Dodaj do ulubionych

zielona herbata???????

IP: *.kostrzyn.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 16:24
czy to prawda ze nalezy pic ja z ograniczeniem tzn. maksimum 2 filizanki
dziennie?prosze o odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: ela Re: zielona herbata??????? IP: *.lubin.dialog.net.pl 30.12.01, 17:08
      Na pewno nie nalezy z nia przesadzac, zreszta jak ze wszystkim. Zawiera ( nie
      jestem pewna czy jest to kofeina)substancje dzialajace pobudzajaco na centralny
      uklad nerwowy (podobnie jak kawa czy czarna herbata, jednak troche slabiej),
      dlatego tez przedawkowanie jej powoduje nieprzyjemne objawy "naduzycia
      kofeinowego" (przyspieszenie akcji serca, nerwowosc, brak koncentracji itp.)
      Jednym slowem-wszystko w rozsadnych ilosciach, a wyjdzie na zdrowie!!!!
      Pozdrawiam i zycze milego delektowania sie zielonym naparkiem.smile
      • Gość: Maruda Re: zielona herbata??????? IP: *.nyc.rr.com 31.12.01, 22:19
        O ile mi wiadomo, zielona herbata jest o wiele zdrowsza od czarnej, ktorej
        nie powinno sie pic czesciej niz od czasu do czasu gdyz zawiera
        szkodliwe dla zdrowia garbniki powstajace podczas procesu fermentacji.
        Zielona herbata powyzszych nie zawiera, jest za to calkiem niezlym
        antyoksydantem i w ogole dobrze robi dla zdrowia. Nie slyszalam o
        zadnych ograniczeniach w jej piciu, ale racja, ze z niczym nie powinno sie
        przesadzac, zielona herbata rowniez.
        Nie jestem pewna czy zielona herba rozni sie zawartoscia teiny (czyli tej
        herbacianego odpowiednika kofeiny, o ktorym wspomniala moja
        poprzedniczka) czy nie, ale jedno jest pewne - zielona jest zdrowsza.
        Jesli jestes zainteresowana, to ci powiem jeszcze ze wody na herbate, a
        juz bron boze zielona, nie mozna przegotowywac - powinno sie zalewac ja
        w momencie w ktorym zaczyna wrzec. A krocej parzona herbata dziala
        pobudzajaco - dluzej - uspokajajaco.
        Jeszcze tylko dodam, ze cukier w herbacie to zbrodnia smile ( a i cytryna tez
        nie lepsza - zeby..., zwlaszcza mieszanka cukru i cytryny jest 'porazajaca'
        dla zebow)
        No to by bylo na tyle
        Pozdrawiam serdecznie wszystkie milosniczki i milosnikow herbaty smile
    • alina1 Re: zielona herbata??????? 01.01.02, 16:55
      Nie wiem czy dobrze pamiętam artykuł z "Twojego Zdrowia", ale nie jest polecana
      w ciąży.
      • Gość: ania Re: zielona herbata??????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.02, 18:37
        Ja słyszałam, że filiżanka zielonej herbaty dziennie dobrze wpływa na płodnośc -
        jest więc polecana kobietom, które mają kłopoty z zajściem w ciążę. Nie jestem
        tego pewna, bardzo będę wdzieczna, gdyby Pani Doktor powiedziała, co o tym
        mysli.
        • edyta Re: zielona herbata??????? 01.01.02, 20:56
          Konewko, nie lubie osobiście zielonej herbaty, ale znam wielu jej entuzjastów i
          od nich wiem, że niestety, jak ze wszystkim z nia przesadzać nie można i nie
          nalezy zalewać sie nia codziennie, bo na pewno i wiadomo to z niejednego źródła
          fatalnie wpływa na wątrobę. Przyznam się, ze mnie to zdziwiło, ale podobno to
          święta prawda. A w ciąży w ogóle warto dbać o rozmaitość i herbatki raczej
          owocowe. nawet banalne ziółka typu mieta itp w nadmiarze moga przynieśc więcej
          szkody niz pożytku. Myslę, ze jak ktoś jednak lubi zieloną bardzo, to czemu
          nie, byle odrobinę. powodzenia,Ed
          • Gość: Alik Re: zielona herbata??????? IP: *.szydlowiec.sdi.tpnet.pl 02.01.02, 09:12
            a ja chciałabym poprosić Panią Doktor o odpowiedź czy na pewno zielona herbata
            nie jest polecana w ciąży; jak tak to dlaczego ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka