak wiem
porownując z rodzeniem to ponoc pestka.ale mnie jakos ten fakt nie
pociesza.powiedzcie oczywiscie pytam te zaspiralowane jest sie czego bac???
Obserwuj wątek
    • kasia64 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 17:30
      ja spiralkę z czystym sumieniem polecam.Tanio wygodnie.

ból niewielki taki jak przy miesiączce-sprawny gin zakłada szybko- nie miałam
      problemów.Po założeniu można parę dni podkrwawiać
      • sebaga Witaj Joasiu :-) 17.05.07, 17:37
        Gratulacje ogromne !! Jak malutka?

Odp. na pytanie, u nas narazie gumki, blee. Chcę wrócić do pigułek, ale tych po
        których czułam się ok (triquillar), więc muszę najpierw odstawić małego. Nad
        spiralą się zastanawiam, ale jakoś nie mogę się przekonać.
        • joanna266 Re: Witaj Joasiu :-) 17.05.07, 18:10
          Witaj smileZuza przecudnasmileale wiadomo mojawinkja tez nie mam do konca
          przekonania ale po pigułach brałam swego czasu mercilon i marvelon tyje wiec
          nie chce juz probowac.a pozatym karmie piersia.niby sa pigulki dla karmiacych
          ale te obnizone hormony do mnie nie przemawiaja.zakladam mirene.ponoc ma same
          plusy.no zobaczymy jak w praktycesmile
    • rita75 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 17:34
      >powiedzcie oczywiscie pytam te zaspiralowane jest sie czego bac???

nie..lekki dyskomfort co najwyzej, mam lady insert
    • lola211 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 17:35
      No cos ty, to nie po katolicku.
      Szklanka wody zamiast, bo nie zamierzam dzieci miectongue_outP, a grzeszyc tez nie
      chcewink.
    • mathiola Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 18:13
      ja się spiralowałam na żywca, bez miesiączki i nie po porodzie naturalnym.
      Jestem dość wrażliwa na ból, a jednak przeżyłam smile Chwila strachu a jaki
      komfort teraz! smile
    • kotbehemot6 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 18:26
      Ja postwiłam na plastry- spiral nie mogę-za duża skłonność do infekcji, tabsy-wątroba nie dała rady..póki co używam i sobie chwalę
      • tigra8 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 19:04
        Mam Mirenę od 3 lat i jestem zadowolona. Same plusy:
        okresów prawie nie miewam, przedtem miałam bardzo bolesne, obfite i trwały 8
        dni, zapalenie mam pierwszy raz od momentu założenia ale to przez antybiotyki,
        wcześniej często mnie nękały różne choróbska, a najważniejsze - nic nie hamuje
        mojej chcicy.
    • hexella Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 19:38
      Właśnie niedawno założyłam spiralkesmile
      Nie czułam żadnego bólu, zaledwie lekki dyskomfort, więc nie bój siesmile
      Potem przez kilka dni czułam delikatne pobolewania w dole brzucha i troche
      plamiłam. Teraz juz wszystko git!
      • syla113 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 19:42
        a nie macie dyskomfortu w stylu - obce cialo w srodku ? znam dwie dziewczyny
        ktore mialy ciaze pozamaciczna przez spirale , ja piguly chociaz jakos po
        porodzie gorzej je znosze niz przed ciekawe czy to ma jakis zwiazek.
        • joanna266 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 19:46
          no własnie tego dyskomfortu ze mam "cos" w srodku tez sie obawiamsad
          • hexella Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 19:51
            Alee nie czujesz tego wcalesmile Ja się obawiałam, że małżon wiadomo czym wyczuje
            te wąsiki wystające ze spiralkiwink Ale mówi, że niesmile))
            • joanna266 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 19:57
              hexello chodzilo mi raczej o taki psychiczny dyskomfort
              • tigra8 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 19:58
                Ja raczej mam psychiczny komfort, mogę bzykac się do woli, kiedy i jak chcę.
                • hexella Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 20:00
                  tigrasmile
                  Ja mam taką schizę, że mimo spirali w dniach owulacji używamy gumek.
                  • joanna266 hexella:-) 17.05.07, 20:03
                    tez mam wrazenie ze i mnie ta schiza dopadnie.poki co nie marzy mi sie 5 bobosmile
                    • hexella Re: hexella:-) 17.05.07, 20:16
                      mój lekarz powiedział, że mi przejdzie po jakimś czasie. Mam dwójkę dzieci i
                      dziękuję serdecznie za kolejnesmile
                  • tigra8 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 20:07
                    Ale zwykłą masz spiralę czy mirenę? Ja gumek nie mogę - uczulenie, tabletek też
                    nie bo wątroba i krążenie, dlatego chwalę sobie to co mam, w innym przypadku to
                    pewnie już 5 dzieci bym miała.
                    • hexella Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 20:18
                      mam zwykłą.
                      wiem, że jest skuteczna, ale wiesz, wypadki sie zdarzająsmile
                      • tigra8 Re: Hexella 17.05.07, 20:24
                        No z tą skutecznością zwykłej to bym polemizowała. Jak leżałam w szpitalu na
                        patologii ciąży 3 kobiety leżały z ciążami ze spiralki, moja kuzynka zaszła i
                        całe szczęście na czas usunęli jej spiralkę, a koleżanka właśnie idzie na
                        zabieg bo ma ciążę pozamaciczną. Wiem, że z reguły to błąd lekarza w doborze i
                        podczas zakładania ale jednak ...
                        • hexella Re: Hexella 17.05.07, 20:43
                          ja mam w planach zmienić na mirenę, ale na razie kasy brak.
                          nie strasz mniewink bo mój małżonek będzie ciężko poszkodowany przez moje
                          siedzenie na forachwink
                          • tigra8 Re: Hexella 17.05.07, 20:47
                            Przepraszam, nie chciałam Cię straszyc ani nie chcę byc przyczyną sfrustrowania
                            Twojego męża.
                            Przypuszczam, że wszystkie te przypadki były wynikiem błędu lekarskiego, moja
                            kuzynka zaszła w ciągu pół roku od założenia, a jedna babka ze szpitala po 2
                            miesiącach. Pewnie źle założone miały.
                • joanna266 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 20:01
                  wiem ,wiem i tez mi sie to marzy.a mąz jaki happysmileale jednak cos mi sie zdaje
                  ze długo potrwa zanim sie przyzwyczaje
              • hexella Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 19:59
                szybko sie przyzwyczaisz i przestaniesz o tym myśleć.
            • tigra8 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 19:57
              Nic nie czuję ani mąż. Na zwykłą spiralkę bym się nie zdecydowała, bo za obfite
              okresy miałam a i skutecznośc słaba, ale Mirenę naprawdę polecam.
    • aska0303 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 20:35
      też mam spirale i ani ja a ni mąż jej nie czujemy. Pierwszy raz jak dostałam
      schizy przed ciążą, po pierwszym. Potem wyjełam, bo w planie bylo jednak drugie
      i znów wróciłam do spiralki. Super sprawa. przez parę lat nie pilnujesz czasu i
      jest pełny luz, a i finansowo chyba najtaniej. Jedyne co to delikatny
      dyskomfort przy zakładaniu. Jak tak się boisz to może spróbuj zastrzyków, ja
      brałam jak karmiłam, przed drugą spiralką, też super, tylko terminów 3 mies.
      trzeba pilnowac.
      • mijaczek Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 21:37
        A ja wlasnie nie wiem czy jestem zadowolona z mireny...mam ja od wrzesnia i
        kurde caly czas cos..najpierw plamilam/krwawilam przeszlo 5 m-cy, bole glowy non
        stop, libido poszlo w cholere nie wiem gdzie... tylko cera cudna...nie wiem...
        • mathiola Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 21:39
          a widzisz, u mnie wszystko odwrotnie jak u ciebie - libido oszalało ze
          szczęścia, ale za to cera nie ten tego jakoś sie porobiła. Ale chyba wolę swoje
          nowe libido niż brzydką cerę (zapudruję smile)
          • mathiola Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 21:40
            znaczy się, chciałam powiedziec nowe libido i brzydką cerę. Wolę smile
            • tigra8 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 21:46
              U mnie też libido poszło w górę, plamienia też miałam ale to nic a cerę mam
              ładną w zależności od dnia cyklu. M.in. po tym i humorze poznaję, że mam okres.
              Bo od conajmniej roku nie mam krwawień.
    • ewcia1980 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 17.05.07, 21:46
      Ja do tej pory tylko gumki lub bez.
      Ale bylo to zbyt ryzykowne wiec od nowego cyklu - tabletki, których niestety
      jestem przeciwniczka.
      Zastanawiałam sie nad spirala ale mój mąż ma mieszane uczucia.
      Ale mozliwe, ze niedlugo tez sobie "fundne" smile

pozdrawiam
      Ewelina
    • be_em cześć siostra:))) 18.05.07, 07:29
      powiem Ci, że po porodzie też będę o tym myślećsmile ale ni jestem pzrekonana do
      spiralismile raz, że najbliższa kolezanka została tą jednną na 100 i zaszła, dwa,
      że ponoć są pomiedzy okresami krwawienia a ja nie lubię jak coś ze mnie leci,
      trzy, że wystają druciki i sznureczkiwink ja nawet do tampona ostrożnie
      podchodzęwink
    • denea Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 18.05.07, 08:01
      Ze względu na moją schizę teraz Cerazette i gumki a wcześniej DepoProverę i
      gumki. Z pobożnym życzeniem że jeśli jedno zawiedzie to drugie pomoże wink
      A jak skończę karmić to zaraz wracam do Microgynonu i znowu będę mieć okres !!!
      Jupiiii big_grinDD !! Już za 4 miesiące !!!
      Ach, jak tęsknię. Czuję się jak zatkany kibel i tak mi brakuje tego uczucia
      oczyszczenia. Nawet dyskomfort zniosę z zachwytem.
      A spiralę ma moja koleżanka i jest zachwycona. Na spiralowanie nie narzekała.
    • babsee Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 18.05.07, 08:12
      ja tez mam spiralke.Zalozylam 1,5 roku temu bo zaczelam miec kiepskie próby
      watrobwe po pigulach.Dyskomfort psychiczny o ktorym Asiu piszesz mialam 3
      miesiace.Potem zaufalam i sie wyluzowalam.Nic nie czuc absolutnie, mąż tez nic
      nie czuje,pomimo ze mam sklonnosc do infekcji i grzybic, nie mam ich teraz w
      ogole!
      Co do Mierny to jest to po prostu teraz "modna" spirala ale do niej musza byc
      wskazania!Przede wszytskim dlugie i bolesne miesiączki. 2 ginow powiedzialo mi
      tez(co jest faktycznie na stronach Mireny)ze powinno sie ja zakladac po 35 r.z.
      Acha!i odpada przy wlasnie zlych probach watrobowych po tabletkach.To tez jest
      antykoncepcja hormonalna.
      • mathiola Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 18.05.07, 10:14
        > Acha!i odpada przy wlasnie zlych probach watrobowych po tabletkach.To tez
        jest
        > antykoncepcja hormonalna.

No widzisz, a ja z kolei dowiedziałam się, że w tym przypadku hormony działają
        miejscowo i nie mają wpływu na cały organizm w tym na wątrobę.
        Bo jakby miały, to moja wątroba byłaby już w strzępach po okropnej cholestazie
        jaką przeszłam w ciąży.
    • lenka30a Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 18.05.07, 08:37
      na chwilę obecną wcale się nie zabezpieczamysmilePracujemy nad drugim bobasemsmile
    • m.fiorella Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 18.05.07, 08:41
      czy przy spirali można używać tamponów? , czy wy dziewczyny ze spirala uzywacie
      ich i jest wszystko w porzo?
      • joanna266 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 18.05.07, 09:58
        moja ginekolog powiedziala ze tamponow nie powinno sie uzywac przy spirali bo
        zwiekszaja ryzyko infekcji.tez mnie to zmartwiło bo od 12 lat uzywam tampony i
        tylko tamponysmile ponoc przy mirenie okresy sa bardzo skape albo moze ich nie
        byc nawet wcale.jA "TYCH DNI"smile po prostu nie cierpie.ciagle mam wrazenie ze
        cos mi przecieknie,bzykanko tak nie konieczniesmile,brzuch wywalony,uczucie
        przytycia no i jeszcze te koszmarne bóle przez pierwsze dwa dni.bllleee.tak
        wiec z ta mirena to byloby coswink
        • m.fiorella Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 18.05.07, 14:46
          jak nie mozna tamponow to ta zabawka nie dla mnie...nienawidze wszelkiej masci
          podpasek i innego gówna, nawet jak ma 1 mm szerokosci, KOCHAM TAMPONY!
          po tabletkach jestem gruba jak szafa
      • melmire Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 18.05.07, 20:22
        Ja mam spirale i wuzywam tampony, gin radzil mi tylko wybrac krotsze modele (to
        zalezy od marki).
        W zwiazek tamponow ze stanami zapalnymi nie wierze, od zawsze uzywam tamponow i
        nigdy zadnego stanu zap. nie mialam.
    • kate0012 Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 18.05.07, 09:58
      w fazie przedowulacyjnej i owulacyjnej prezerwatywy ,po owulacji nic;100 %
      skuteczności przez dobrych parę lat;
      właściwie tylko to mi pozostało-spiralę musiałam wyjąć po miesiącu od
      założenia;miałam straszne bóle,nie mogłam siedzieć,nie mówiąc o współżyciu;
      pigułki powodowały migreny,grzybice co 2-3 miesiące a libido było równe 0
      • madziaaaa Cześć Aśka! 18.05.07, 10:11
        Fajnie, że w końcu jesteś!!!! Gratulacje!!!!
        Bo tu juz laski teorie spiskowe knuły, co to się z Tobą nie stałosmile)
        Brakowało mi Cię!

A co do zabezpieczania-od wielu lat tabletki.
        Jakoś boję sie spirali, a inne metody to dla mnie nie metodysmile
        • joanna266 Re: Cześć Aśka! 18.05.07, 10:16
          ja tez teskiniłam.ale kociec ciazy mialam nieciekawy(nie chodzi mi o porodwinki
          opieka nad malutka pochloneła mnie bez reszty.teraz znow mam troche czasu to i
          do forumowania staram sie wrocic.szkoda że doba ma tylko 24 godzinysad
          • babsee Re: Cześć Aśka! 18.05.07, 11:13
            Ja stosuje tampony.Nie wyobrazam sobie 30 stopniowego upalu bez tamponu sad. Moj
            gin mowi,ze to chodzi o to,zeby nie uzywac tamponow caly okres, i nie zakladac
            na noc.
    • mama-paula Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 18.05.07, 14:58
      przed ciaza pigułki, po ciaży i przebytej cholestazie prezerwatywy czyli
      kaloszki.
      • istota a propos spiral 18.05.07, 16:54
        ja sie co prawda na kompletnie nie znam na spiralach, ale nie wyobrazam sobie
        ze mialabym sobie takowa zalozyc

nie macie dyskomfortu ze zabija ledwie poczete dziecko?
        • ma.pi Re: a propos spiral 18.05.07, 19:26
          istota napisała:

> ja sie co prawda na kompletnie nie znam na spiralach, ale nie wyobrazam sobie
          > ze mialabym sobie takowa zalozyc
          >
          > nie macie dyskomfortu ze zabija ledwie poczete dziecko?

Ze co????
          • joanna266 Re: a propos spiral 18.05.07, 20:16
            to nie prawda co piszesz.spirala wogole nie dopuszcza do
            zapłodnienia.absolutnie nie jest to srodek wczesnoporonny.nie żeń kitów na
            forumiewink
        • hexella Re: a propos spiral 18.05.07, 20:20
          istota napisała:

>
          > nie macie dyskomfortu ze zabija ledwie poczete dziecko?

Spirala nie dopuszcza do zagnieżdżenia sie zapłodnionego jajeczka- fakt.
          Zapłodnione jajeczko nie jest dla mnie dzieckiem.

Zatem- nie mam dyskomfortu.
          • joanna266 mirena 18.05.07, 20:24

• melmire Re: mirena 18.05.07, 20:25
              Miedzianki tez , plemniki nie lubia jonow miedzi.
              A co do dyskomfortu - zaplodnienie czy nie - nie posiadam.
              • joanna266 Re: mirena 18.05.07, 20:29
                gdby faktycznie dochodzilo do zaplodnienia to ja osobiscie dyskomfort bym
                miała.jakby nie było jest to jednak poczatek zycia.ja te poczatki mialam juz
                cztery rzy i piaty czy kolejny raz nie byłby mi obojetny.
                • melmire Re: mirena 18.05.07, 20:33
                  Ja bym nie miala, od polaczonej komorki jajowej z plemnikiem do dziecka droga
                  (wg.mnie) jeszcze daleka. Poronienie bardzo bym przezyla, fakt ze jajo sie we
                  mnie nie zagniezdzi (co pewnie nie raz juz mialo miejsce) mi nie przeszkadza.
                • hexella Re: mirena 18.05.07, 20:34
                  polecam lekturę artykułu:
                  www.pfm.pl/u235/navi/199181
                  z którego wynika, że działanie spirali jest wielozadaniowe.
                  i upieram sie przy twierdzeniu, że może dojść do zapłodnienia, ale gorzej z
                  inplantacją.
    • demonii Re: dziewczyny jak się zabezpieczacie??? 18.05.07, 22:49
      Spiralka owkors - teraz już na 5 latek, wczesniej zakładane na 3 lata.
      Dla mnie nie ma lepszej metody, tabsy odpadają, a na inne metody wolę nie liczyć.
      Już się nachodziłam z bębnem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka