Dodaj do ulubionych

SM a ciąża

28.06.03, 23:27
Czy ciąża może szkodzić osobie chorej na SM?
Jakie mogą być konsekwencje?

Czy w czasie ciąży może wystąpić rzut choroby?

Bella Nella (Mam zdiagnozowane SM i 27 lat i nie znam odpowiedzi na wiele
pytań)
Obserwuj wątek
    • eeva_lisa Re: SM a ciąża 29.06.03, 13:33
      Ciąża może poprawić samopoczucie w czasie choroby, rzuty zdarzają się rzadko
      lub wcale. Niestety, po ciąży może nastąpić pogorszenie. Tu jest dużo więcej
      informacji na ten temat:

www.przychodnia.pl/neurologia/index7.php3?s=3&d=14&t=7
      • kask31 Re: SM a ciąża 29.06.03, 23:08
        czy możesz mi powiedzieć jak u Ciebie wykryto sm? jakie miałaś objawy.
        Pozdrowionka kaśka
        • eeva_lisa Re: SM a ciąża 30.06.03, 17:12
          kask31 napisała:

> czy możesz mi powiedzieć jak u Ciebie wykryto sm? jakie miałaś objawy.

ja również dołączam się do prośby. sama zaczynam podejrzewać u siebie SM... sad
          • bellanella Re: SM a ciąża 03.07.03, 19:16
            Jak wykryto SM u bellanella:
            Pirwszy raz : zdrętwienie prawej strony ciała. Byłam u neurologa, ale nie małam
            dodatkowych badań i diagnozy.
            Drugi raz po roku: zaczęłam mieć kłopoty z artykulacją wyrazów i pisaniem,
            właściwie spod ręki wychodzaiła mi kreska.
            Każdy rzut poprzedzał silny stan zapalny zęba , potem nierównowaga hormonalna
            (torbiel jajnika) i po ok. 3 tygodniach takiego stanu rzut.
            Za drugim razem było MRI i stwoerdzenie zmian demielizacyjnych.
            SM w moim przypadku ma postać bardzo łagodną i jest moim najlepszym
            nauczycielem.
            Wreszcie zrozumiałam dleczego zdrowie jest najważniejsze i jak o nie dbać.
            Teraz jestem zdrowsza od wielu ludzi bez SM. Jedyna wada: idę spać o 21,
            ponieważ po całym dniu jestem zmęczona.
            Pozdrawiam.
            Nella
      • kask31 eeva lisa 30.06.03, 18:43
        co ci dolega dlaczego niepokoisz się o sm?
        proszę pogadaj
    • magda010 Re: SM a ciąża 30.06.03, 18:24
      Hej, ja mialam podejrzenie sm, ale poki co (tfu, tfu!) nie potwierdzilo sie. Ja 2 razy zachorowalam na pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego. Zaczelam tracic wzrok w lewym oku i to jest niestety nieodwracalne uszkodzenie nerwu. Lezalam w szpitalu i dostawalam sterydy, mialam punkcje, rezonans, na szczescie nie wykazalo sm. Lekarze mowia, ze to najprawdopodobniej sprawa izolowana do tego jednego nerwu, ale nie mozna powiedziec na 100%, ze sie nie rozwinie. No i tez mam problem. Wiem, ze po porodzie u osob z sm moze wystapic rzut i to silniejszy, ogolnie moze sie pogorszyc. Nie wiem jednak, czy mi tez to grozi. Moze mi sie rozwinie pelnoobjawowe sm? A moze kolejny raz rzuci mi sie na ten nerw wzrokowy. Nie mam pojecia i troche spanikowalam.
      • moboj Re: SM a ciąża 30.06.03, 19:46
        magda010 napisała:

> Hej, ja mialam podejrzenie sm, ale poki co (tfu, tfu!) nie potwierdzilo sie.
        Ja
        > 2 razy zachorowalam na pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego. Zaczelam
        tracic
        > wzrok w lewym oku i to jest niestety nieodwracalne uszkodzenie nerwu.
        Lezalam
        > w szpitalu i dostawalam sterydy, mialam punkcje, rezonans, na szczescie nie
        wyk
        > azalo sm. Lekarze mowia, ze to najprawdopodobniej sprawa izolowana do tego
        jedn
        > ego nerwu, ale nie mozna powiedziec na 100%, ze sie nie rozwinie. No i tez
        mam
        > problem. Wiem, ze po porodzie u osob z sm moze wystapic rzut i to silniejszy,
        o
        > golnie moze sie pogorszyc. Nie wiem jednak, czy mi tez to grozi. Moze mi sie
        ro
        > zwinie pelnoobjawowe sm? A moze kolejny raz rzuci mi sie na ten nerw
        wzrokowy.
        > Nie mam pojecia i troche spanikowalam.

identyczne przeżycia miała moja daleka kuzynka. straciła wzrok w lewym oku i
        oczywiście najpierw wszyscy pomysleli o SM. okazało się jednak, że to zapalenie
        jakiegoś nerwu w oku. od tamtej pory minął ponad rok, ona czuje się dobrze,
        jest zdrowa.
    • monika.antepowicz Re: SM a ciąża 08.07.03, 22:06
      Raczej ciąża albo nie ma wpływu albo wręcz spowalnia postęp choroby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka