Dodaj do ulubionych

endometrium 21 mm i konieczność abrazji

IP: *.chello.pl 20.12.07, 16:34
Witam,
badanie usg wykazało, że mam endometrium 21 mm niejednorodne i
zalecono mi abrazję (łyżeczkowanie). Czy któraś z Was miała podobną
diagnozę i zabieg abrazji? Bardzo proszę o podzielenie się Waszymi
doświadczeniami. Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 19:25
      mialm zabieg wylyzeczkowania..moje endometr 16 mm i polip
      endometrialnego.Wlasciwie nie ma o czym pisac,zglaszasz sie do szpitala
      rano,wychodzisz po kilku godz.Zabieg wykonywany na fotelu,w znieczuleniu
      krotkim,ogolnym.Zero stresu,bolu.Po zabiegu moga wystapic niewielkie
      dolegliwosci bolowe podbrzusza,czy krwawienie,takie jak podczas miesiaczki.Nie
      dzwigac przez nastepny okres kilkunastu dni czy kilku tyg.Wynik
      bad.histopatolog. odbierasz najczesciej po 2-3 tyg w szpitalu.Szpital wystawia
      kilkudniowe zwolnienie
      • Gość: alemada Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.chello.pl 21.12.07, 19:44
        Elu, bardzo dziękuję za odpowiedź. Obawiam się przyczyny rozrostu
        endometrium, mam nadzieję, że będzie dobrze. Czy któraś z Was miała
        podobny problem?
        pozdrawiam,
        • Gość: wanda Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: 76.29.92.* 31.12.07, 06:09
          Rozrost endometrium jest najczesciej hormonalny...Ja mialam 27 lat kiedy mialam
          lyzeczkowana macice. Przyczyna rozrostu endometrium byla u mnie zwiazana ze zlym
          funkcjonowaniem hormonow (za duzo estrogenow za malo progesteronu). Nie wiem ile
          masz lat i nie jestem lekarzem, wiec trudno mi dociekac przyczyn twojego stanu
          zdrowia. Polecalabym jednak dobrego ginekologa-endokrynologa.
        • kasiak37 Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 31.12.07, 13:27
          endometrium takiej grubosci moze rowniez wstepowac w drugiej fazie cyklu tuz
          przed miesiaczka.Czy lekarz stwierdzil u Ciebie endometrioze?
    • krakusia Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 31.12.07, 19:35
      alemado napisz ile masz lat? Miesiączkujesz prawidłowo? Jesteś
      zaszczepiona przeciwko żółtaczce?
      Zabieg łyżeczkowania jest bezbolesny, szybki (ok 10 min), pod
      narkozą w obecności anestezjologa i jeśli zrobią Ci raniutko
      wyjdziesz tego samego dnia. Następnego dnia nie dźwigaj, będziesz
      krwawiła kilka/kilkanaście dni. Moższ (ale nie musisz)
      odczuwać "ciężkość" w dole brzucha, ale to mija po kilku dniach.
      Jeśli będziesz miała takze małe polipy to przy okazji Ci je usuną smile
      Otrzymasz RUTYNOWO (!!!) wynik histopatologiczny za ok 3 tyg.
      Kontolne badanie USG po 3 miesiacach.
      Niczego się nie bój !!
      Napisz po.. jak było smile
      • Gość: alemada Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.chello.pl 01.01.08, 13:48
        Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Mam 41 lat i takie endometrium
        stwierdzono u mnie w 1 połowie cyklu. Nie miałam żadnych dodatkowych
        objawów.
        Trochę boję się tego zabiegu i wyniku, ale muszę przez to przejść.
        Pozdrawiam Was serdecznie w Nowym Roku.
        • Gość: a^ Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.chello.pl 14.01.08, 20:11
          Napisz jak się czujesz? Czy masz już wynik?
          • Gość: alemada Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.chello.pl 15.01.08, 14:43
            Wczoraj miałam zabieg abrazji, najbardziej bałam się znieczulenia
            ogólnego, ale wszystko przebiegło dobrze. Po około 2 godzinach
            mogłam wrócić do domu. Czuję się dość dobrze, za około 2 tygodnie
            będą wyniki badania histopatologicznego. Tak więc czeka mnie jeszcze
            trochę stresu i nerwówki. Jeszcze raz dziękuję za Wasze odpowiedzi i
            wsparcie. Jeśli macie pytania związane z zabiegiem chętnie odpowiem,
            pozdrawiam,
            • Gość: a^ Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.chello.pl 15.01.08, 18:36
              Jeśli możesz to napisz mi czy dostałaś leki dopochwowe, czy plamisz albo
              krwawisz oraz czy masz zwolnienie i na jak długo.
              • Gość: alemada Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.chello.pl 15.01.08, 20:02
                Leków nie dostałam, mam niewielkie krwawienie (lekarz powiedział, że
                to może trwać ok. 2 dni), trochę pobolewa mnie dzisiaj w dole
                brzucha (wczoraj nie), poprosiłam lekarza o zwolnienie na dwa dni.
                Pozdrowienia
                • Gość: kasik Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.08, 13:49
                  Czy przy endometrium są jakieś objawy typu plamienia, nieprawidłowe
                  krwawienia? Czy o tym tylko można się dowiedzieć podczas badania USG?
                  • Gość: alemada Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.chello.pl 16.01.08, 21:06
                    Ja nie miałam takich objawów, dowiedziałam się podczas usg.
                    • Gość: a^ Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.chello.pl 17.01.08, 22:01
                      Jak samopoczucie?
      • tara Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 04.03.08, 12:49
        Witam!

Ja wczoraj miałam łyżeczkowanie szyjki i jamy macicy i jestem
        cholernie zbulwersowana tym, jak mnie potraktowali. Do szpitala
        przyszłam ze skierowaniem od lekarza, który pracuje w szpitalu w
        innym mieście.
        Jedyna rozmowa jaką ze mną przeprowadzili, to wywiad chorobowy.
        Po zabiegu jak się obudziłam wstałam (nawet nie wiem po co) i
        zaczęło się ze mnie dokładnie lać. Od pacjentek z pokoju
        dowiedziałam się, że nie powinnam wstawać przez 2 godziny.
        Do nich przychodzili lekarze prowadzący i udzielali wszelkich
        informacji co dalej powinne robić, czego nie... a do mnie nikt się
        nie pofatygował.
        O koło godz. 17-ej przyszła pielęgniarka z wypisami i kazała czekać
        na recepty.
        Jak ją odbierałam od lekarza, to siłą wyciągałam od niego: co mogę,
        a czego nie, jakie mogą być komplikacje i jak na nie reagować... a
        odpowiedzi były bardzo skąpe i ogólnikowe np:
        - czy są przeciwwskazania do kąpieli?
        odp.: nie, tylko dzisiaj będzie można się podmyć
        (na sali lekarz innej pacjentce mówił o 2-tygoniach, można brać
        tylko prysznic)
        - czego powinnam unikać?
        odp.: wysiłku
        - a współżycia nie?
        odp.: na początku tak, dopiero aż poczuje się pani komfortowo
        (na sali do innej pacjentki: co najmniej 6-tygoni)

Co to za odpowiedź: komfortowo???? Z czym to się je?

Poprostu ręce opadają. Teraz zamiast leżeć, siedzę na internecie, i
        szukam odpowiedzi na te pytania i wszelakie inne informacje.

• jaklimas Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 10.03.08, 18:00
      Własnie mialam wylyzeczkowanie macicy w ubiegly poniedzialek.Krwawie
      dalej a teraz to juz ze skrzepami za skrzepem krwawienie.Horror,
      popadam w depreche, nie wiem co robic a mialo krwawic 7 dni.Nic nie
      boli tylko juz mam chyba anemie.U nas w takich przypadkach usuwaja
      zaraz wszystko dlatego boje sie isc do szpitala.Sam zabieg
      spoko ,ale podejscie lekarzy to straszne, oni traktuja nas jak nie
      wiem co ,zrazilam sie bardzo.Wynik za 7 dni.Ale prosze niech mi ktos
      powie jakie te krwawienia w/byc po zabiegu boje sie .Jedni maja 2
      dni a ja juz 7 i strach pomyslec ile jeszcze nerwow mnie
      czeka.Napiszcie drogie kolezanki.
      • beata199800 Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 10.03.08, 18:25
        czesc
        ja miałam histeroskopie i wycinanego polipa macicy nie miałam co
        prawda abrazji endometrium ale plamiłam ok.8 dni a lekarze mowili ze
        mozna plamic do 14 dni
        nic sie nie boj na pewno to nic złego
        jesli jednak to cie niepokoi to idz do lekarza
        • Gość: jaklimas Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.gorzow.mm.pl 10.03.08, 23:56
          dzieki ale ja juz tak sie boje ze nie wiem juz co brac na
          uspokojenie.Zimno mi i slaba jestem,krwawienia sa rozne zalezy od
          skrzepu.Jutro ide do lekarza dla spokoju.Pozdrawiam pa
          • jaklimas Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 24.03.08, 17:07
            Dziewczyny jestem po pobycie w szpitalu. O zgrozo co ja sie
            nasluchalam i napatrzylam.Jak macie jakies pytania piszcie odpowiem
            i blagam nie lekcewarzcie zadnego krwawienia nieplanowanego i
            nadmiernego,Pozdrawiam
            • a.g9910 Plamienia 25.03.08, 13:58
              Witam.
              Mam plamienia przed okresem około 5-6dni następnie mam okres około 4-5 dni, i
              znowu plamienia, wszytko trwa czasami 15-17dni.
              Byłam u lekarza, zrobił usg i nic nie wykrył, no ale z czegoś to się dzieje.
              Mam skierowanie na abrazję, ale znowu muszę przełożyć bo znowu mnie...dopadło.
              Żadnych badań innych nie miałam, nie wiem co sądzić? co robić?
              • lisia312 Re: Plamienia 25.03.08, 14:29
                a co Cię "dopadło"?
                Abrazję miałam 4 dni temu, bo zaczęłam krwawić 2 lata po menopauzie.
                Abrazję przeważnie wykonuje się jak kobieta plami lub krwawi, wyskrobiny
                wysyłane są do badania histopatologicznego.
                • Gość: a.g9910 Re: Plamienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 13:12
                  Gdybym miała plamienia to oczywiście bym poszła, ale dostałam okres.
                  • jaklimas Re: Plamienia 27.03.08, 22:09
                    Po dwoch latach okres moja mama dostala i wykonali jej abrazje i juz
                    nigdy nie miesiaczkowala.Dziwne ze masz okres ale jak bedzie obfity
                    wal dolekarza bo to nie jest normalne.
                • n0vika abrazja i pytanie 27.03.08, 01:01
                  Witajcie. Przeczytałam Wasze odpowiedzi i dużo mi to pomogło,
                  mniej się boję ale proszę o podpowiedź czy mogę na zabieg abrazji jechać sama samochodem ? Bede mogła wrócić po kilku godzinach czy mam zabrać kogoś ze sobą ? Zabieg mam w poniedziałek 31 marca.
                  Skierował mnie lekarz przed operacją na endometriozę, najpierw jednak muszę się zaszczepić na WZW i czekać na termin operacji.
                  Myślę, że nie prędzej jak koniec kwietnia, poczatek maja. Nie wiem jak to przezyję, bardzo się stresuję, w ogóle źle się czuję i mam okropne bóle brzucha przed miesiączką. Czy któraś z Was miała
                  operację na endo ? Pocieszcie mnie, że mam się nie bac.

Pozdrawiam serdecznie. R.
                  • Gość: a.g9910 Re: abrazja i pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 08:13
                    Witam.
                    Jeżeli chodzi o zabieg abrazji, możesz jechać samochodem natomiast potem musi
                    cię ktoś odebrać. Tak mi powiedziała lekarka że potem nie wypuści mnie samej, i
                    samochodem wracać sama również nie mogę.
                  • Gość: abc Re: abrazja i pytanie IP: *.chello.pl 27.03.08, 12:44
                    U mnie endometriozę stwierdzili po laparoskopii, nie wiem o jakiej operacji
                    piszesz? Poczytaj co to jest endometrioza bo są różne przypadki. Wykrywana jest
                    głownie u kobiet nie mogących zajść w ciążę.

Skierowanie na abrazję dostałaś aby wykluczyć zmianę nowotworową.
                    Jeśli samochodem pokonujesz niedużą odległość to możesz wracać prowadząc.
                    Natomiast musisz być na czczo przed zabiegiem! Dwie godziny po nim trzeba
                    koniecznie coś zjeść np bułkę z sokiem, nie w każdym szpitalu dają coś do
                    jedzenia i trzeba samej się zaopatrzyć.
                    • n0vika Re: abrazja i pytanie 27.03.08, 20:16
                      Witam. Dzieki za pomoc. Do szpitala mam około 15 km, mam zamiar
                      jechac sama i po zabiegu sama wrócić ale może lepiej jak wezmę
                      kogoś z rodziny aby mnie odwiózł spowrotem ?
                      Czytałam na forum o endometriozie (link był podany w innym wątku)
                      oraz o laparoskopii, z tego co mówił mi lekarz to mam dośc rozległa endometriozę, a operacja bedzie między innymi dla częściowej
                      amputacji macicy. Widze, że za mało wypytałam lekarza o szczegóły,
                      powiedział mi, że zrobi cięcie kosmetyczne więc mysle, że
                      to będzie normalna operacja. Jestem po 40 - tce, mam dzieci
                      i nie będę już rodzić, a bóle mam od dawna, tylko to zaniedbałam.
                      Lekarz mi mówił, że muszę być na czczo ale nic nie słyszałam
                      aby zabrać cos ze soba do jedzenia smile
                      Dzieki, odezwę się po zabiegu.
                      Pozdrawiam, trzymajcie kciuki. R.
                      • jaklimas Re: abrazja i pytanie 27.03.08, 22:05
                        Ale malo wiesz na ten temat.Wlaśnie wrocilam ze szpitala i wcale to
                        nie jest takie straszne jak ty sobie wmawiasz. Zabieg trwa ok 20
                        min. z wybudzeniem i po 2 godzinach dostaniesz zalegle jedzenie
                        przyslugujace ci w danym dniu. 2 godziny trzeba lezec i nie spac i
                        po 2 godzinach idzie sie do domu.A moja kolezanka z sali to poszla
                        po 30 min. po operacji i musiala jechac autobusem do miejscowosci
                        oddalonej od szpitala 23 km. ,wyszla o 21,00 a 21,20 miala ostatni
                        autobus do domu.I nic jej nie dolega.Po 2 tyg.zglosisz sie po
                        badanie histopatolog.Naprawde nie boj sie bo ja tez panikowalam a
                        teraz sie smieje.Ten wycinek z macicy to pestka ale niektorym
                        dziewczynom brali jak cos podejrzewali.Ale to jest zabieg a nie
                        operacja,narkoza 10 min. Trzymaj sie i odezwij sie po czesc
                      • Gość: Ania Re: abrazja i pytanie IP: 83.1.56.* 30.03.08, 10:21
                        Nawet nie myśl o tym, że będziesz sama po zabiegu wracała
                        samochodem. Mnie się tak w głowie kręciło i w ogóle przysypiałam jak
                        mąż mnie przywoził ze szpitala. Prawie połowę drogi to jakbym była w
                        innej bajce.
                        • 19amatata02 Re: abrazja i pytanie 06.07.08, 22:07
                          Czy któras przed zabiegiem miała podwyzszone ob .
              • edzia1703 Re: Plamienia 17.01.26, 09:26
                Witam ,mam zaplanowany zabieg abrazji teraz na 20 stycznia ,19 stycznia musze porobic badania miedzy innymi na krzepliwość krwi ,wątrobowe itd..dzis zaczęłam plamić więc najprawdopodobniej dostanę miesiączję ,nie wiem co robić ,nie chce by w czasie okresu wykonywali mi zabieg bo czuję sie niekomfortowo
      • Gość: Ania Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: 83.1.56.* 30.03.08, 10:11
        Hej Jaklimas. Miałam polip endpmetrialny szyjki macicy. Zabieg
        łyżeczkowania 20.02.08.Doktorek powiedział że pokrwawie kilka dni.
        No i fakt krwawiłam kilka dni, a potem chyba tak mi się wszystko
        pokręciło w organiżmie że z kilku dni wyszły 2 tygsmile Poszłam do
        niego swierdziła że tak może być. Jak przestało się lać to zaczął
        boleć brzuch i miałam takie wrażenie jakbym za chwile miała się
        posikać. Poszłam do innego lekarza na USG wyszło że endometrium duże
        nie pamiętam ile. Lekarz pyta Pani przed miesiączką? Myślałam że
        zejdę śmiertelnie,dopiero co skończyło mi się 2tyg krwawienia a ten
        mówi że znowu będzie.Szok.Dał antybiotyki i teraz się leczę. Okres
        było obfity i bolesny, ale we właściwym terminie. Podobno mam
        zapalenie po zabiegu. Ale ja im średno wierzę eksperymentują tylko ,
        a za bardzo nie wiedzą co to jest.Apropos histopatologia wyszła ok.
        Ale polipy lubią nawracać.
        • yadrall Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 30.03.08, 11:16
          W niektorych szpitalach nie wypuszcza z oddzialu jezeli ktos Cie nie
          przyjedzie odebrac. Pamietajcie,ze abrazje robi sie w znieczuleniu
          ogolnycm (spisz w czasie zabiegu) i rozne osoby roznie znsza
          narkoze. Jedna juz po d godzinach biega jak nowonarodzona,a druga
          odsypia kolejne dwa dni. Dlatego sugeruje jednak kogos zalatwic na
          droge powrotna,bo jechanie samochodem moze byc ryzykowne.
          • lisia312 Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 30.03.08, 17:28
            u nas zostaje się w szpitalu do następnego dnia.
            • Gość: strachajło Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.acn.waw.pl 30.03.08, 19:59
              Kobitki,czeka mnie zabieg abrazji i trochę się boję. Mam w związku z tym kilka
              pytań.
              Jak się czułyście tuż po samym zabiegu, czy po tej krótkiej narkozie chce się
              wymiotować? Czy do zabiegu przebierałyście się w jakieś szpitalne ciuchy? Wiem
              że trzeba być na czczo, ale czy można pić płyny? Zabieg mam mieć wykonywany
              późnym popołudniem i nie wyobrażam sobie nie picia do tego momentu. Wiem
              powinnam spytać o wszystko lekarza, ale oni odpowiadają z taką łaską, że się
              odechciewa wszystkiego.
              • n0vika Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 30.03.08, 20:21
                Witam. Na wizycie lekarz mi powiedział, że mam być na czczo
                i zabrać koszulę i szlafroczek. Zdecydowałam, że jednak jade z mężem
                bo tak mi forumki tu poradziły, a nuż zostawią mnie do wieczora ?
                Albo będe się źle czuła ? Jadę jutro, umówiłam się na ósmą rano.
                Pozdrawiam.
                • Gość: a.g9910 Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.08, 20:32
                  Ja jadę w czwartek na zabieg po południu, mam plamienia, okres w sumie od 9-16
                  dni czasami. Dziwne że usg nic nie wykryło, wyszłam na głupka jakbym sobie to
                  zmyśliła.
                  • Gość: abc Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.chello.pl 31.03.08, 22:06
                    Opis usg jest na ogół tak ogólnikowy,że tylko lekarz potrafi
                    zinterpretować.Skoro zapisali ciebie na abrazję to musiał być powód poważny a
                    nie błahy. To jest nieobojętny dla zdrowia zabieg; gdy nic szczególnego nie
                    dzieje się po nim dostajesz po trzech godzinach wypis i wracasz do domu. Ja
                    zabrałam ze sobą komórkę aby w razie czego łączyć się z domownikami, lekarze też
                    proszą o telefon do najbliższej osoby przed zabiegiem. Teraz szpitale mają
                    zasadę przetrzymywać pacjenta jak najkrócej aby nie podnosić kosztów.
                    W prywatnym opłacasz pobyt to może inaczej traktują i nie wypisują kilka godzin
                    po fakcie.
                    • Gość: a.g9910 Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.08, 17:15
                      Właśnie się dowiedziałam że przełożono zabieg na 17 kwietnia z powodu braku
                      anestozjologa. Plamię już 12 dzień, brrrrrrrrrrrrr, mam już dość.
                  • jaklimas Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 04.04.08, 23:55
                    Wiesz co usg to chyba nie wykazuje co w macicy.Trzeba zrobic
                    abrazje.Ja juz nareszcie nie krwawie i nie plamie i jestem
                    hepy.Zobaczymy jak dostane nastepny okres podobno bedzie znowu rzut
                    krwawienia. Ale ciesze sie teraz ze jest sucho i
                    komfortowo.Pozdrawiam was dziewczyki
                • n0vika Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 02.04.08, 18:46
                  witam. Już po strachu. Gdyby nie to, że wypadła niespodziewana, ciężka operacja, to mój pobyt w szpitalu zakonczyłby się koło 13.oo.
                  Sam zabieg abrazji, w moim przypadku nazwany "krótkim" (diagnostyczny) od momentu ukłucia i wprowadzenia dożylnie narkozy, a wybudzeniem trwał około 15 minut. Po poł godzinie usiadłam, jak przestało mi się kręcić w głowie poszłam do łazienki. Mija drugi dzień, nie krwawię, mam lekko zaróżowione upławy, skąpe, nic mnie nie bolało i nie boli. Wynik badania za 2 tygodnie. Niepokoi mnie tylko podwyższona temperatura. Boli mnie gardło i czuje się przeziębiona, więc może to jest powód. Jak do jutra gorączka nie ustąpi zgłaszam sie do mojego lekarza.
                  Pozdrawiam serdecznie. R.
                  • Gość: a.g9910 Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.08, 21:10
                    Witam.
                    Dobrze że masz to już za sobą. Życzę szybkiego powrotu do pełni sił.smile
                    • Gość: abc Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.chello.pl 03.04.08, 13:39
                      Stres prowadzi do ogólnego osłabienia, łatwiej wtedy o infekcję.
                      Teraz dwa tygodnie czekania na wynik myślę,że podzieli się z nami jego treścią.Pzdr.
                      • Gość: a.g9910 Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.08, 13:04
                        Witam.
                        No i ja też mam już to za sobą. Jednak mnie chyba za mało uspali, bo wszystko
                        czułam, ale nie umiałam dać znać, ani powiedzieć że czuję.
                        Słyszałam dźwięk jakby wiertarki, na razie wszystko mnie boli, mam l-4 - 9 dni,
                        jestem w szoku lekkim że tak długo.
                        Zabieg trwał około 30 minut od ukłucia.
                        Mam nadzieję że to będzie koniec moich koszmarów z wiecznymi plamieniami, wyniki
                        za 10 di.
                        • Gość: kasik endometrium tylko 5mm IP: *.adsl.inetia.pl 14.05.08, 18:01
                          Witam, napiszcie dziewczyny ja wasze wyniki. Teraz ten zabieg przede
                          mną (27.05) endometrium tylko 5mm przed okresem ale w czasie @
                          krwotoki. Strasznie się boję, jakie mogą wyskoczyć komplikacje?
                          • olenia85 Re: endometrium tylko 5mm 15.05.08, 11:37
                            Koleżanka niedawno miała endometrioze (dowiedziala sie o tym 'przez przypadek', gdy miala robiona laparoskopie..). Lekarze ja bardzo nastraszyli, ze to juz oststnia faza, ze endometrium ogromne, ze dziecka nie urodzi (bo przy takim stanie endometrium
                            nie zachodzi sie w ciaze)..itp. Zalamala sie bidulka strasznie...Nie minelo pol roku, a tu bach! okazalo sie,ze jest w ciazy (ktora na dodatek przebiegala bez komplikacji). Jej cudny synek ma teraz 3 latka, a ona czuje sie swietnie.. Glowa do gory, nie bojcie sie dziewczyny !
                          • Gość: Kasia39 Re: endometrium tylko 5mm IP: 195.117.242.* 17.06.08, 15:40
                            Witam, ja w 2005 roku miałam łyżeczkowanie. Rzeczywiście, przebiegło
                            bezboleśnie. Nie pamiętam tylko jakie miałam endometrium. Niestety po dwóch
                            latach nastąpił nawrót (podobno często tak się dzieje). Zrobiłam USG-endometrium
                            20. Tym razem zmieniłam lekarza i najpierw zastosowaliśmy kurację lekami. Po 4
                            miesiącach brania leku o nazwie Lutenyl ponownie zrobiłam USG i wyszło
                            endometrium 6,7. Dlatego radzę najpierw spróbować leczyć się, bo zabieg nie daje
                            gwarancji. Pozdrawiam
    • ffr3d0tk4 Proszę o pomoc!!!! Błagam!!! 06.07.08, 15:51
      Witam moim problemem jest krwawienie, które trwa już prawie półtora miesiąca, boję sie iśc do lekarza, nie mogę być w ciąży ponieważ robiłam sobie zastrzyk antykoncepcyjny po wyjściu ze szpitala, po porodzie. Dbam z mężem o higienę i o zabezpieczenie podczas stosunku. Nie wiem co może być tego przyczyną, panicznie boję się wizyty u lekarza. Mam nadzieje, że pomogą mi Panie. Mam dopiero 21 lat i może dlatego mam takie lęki, że to może być coś poważnego. Proszę o poradę lub pomoc, bardzo o to proszę sadsad
      • devilyn Re: Proszę o pomoc!!!! Błagam!!! 06.07.08, 17:05
        Masz krwawienie 1,5 miesiąca i nie idziesz do
        lekarza???????????????? A urodzić dziecka to się nie
        bałaś????????????? Paranoja.
      • lisia312 Re: Proszę o pomoc!!!! Błagam!!! 06.07.08, 22:02
        dlaczego boisz się iść do lekarza, wolisz nabawić się ciężkiej anemii?
    • paulak22 Re: endometrium 21 mm i konieczność abrazji 11.07.08, 15:44
      ja też to miałam i przy badaniu u ginekologa pękło. miałam operację. torbiel
      miał 8.8 mm. i było w nim 750ml. krwi. łyżeczkowanie nie jest konieczne. można
      to zrobić laparoskopowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka