Gość: katherin14 IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.08, 17:26 Witaj marzeka1; odpowiadałaś na moje pytanie o skutki uboczne Yasmin; mam pytanie jak Twoja siostra dowiedziała się o zakrzepisy, czym to się objawia? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: pytanie do marzeka1 14.12.08, 18:29 Dostała okropnego bólu głowy, trwał kilka dni, leki przeciwbólowe nie pomagały. Gdy w końcu wróciła jej pani doktor z urlopu- od razu był neurolog, klinika- zawieźli ją tam już nieprzytomną, była sparaliżowana (prawostronnie),dostała zakrzepicy mózgowej i udaru niedokrwiennego mózgu, szans na przeżycie dawano 20%- przeżyła, cudem.Powrót do zdrowia (wróciła do pracy) trwał 1,5 roku. Dopiero w klinice okazało się,że w ogóle niemożemy łykać żadnych hormonów, przeciewskazania lekarz widział w chorobach w rodzinie (skłonność do udarów, na co zmarli nasi najbliżsi). Wiem np., że w moim wypadku wykluczona jest też kiedyś w okresie menopauzy HTZ.Po prostu należę do tej grupy kobiet, którym hormony szkodzą. Pamiętaj jednak, że całe mnóstwo kobiet je bierze i nic, więc nie popadaj w panikę. Upewnij się, w której grupie ty jesteś.W ulotce przeczytasz,że zakrzepica z reguły wymieniana jest na pierwszym miejscu skutków ubocznych (mogą być rózne rodzaje zakrzepic- w płucach, nodze albo w mózgu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katherin14 Re: pytanie do marzeka1 IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.08, 18:56 Bardzo dziękuję za odpowiedź, całe szczęście, że tak się to skończyło. Ja też miałam przepisane tabletki bez wywiadu i jakichkolwiek badań. Byłam u różnych ginekologów i zawsze ta sama "prowizorka". Zdecydowałam się jednak przerwać branie yasmin choć lekarz twierdzi, że moje skutki uboczne jak duszności, straszne bóle głowy, coraz więcej widocznych żył na nogach, już nie mówiąc o spadku libido, depresjach, zmiennych nastrojach,itp. nie są w ogóle spowodowane braniem Yasmin (przypuszczalnie ma niezłe gadżety za przpisywanie tych leków) Niestety nawet po przepisaniu recepty musimy mieć trochę zdrowego rozsądku i ocenić same co jest dla nas najlepsze. Ja brałam je 3 lata. Myślę, że nie warto aż tak się poświęcać bo skutki uboczne będą zawsze( mniejsze lub większe). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re:gin-idiota IP: *.elk.mm.pl 14.12.08, 22:26 "lekarz twierdzi, że moje skutki uboczne jak duszności, straszne bóle głowy, coraz więcej widocznych żył na nogach, już nie mówiąc o spadku libido, depresjach, zmiennych nastrojach,itp. nie są w ogóle spowodowane braniem Yasmin "- ale idiota z tego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś