Dodaj do ulubionych

Cilest - skutki uboczne

21.07.03, 09:28
wsparcia! półtora tygodnia temu zaczęłam brać Cilest i zabijają mnie skutki
uboczne. przez część dnia jestem rozdrażniona, podminowana, z byle powodu
urządzam dzikie awantury, a przez następną siedzę przygnębiona, załamana, bez
życia i płaczę. mam bezustanny PMS. fizycznie i psychicznie. pocieszcie, czy
to minie, czy trzeba zmienić pigułki. za tydzień mam wizytę kontrolną u
lekarza. pewnie coś doradzi.
Obserwuj wątek
    • miska28 Re: Cilest - skutki uboczne 21.07.03, 11:09
      Ja nie zauwazylam zadnych skutkow ubocznych ....no moze po za...dwoma napadami
      grzybicy (2 x po miesiacu) ale to chyba skutek brania kazdych lekow
      antykoncepcyjnych.
      O skutkach ubocznych przeczytasz w ulotce....
      Ja nie mialam ani plamien, ani depresji, ani problemow z tyciem, cera. Ale na
      pewno to zalezy od organizmu. I dodam ze dostalam ten lek na "oko" bez badan i
      od razu byl to strzal w dziesiatke.
      Przy pierwszym opakowaniu mialam lekkie nudnosci ale ze biore na noc to je
      przesypialam.Potem ustapily. Biore od 1,5 roku i jest ok.

Pozdrawiam
      • brenya Re: Cilest - skutki uboczne 21.07.03, 13:15
        U mnie Cilest = najgorszy okres w moim zyciu. Depresja i ladowanie u
        psychiatry. Po odstawieniu wszystko wrocilo do normy smile
      • moboj Re: Cilest - skutki uboczne 21.07.03, 13:55
        moje pierwsze tabletki to był cilest - wytrzymałam jedynie dwa miesiące (czy
        trzy, już nie pamietam, to już dawno było), bo okropnie bolała mnie wątroba.
        • mpp8 Re: Cilest - skutki uboczne 21.07.03, 14:53
          A moze przejdz na Logest?
    • justy1 Re: Cilest - skutki uboczne 21.07.03, 21:26
      to może minąć. daj mu jueszcze szansę. organizm przyzwyczaja sie do pigułek ok.
      3 miesiace.
      Jeśli objawy nie miną, to znaczy, ze piguła jest źle dobrana i trzeba rozejrzeć
      się za inną
    • lilith76 Re: Cilest - skutki uboczne 22.07.03, 09:34
      dzięki za wsparcie! nie wiem czy uda mi się wytrzymać jeszcze kolejny cykl - to
      mi się przekłada na moją pracę, nie mogę pracować. w przyszły poniedziałek
      wizyta kontrolna - mam nadzieję, że doktor coś wymyśli.
    • lilablue Re: Cilest - skutki uboczne 23.07.03, 22:29
      Czuję się dokładnie tak samo! Właśnie we wtorek wziełam ostatnią
      tabletkę, "okres" zwykle na tabletkach dostawałam po dwóch dniach, a tymczasem
      już w poniedziałek miałam nieprzyjemne brązowe upławy. I dokładnie jak Lilith
      huśtawki nastrojów, w jednym momencie mam ochotę krzyczeć a za chwilę z ochotą
      bym sobie popłakała ...
      Zastanawiam się czy są jakieś tabletki które nie będą u mnie wywoływać wyżej
      wspomnianych problemów .. brałam już Logest, Femoden, Minisiston i Rigevidon.
      Kiedy zasugerowałam mojemu lekarzowi badanie, to odpowiedział mi że wszystkie
      te tabletki są do siebie podobne i mają minimalną ilość hormonów i że badanie
      nie jest mi potrzebne ...
      Ech..
    • minia696 Re: Cilest - skutki uboczne 23.07.03, 22:34
      brałam Cilest i szczerze: miałam wtedy największe doły swojego życia,mało tego
      działy mi sie jakieś dziwne rzeczy z układem pokarmowym:bóle żołądka,
      niestrawności, dziwne kłucia itd. Generalnie uważam że wszystkie piguły są do
      dupy i tylko niszczą organizm kobiety-ale co robić? Obecnie biorę Harmonet
      (najniższa możliwa dawka hormonów)zapytaj się o te pigułki swojego ginekologa-
      są w miarę najlepsze z tych które do tej pory brałam.
      pozdrawiam
      paulina
    • starlette Re: Cilest - skutki uboczne 23.07.03, 23:34
      Cilest jest beznadziejny, nie wiem dlaczego lekarze tak chętnie przepisują je
      kobietom. Jesli się czujesz żle to nie męcz się przez następne trzy miesiące,
      bo być może wcale ci się nie poprawi.
    • lilith76 Re: Cilest - skutki uboczne 24.07.03, 11:29
      jeszcze raz bardzo Wam wszystkim dziekuję! podniosło mnie na duchu; polepsza
      się i widzę światełko w tunelu; śmieję się i zrobiłam się złośliwa, a to
      optymistyczny symptom moim przypadku; chyba organizm zaczął się przyzwyczajać;
    • olabs Re: Cilest - skutki uboczne 24.07.03, 18:26
      Brałam Cilest ponad 4 lata. Wcześniej był Femoden, który zdecydowanie gorzej
      przyswajałam. W Cileście na poczatku wszystko było super. Przede wszystkim
      zdecydowanie zmniejszył się łojotok skóry, który po odstawieniu ponad rok temu
      Cilestu wrócił. W 3 roku brania pojawiły się minusy, które później się nasiliły
      i zdecydowały o odstawieniu tabletek - pojawienie się widocznych żył na nogach
      (żylaki to ponoć nie są, tak powiedział lekarz rodzinn), suchość pochwy i
      totalny brak ochoty na seks oraz plamienia po stosunku.Krótko mówiąc mimo, że
      nie miałam mdłości ani huśtawek nastrojów Cilestowi mówię zdecydowane NIE!
      • liliana.a1 Re: Cilest - skutki uboczne 05.08.03, 00:54
        witam!!!

Podpisuje sie pod wypowiedzia Olabsy. z ta róznica ze bralam cilest prawie rok
        i niepojawialy sie zylki.Nie mialam tez hustawek nastroju. Jednak minusów bylo
        sporo i to bardzo nie przyjemne:
        dwa razy grzybica pochwy-koszmar,suchosc pochwy a co za tym idzie mniejsza
        ochota na sex.Odstawilam 2 msc temu.A juz po pierwszym tygodniu czulam sie
        lepiej. Nie trac czasu tylko odstaw od razu.
        pozdrawiam L
    • nastoletnia Re: Cilest - skutki uboczne 04.08.03, 11:27
      Podpisuję sie pod wszystkimi negatywnymi komentarzami na temat Cilestu.Brałam
      ponad rok,baaardzo zle go znosiłam, no ale oczywiście pani ginekolog nie
      zrobiła mi przed przepisaniem cilestu badań hormonalnych.Zraziłam się do
      pigułek anty przez cilest.
      • lablador Re: Cilest - skutki uboczne 04.08.03, 16:31
        Podpsuje sie pod waszymi wypowiedziami! Cilest jest beznadziejny i z tego co
        przeczytalam nie sluzy wielu kobietom. Tez mnie zastanawia dlaczego lekarze go
        tak chetnie przepisuja. Moze ich ten koncern (Cilag?) lepiej gratyfikuje niz
        pozostale? Jak myslicie?
        • nastoletnia Re: Cilest - skutki uboczne 04.08.03, 19:16
          lablador napisała:

> Podpsuje sie pod waszymi wypowiedziami! Cilest jest beznadziejny i z tego co
          > przeczytalam nie sluzy wielu kobietom. Tez mnie zastanawia dlaczego lekarze
          go
          > tak chetnie przepisuja. Moze ich ten koncern (Cilag?) lepiej gratyfikuje niz
          > pozostale? Jak myslicie? - Tu w 99% jest pies pogrzebany !!!
    • zuzia36 Re: Cilest - skutki uboczne 04.08.03, 20:09
      Ja właśnie odstwiłam cilest po 3 latach
      brania. Całkiem dobrze go znosiłam. Byłam
      jednak bliżej miesiączki bardzo nerwowa i
      bolały mnie piersi. Dopiero po przeczytaniu
      waszych wypowiedzi dochodze do wniosku, że
      równiez miałam wiele negatywnych objawów
      brania cilest, tylko nie wiedziałam, ze to
      przez te tabletki. Teraz chcę zajść w
      ciąże. Zobaczymy jak to wygląda po braniu
      cilest. Pozdrawiam. PAPA
    • monika.antepowicz Re: Cilest - skutki uboczne 05.08.03, 09:18
      Można sprobowac zmienić na przykład na pigułki trójfazowe
      • trinka Re: Cilest - skutki uboczne 05.08.03, 09:54
        strAsznie mnie nastraszylyscie dziewczyny. biore cilest prawie 1.5roku i nie
        zauwazylam u siebie zadnych skutkow ubocznych. nie licze plamienia w pierwszych
        trzech miesiacach, ktore moze towarzyszyc azdej poczatkowej fazie brania pig.
        swietnie sie po nich czuje i badania wychodza dobre. cilest mialam przepisany
        po wnikliwych badaniach. jednak teraz powaznie zaczelam sie zastanawiac nad
        zmiana, gdyz wielu z was poczatkowo nic nie dolegalo, a dopiero pozniej wynikly
        powiklaniauncertain aj, jestem w kropcesad
        • dorotka222 Re: Cilest - skutki uboczne 14.08.03, 21:47
          Wła�nie byłam u ginekologa ze wszystkimi potrzebnymi badaniami.Lekarz nawet na nie nie spojrzał,zapytał tylko jakie chcem tabletki,po parunastu minutach wizyty!!!! Chciałam wiedziec co� wła�nie o Cile�cie ,więc pytam się a on nie odpowiadajšc na moje pytania i wštpliwo�ci wypisał receptę na ten lek,szybko wytłumaczyłam że jeszcze nie podjęłam decyzji i zaczęłam pytać o Microgynon21.Lekarz zapisał mi go,nie wiem czemu tak bardzo chciał mi wcisnšć ten Cilest???? O co chodzi?
    • kj74 Re: Cilest - skutki uboczne 14.08.03, 22:54
      bBrałam cilest przez kilka lat. Raczej dołów nie miałam, ale grzybica nękała
      mnie dość często (nie skojarzyłam wcześniej tych faktów). Miałam roczną przerwę
      i jak zaczęłam brać na nowo to przez pierwsze trzy miesiące wyglądałam jakby mi
      ktoś w ciało wlał 20 litrów wody. Strasznie puchłam. POtem było ok.
      • yashee Re: Cilest - skutki uboczne 16.08.03, 13:04
        Biorę Cilest 4 miesiące.
        żadnych problemów jak do tej pory.
        ładniejsza cera, uregulowane cykle, mniejsze bóle, minimalny PMS
        większa ochota na seks, libido chyba szaleje wink))
        wiec wszystko zależy od indywidualnych uwarunkowań organizmu.
        ja polecam.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka