bellanella 28.06.03, 23:27 Czy ciąża może szkodzić osobie chorej na SM? Jakie mogą być konsekwencje? Czy w czasie ciąży może wystąpić rzut choroby? Bella Nella (Mam zdiagnozowane SM i 27 lat i nie znam odpowiedzi na wiele pytań) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eeva_lisa Re: SM a ciąża 29.06.03, 13:33 Ciąża może poprawić samopoczucie w czasie choroby, rzuty zdarzają się rzadko lub wcale. Niestety, po ciąży może nastąpić pogorszenie. Tu jest dużo więcej informacji na ten temat: www.przychodnia.pl/neurologia/index7.php3?s=3&d=14&t=7 Odpowiedz Link Zgłoś
kask31 Re: SM a ciąża 29.06.03, 23:08 czy możesz mi powiedzieć jak u Ciebie wykryto sm? jakie miałaś objawy. Pozdrowionka kaśka Odpowiedz Link Zgłoś
eeva_lisa Re: SM a ciąża 30.06.03, 17:12 kask31 napisała: > czy możesz mi powiedzieć jak u Ciebie wykryto sm? jakie miałaś objawy. ja również dołączam się do prośby. sama zaczynam podejrzewać u siebie SM... Odpowiedz Link Zgłoś
bellanella Re: SM a ciąża 03.07.03, 19:16 Jak wykryto SM u bellanella: Pirwszy raz : zdrętwienie prawej strony ciała. Byłam u neurologa, ale nie małam dodatkowych badań i diagnozy. Drugi raz po roku: zaczęłam mieć kłopoty z artykulacją wyrazów i pisaniem, właściwie spod ręki wychodzaiła mi kreska. Każdy rzut poprzedzał silny stan zapalny zęba , potem nierównowaga hormonalna (torbiel jajnika) i po ok. 3 tygodniach takiego stanu rzut. Za drugim razem było MRI i stwoerdzenie zmian demielizacyjnych. SM w moim przypadku ma postać bardzo łagodną i jest moim najlepszym nauczycielem. Wreszcie zrozumiałam dleczego zdrowie jest najważniejsze i jak o nie dbać. Teraz jestem zdrowsza od wielu ludzi bez SM. Jedyna wada: idę spać o 21, ponieważ po całym dniu jestem zmęczona. Pozdrawiam. Nella Odpowiedz Link Zgłoś
kask31 eeva lisa 30.06.03, 18:43 co ci dolega dlaczego niepokoisz się o sm? proszę pogadaj Odpowiedz Link Zgłoś
magda010 Re: SM a ciąża 30.06.03, 18:24 Hej, ja mialam podejrzenie sm, ale poki co (tfu, tfu!) nie potwierdzilo sie. Ja 2 razy zachorowalam na pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego. Zaczelam tracic wzrok w lewym oku i to jest niestety nieodwracalne uszkodzenie nerwu. Lezalam w szpitalu i dostawalam sterydy, mialam punkcje, rezonans, na szczescie nie wykazalo sm. Lekarze mowia, ze to najprawdopodobniej sprawa izolowana do tego jednego nerwu, ale nie mozna powiedziec na 100%, ze sie nie rozwinie. No i tez mam problem. Wiem, ze po porodzie u osob z sm moze wystapic rzut i to silniejszy, ogolnie moze sie pogorszyc. Nie wiem jednak, czy mi tez to grozi. Moze mi sie rozwinie pelnoobjawowe sm? A moze kolejny raz rzuci mi sie na ten nerw wzrokowy. Nie mam pojecia i troche spanikowalam. Odpowiedz Link Zgłoś
moboj Re: SM a ciąża 30.06.03, 19:46 magda010 napisała: > Hej, ja mialam podejrzenie sm, ale poki co (tfu, tfu!) nie potwierdzilo sie. Ja > 2 razy zachorowalam na pozagalkowe zapalenie nerwu wzrokowego. Zaczelam tracic > wzrok w lewym oku i to jest niestety nieodwracalne uszkodzenie nerwu. Lezalam > w szpitalu i dostawalam sterydy, mialam punkcje, rezonans, na szczescie nie wyk > azalo sm. Lekarze mowia, ze to najprawdopodobniej sprawa izolowana do tego jedn > ego nerwu, ale nie mozna powiedziec na 100%, ze sie nie rozwinie. No i tez mam > problem. Wiem, ze po porodzie u osob z sm moze wystapic rzut i to silniejszy, o > golnie moze sie pogorszyc. Nie wiem jednak, czy mi tez to grozi. Moze mi sie ro > zwinie pelnoobjawowe sm? A moze kolejny raz rzuci mi sie na ten nerw wzrokowy. > Nie mam pojecia i troche spanikowalam. identyczne przeżycia miała moja daleka kuzynka. straciła wzrok w lewym oku i oczywiście najpierw wszyscy pomysleli o SM. okazało się jednak, że to zapalenie jakiegoś nerwu w oku. od tamtej pory minął ponad rok, ona czuje się dobrze, jest zdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: SM a ciąża 08.07.03, 22:06 Raczej ciąża albo nie ma wpływu albo wręcz spowalnia postęp choroby. Odpowiedz Link Zgłoś