kiki18 30.07.03, 00:27 Nie wiem co sie dzieje ze mna, mam 18 lat i strasznie mnie boli pochwa, podczas aplikacji tampona odczuwam niesamowity bol, myslalam ze to chwilowe ale to sie powtarza od xxx czasu max co moge wlozyc tampona to 1cm ! Prosze o pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sulika Re: Prosze o pomoc! 30.07.03, 09:30 a czy już współżyłaś? bo ja dopóki miałam błonę dziewiczą też nie mogłam ingerować w pochwę, bo powodowało to okropny ból teraz jest ok no ale jeśli już współżyjesz to może jest to spowodowane jakąś chorobą, zapaleniem... i chyba powinnaś iść do lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
kiki18 Re: Prosze o pomoc! 31.07.03, 12:34 Jeszcze nie wspolzylam, chociaz bardzo chcialam niestety jest o straszny bol ;/ Nie wiem co mam zrobic zeby ten bol jakos przemoc. Moze istnieja akies masci ktore zredukuja bol? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Prosze o pomoc! 30.07.03, 12:17 A czy próbowałaś tamponów z aplikatorem? Są takie z TAMPAXA, gorzej chłona co prawda, ale dzięki apliatorowi można łatwo się nauczyć zakładać tampony. Może po prostu wkładasz tampony pod złym kątem? Też tak kiedyś miałam Odpowiedz Link Zgłoś
magda010 Re: Prosze o pomoc! 30.07.03, 18:15 Jezeli dopiero pierwszy raz usilujesz stosowac tampony i jeszcze nie wspolzylas, to wszystko ok. Tez tak mialam. Pochwa nie chciala sie rozszerzyc i nie moglam po prostu wcisnac tego tamponu. Kup najmniejszy rozmiar, np. ob mini, wybierz wygodna pozycje i sprobuj sie rozluznic i bardzo powoli i spokojnie probuj zalozyc tampon. Tampon nie siega do blony dziewiczej, wiec to nie ona powoduje bol. To po prostu pochwa jest nierozciagnieta i trzeba probowac, w koncu sie otworzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kiki18 Re: Prosze o pomoc! 31.07.03, 12:37 Dziekuj za odpowiedz Ale jest o straszny bol niestety nie moge sobie z nim poradzic ;/ Moze sa jakies masci, plyny zmniejszaace bol albo wspomagajace rozkurcze pochwy ? Odpowiedz Link Zgłoś
jagna_jagna Re: Prosze o pomoc! 31.07.03, 13:19 magda010 napisała: Tampon nie siega do blony dziewiczej, wiec to nie ona powoduje bol > . To po prostu pochwa jest nierozciagnieta i trzeba probowac, w koncu sie otwor > zy. No nie jestem przekonana. O ile ja się znam na anatomii to błona dziewicza jest u wejścia do pochwy czyli na samym początku. Krótko mówiąc zasłania to wejście i może tu jest problem. Może ma taki kształt, że będziesz musiała dać sobie na razie spokój z tamponami. Jeśli chodzisz do ginekologa to może spytaj jak to u Ciebie wyglada. Spróbuj wsuwać tampon (polecam z aplikatorem bo ta tubka tekturowa ładnie się wślizguje) z nogą uniesioną wysoko (ja stawiałam jedną nogę na wannie) bo to ci umożliwi lekkie manewry miednicą i może znajdziesz pozycję w której tampon wchodzi. Niektórzy proponują w kucki ale u mnie to nie działało. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: Prosze o pomoc! 31.07.03, 12:55 jeżeli to jakoś pocieszy: ja swojego pierwszego tampona wsuwałam dwie godziny i po byłam "wyczerpana". nie wiem czy jakieś maści coś pomogą - w czasie krwawienia i tak jesteś wilgotna od krwii. może pomoże jeśli w czasie wkładania będziesz stojąc powoli klękać, robić przysiad i sama "nasuwać się" na tampon. u mnie podziałało. i pamiętaj - nic na siłę, stres tylko pogorszy sprawę, w końcu się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
magda010 Re: Prosze o pomoc! 31.07.03, 19:49 Rzeczywiscie, w instrukcji tamponow pisza, ze tampony siegaja na tyle plytko, ze nie doprowadzaja do przerwania blony dziewiczej, bo ta blona jest elastyczna. Ale sa przeciez dziewczyny, ktorych blona jest bardzo mocna i gruba, moze sie okazac, ze do nich nalezysz. Pomoze na pewno lekarz, trzeba isc do niego z tym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
kiki18 Re: Prosze o pomoc! 31.07.03, 21:53 Niesadze zeby to byla blona, wkladajac tampona boli mnie po bokach(sciankach) pewnie pochwa jest strasznie skurczona ;/ Jakie sa cwiczenia zeby skurcz rozkurczyc ? Odpowiedz Link Zgłoś
fleurette Re: Prosze o pomoc! 31.07.03, 22:06 kiki18 napisał: > Nie wiem co sie dzieje ze mna, mam 18 lat i strasznie mnie boli pochwa, > podczas aplikacji tampona odczuwam niesamowity bol, myslalam ze to chwilowe > ale to sie powtarza od xxx czasu max co moge wlozyc tampona to 1cm ! > Prosze o pomoc! A czy pochwa boli cię cały czas czy tylko przy aplikacji? jesli przy aplikacji, to nrazie moze zrezygnuj z tamponów. pójdź z tym pozatym do lekarza, jeśli ci to bardzo przeszkadza. ja zaczęłam stosować tampony dopiero po 1 razie, bo wczesniej też miałam kłopoty z apliacja. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Prosze o pomoc! 05.08.03, 21:46 WSKAZANA WIZYTA U LEKARZ GINEKOLOGA- MOZE PO PROSTU BŁONA DZIEWICZA NIE JEST WYSTARCZAJACO ELASTYCZNA LUIB ROZMIAR TAMPONU NIEODPOWIOEDNI Odpowiedz Link Zgłoś