Dodaj do ulubionych

Nie wiem czy iść na operację... Doradźcie

IP: 80.55.239.* 06.09.07, 10:38
Od jakiegoś czasu mam problemy z żołądkiem, zrobiłam USG i wyszło że w
woreczku żółciowym mam mikro złogi wielkości 2,5 mm. Pojechałam więc do
kliniki zapisać się na operację. Chirurg stwierdził że to raczej od żołądka te
bóle a nie od woreczka i zalecił gastroskopię. Okazało się że faktycznie mam
nadżerki i zapalenie dwunastnicy. Gastrolog przepisał mi leki i zalecił
przełożyć operację. Teraz nie wiem co robić bo te kamienie wykryto u mnie
przypadkowo i pewnie wogóle bym o nich nie wiedziała gdyby nie to USG. Jak
myślicie co robić? Decydować się na laparoskopię czy żyć z kamieniami?
Obserwuj wątek
    • malpolid Re: Nie wiem czy iść na operację... Doradźcie 06.09.07, 15:29
      Natychmiast zadbać o swoja dietę. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na
      zimno, lewatywa z kawy i regularne posiłki. I oczywiście opieka dobrego specjalisty.
      • Gość: wiejska baba Re: Nie wiem czy iść na operację... Doradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.07, 17:32
        dlaczego lewatywa z kawy? nie żartujesz? napisz cos konkretnegosmile
        • Gość: asrad Re: Nie wiem czy iść na operację... Doradźcie IP: *.b-ras1.srl.dublin.eircom.net 06.09.07, 18:49
          a oliwa oczyszcza przewod pokarmowy czy jakie jest jej dzialanie?
      • calineczka79 Re: Nie wiem czy iść na operację... Doradźcie 07.09.07, 09:51
        co za głupoty !!!
        właśnie przez takie "dobre rady" nie mam już babci - naszczęście kiedy ja
        zachorowałam nikt nie wpadł na tak genialny pomysł !?!?!

poczytaj:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30099
        dieta jak najbardziej tak aby złagodzić ataki ale operacji nie unikniesz -
        pytanie tylko teraz kiedy jesteś w dobrym stanie czy za jakiś czas w trybie
        nagłym - wybór należy do Ciebie...
    • Gość: ola Re: Nie wiem czy iść na operację... Doradźcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.07, 14:22
      zaleczyć pyroli , dieta
      • Gość: ...ania... Re: Nie wiem czy iść na operację... Doradźcie IP: 80.55.239.* 07.09.07, 15:37
        Gość portalu: ola napisał(a):

> zaleczyć pyroli , dieta

Chodzi o o że nie wykryto u mnie Helicobacter pylori i tak naprawdę nie wiadomo
        co powoduje u mnie nadżerki.
    • Gość: zaraz_zaraz Re: Nie wiem czy iść na operację... Doradźcie IP: 62.121.129.* 07.09.07, 16:19
      A dlaczego nie posłuchasz po prostu lekarza, zamiast pytać tu i słuchać tych
      wszystkich bzdur w odpowiedzi? Bezobjawowa kamica żółciowa nie jest ŻADNYM
      wskazaniem do operacji, a wszystko wskazuje na to, że Twoje dolegliwości nie
      wynikają z kamicy, tylko z choroby dwunastnicy. należy więc wyleczyć tę chorobę
      i dopiero wtedy, jeśli będą dolegliwości ze strony pęcherzyka żółciowego
      (poposiłkowe nudności, wymioty, wzdęcia, ból pod prawym łukiem żebrowym) należy
      myśleć o usunięciu pęcherzyka. Tym bardziej, że zabieg - związany z nim stres i
      leczenie - może pogłębić uszkodzenie dwunastnicy i nasilić dolegliwości.
      • Gość: ...ania... do zaraz_zaraz IP: 80.55.239.* 07.09.07, 17:25
        Pytam tu, ponieważ każdy lekarz mówi mi co innego. W prywatnej klinice hirurg mi
        mówi że trzeba operować bo małe kamienie są bardziej niebezpieczne niż duże
        ponieważ mogą przedostać się w przewody. W szpitalu hirurg mówi że jeszcze nie
        trzeba operować a lekarz rodzinny kazał mi jechac do jakiś zakonnic po zioła uncertain
        ,które zlikwidują kamienie. Dlatego nie wiem co robić... sad
        • Gość: iga Re: do zaraz_zaraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 13:44
          Zaraz_zaraz ma rację. Poczekaj z tą operacją Na to zawsze przyjdzie
          czas.Wylecz żoł i dwunastnicę.Potem idź do Bonifratrów we Wrocławiu
          i kup coś na te drobne kamienie. Bywa że mogą ulec rozdrobnieniu i
          samoistnemu usunięciu.Trzymaj dietę woreczkową i żołądkową. Jeśli
          mimo tych wszystkich zabiegów dalej będziesz miała dolegliwości to
          idź ponownie do lekarza.Przewlekły stan zapalny woreczka żólciowego
          jest bardzo niebezpieczny - może zaszkodzić trzustce a wtedy będzie
          większy kłopot.
          • Gość: zaraz_zaraz Re: do zaraz_zaraz IP: 62.121.129.* 08.09.07, 15:52
            Przewlekły stan zapalny woreczka żólciowego
            > jest bardzo niebezpieczny - może zaszkodzić trzustce a wtedy będzie
            > większy kłopot.

Powiedzmy, że zasadniczo się zgadza. Kamica żółciowa nie oznacza jednak w żadnym
            razie automatycznie stanu zapalnego. Stan zapalny jest już powikłaniem kamicy, a
            więc wskazaniem do operacji. I nie jest bezobjawowy.
        • Gość: zaraz_zaraz Re: do zaraz_zaraz IP: 62.121.129.* 08.09.07, 15:50
          > Pytam tu, ponieważ każdy lekarz mówi mi co innego.

Każdy ma trochę racji.

W prywatnej klinice hirurg m
          > i
          > mówi że trzeba operować bo małe kamienie są bardziej niebezpieczne niż duże
          > ponieważ mogą przedostać się w przewody.

Małe kamienie rzeczywiście prędzej mogą się przemieszczać do dróg żółciowych,
          ale nie muszą - w Twoim wypadku nic takiego się najprawdopodobniej na razie nie
          dzieje, bo nie opisujesz żadnych tego objawów (żółtaczka, odbarwienie stolca i
          ciemne zabarwienie moczu, nudności, wymioty, kolka żółciowa). Powtarzam -
          bezobjawowej kamicy żółciowej się nie operuje i jest to zdanie powtarzane we
          wszystkich podręcznikach medycznych. Nic dziwnego, że lekarzowi pracującemu w
          prywatnej "klinice" zależy na zoperowaniu Cię - zależy mu po prostu na kliencie
          - wskazanie do operacji jest jednak co najmniej wątpliwe, tym bardziej do
          pilnej. Nota bene - słowo klinika oznacza ośrodek naukowo-dydaktyczny. Nie ma
          prywatnych klinik w naszym kraju, a używanie tego określenia przez różnej maści
          prywatne gabinety jest nadużyciem.

W szpitalu hirurg mówi że jeszcze nie
          > trzeba operować

I ma najpewniej rację (piszę najpewniej, bo przez internet, bez badania i
          dokładnego wywiadu nigdy nie można niczego pewnego powiedzieć). Podobnie jak
          gastrolog.

a lekarz rodzinny kazał mi jechac do jakiś zakonnic po zioła uncertain
          > ,które zlikwidują kamienie

Nie ma żadnych ziół likwidujących kamienie. Można podawać zioła działające
          żółciopędnie (które zapobiegają tworzeniu się nowych kamieni) i rozkurczająco
          (które łagodzą objawy, których Ty w ogóle nie prezentujesz). Środkiem
          rozpuszczającym kamienie jest kwas ursodeoksycholowy, który stosuje się w razie
          przeciwwskazań do operacji, jednak w razie OBJAWÓW kamicy. Poza tym, że działa
          powoli, nie zmniejsza dużego ryzyka nawrotów kamicy. Jedyną skuteczną metodą
          leczenia OBJAWOWEJ kamicy jest chirurgia.
          • calineczka79 Re: do zaraz_zaraz 10.09.07, 16:07
            Gość portalu: zaraz_zaraz napisał(a):

> > Pytam tu, ponieważ każdy lekarz mówi mi co innego.
            >
            > Każdy ma trochę racji.
            >
            > W prywatnej klinice hirurg m
            > > i
            > > mówi że trzeba operować bo małe kamienie są bardziej niebezpieczne niż du
            > że
            > > ponieważ mogą przedostać się w przewody.
            >
            > Małe kamienie rzeczywiście prędzej mogą się przemieszczać do dróg żółciowych,
            > ale nie muszą

ale mogą i żaden lekarz po wyniku usg tego nie stwierdzi ... niestety
            nikt nie mówi tutaj o zabiegu w trybie pilnym ale właśnie o planowym który jest
            znacznie bezpieczniejszy

ja też szykowałam się na planową laparoskopię tylko jednak moje kamienie
            wymyśliły sobie inną drogę - operacja trwała 5 godzin, 3 tygodnie w szpitalu i
            3 miesiące z drenem w PŻW a miałam tylko 17 lat i miało być szybko i bez
            problemów - wierz mi nie warto ryzykować ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka