Dodaj do ulubionych

cukrzyca w ciazy

11.07.07, 21:40
hej dziewczyny potrzebuje jadlospis dla kobiety ciezarnej ktora ma
cukrzyce,walczy z cukrem ale nie chce jej spasc ten drugi wynik po
posilku.narazie lekarz zalecil jej 7 posilkow dziennie ale nadal jest nie
tak.moze mi podacie jakies linki zebym cos znalazla a moze ktoras przeszla i
by mogla mi napisac jadlospis tzw.co ona powinna jesc.dziekuje z gory.
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: cukrzyca w ciazy IP: *.chello.pl 11.07.07, 22:45
      poczytaj o indeksie glikemicznym. posiłki z niskim indeksem glikemicznym
      pomagają utrzymać poziom cukru w ryzach.
    • Gość: ???? Re: cukrzyca w ciazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 22:50
      a wyszukiwarka na urlopie?

www.cukrzyca.com.pl/dieta.htm
      www.google.pl/search?hl=pl&q=cukrzyca%2C+dieta&lr=
    • Gość: wrrrr Re: cukrzyca w ciazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 22:53
      www.merlin.com.pl/frontend/browse/search/1.html?phrase=cukrzyca§ion=1&offershock
    • kajaja2 Re: cukrzyca w ciazy 12.07.07, 13:44
      wlasnie na stronach malo znalazlam dlatego sie pytam na forum chodzi mi o to
      co mozna jesc a czego unikac i na stronach nie jest napisane tylko opisana
      jest cukrzyca.
      • Gość: patra79 Re: cukrzyca w ciazy IP: *.c245.petrotel.pl 12.07.07, 20:29
        hej podobnie jak ty mam cukrzyce ciążową.proponuje udac sie do lekarza
        diabetologa on wszystko Ci wytłumaczy da zalecenia . ogólnie mowiac staraj sie
        ograniczyc jasne pieczywo strasznie podnosi cukier a zwłaszcza bułki
        brrrrrrrrrrr nie pij sokow owocowych zero słodyczy i unikaj nabiału tzn.
        wszystko wolno jesc ale w małych ilościach a czesciej.rowniez cukier podnosza
        kasza, ryz ziemniaki, mleko, płatki kukurydziane owoce równiez ale lekarz
        zaleciła mi je jesc do kazdego posiłku tak po trochu. nie wiem jak ty ale ja
        mierze sobie sama cukier wiec metoda prób i błedów stram sie kontrolowac ten
        cukier. zycze powodzenia . pozdrawiam
      • jeanne72 Re: cukrzyca w ciazy 12.07.07, 21:02
        kajaja, Ty masz cukrzycę ciążowa czy miałaś ją już wcześniej? Jeśli tak którego
        typu? Ale tak czy inaczej, szczegółowych wskazowek powinien Ci udzielić lekarz.
        • kajaja2 Re: cukrzyca w ciazy 12.07.07, 23:03
          hej dziewczyny,dziekuje z gory za odpowiedzi ale to nie ja mam cukrzyce tylko
          kuzynka.ona u lekarza byla kazala jej jesc 7 razy dziennie ogranicza jedzenie
          ale i cukier wysoki nadal jest.wiec dziewczyna zdrefila juz a to juz 7miesiac,
          to drugie jej dziecko z pierwszym nie miala zadnych problemow oprocz tego ze
          duzego chlopaka urodzila i dlatego teraz ma cukrzyce.wiec szukam wszedzie
          gdzie sie da wszelkich wiadomosci i diet zeby jej pomoc.ja dopiero staram sie o
          dzidzie ale idzie ciezko bo mam nieregularny okres i lekarz u mnie
          podejrzewa brak jajeczkowania wiec sie lecze i staram ale musze uwazac.jak
          macie jakies wiadomosci to piszcie to odpowiem.
          • Gość: hania Re: cukrzyca w ciazy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 07:51
            ma śniadanie jadłam 1 !!jedną !! kromkę chleba ciemnego z białym serem potem
            deserek 1 jogurt naturalny (owocowe podnoszą cukier) lub 1 jabłko lub pół
            pomarańczy potem obiad podwieczorek i kolacja - ludzie martwili się że tak mało
            jem ale taką dietę wyznaczył mi diabetolog, strasznie podnosiły mi cukier np.
            pierogi. Nie jadłam słodyczy. A to np. były święta!!!! Ale jakoś przeżyłam te
            katusze.Było ciężko do tego kułam się i miałam badać cukier glukometrem po
            posiłkach 2 godz. do tego 2 wizyty w szpitalu
    • nunia01 Re: cukrzyca w ciazy 13.07.07, 20:29
      Ktoś już pisał o indeksie glikemicznym. Cukier podnoszą potrawy/produkty o
      wysokim indeksie - tak jak pisały już dziewczyny: białe pieczywo, mąka (a więc i
      wspomniane pierogismile, z owoców bardzo winogrona, arbuzy, banany, ale już mniej
      maliny czy jabłka, poszukaj tablic.
      Ważna informacja większość warzyw - szczególnie zielone - obniżają wypadkowy
      indeks glikemiczny posiłku - z warzyw wysoki indeks mają ziemniaki, buraki,
      dynia a niski ogórki, pomidory, sałata, kapusta (w tym pekińska).
      Moja kuzynka mając cukrzycę ciążową musiała jeść bardzo regularnie (posiłki z
      zegarkiem w ręku) i np. jak zjadła do kanapki na śniadanie sałatę to cukier był
      ok, jak nie zjadła - to cukier szalał.
      Tak, że poszukaj tablic z indeksem glikemicznym i jednak może namów kuzynkę na
      wizytę u specjalisty bo 'ograniczenie jedzenia' średnio mi się podoba.
      Cukrzycę leczy się często dietą ale na pewno nie głodówkami - szczególnie w ciąży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka