Dodaj do ulubionych

Wegetarianie inteligentniejsi

17.08.11, 17:55
Inteligentniejsze dzieci maja wieksza szanse zostac wegetarianami. Nie wiem, jak to ujac dyplomatycznie... wnioski naukowcow poniekad tlumacza, dlaczego na FS jest az tak duzo niecheci wobec wegetarianizmu i wegetarian.

news.bbc.co.uk/2/hi/6180753.stm
Obserwuj wątek
    • 33qq Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 17:58
      Ale czemu tutejsi wege nie potwierdzają tej zasady?
    • last_van_hesing Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 18:14
      A jak już zostają wege, to gdzie się podziewa ich IQ?
      • gragas Re: Wegetarianie inteligentniejsi 18.08.11, 14:11
        Hehehehe, dobre! ;)
    • voxave Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 18:50
      Rata---fanzolisz z ta inteligencja trawożerców----w mojej rodzinie jemy mięso i głowy mamy nie od parady----niektorzy pokończyli po dwa kierunki i nastepne pokolenie świetnie sobie radzi.
      • rata.sofisticada Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 18:59
        Rata---fanzolisz z ta inteligencja trawożerców----w mojej rodzinie jemy mięso i
        > głowy mamy nie od parady----niektorzy pokończyli po dwa kierunki i nastepne po
        > kolenie świetnie sobie radzi.

Nie do mnie prosze kierowac te pretensje, tylko do naukowcow. Poza tym ja nie twierdze, ze wy, miesozercy, jestescie glupi, na pewno nie wszyscy. Idzie o to, ze wegetarianie ogolnie sa inteligentniejsi. I nie widze powodu, zeby robic z tego powodu afery. Zawsze mozna nadrobic innymi walorami i zaletami. Na przyklad wazniejsze jest dobre serce niz inteligencja.
        • rata.sofisticada Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 19:04
          I nie widze powodu, zeby robic z tego powodu afery.

Przepraszam za belkot.
        • last_van_hesing Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 19:11
          Idzie o to,
          > ze wegetarianie ogolnie sa inteligentniejsi.

Z artykułu nie wynika.
          • rata.sofisticada Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 19:18
            Z artykułu nie wynika.

Wynika, tyle ze o pewnych sprawach nie mozna pisac wprost. Inaczej traci sie obrazonych czytelnikow i sluchaczy.
            • last_van_hesing Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 19:22
              Nie wynika.
              • billy.the.kid Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 19:38
                dziś , na obiad byłem sporo inteligentniejszy-zeżarłem se fasolkę asparagusową.nie doprowadziłem do ideału bo na okrasę wzięłem se szmalec ze skwarkami-ale zawsze.
                na kolację chyba piozbędę się tej jentelygencji-chlebuś z masełkiem i KRAKOWSKA, SALCESON/REWELACJA/ I jakiś klops czyli pieczeń rzymska.
            • gucio71.2 Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 19:34

Rata, ten jeden raz sie z tobą zgodze, biorąc mój dwudziestoletni wegetarianizm wraz z twoim czterotygodniowym to nim ja intelektualnie zubożeje przez ponowne żarcie miesa a ty rozwiniesz sie przez twoje nawrócenie to na podobnym poziomie powinniśmy sie spotkac za jakies 10 lat głupolku, jakby tak rzec dyplomatycznie, nie bierz tego do siebie, wytrwałości życze
              • rata.sofisticada Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 19:43
                głupolku, jakby tak rzec dyplomatycznie, nie bierz tego do siebie, wytrwałości życze

Nie biore. Tylko tak przypadkowo sie sklada, ze zawsze gdy przytaczam wyniki badan naukowych, zaczynaja sie osobiste wycieczki. Jestem ciekawy, dokad was zaprowadzi ta nieufnosc wobec nauki?
    • bling.bling Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 20:00
      marność intelektualna, oj marność. Może porównywalna tylko do poziomu Oszła.
      Aż żal bierze widząc do jakich argumentów musisz się posuwać. Używasz słów których znaczenia nie znasz, wysuwasz wnioski które są nieuprawnione oraz nade wszystko dorzucasz do tego coś co ty nazywasz nauką chociaż jej zupełnie ale to zupełnie nie rozumiesz.
      Badanie IQ nie mierzy inteligencji a mierzy co? Panie intelektualisto? No co? Mierzy IQ. Jest to wskaźnik miary względny a nie miara bezwzględna. Samo badanie jest badaniem behawioralnym, badającym dość jednoznaczną zależność pomiędzy poziomem IQ a stylem życia. To tak jakby badając słuchaczy Mozarta stwierdzić że ich IQ jest wyższe niż słuchaczy Bajer Full. Albo że absolwenci szkół wyższych mają wyższe IQ niż absolwenci szkół podstawowych. Badanie to jedynie potwierdza że osoby o wyższym IQ częściej zwracają uwagę na swój styl życia w tym i na swoją dietę, wybierają zaś zachowania takie jakie uznają za zdrowsze. To rodzaj problemu typu co było pierwsze kura czy jajo.
      Sami badani zaś w 30% przyznają że jedzą drób i ryby. Coś mi mówi że jedzenie kurczaków jest mało ortodoksyjne jak dla wegetarian. Co jedynie potwierdza że duża grupa badanych nie zważa na religię wegetarianizmu jako motywację dla tej diety a względy zdrowotne. No ale taki tuz intelektu jak Rata już tej drobnostki w swojej desperacji nie zauważa.
      • last_van_hesing Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 20:06
        Badanie to jedynie potwierdza
        > że osoby o wyższym IQ częściej zwracają uwagę na swój styl życia w tym i na sw
        > oją dietę, wybierają zaś zachowania takie jakie uznają za zdrowsze. To rodzaj p
        > roblemu typu co było pierwsze kura czy jajo.

Z artykułu i samego badania nie wynika dokładnie nic. Nie ma danych, które z osób badanych w wieku 10 lat było wege, ani nie ma danych na temat IQ tych osób po 20 latach.
        • bling.bling Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 20:13
          www.bmj.com/content/334/7587/245.abstractAbstract

Objective To examine the relation between IQ in childhood and vegetarianism in adulthood.

Design Prospective cohort study in which IQ was assessed by tests of mental ability at age 10 years and vegetarianism by self-report at age 30 years.

Setting Great Britain.

Participants 8170 men and women aged 30 years participating in the 1970 British cohort study, a national birth cohort.

Main outcome measures Self-reported vegetarianism and type of diet followed.

Results 366 (4.5%) participants said they were vegetarian, although 123 (33.6%) admitted eating fish or chicken. Vegetarians were more likely to be female, to be of higher social class (both in childhood and currently), and to have attained higher academic or vocational qualifications, although these socioeconomic advantages were not reflected in their income. Higher IQ at age 10 years was associated with an increased likelihood of being vegetarian at age 30 (odds ratio for one standard deviation increase in childhood IQ score 1.38, 95% confidence interval 1.24 to 1.53). IQ remained a statistically significant predictor of being vegetarian as an adult after adjustment for social class (both in childhood and currently), academic or vocational qualifications, and sex (1.20, 1.06 to 1.36). Exclusion of those who said they were vegetarian but ate fish or chicken had little effect on the strength of this association.

Conclusion Higher scores for IQ in childhood are associated with an increased likelihood of being a vegetarian as an adult.

• last_van_hesing Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 20:20
            Czytałem, stąd moje wnioski o braku wniosków z badania.
            Wyższe wyniki IQ w dzieciństwie są związane ze zwiększonym prawdopodobieństwem bycia wege w wieku dorosłym. nic nie mówi o IQ, ani tym bardziej o inteligencji wegetarian.
            • bling.bling Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 20:23
              > Wyższe wyniki IQ w dzieciństwie są związane ze zwiększonym prawdopodobieńst
              > wem bycia wege w wieku dorosłym.
              nic nie mówi o IQ, ani tym bardziej o inte
              > ligencji wegetarian.

racja
      • rata.sofisticada Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 20:18
        marność intelektualna, oj marność. Może porównywalna tylko do poziomu Oszła.
        > Aż żal bierze widząc do jakich argumentów musisz się posuwać. Używasz słów któr
        > ych znaczenia nie znasz, wysuwasz wnioski które są nieuprawnione oraz nade wszy
        > stko dorzucasz do tego coś co ty nazywasz nauką chociaż jej zupełnie ale to zup
        > ełnie nie rozumiesz.
        > Badanie IQ nie mierzy inteligencji a mierzy co? Panie intelektualisto? No co? M
        > ierzy IQ. Jest to wskaźnik miary względny a nie miara bezwzględna. Samo badanie
        > jest badaniem behawioralnym, badającym dość jednoznaczną zależność pomiędzy po
        > ziomem IQ a stylem życia. To tak jakby badając słuchaczy Mozarta stwierdzić że
        > ich IQ jest wyższe niż słuchaczy Bajer Full. Albo że absolwenci szkół wyższych
        > mają wyższe IQ niż absolwenci szkół podstawowych. Badanie to jedynie potwierdza
        > że osoby o wyższym IQ częściej zwracają uwagę na swój styl życia w tym i na sw
        > oją dietę, wybierają zaś zachowania takie jakie uznają za zdrowsze. To rodzaj p
        > roblemu typu co było pierwsze kura czy jajo.
        > Sami badani zaś w 30% przyznają że jedzą drób i ryby. Coś mi mówi że jedzenie k
        > urczaków jest mało ortodoksyjne jak dla wegetarian. Co jedynie potwierdza że du
        > ża grupa badanych nie zważa na religię wegetarianizmu jako motywację dla tej di
        > ety a względy zdrowotne. No ale taki tuz intelektu jak Rata już tej drobnostki
        > w swojej desperacji nie zauważa.

Glupis, Bling. Ale przynajmniej sobie postukales po klawiaturze.
        • bling.bling Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 20:22
          > Glupis, Bling. Ale przynajmniej sobie postukales po klawiaturze.
          tylko tyle? Jak po wannabe intelektualistę płaczącego kilka postów wyżej o osobistych wycieczkach to spodziewałem się czegoś więcej.
          • rata.sofisticada Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 20:43
            tylko tyle? Jak po wannabe intelektualistę płaczącego kilka postów wyżej o osob
            > istych wycieczkach to spodziewałem się czegoś więcej.

Bling, przepraszam Cie najmocniej. Zachowalem sie jak kutas, a nie lewicowy intelektualista z klasa. Ale widzisz, moja lewicowosc nie jest klasyczna. Lubie np. ormowcow, a mecza mnie zetempowcy. A generalnie - ludzie o takiej mentalnosci, niezaleznie od panujacego systemu. Zbyt duzo wkladasz entuzjazmu, zeby udowodnic jaki to jestes madry. Zajechalbys mnie po kilku postach. A ja juz nie mam tyle sil, co dawniej. Starzeje sie. Czuje, ze dla mnie najlepszym partnerem do rozmow jest Kppa. Wymienimy sie co prawda nieuprzejomosciami, ale po jakims czasie wszystko wraca do normy. Bo laczy nas wspolna smutna rzeczywistosc, te same niepokoje - czy nam jeszcze fajka braka? I czy jutro tez bedzie? Nie gniewaj sie, Bling, ale stoje u progu kryzysu wieku sredniego. Jak dorosniesz, zrozumiesz o czym mowie.
            • gucio71.2 Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 21:02
              rata.sofisticada napisała:

Nie gniewaj si
              > e, Bling, ale stoje u progu kryzysu wieku sredniego. Jak dorosniesz, zrozumiesz
              > o czym mowie.

ja to bym raczej nazwał huśtawką nastrojów okresu dojrzewania, wiesz człowiek przed czterdziestka nijak nie jest wstanie pisac takich bzdur
              • rata.sofisticada Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 21:21
                ja to bym raczej anazwł huśtawką nastrojów okresu dojrzewania, wiesz człowiek przed czterdziestka nijak nie jest wstanie pisac takich bzdur

Wiedze, ze nie jestes zorientowany. Po czterdziestce czlowiek jeszcze bardziej glupieje. Pisze np. wiersze do jakiejs 18-latki i mysli przy tym, ze ona bardziej interesuje sie jego tworczoscia niz kieszenia.
                • gucio71.2 Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 21:31

> ja to bym raczej anazwł huśtawką nastrojów okresu dojrzewania, wiesz człowie
                  > k przed czterdziestka nijak nie jest wstanie pisac takich bzdur

>
                  > Wiedze, ze nie jestes zorientowany. Po czterdziestce czlowiek jeszcze bardziej
                  > glupieje. Pisze np. wiersze do jakiejs 18-latki i mysli przy tym, ze ona bardzi
                  > ej interesuje sie jego tworczoscia niz kieszenia.

cholera ja jestem po czterdziestce, mało tego z dwudziestoletnim stażem małżeńskim i jakoś pisanie do osiemnastolatek na myśl mi nie przychodzi, może dlatego że mam dziewietnastoletnią córke i startowanie do małolaty poniżej trzydziestki uważam troche za pedofilie ale skoro masz takie doświadczenia.... no cóz to fakt, czterdziestoletniej kobiecie trudno zaimponowac
                  • rata.sofisticada Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 22:36
                    ale skoro masz takie doświadczenia.... no cóz to fakt, czterdziestoletniej kobiecie trudno zaimponowac

Nie mam. Zreszta dla faceta w moim wieku wybor miedzy malolata a czterdziestoletnia kobieta jest wyborem dramatycznym, wyborem mniejszych komplikacji i klopotow. Natomiast dwudziestolatkom polecalbym harce z czterdziestoletnimi kobietami. Mlodzieniec pofigluje, nauczy sie bardziej skomplikowanych pozycji. Doswiadczona partnerka tez uzyje, a przy okazji poskarzy sie na meza, ktory poprzedniego dnia nie pozmywal garow.
    • mjot1 Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 20:28
      Ta... A palacze gorsi są od masonerii
      • gucio71.2 Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 20:31
        mjot1 napisał:

> Ta... A palacze gorsi są od masonerii

odczep sieo de mnie, jedną wade moge miec, zdenerwowałem sie ide zajarac
    • Gość: lol Re: Wegetarianie inteligentniejsi IP: *.internetia.net.pl 17.08.11, 20:57
      Nie widzę na tym foeum niechęci do wegetarianizmu.
      Jest za to niechęć do wegetrollizmu.
      Jako inteligentny człek powinieneś dostrzec tę różnicę.
      • nowy_dziennikarz Re: Wegetarianie inteligentniejsi 18.08.11, 11:55
        Gość portalu: lol napisał(a):

> Nie widzę na tym foeum niechęci do wegetarianizmu.
        > Jest za to niechęć do wegetrollizmu.

LOL - ha,ha,ha
    • gadagad Re: Wegetarianie inteligentniejsi 17.08.11, 22:17
      Człowiek musi odżywiać swój duży mózg, tak żre co może. W Afryce jak jakieś muchy mają wylęg, łapią je w locie w miednice, pieką od razu w placki i się napychają do pęknięcia. Aby dziecko mogło być inteligentne, potrzebuje odpowiedniego żarcia w okresie rozwoju. Niestety mózg dzieci głodujących już z trudem nadrabia braki powstałe. Z drugiej strony Azjaci są inteligentni, ale organizm europejczyka z miski ryżu wyciągnie 15% wartości, a organizm azjaty wykorzysta ok.80%. Mięso typu " wspólczesne wędliny", nie jest żywnością dla organizmu. Jest smakowym narkotykiem, z którym organizm ma problem się uporać. Racjonalne odżywianie wege wymaga akrobacji dietetycznych. Przejście na kulturę rolniczą, okazałych ludzi myśliwsko- zbieraczych, szybko fizycznie zdegradowało fizycznie.
    • imponeross wegetarianie czy weganie? 18.08.11, 12:22

> Inteligentniejsze dzieci maja wieksza szanse zostac wegetarianami. Nie wiem, ja
      > k to ujac dyplomatycznie... wnioski naukowcow poniekad tlumacza, dlaczego na FS
      > jest az tak duzo niecheci wobec wegetarianizmu i wegetarian.
      >
      > news.bbc.co.uk/2/hi/6180753.stm

Super! :) Ale dotyczy to wegetarianizmu czy weganizmu? Czy ci, ktorzy jedza sery, ale nie jedza miesa, sa madrzejsi czy rownie glupi?...
      • angelfree Re: wegetarianie czy weganie? 18.08.11, 12:27
        No przecież mówi się "śmieje się jak głupi do sera".
        • Gość: kalka Re: wegetarianie czy weganie? IP: *.as13285.net 18.08.11, 12:59
          tak tak, to bardzo ladne powiedzenie :)
          tyle, ze pochodzenie ma lacinsko-wloskie , zatem znaczy sie kultura srodziemnomorska gdzie sera jeszcze nie bylo ( ale bedzie).
        • imponeross Nabial tez oglupia? 18.08.11, 17:27
          angelfree napisała:

> No przecież mówi się "śmieje się jak głupi do sera".

Czyli jednak glupsi :) Nie tylko mieso wiec oglupia ale rownie nabial!
    • black-emissary Re: Wegetarianie inteligentniejsi 18.08.11, 12:30
      There was no difference in IQ score between strict vegetarians and those who said they were vegetarian but who reported eating fish or chicken.

Takim "wegetarianinem" to i ja jestem...
      • Gość: ka_p_pa Re: Wegetarianie inteligentniejsi IP: *.lukman.pl 18.08.11, 21:18
        black-emissary napisała:

> There was no difference in IQ score between strict vegetarians and those who
        > said they were vegetarian but who reported eating fish or chicken.

>
        > Takim "wegetarianinem" to i ja jestem...

Nie bądź dla siebie taka surowa.
        Zawsze miałem Cię za osobę potrafiącą odróżnić wegetarianina od normalnego człowieka:)
        • black-emissary Re: Wegetarianie inteligentniejsi 18.08.11, 21:54
          Dlatego użyłam cudzysłowu. :) Z wegetarianizmu wyrosłam dawno temu, ale za czerwonym mięsem nie przepadam, cóż poradzę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka