Dodaj do ulubionych

Jaka antykoncepcja?

30.07.07, 15:43
Uzgodniliśmy z mężem, że jednak poczekamy z drugim dzieckiem (mamy 11-
miesięczniaka). Nie wiem czy dobrą decyzję podjeliśmy. Najgorzej to nie być
zdecydowanym na coś do końca. No ale stało się. Dziś byłam u ginekologa,
który przepisał mi pigułki Yasmin. Mam pytanie - czym Wy się zabezpieczacie?
Myślę, że będziemy starac się o dzieciątko za rok, może półtora. Jest sens
brać te pigułki? Może mi rozwalą gospodarkę hormonalną? Wiem, że o wszystko
mogę zapytać lekarza, tak też zrobiłam, ale chce znać Wasze zdanie. Czym
zabezpieczają się młode mamy? Pozdrawiam, Gosia
Obserwuj wątek
    • spaska Re: Jaka antykoncepcja? 30.07.07, 15:47
      ja tez biore pigułki - logest, brałam je też przed ciążą, nie rozregulowały mi
      gospodarki hormonalnej, a nawet wyleczyly, bo miałam wcześniej straszne problemy
      z torbielami, które nawet doprowadziły do pękniecia jajnika. Po odstawieniu
      pigułek w ciążę zaszłam w pierwszym cyklu starańsmile)
      • kasienka_w_25 Re: Jaka antykoncepcja? 30.07.07, 18:41
        Ja nadal karmie wiec biore pigułki Cerazette. A przed urodzeniem dziecka brałam
        rozne tabletki prawie przez 5lat i przed planowana ciaza odstawilam tabletki na
        3 miesiace i zaszłam w ciaze bez zadnych problemow. A jesli chodzi o pigulki
        yasmin to ja na nich bardzo zle sie czulam i bardzo szybko odstawilam i do tego
        sa dosc drogie.pozdrawiam
        • delfina77 Re: Jaka antykoncepcja? 30.07.07, 19:28
          My przed urodzeniem Malej stosowalismy prezerwatywy ale oboje mamy juz ich dosc.
          Poniewaz nie planuje nastepnego dziecka przez nastepne 3 lata, zaloze sobie
          spirale hormonalna (jest zakladana na 5 lat ale mozna usunac wczesniej). Pigulek
          jakos nie chce brac...
    • marcelka55 Jaka antykoncepcja? 30.07.07, 21:53
      No właśnie. Tak z ciekawości zapytam, bo sama niedawno urodziłam dziecko i
      jeszcze nie wybrałam się do lekarza po tabletki, jakie można stosować jeżeli
      jeszcze karmię piersią? Właściwie muszę się przyznać, że wcześniej nie
      zabezpieczałam się w ten sposób i nawet nie mam pojęcia ile takie opakowanie
      może kosztować. A chciałabym właśnie tabletki. Pomożecie?
    • yoggi87 Re: Jaka antykoncepcja? 30.07.07, 22:04
      U nas najbardziej banalne i ryzykowne zabezpieczenie - prezerwatywa. Co do
      kolejnego dziecka to mamy bardzo mieszane mysli. Z jednej strony myslimy, ze w
      sam raz by bylo gdyby Martynka miala juz dwa latka, z drugiej, ze moze okolo
      pieciu, szesciu dopiero... Sami niewiemy. W kazdym razie gdybym dowiedziala sie
      o ciazy, za miesiac, dwa, pewnie tez bysmy sie cieszyli.
      A gumka dlatego, ze strasznie sie zle czulam po pigulkach. Innej metody nie
      probowalam. Myslalam, ze zastrzyki moze... ale one podobnie dzialaja jak
      pigulki. Wkladka odpada, jak sie zdecydujemy za rok na dzidzie, to bede
      wyciagac? Plasty drogie... Prezerwatywa tez nie jest dla nas super rozwizaniem,
      oboje czujemy maly dyskomfort podczas stosunku z ta "bariera"... No juz sama
      niewiem, za miesiac wizyta u gina, moze mi cos doradzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka