Dodaj do ulubionych

porcelanowy ząb wyleciał :-(

IP: 81.190.82.* 22.03.08, 16:46
Jak wyżej , zajadałm serek pleśniowy i nagle zauważyłąm ,że jedynka
wstawiona do korzenia ze 4 lata temu wyszła. Włożyłam ją i prawie
płaczę . Na szczęście nic nie boli, włozyłam i wygląda na to ,że się
trzyma. Ale ogólnie rozpacz... Szukać dentysty na gwałt czy poczekać
do wtorku?
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 16:52
      Szukać.
      • Gość: Simpleneta Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: 81.190.82.* 22.03.08, 17:14
        O Jezu ... Wsadziłam i siedzi , może nic nie będę jadła?
    • Gość: ania Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: *.nice.hnet.pl 22.03.08, 17:15
      niedobra jedynka, niedobra... ale lepiej, że wypadła dostawiana niż
      ta druga (własna) wink a tak na serio to podjechałabym do jakiegoś
      pogotowia stomatologicznego żeby zerknęli i może zabezpieczyli do
      momentu gdy spotkasz się ze swoim dentystą.
      Mimo wszystko, wesołych świąt (pomyśl, że to mogła być ta druga wink
      • Gość: Simpleneta Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: 81.190.82.* 22.03.08, 20:05
        Własnie wróciłam od dentysty - ząb zacementowany na nowo, koszt - 10
        minut ogromnego stresu na fotelu i 60 zł. Oby się trzymał jak
        najdłużej , bo podobno alternatywą jest implant - bagatela 5 tys.
        Wesołych świąt, oby zęby nigdy nie wylatywały smile
        • Gość: Simpleneta Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: 81.190.82.* 23.03.08, 10:01
          Może jest na forum jakiś stomatolog? Otóż cały czas czuję tego zęba
          i dziąsło jest obolałe . Czy to normalne ?
          • Gość: ania Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: *.nice.hnet.pl 23.03.08, 10:14
            w stomatologa to wątpię, ale kto wie... opuchlizna i wrażliwość
            chyba (?)są normalne... moża próbować płukać szałwią, rumiankiem
            albo wodą utlenioną - niedawno woziłam Tatę na usunięcie 4 zębów i
            na to opuchnięcie, tudzież ranki od nacisku protezy stosowaliśmy
            powyższe płukanki... u Ciebie wymaga to czasu i powinno się
            uspokoić smile Wesołych Świąt smile mimo wszystko wink
        • Gość: x Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 19:23
          Potwornie z Ciebie zdarli na to zacementowanie. Jeśli jest to ząb na
          wkładzie metalowym lub innym? dobrze zrozumiałam?, a po
          zacementowaniu coś Cię boli to zainteresowałabym się czy kanał nie
          ma perforacji. Uważaj przy stosowaniu nici dentystycznych, bo zbyt
          energiczne stosowanie nici przy takich zębach doprowadza do ich
          obluzowania i wykruszenia cementu.
          • Gość: simpleneta Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: 81.190.82.* 23.03.08, 21:40
            W tej sytuacji dałabym i 3x tyle... A jesli chodzi o ból , to raczej
            odrętwiałe dziąsło . Więc mam nadzieję ,że to przez ten wcisk ( żeby
            sie porządnie wkleiło). We wtorek idę na przegląd ( tak mnie ta
            przygoda zdopingowała, od pół roku wybierałam się na ten przegląd)
            więc jeszcze porozmawiam z dentystką.
            • Gość: simpleneta Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: 81.190.82.* 24.03.08, 10:36
              Nic nie boli, ale pyszczek mi spuchł. Wstałam rano ze spuchnięta
              wargą, ale za to odczucie zęba wróciło do normy. Tylko ta
              opuchlizna. sad
              • mazrena Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( 24.03.08, 11:15
                Polecam ci forum stomatologiczne forum.dentonet.pl/index.php
                Ja czesto korzystam z porad lekarzy tutaj wlasnie. Pozdrawiamsmile
              • Gość: anka Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: *.3s.pl 25.03.08, 11:38
                Wkręt jest robiony do oczyszczonego kanału, a więc martwej resztki
                zęba, nia ma prawa odbierać ani dziąsło ani tym bardziej warga, coś
                jest nie tak.
                • Gość: Simpleneta Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: 81.190.82.* 25.03.08, 14:46
                  Poszłam do tej dentystki, powiedziała ,że tak się mogło zdarzyć ,i
                  co ja chcę ? Wyrwać? Ostateacznie wypisała mi antybiotyk Dalacin C i
                  ma mi przejść , głównie z mojej inicjatywy poszłam na
                  prześwietlenie. Ale na tym zdjęciu się nie znam. Młoda jakaś ta
                  dentystka , pewnie nie ma doswiadczenia. Proponowała mi implant -
                  cena 5 tys. sad(
                  • Gość: zuza Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: *.globalconnect.pl 25.03.08, 15:36
                    Gość portalu: Simpleneta napisał(a):

> Młoda jakaś ta
                    > dentystka , pewnie nie ma doswiadczenia. Proponowała mi implant -
                    > cena 5 tys. sad(

Simpleneto, nie zrzucaj swoich zaniedbań na innych - zbyt dłygo
                    czekałaś:

Gość: simpleneta 23.03.08, 21:40
                    > We wtorek idę na przegląd ( tak mnie ta przygoda zdopingowała, od
                    > pół roku wybierałam się na ten przegląd) więc jeszcze porozmawiam
                    > z dentystką.

Dentysta, który cementował też uważa, że alternatywą jest implant, a
                    nie tylko młoda lekarka, której nie dowierzasz:

Gość: Simpleneta 22.03.08, 20:05
                    >Oby się trzymał jak najdłużej , bo podobno alternatywą jest
                    >implant - bagatela 5 tys.

• Gość: Simpleneta Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: 81.190.82.* 25.03.08, 18:38
                      Matko Zuza jakie zaniedbanie ? Ząb wstawiony ze 3-4 lata temu.
                      Wszystko bez problemu ( pomijając traumę związaną z wstawianiem).
                      Potem żadnych dolegliwiości. Raptem - w wielką sobotę wypadł. W
                      przeciągu 2 godzin znalazłam dentystkę ( ok. 18-tej). Zrobiła co
                      zrobiła. Puchło, dziś znowu do niej ( tej samej !!!) poszłam.
                      Faktem jest ,ze mam słabe zęby, ale to raczej sprawa genetyczna niż
                      zaniedbania. Dziś zrobiłam przegląd , mam tylko ewentualnie 2 pląby
                      do wymiany , bo się lekko wypłukały. Jedną już dziś wymieniłam.
                      Dlaczego więc zaniedbania ??? sad
                      • Gość: MZ od Aniołów Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: *.globalconnect.pl 25.03.08, 20:29
                        Ponieważ pisałaś, że od pół roku wybierałaś się na wizytę kontrolną.
                        Nie żartuję, nie kpię, a moja odpowiedź była też skierowana do
                        innych - lepiej zapobiegac niż leczyćwink
                        • Gość: Simpleneta Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: 81.190.82.* 25.03.08, 20:44
                          Ponieważ minął rok od mojej osttniej wizyty u stomatologa , a
                          wszędzie piszą ,ze nalezy chodzić co pół roku, czyli od pół roku
                          myslłam ,że mnie to czeka. A baaardzo nie lubię.

A wogóle czy ktoś na forum sprawił sobie taki implant? Czy to dobre
                          rozwiązanie ? Chyba bardzo boli i to ,jak sądzę , jeszcze parę
                          miesięcy po zabiegu. A może się mylę?
                          Humor troszke mi się polepszył , bo ten antybiotyk chyba jednak
                          działa , opuchlizna schodzi smile)
                          • Gość: 0evelina Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: *.range86-139.btcentralplus.com 27.03.08, 01:32
                            "Nie taki diabel straszny jak go maluja" - jesli wszczepienie
                            implantu nie wymaga innych zabiegow jakie ja przechodzilam
                            (podnoszenie zatoki , przeszczep kosci) to nie ma sie czego bac.
                            Pol godziny i po sprawie smile Nic a nic nie boli podczas bo przeciez
                            znieczulenie dziala - jedyne co jest nieprzyjemne to zastrzyki
                            znieczulajace, ktore trzeba podac dosc gleboko a potem szybko zleci
                            skoro to tylko jeden implant.
                            Ja mialam wszczepiane implanty na 2 tury. Za pierwszym razem 5
                            implantow w zuchwie i od razu te kosc wykorzystali do przeszczepu w
                            gornej szczece, gdzie podnosili zatoke. Przez te zatoke sie
                            wycierpialam ( oczywiscie po zabiegu bo w trakcie to mi sie oczy
                            zamykaly, nic a nic nie czulam) tak, ze nie wiem nawet kiedy mnie
                            bolaly i przestaly bolec miejsca gdzie wszczepiono mi implanty.
                            3 implanty w gornej szczece mialam robione dlugo po tym - bulka z
                            maslem wink lekka opuchlizna kilka dni po ( opuchlizna i siniaki na
                            twarzy to sprawa indywidualna) sredniej mocy tabletki przeciwbolowe
                            bralam tylko 2 czy 3 dni. Moje kilkuletnie przejscia ze
                            stomatologiem juz dobiegaja konca (jesli mozna to tak nazwac).
                            Jesli finansowe nie stoja na przeszkodzie to polecam smile
                            • Gość: Simpleneta Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: 81.190.82.* 27.03.08, 08:42
                              Dzięki za odzew, proszę jednak o kilka szczegółów. Po pierwsze taki
                              prawdziwy koszt 1 implantu. Po drugie -ile trwa przygotowanie do
                              zabiegu ( a konkretnie ile czasu trzeba chodzić bez zęba?), Jak
                              długo odczuwane są dolegliwości po ... rozumiem ,że trzy dni ostrego
                              bólu, a potem ?- czy można wszystko jeść normalnie?
                              Słyszałam o człowieku, który po wszczepieniu kilku implantów przez
                              trzy miesiące odżywiał się za pomocą słomki( wszystko rozdrobnione),
                              czy to prawda czy mit raczej? Pozdrawiam serdecznie. Acha i jeszcze
                              gdzie wykonywałaś ten zabieg?
                              • 0evelina Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( 28.03.08, 20:50
                                Co do cen to najlepiej sie dowiedziec u zrodla bo pewnie co miasto
                                to inne ceny a i implanty sa rozne (lepsze/ gorsze ) wiec ceny tez
                                beda zroznicowane. Musisz tez wiedziec ze implant ( korzen/ sruba wink
                                czy jak to nazwac) to jedno a "zab" to drugie i cena za niego jest
                                osobno.
                                Dla przykladu ja za swoje implanty placilam 3 tys/szt ( podobno
                                jedne z lepszych) Cena koronki tez zalezy od materialu z jakiego sie
                                go wykona i od jego wagi smile ale tysiac trzeba liczyc mysle.

Ja mam implanty z tylu wiec nie musialam sie martwic o tymczasowe
                                rozwiazania aby nie swiecic ubytkami. Nie przejmuj sie wiec bo
                                napewno Ci zaproponuja cos na ten czas abys nie chodzila
                                szczerbata smile Po wszczepieniu implantu trzeba czekac az sie dziaslo
                                zagoi a implant na tyle mocno osiadzie w szczece aby mozna go bylo
                                obciazac zebem. To sa wszystko bardzo indywidualne sprawy i nikt Ci
                                na wyrost nic konkretnego nie powie.

Co do strachu, ze cos pojdzie nie tak to powiem , ze nawet zabieg
                                wyciecia wyrostka robaczkowego moze sie skonczyc tragicznie.

Dla pocieszenia - jak znieczulenie zostanie podane ( ja osobiscie
                                nienawidze tego momentu) to mozesz sie rozluznic i po ok 30min
                                bedzie po wszystkim. Moze tylko sie bedziesz stresowac slyszac
                                wiertarki, dlutka i chrobotanie kosci smile ale zapewniam Cie , ze nic
                                a nic nie poczujesz. Dolegliwosci po zabiegu nie sa wcale
                                straszne. Juz nie pamietam dokladnie ale przez 2 dni dwa razy
                                dziennie lyknelam mefacit a na 3 dzien juz chyba tylko raz. Dzialal
                                na tyle mocno, ze bolu nie czulam w ogole lub prawie w ogole. Po
                                ok 10 dniach zdjeli mi szwy a potem czekalam na zabki smile oczywiscie
                                dostaniesz leki , antybiotyki aby nie wdalo sie zakazenie itd.
                                Jak pisalam mialam dwa razy wszczepianie - 1 bylo polaczona z
                                podnoszczeniem zatoki a , ze to bardzo inwazyjne jest to cierpialam
                                potem bardzo. Drugi zabieg - 3 implanty w gornej szczece - szybko
                                poszedl w niepamiec. Jadlam juz na drugi dzien big_grin uzywajac drugiej
                                strony buzi big_grin spuchlam bardzo malo a bol prawie zaden.

Roznie wszczepiaja implanty - calkowicie schowane lub troche wystaja
                                wiec potem moze Cie jeszcze czekac wymodelowanie dziasel (tzn
                                wydobycie "glowki" implantu do ktorej przykreca sie zab). Ja mialam
                                wszczepiane w calosci ale dziasla mi sie na tyle obkurczyly
                                ze "glowki" same sie pokazaly i zrobili mi tylko wycisk ( bleee) i
                                potem przykrecanie gotowych koronek.

Uf. Mam nadzieje, ze nie namieszalam za bardzo. W razie pytan pisz
                                smialo.

Klinika, w ktorej robilam zeby i zreszta tylko tam korzystam z
                                opieki stomatologiczno/ortodontycznej znajduje sie w Warszawie. Nie
                                wiem czy wypada podawac nazwe czy nazwisko smile bo nie chce byc
                                posadzona o reklame smile
                                • Gość: Simpleneta Re: porcelanowy ząb wyleciał :-( IP: 81.190.82.* 28.03.08, 23:53
                                  Dzięki za wyczerpującą odpowiedź,muszę to rozważyć i poszukać
                                  jakiejś kliniki w Szczecinie. Na razie ,dzięki Bogu , moje
                                  dolegliwosci ustały i ząb twardo siedzi na miejscu. To dobry
                                  moment ,żeby na spokojnie znaleźć dobre wyjście na wypadek kolejnego
                                  problemu z jedynką . Martwi mnie tylko, że cały zabieg wymaga
                                  czasu , a u mnie chodzi o jednkę . Na dodatek pracuję z młodzieżą ,
                                  nie wyobrażam sobie świećić szczerbatą szczęką. Pozdrawiam
                                  serdecznie big_grin
                                  • Gość: vinci Do Oeweliny IP: *.chello.pl 02.05.08, 00:45
                                    Kochana, podaj mi, jesli mozesz, adres tej kliniki, w której robiłaś implanty.
                                    Przenieslismy sie do Warszawy kilka miesięcy temu, więc nie rozeznałam się w
                                    "rynku" smilea mam do wstawienie górne 4i5. Boję się strasznie, żeby nie natrafić
                                    na lekarza, który mi jeszcze więcej nerwów przysporzy, niz juz miałam z zebamisad
                                    Po maluchach strasznie mi się zaczęły psuć. zastanawiam się czy zrobić korony,
                                    czy implanty. Tylko finansowo nie wiem czy dam radę sad. chciałabym , zeby jakiś
                                    stomatolog mi doradził, co zrobić. Będę Ci bardzo wdzięczna za informacje o tej
                                    klinice. Mój mail vinci_78@gazeta.pl Pozdrawiam serdecznie!!!
                                    • 0evelina Re: Do Oeweliny 02.05.08, 00:58
                                      poslalam ci email. daj znac czy doszedl.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka