Dodaj do ulubionych

torbiel na jajniku

23.11.08, 10:33
Kilka dni temu podczas badania jamy brzusznej (z powodu bólu nerek) lekarz odkrył u mnie torbiel na prawym jajniku o średnicy około 5 cm. Nie czuję żadnego bólu, tylko przypomniało mi się, że ostatnio podczas stosunków bolało właśnie z prawej strony brzucha i po stosunku miałam lekkie krwawienia. Normalnie, regularnie miesiączkuję. To badanie USG było wykonane akurat w pierwszym dniu okresu. Zaraz po miesiączce idę z tym do mojego gina. Mam pytanie, czy taką torbiel można zaleczyć, czy trzeba operować? Nigdy nie stwierdzono u mnie żadnej endomeriozy i innych chorób kobiecych. Pamiętam też, że jakieś 20 lat temu przy okazji wycinania wyrostka robaczkowego usunięto mi torbiel na prawym jajniku. 10 lat temu po pierwszej ciąży miałam małą torbiel, też na prawym jajniku-ta się wchłonęła. Od mojej drugiej ciąży minęły 3 lata i teraz znowu torbiel, znowu na prawym jajniku. Czy to już tak przez całe życie będzie - pojawia się i znika? sad
Obserwuj wątek
    • Gość: ??? Re: torbiel na jajniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.08, 10:43
      ylko przypomniało mi się, że ostatnio podczas stosunków bolało właśnie z prawej
      strony brzucha i po stosunku miałam lekkie krwawienia.

rzeczywiście, drobiazg niewarty uwagi
      i sama sobie odpowiedziałaś - może się wchłonąć
      • Gość: Majka Re: torbiel na jajniku IP: 80.55.239.* 23.11.08, 10:49
        Ja też mam skłonność do torbieli na jajnikach, za każdym razem po 3 miesięcznej
        kuracji tabletkami antykoncepcyjnymi same się wchłaniały.
    • fabiankaa Re: torbiel na jajniku 23.11.08, 11:11
      Czasami same sie wchlaniaja, czasami trzeba im pomoc jakimis
      tabletkamia, a czasami trzeba je usunac operacyjnie lub
      laparoskopowo.
      Ale na pewno trzeba je kontrolowac, a nie olewac takich objawow jak
      krwawienie po stosunku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka