Dodaj do ulubionych

Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 19:37
Leczę trądzik od dłuższego czasu u dermatologa. Wypróbowałam już chyba
wszystkie maści.Jest poprawa na tydzień.. a poźniej wszystko wraca od nowa i
tak na okrągło. Pani dermatolog zawsze ma wytłumaczenie na pogorszenie a to
przez słonce a to przez kaloryfery.. itpuncertain Zastanawiam się nad wizytą u
ginekologa i rozpoczęciem terapii tabletkami anty.Co tym sądzicie? Można
więcej sobie pomóc czy zaszkodzić? Dodam że mam 21 lat więc okres dojrzewania
mam już za sobąwink
Obserwuj wątek
    • Gość: mk Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 20:26
      Ja radzę Ci żebyś najpierw zaczęła od badania hormonów. Ja na przykład miałam
      straszne problemy z cerą, leczyłam się u dermatologa-oczywiście bezskutecznie.
      Zrobiłam badania i okazało się, że miałam za wysoką prolaktynę - po wzięciu
      tabletek na jej obniżenie cera od razu się poprawiła i okropny trądzik przeszedł
      jak ręką odjął - żałuję, że straciłam tyle czasu i pieniędzy na dermatologa i
      maści, a można było zacząć od badań hormonów...
      • Gość: Panna J Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 20:36
        Tak wiem badania hormonów to podstawa. Dostane takie skierowanie od lekarza
        pierwszego kontaktu czy specjalista?
        • Gość: mk Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 20:47
          Ja dostałam skierowanie od ginekologa, nie wiem czy inny lekarz wypisze, ale
          wydaje mi się że powinien.
          • Gość: panna J Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 20:56
            Wiesz na pewno jacy są lekarze nie obrażając nikogo oczywiście. jak sie nie
            zapytasz, nie poprosisz....to nie wiem czy im to przyjdzie samo od siebiewink
            dzięki bardzo za radesmile
            • betty88 Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.07, 22:49
              Jeśli chodzi o mnie,miałam identyczny problem.Prosiłam chyba z 3 lekarzy o badania na hormony i każdy miał mnie w dupie,tłumacząc,że "to nie przez to" itd:/No i postanowiłam zacząć brać tabletki anty.Miałam już z nimi bardzo złe doświadczenia,co moją decyzję przeciągało w czasie(Diane 35).Jednak zdecydowałam się gł.z powodu działania oczywistegowinkTeraz,przy 7 opakowaniu,moja cera jest (żeby nie zapeszyć)prawie idealna.Łykam Jeanine,troszkę przytyłam,zatrzymała mi się w organizmie woda,ale patrząc na to,że nie używam już żadnych leków na trądzik,jestem szczęśliwa.Gorzej tylko,jak tabletki odstawię.A zatem,znając siebie kolejną decyzję o zaprzestaniu brania,również będę odkładać w czasie.
              Dodam,że na trądzik leczyłam się już kilka lat,z róznymi efektami.Wydawałm jednak mnóstwo kasy,a moja skóra ciągle była podrażniona.Dziś za ok 40zł.miesięcznie mam mniej bolesny okres,działanie anty i gładką buzię, czy jednak na trwałe?
              Wątpie.
              Decyzja należy do Ciebie,jednak ostrzegam,że naprawdę tabletki to sprawa barrrdzo indywidualna i różnie możesz na nie zareagować.A efekty niekoniecznie muszą być zadowalające.Myślę,że trochę ryzykujesz,hormony to nie przelewki.Mimo wszystko życzę wszystkiego naj,wiem jaką zmorą trądzik być potrtafi,a przed decyzją radzę zaopatrzyć się np. w papkę firmy Jadwiga.Podobno działa cuda.Kiedyś chciałam kupić,ale teraz nie ma takiej potrzeby...wink
              • Gość: Panna J Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 11:34
                Doskonale wiem ze tabletki to nie przelewki. Ale na prawdę nie wiem czy te
                wszystkie maści których używałam nie są jeszcze gorsze. Po nich skora tez nie
                wygląda najlepiej. To są silne maści a czasami zalecane jest używanie kilku.uncertain
                Nie wspominając już o cenie. Wiem że tabletki niszczą wątrobę.. ale stosowanie
                maści przez tak długi czas tez nie jest dobrą metodą. A co do odstawienia... to
                po odstawieniu maści wszystko wraca...Pójdę jednak popytaćsmile
                • betty88 Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.06.07, 14:02
                  To skoro jesteś aż tak zdesperowana i naprawdę owe maści nie pomagają,to pewnie się skusisztongue_out tak,niestety,zawsze muszą być jakieś skutki ubocznesad
                  A na Twoim miejscu zmieniłabym jeszcze dermatologatongue_out
                  Powiedz mi,jakie maści używasz?
                  Czy aplikujesz na buźkę krem?
                  • Gość: Panna J Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 14:43
                    hehe no kusze sie już dobre pół rokusmile ale zawsze to odwlekam.A nad wizytą u
                    innego dermatologa także myślałam. A co do maści: było tego sporo. Clindacne
                    Fucidin, Duac, Skinoren, Differin.Pewnie wielu nazw już nie pamiętam ale było
                    tego troszkę.Aktualnie używane dwa ostatnie na przemian. W sumie już od 5
                    miesięcy więc moja skóra już się 'przyzwyczaiła' A do mycia twarzy/ kremy "
                    Iwostin lub Phisiogel. Jak zrobiłam błędy w nazwach to sorkismile
                    • betty88 Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.06.07, 14:56
                      Czyli łykasz już tabletki,dobrze zrozumiałam?
                      Ja też używałam z pewnością 2 maści,które tu wypisałaś i raczej pomagały.
                      A brałaś antybiotyki,od wewnątrz?Mi pomogły w bardzo ostrym staniesmile
                      • Gość: Panna J Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.07, 21:35
                        Nie, nie tabletek nie łykam jeszcze. Dopiero rozważam taką możliwość.
                        Antybiotyli tylko w formie maści kremów i żelów używałam. W tabletkach nie. A
                        maści na pomagają troche i tylko na początku stosowania. Później skóra się
                        przyzwyczaja...uncertain i nic.
                        • betty88 Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.06.07, 13:18
                          To dość dziwne,bo z tego co mi wiadomo większość dermatologów już na początku terapii przepisuje antybiotyki do łykania,ażeby zniszczyć w organizmie bakterie i drobnoutsroje,które mogą sprzyjać rozwojowi trądziku.
                          A może po prostu najpierw,udaj się do dobrego,innego lekarza i podyskutuj o tym?
                          Niestety,lekarze są od tego,ale w Polsce najczęściej wygląda to tak,że radzimy się wszystkich prócz tych,którzy mają rzekomą niby największą wiedzę:/(czemu osobiśćie się nie dziwię).
                          Ja łykałam antybiotyk ponad miesiąc,łącznie z antybiotykiem w postaci płynu,do tego jakaś płukanka ręcznie pprzygotowana,na proszku z kolejnych antybiotków,do tego wszystkiego wit b.Raczej polepszyło się,potem było takżez górki.Pomijając 4 miesięczną grzybicę pochwyuncertain
                          Myślę,że chyba już nic nowego ode mnie się nie dowiesz,a nikt się tu wpisywać nie chcetongue_out może większość forumowiczek ma wspaniałą,gładką ceręwink
                          Ja się już wyleczyłam i Tobie też tego życzę z serducha całego,pozdrawiam.
                          • Gość: Panna J Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.07, 20:48
                            Nie zgodzę się z tym że większość przepisuje antybiotyki w tabletach. Przeważnie
                            dostaję się właśnie maści lub inne tego typu bierdoły. A poza tym maści także
                            zawierają antybiotyk. Rozważę skonsultowanie się z innym lekarzem. Ale swoja
                            drogą to uważam że gdyby maści miały mi pomóc to by pomogły i tyle..także
                            pozdrawiamsmile
                            Ps. A z tym radzeniem się to święta prawda.
    • Gość: Panna J Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 19:06
      A czy ktoś może stosował taka terapie?
      • sisigma Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.07, 20:46
        Ja się nad tym zastanawiałam bo też byłam nie tak dawno na skraju desperacji
        całe szczęście nie uległam wink i po trzech kilku miesiącach leczenia poprawa jest
        wyraźna. Tabletki brałam kiedys z powodu torbieli na jajnikach i cerę oraz włosy
        miałam jak księżniczka. Po odstawieniu - tragedia!!! Dlatego powrót do tabletek
        odkładałam dłuuuuugo - i nie żałuję.
        Najpierw leczyłam się wiele lat - bezskutecznie, przezyłam nawet coś takiego co
        się nazywa "trądzik piorunujący" czyli wielki wysyp w ciągu kilku godzin,
        bolesny i z gorączką. To było potworne ponieważ całą noc czułam jak mi się skóra
        od wewnątrz "gotuje" jak się rano obudziłam to płakałam przez kilka godzin...
        Brałam antybiotyki w zastrzykach trochę pomogło.
        Później po Skinorenie - miałam okropne problemy - to jest lek sterydowy i po
        kilku tygodniach skóra była ładna chociaz nie idealna. Cieszyłam się bardzo a
        potem znów ryczałam bo pojawił się trądzik posterydowy - wyjątkowe paskudztwo,
        strasznie uciążliwe i trudne do wyleczenia.
        Wreszcie po kilku latach tej gehenny trafiłam do znakomitego lekarza, który
        zalecił kilka silnych leków i balneoterapię - czyli kąpiele w specjalnym
        roztworze o działaniu złuszczającym. Skóra schodziła całymi płatami potem
        jeszcze naświetlania. Przez dwa lata miałam skórę jak niemowlę a póżniej
        zniszczyły mi te antyki - właściwie ich odstawienie. Więc ryzykujesz sporo...
        Mój aktualny zestaw to: Differin, Akneroxid, Clindacne i Metronidazol żel. Przez
        trzy tygodnie połykałam Metronidazol w tabletkach trzy razy dziennie po jednej -
        to bardzo silny lek i nie powinno się go używać dłużej bo jest szkodliwy.
        U mnie bez silnego złuszczenia nie ma poprawy. Jest to bardzo nieprzyjemne ale
        to jedyna skuteczna droga. Osiągam ten efekt Differinem i Metronidazolem 2x
        dziennie. Po gruntownym złuszczeniu tak około miesiąc dwa - wtedy zazwyczaj stan
        skóry jeszcze się pogarsza dołączam Clindacne i Akneroxid. Wszystkie piżamy mam
        już odbarwione, ale w tej chwili nie mam ani jednej ropnej zmiany i tylko kilka
        grudek. Do tego czasami peeling drobnoziarnisty (ale tylko jak nie mam zaplenia)
        plus maseczka peel off rosmanna.
        Szukaj dobrego lekarza, który "trafi" w Twój zestaw leków. Radziłabym
        zrezygnowac ze Skinorenu i poczekać z tabletkami, trochę młoda jesteś na tabsy.
    • helikopter2 Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.07, 21:17
      moze inny dermatolog. A czy Twoje leczenie jest zawsze miejscowe i doustne ( np
      unidox stosuje sie na tradzik).
      • dagps Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.07, 22:04
        po odstawieniu diane tradzik wraca. niestety, lekarze nie robia dokladnych badan
        ot tak, z powodu pryszczy, jakby to nie byl wystarczajacy powod.
        • Gość: Panna J Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 11:37
          Po odstawieniu maści niestety u mnie tak że wszystko wracauncertain A to fakt ze
          lekarze nie traktują tego poważnie...
      • Gość: Panna J Re: Tradzik a hormony !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.07, 11:34
        Wiem zmiana lekarza - konieczność. A leczenie zawsze miejscowe tzn.Maści .
        Antybiotyków na trądzik nigdy nie łykałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka