Dodaj do ulubionych

PCO a regularny okres.

IP: *.multimo.gtsenergis.pl 03.01.08, 23:26
Czy PCO jest możliwe jeśli okres jest regularny (co 30-31dni), a w środku
cyklu występują bóle podbrzusza, które zawsze uważałam za owulacyjne?

Endokrynolog zdiagnozował mi właśnie PCO, ale na podstawie androstendionu-
4,10 (norma do 3,3), podwyższonego testosteronu- 69,9 (norma od 15 do 80) oraz
bardzo wysokich poziomów insuliny- po 60min od podania 75g glukozy 208 uIU/mL,
po 120min 40,9. Prolaktyna w normie- 26,3 ng/ml, DHEA- 305 ng/ml. Diagnoza
potwierdzona została także "wzrokowo", tzn. nadmierne owłosienie na piersiach,
brzuchu, na brodzie (kilka włosków), gęste brwi i tzw. wąsik oraz parę kg
nadwagi Biorę glucophage 3x500mg.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: PCO a regularny okres. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 23:31
      możliwe
      OT, testosteron przecież jest w normie
      • Gość: Gosia Re: PCO a regularny okres. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 04.01.08, 00:06
        Ale nieregularne okresy raczej w dużym stopniu wiążą się właśnie z PCO? Jakie
        badanie zatem potwierdza w pełni PCO?

Endo przepisał mi ten glucophage na miesiąc (biorę 7 dzień), potem kazał przyjść
        i "się zobaczy".
    • Gość: helcia Re: PCO a regularny okres. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 14:49
      na PCOS akurat dobrze się znam, niestety..
      owszem, można mieć PCOS i regularne cykle, te bóle podbrzusza o
      których piszesz niestety nie są pewnym potwierdzeniem występowania
      owulacji, ale sam fakt, że cykle masz regularne to bardzo dobry znak
      nieregularne cykle to tylko jeden z elementów PCOS, który może ale
      nie musi wystąpić

zaniepokoił mnie tylko Twój wynik prolaktyny, jesteś pewna, że to
      26,3 ng/ml, może pomyliłaś wartości albo jednostki ???? norma
      prolaktyny wynosi poniżej 15 ng/ml wynik powyżej 25 świadczy o
      hiperprolaktynemii

66.102.9.104/search?
      q=cache:H_5vdIVl2dYJ:www.forumginekologiczne.pl/txt/print,1873,1+prol
      aktyna+norma&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl

przy tak wysokich poziomach insuliny powinnaś przejść na dietę, aby
      odciążyć trzustkę
      • Gość: Gosia Re: PCO a regularny okres. IP: *.multimo.gtsenergis.pl 04.01.08, 15:17
        Tak, mam wynik 26,3 ng/ml, przy którym widnieje przedział normy od 4,5 do 33.
        Endo nie skomentował w ogóle prolaktyny więc się tym nie interesowałam. Robiłam
        prolaktynę w 6 dniu cyklu (nie wiem czy to ma znaczenie).

Dodam, że dwa miesiące przed tym badaniem zrobiłam prywatnie również prolaktynę,
        ale w innym laboratorium i teraz patrzę na wynik a tu 17 ng/ml (normy na druczku
        1,2-25). 4 dzień cyklu.

Cholercia, muszę skonsultować to jak najszybciej z endo.
        • Gość: Monia Re: PCO a regularny okres. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.08, 19:49
          główne objawy pco to: nadwaga i duże skłonności do tycia,
          przetłuszczająca się cera i włosy,długie przerwy między okresami do
          kilku m-cy, hirsutyzm czyli nadmierne owłosienie na brzuchu,
          piersiach, ja brałam Harmonette i metformax, ale nie pomogło , teraz
          isę nie elczę i objawy ustapiły, bo czasami zdarza się ,że dochodzi
          do samowyleczenia-tak powiedziała ginekolog bo to bardzo dziwna i
          nieprzewidywalna choroba, ale czasami potrzebna jest operacja
          • Gość: andzia Re: PCO a regularny okres. IP: *.olsztyn.mm.pl 04.01.08, 20:04
            Ja dopiero czekam na wizytę u endo ze swoimi wynikami ale mam pytanie odnośnie PCO.

Czy o PCO może świadczyć jedynie wynik hormonów, chodzi mi o stosunek LH/FSH, u
            mnie 1.6 ? Wyczytałam w necie ze właśnie stosunek tych hormonów powyżej 1.5
            świadczy o PCO. Innych objawów świadczących o PCO nie mam, oprócz długich
            nieregularnych cykli (max 70dni)
            • Gość: Monia Re: PCO a regularny okres. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.08, 09:47
              właśnie tak, bo nie wszytskie te objawy występuja przy pco a u
              ciebie sa już 2
              • Gość: andzia Re: PCO a regularny okres. IP: *.olsztyn.mm.pl 05.01.08, 19:41
                A czy jeśli faktycznie mam PCO to czy mój gin przez te wszystkie lata nie
                zobaczył tego na usg? Z tego co wiem to wtedy jest duzo małych pęcherzyków. JA
                miałam często robione usg, nie mogłam zajść w ciąże i miałam monitorowane cykle
                przez pół roku i nic takiego nie zauważył, a przynajmniej nie mówił.
                • Gość: Monia Re: PCO a regularny okres. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.08, 09:47
                  mógl nie zauważyć, bo to trudno wykryć, może zmień lekarza?
                  • i77 Re: PCO a regularny okres. 08.01.08, 09:24
                    Witaj,
                    nie zgodzę się z tobą, jeżeli jajniki są otorbione to raczej nie
                    jest problemem zobaczenie tego na usg, tym bardziej że wtedy są
                    bardzo powiększone.
                    Dla spokoju proponowałabym zrobienie usg u innego lekarza.
                    Ja też mam PCO, i u mnie kilka lat temu jajniki były pokryte
                    torbielkami, a obecie nie ma po nich śladu i mam owulację co
                    miesiąc co jest potwierdzone monitoringiem cylku, bo w obecnej
                    chwili staram się o dziecko.
                    Pozdrawiam
                    • Gość: andzia Re:i77 IP: *.olsztyn.mm.pl 08.01.08, 10:53
                      A jak sie leczyłaś?

OD lat chodzę do tego samego gina i gdy starałam sie o dziecko przez rok miałam
                      częste usg, myślę, ze wtedy by cos zauważył. Zobacze co dziś powie endo i wtedy
                      pomyśle o wizycie u innego gina.

I jeszcze jedno. Jesli nie planuje wiecej dzieci to czy muszę tez leczyć PCO?
                      • Gość: andzia Re:i77 IP: *.olsztyn.mm.pl 08.01.08, 11:26
                        Tak sobie myślę, ze tak naprawdę to większość usg miałam robione podczas brania
                        antyków, jedynie rok starań o dziecko bez tabletek ale wtedy jajniki mogły być
                        podleczone po tylu latach z antykami. Teraz jestem przeszło poł roku bez
                        tabletek, myślicie ze usg będzie juz w miarę wiarygodne?
                        • i77 Re:i77 08.01.08, 12:10
                          Ja brałam Diane 35 przez prawie 5 lat, w między czasie brałam też
                          androcur na zbicie wysokiego testosteronu. Co jakis czas miałam
                          robione badania usg i hormony.
                          Obecnie od roku nie biorę już pigułek.
                          Zrobiłam wszystkie badania hormonów i okazało się że przez ten czas
                          wszystko się prawie ustabilizowało, a najważniejsze że mam owulację.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: andzia Re:i77 IP: *.olsztyn.mm.pl 08.01.08, 17:30
                            Jestem już po wizycie u endo i właściwie nic nowego nie wiemsad(
                            Wyniki niby w normie, najważniejsze ze testosteron i prolaktyna w normie, TSH
                            mam 3.74 (0,25-5) a niby najlepsze jest do 2.5. Stosunek Lh/FSH wskazuje na PCO
                            ale usg u gina oki wiec czarna magia. Mam powtórzyć usg u gina, usg tarczycy,
                            anty-TPO i Ft4.
                            Sama nie wiem czy mam szukać dalej przyczyny, moze po prostu brać antyki i mieć
                            to z głowy? Badania wszystkie prywatnie, wydam kupę kasy i ciekawe czy poznam
                            przyczynę.

Pozdrawiam
                            • aurinko_19 Re:i77 10.02.08, 12:41
                              kurde straszne to co tu piszecie ja mam pytanie bo szykuje sie na
                              wizytę ale strasznie się boję u mnie to wygląda tak że mam 20 lat
                              podejzewam hirsutyzm ale zastanawia mnie mój okres tez bo niby mam
                              co miesiąc boli mnie brzuch przed ale czasem jak jestem bardzo
                              smutna albo stresuje się to okres nie występuje czy to tez jest
                              związane z ta chorobą?/
                              • aurinko_19 Re:i77 10.02.08, 12:44
                                wogóle słyszałam ze leczenie jest gorsze niz nie leczenie dziwna ta
                                choroba jestem przerazona i zmęczona tym wszystkim uncertain kurcze jak z
                                tym dalej żyć normalnie??
                      • Gość: m. Re:i77 IP: *.aster.pl 10.02.08, 22:42
                        owszem musisz leczyc. polskie strony internetowe sa ubogie w info. z
                        tego co ja wyczytalam to nieleczone PCOS moze prowadzic do raka
                        narzadow rodnych, cukrzycy typu 2, jakis problemow z ukladem
                        krazenia itd. a wszystko przez to, ze cholerne hormony nie pracuja
                        jak trzeba.
                        od endo wiem, ze nie gwarancji odnowienia sie torbieli po jakims
                        czasie.
                        to jest choroba az do menopauzy...
          • Gość: m. Re: PCO a regularny okres. IP: *.aster.pl 10.02.08, 22:37
            PCOS to zespol objawow, ktore sie leczy. tak do konca nie wiadomo,
            co ta chorobe wywoluje. przypuszcza sie, ze moze byc przenoszona
            genetycznie. a wiec leczy sie objawy. nie operuje sie jej takze. co
            najwyzej przeprowadza sie laparoskopie, aby zwiekszyc szanse na
            zajscie w ciaze.
            • aurinko_19 Re: PCO a regularny okres. 11.02.08, 17:08
              czy kobiety które mają PCO mogą mieć dzieci?? podobno z tym ciężko
              raczej
              • Gość: m. Re: PCO a regularny okres. IP: *.aster.pl 11.02.08, 18:26
                niektóre mają PCOS i bez problemu zachodzą w ciążę, utrzymują ją i
                rodzą dzieci. inne wręcz przeciwnie - mają problemy z zajściem w
                ciążę i/lub jej utrzymaniem.
                każdy przypadek jest indywidualny.
                • Gość: annie22 Re: PCO a regularny okres. IP: *.pools.arcor-ip.net 12.02.08, 10:27
                  Witam!
                  Chcialabym was prosic o pomoc. U mnie sprawa wyglada tak... Ponad
                  pol roku temu odstawilam tabletki anty. Przez 3 miesiace okres
                  pojawial sie jak w zegarku, co 30 dni. Nastepne moje cykle byly w
                  odstepach 37-28-36 a teraz mam juz 37 dzien i nic nie wskazuje na to
                  ze bede miala... Oprocz tego zrobil mi sie straszny tradzik,
                  wczesniej specjalnych problemow z tym nie mialam. W sumie bedac na
                  badaniu u gina 1,5 roku temu stwierdil, ze na moim lewym jajniku
                  pojawily sie cysty, dal mi tabletki i zniknely. Dodam ze chyba od
                  zawsze mam sklonnosci do tycia. Czy wedlug was to sa wystarczajace
                  objawy zeby spodziewac sie PCO? Jezeli moglybyscie mi jeszcze
                  napisac jakie badania i dokladnie w ktorych dniach wykonywalyscie.
                  Moj problem polega na tym, ze jestem za granica i nie mam tu
                  kontaktu z zadnym ginem... Wiec jak pojade do Polski chcialabym
                  zobic potrzebne badania, a ze nie moge wziac dluzszego urlopu
                  chcialabym wiedziec na kiedy najlepiej zaplanowac wyjazd. Z gory
                  dziekuje za wasze uwagi i opinie
                  Pozdrawiam cieplo
                  • Gość: m. Re: PCO a regularny okres. IP: *.aster.pl 13.02.08, 20:21
                    niezle info nt. PCO(S) znajdziesz na stronie:
                    pco.enarea.com/forum/
                    jest tam calkiem sporo przydatnych informacji, rowniez dotyczacych
                    dni cyklu, w ktorych przeprowadza sie badania.
                    zycze powodzenia,
                    m.
                    • Gość: annie22 Re: PCO a regularny okres. IP: *.pools.arcor-ip.net 14.02.08, 11:23
                      Dziekuje m.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka