Dodaj do ulubionych

Prośba o poradę

14.11.07, 08:12
Pierwszy raz w życiu dostałam okres w 15 dniu cyku !! Nie mam pojęcia co
mogło być przyczyną ? Czy ogromny stres mógł wpłynąć na przyspieszenie
okresu ?? Moje cykle nie są długie ale dość regularne: 24-27 dni.
Czy spotkał się ktoś taką sytuacją ??
Proszę o odpowiedź.
P.S. Do ginekologa chodzę regularnie, ostatnio jakieś trzy miesiące temu.
Obserwuj wątek
    • Gość: ??? Re: Prośba o poradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.07, 08:13
      prawdziwy okres czy krwawienie owulacyjne?
      • 1611ab Re: Prośba o poradę 14.11.07, 09:13
        To jest prawdziwy okres.
    • modliszka24 Re: Prośba o poradę 14.11.07, 09:47
      stres może być przyczyną zobaczysz jak będzie z następnym i wtedy się martw
    • bystra_26 to raczej nie okres 14.11.07, 12:21
      Zakładam, że nie bieresz żadnych hormonów.

Okres to krwawienie 10-17 dni po owulacji. Szanes na owulację 5 dnia
      sa jak 6 w Lotto, czyli na 99.9% to było tylko krwawienie
      śródcykliczne.

Ogromny stres przezd owulacją, czyli mniej więcej do połowy cyklu,
      cykl wydłuża, bo organizm w niesprzyjających warunkach przekłada
      owulację na później. Duży stres już po owulacji może druga fazę
      cyklu trochę skrócić, ale nie aż z 27 na 15.

Jesli około 2-2,5 tygodnia lub wczesniej będziesz mieć znów
      miesiączkę, to na 100% to jest krwawienie owulacyjne/śródcykliczne.
      • nglka Re: to raczej nie okres 14.11.07, 12:39
        Do wypowiedzi koleżanki dodam jeszcze, że jeśli to krwawienie jest miesiączką,
        to poprzednie nią nie było. 1 z 2 było krwawieniem okołoowulacyjnym.
        Takie krwawienie często mona odróżnić, ale trzeba wiedzieć jak.
        Przy krwawieniu owulacyjnym nie ma skrzepów (a przynajmniej nie powinno ich
        być), nie ma bóli typowo miesiączkowych (typowe bóle podbrzusza) a jeśli
        jakiekolwiek występują, to kłujące w okolicy jajnika/ów. Takie krwawienie
        zazwyczaj jest bardziej skąpe niż miesiączka (ale niekoniecznie) natomiast trwa
        do 3 dni.
        Czyli przeanalizuj jakie krwawienie miałaś 15 dni temu i obserwuj aktualne.
        Porównaj i masz odpowiedź.
        • 1611ab Re: to raczej nie okres 14.11.07, 13:50
          Obawiam się że to jest ta 6 w totolotka sad. Mam 39 lat i doskonale wiem jakie
          objawy towarzyszą mojemu okresowi. Tym razem nawet trochę się dziwiłam, że kilka
          dni po zakończeniu normalnego, regularnego cyklu , moje piersi znów lekko
          nabrzmiały ale to zlekceważyłam. Od wielu, wielu lat mój okres przebiega bardzo
          podobnie. Mam dość obfite krwawienia i tym razem jest dokładnie tak samo. Poza
          tym bardzo rzadko zdarzało mi się krwawienie owulacyjne.
          Trochę mnie to niepokoi. Klasyczny okres po 15 dniach to trochę dziwne.
      • 1611ab Re: to raczej nie okres 14.11.07, 13:51
        Nie biorę hormonów. I jest to klasyczny okres , tzn .: objawy są klasyczne , a
        krwawienie obfite i ze skrzepami , dokładnie tak jak 15 dni temu sad
        • ulka1223 Re: to raczej nie okres 14.11.07, 15:44
          Bez obrazy ale może zaczyna ci sie menopałza?? Moja mama miała 40 lat jak
          najpierw zaczęły jej sie nieregularne cykle (zawsze miała regularne) a po jakimś
          czasie nie miała nawet przez 3 miechy. Weź to pod uwagę, bo niektóre kobiety
          przechodzą to wcześniej. ( jedynym objawem jaki miała to to że co jakiś czas
          wychodziły na nią tzw. zimne poty z rana lub późnym wieczorem)
          • 1611ab Re: to raczej nie okres 15.11.07, 07:26
            smile) Przyszło mi to do głowy ale może zaczekam do kolejnego cyklu i zobaczę co
            i jak. Ostatnio miałam bardzo stresujący czas w moim życiu i liczę jednak na
            to, że jest to powiązane smile
            • ulka1223 Re: to raczej nie okres 15.11.07, 18:01
              Ja podpytywałam moją mamę i babcie, im obu zaczęło sie wcześnie. Wnioskuję, że
              mnie też czeka to trochę wcześniej. Jak masz możliwość, to poplotuj trochę z
              nimi.teraz ma 43 lata i okres co 3 miech.przez 7 dni.To rzecz ludzka więc możesz
              zasugerować lekarzowi czy menopałza wchodzi w rachubę. Może jakieś skierowanko
              na badania ci da. Powodzenia smile))))
              • 1611ab Re: to raczej nie okres 16.11.07, 09:56
                Dzięki za odzew. Poczytałam trochę i okazuje się że to prawdopodobnie
                premenopauza smile. Zaczyna się ok. 5 lat przed menopauzą i takie są właśnie
                objawy. No cóż, taka kolej rzeczy. A człowiek wciąż czuje się jak 20 latka smile))
                • ulka1223 Re: to raczej nie okres 16.11.07, 19:53
                  Pewnie nie trzeba sie przejmować ile latek upłynęło. Miej tyle na ile sie
                  czujesz. Gorąco pozdrawiam i życzę powodzenia w przełamaniu ciężkich chwil.smile))
      • Gość: anula Re: to raczej nie okres IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.07, 20:22
        bystra_26 zadałożyła że nie bierzesz hormonów. A ja mam pytanie - a
        co jak się hormony bierze? na 10 dni przed okresem występują bóle
        brzucha i silne plamienia (a może lekkie krwawienia), drugi miesiąc
        z rzędu a do lekarza dopiero za kilka dni? Mam też 39 lat i dziękuję
        za jakąkolwiek odpowiedź
        • nglka Re: to raczej nie okres 15.11.07, 20:39
          A czy bierzesz te konkretne tabletki ponad 3 miesiące, czy może jest to Twoje
          drugie opakowanie?
          • Gość: anula Re: to raczej nie okres IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.07, 22:14
            biorę już je około dwa lata, czy może masz jakiś pomysł co to może
            być?
            • nglka Re: to raczej nie okres 15.11.07, 23:10
              1. Organizm mógł przestać tolerować taką a nie inną dawkę hormonów (mogą być za
              słabe lub działają niekorzystnie). jeśli są a słabe, to prawdopodobnie
              dopuszczają do owulacji (organizm szybko się "uczy" jak omijać działanie
              tabletek najnowszej generacji - czyli tych z niską zawartością estradiolu -
              dopuszczając do owulacji, stąd możliwe plamienie na około 10 dni przed końcem
              blistra - ale to tylko jedna z możliwości - ale spokojnie, tabletki te mają
              równie działanie wzmagające zagęszczenie śluzu z biegiem czasu przyjmowania
              tabletek, stąd plemniki nie mają w czym przeżyć).
              2. Nadżerka lub ostry stan zapalny
              3. Wg mnie nie ma powodu do zmartwień na zapas, skoro do lekarza idziesz za
              kilka dni. To zapewne nic poważnego choć warto mimo wszystko skontrolować stan
              zdrowia, bo być moe ma a być moe nie ma związku z tabletkami.
              • Gość: anula Re: to raczej nie okres IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 20:43
                nglka - bardzo dziękuję za odpowiedź, jest dokładna i wyczerpująca.
                Udało mi się dzisiaj dostać do lekarza, zostałam dokładnie
                przebadana i wszystko ok, lekarz przepisał mi inne tabletki, podobne
                ale ponoć odrobinę silniejsze. Uspokoiłaś mnie Ty oraz lekarz,
                dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka