Dodaj do ulubionych

tab antykoncepcyjne

24.07.07, 17:39
Takie pytanko mam, w sumie w ulotce nic nie ma na ten temat i pytanie może być
głupie, ale czy biorąc tabletkę, można zaraz po jeść i pić (np alkohol) czy
zmniejsza to zupełnie działanie?? Biore już jakiś czas Yasmin, ale tak mnie
zastanawia, bo czasami biorę ją np o 20, a chwile później mam kolacje, albo
wychodze na piwko, to jak to jest??
Obserwuj wątek
    • Gość: nnnnnnn Re: tab antykoncepcyjne IP: *.tpnet.pl 24.07.07, 17:41
      jak nie ma w ulotce - znaczy ze mozna!!!!!!!!!!!!
      • Gość: dorka Re: tab antykoncepcyjne IP: 212.106.134.* 24.07.07, 17:45
        wiesz mam dokladnei tak samo, tez sie o to pytalam znajomych ale wszyscy mowia
        ze jedzenie i alkohol nei wchodzi w konflikt z tabletką i mam ogromna nadzieje
        ze tak jest, w sumie racja w ulotce nic takiego nei pisze wiec mozna
        automatycznie zakladac ze jedzenie nei ma znaczenia, a gdzies nawet
        przeczytalam ze lepiej brac tableteke podczas posilku aby zapobiedz ewentualnym
        mdłosciom smile wiec powinnysmy byc spokojne.
        • Gość: jolka-polka Re: tab antykoncepcyjne IP: *.xmission.com 24.07.07, 18:11
          Ja też miałam taki dylemat. Pytałam lekarza i nie ma konfliktu zadnego miedzy
          jedzeniem a tebletkami, jeżeli chodzi o alkohol to też nic się nie stanie, pod
          warunkiem,że sie nie przesadzi i nie wylądyje w toalecie w przeciągu 3-5h ->W
          ogóle to powinno być w ulotce, ja biore regulon i w mojej przynajmniej jest taka
          wzmianka.
    • Gość: ola Re: tab antykoncepcyjne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.07, 18:41
      boze, a jak jedzenie ma wpływac na tabletkę antykoncepcyjną?????
    • garraretka Re: tab antykoncepcyjne 24.07.07, 19:53
      Najlepiej zrobić 12godzinną przerwę między połknięciem tabletki a posiłkiem.
      Albo jeszcze dłuższą.

> Takie pytanko mam, w sumie w ulotce nic nie ma na ten temat i pytanie może być
      > głupie,

Tutaj masz 100% racji.
      • Gość: kiki Re: tab antykoncepcyjne IP: *.adsl.inetia.pl 24.07.07, 21:04
        Ja słyszałam że nie powinno się nigdy łączyć tabletki z mlekiem, więc na
        wszelki wypadek tego nie robię
        • Gość: emka Re: tab antykoncepcyjne IP: *.bulldogdsl.com 24.07.07, 21:16
          A ja słyszałam,że owsiki biorą się z trocin i wierzę bo pewnie przecież to
          prawda.
    • Gość: lil Re: tab antykoncepcyjne IP: 194.8.45.* 25.07.07, 13:19
      nie stwierdzono, żeby jedzenie i picie miało wpływ na działanie tabletek anty.
      • markac28 Re: tab antykoncepcyjne 25.07.07, 13:59
        biorę 12 lat jem i piję kiedy chcę (nawet mleko smile)) i bez wpadki tak,że spoko
        acha nie jestem bezpłodna, mam dwoje dzieci, zaplanowane dzieki tabl
    • portis3 Re: tab antykoncepcyjne 25.07.07, 18:29
      Żeby tabletka była skuteczna, musi się wchłonąć. Jeśli po wypiciu alkoholu i
      zażyciu tabletki nie wystąpią wymioty, to znaczy, że wszystko ok. Teoretycznie
      nie powinno się pić alkoholu przez 3 h od zażycia pigułki.
      • Gość: Martyna Re: tab antykoncepcyjne IP: *.indymedia.org 25.07.07, 19:17
        To chyba nie jest do końca tak jak mówisz,ale może sie myle. Bardziej sie
        zgadzam z jolka-polką- zreszta tez biore regulon i mam tą samą ulotkę, w której
        jest czarno na białym napisane, że problem pojawia sie w momęcie kiedy za duzo
        spozyjesz akoholu i kończy sie wymiotami (ok3h po przyjęciu tabletki). To ze sie
        napijesz samo w sobie chyba nie jest niebezpieczne...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka